Dodaj do ulubionych

Dla Turbinowego

28.03.13, 21:50
W ramach adaptacji do nowego, niełatwego środowiska postanowiłam zastosować metodę na 'wątek dedykowany'.

Krótki rys historyczny.

Odc.1
Ojcem założycielem obecnego forum jest Uffo, który w pewnym momencie na skutek zobowiązań w innych galaktykach abdykował przed upływem wiecznej kadencji (przypuszcza się, że mógł stanowić nawet wzór dla niektórych aktualnych bohaterów sceny światowej). Wszelkie insygnia zostały przekazane Diabollo, który dzięki nieustającemu zaangażowaniu trzyma nas tu w jakiej takiej (niedużej) kupie.

Na początku było forum pt. Kościół i religia, na którym przez szereg lat toczyły się w dość sporym gronie długie dyskusje oraz pyskówki (tak, tak).

c.d. powinien nastąpić.
Obserwuj wątek
    • diabollo Re: Dla Turbinowego 29.03.13, 08:02
      Właśnie, właśnie.
      Czcigodny Turbinowy, tytuł Ojciec Założyciel całkowicie należy do czcigodnego Uffo, a nie do mnie, co najpewniej nie było dla Ciebie wiadome, więc Twoje wypowiedzi z Ojcem Założycielem były niezrozumiałe.

Kłaniam się nisko.
      • grzespelc Re: Dla Turbinowego 29.03.13, 10:50
        Akurat dla mnie to, że Turbinowy uznał Ciebie za Ojca Założyciela było całkiem zrozumiałe.
        • turbinowy Re: Dla Turbinowego 29.03.13, 14:38
          Czcigodni!

Wielkie podziękowania Gaice za wyjaśnienia dotyczące ojcostwa, narodzin i zmartwychwstania pod nowym wezwaniem tego zacnego forum.
          Wyrazy szacunku dla Uffo.
          • oby.watel Dla prawdy historycznej 29.03.13, 16:04
            Jako zakała tego forum wtrącę dla porządku historycznego, iż jego stwórca najpierw był łaskaw obrazić się na jednego z użytkowników, który zupełnie przypadkiem trafił w czuły punkt. A potem był jeszcze bardziej łaskaw kasując niewygodne dla siebie posty i wątki. W końcu wysłał całe forum w niebyt.

Zupełnie nie dzięki bogu, lecz dzięki łaskawości administracji portalu forum zmartwychwstało. Na szczęście nowy właściciel wyposażony jest w spory dystans do rzeczywistości i siebie.
            • uff.o Re: Dla prawdy historycznej 29.03.13, 16:57
              he,he,he.. dzięki wszystkim za własne wizje początku, trwania, końca i pogrobowego żywota forum. Turbinowego witam raz jeszcze, oficjalnie. A Gaice osobno, za rzetelność dzięki. Jak w realu każdy ma własną perspektywę tego krajobrazu. Pewnie wszystkie razem dają pełny wyraz, zarówno realiów jak i fantomów (tak, tak, to do Ciebie Obciu, który przy narodzinach, końcu i Zmartwychwstaniu osobiście nie byłeś obecny, więc czuj się zwiedziony własnym humorem i spiesz się po Woli, bo co nagle to po....du..raku). Od siebie dodam jedynie iż tzw. założycielstwo zewnętrzne, czy raczej poprawniej współ-założycielstwwo (z moim przyciśnięciem czerwonego guziczka) do jakiego się przyznaję, spełzłoby na niczym, gdyby nie szanowne grono, w szczególności Diabollo, Gaika, Grzespelc, Karafka_do_Wina...której już ni ma...ale które wciąż jest, jak widzę. Szanowna Korcia. No i również szanowny oponent Grgkh, który też się ulotnił, być może m.inn. z powodu mojego jego/ich niezrozumienia. Jako trzon forum. Mam nadzieję że nie opuściłem nikogo, kto się poczuwa/ł do stałych aktywnie uczestniczących bywalców, a jeśli, to proszę o wybaczenie. Starość jakby nie było i siwizna już. Ale gdybym nie ja wówczas fizycznie podjął się tego skazanego z góry na niebyt zadania inicjacji, wierzę iż Wasza potrzeba wyrażania znalazłaby swoje zmaterializowanie w taki czy inny sposób, prędzej czy później. W każdym razie to forum i tak potoczyło się własnym, niezależnym torem ewolucyjnym, nie przeczę iż nierzadko wbrew mojej intencji, ideii, woli, ale jak dotąd przynajmniej zdołało zachować otwartość, i swoją specyfikę, z czego się niezmiernie cieszę. A że przeszło burzliwe fazy rozwojowe, to tylko świadczy o jego organicznej prawdziwości. A własne dzieciaczki prędzej czy później trzeba oddawać wolności, więc niby dlaczego miałbym posiadać forum, którego byłem jedynie współ-założycielem? Zresztą postulowałem nie raz iż wolałbym ażeby tzw. właścicielstwo przechodziło rotacyjnie po współ-założycielach. Forum powierzyłem Diabollo bo Gaikę i Diabolcia uważam za silnik napędowy. Zdaję sobie sprawę ze swojej ekscentryczności, nie tylko na forum, to przecież jednak społeczna idea, więc nie chciałem chcąc nie chcąc zbytnio się narzucać, i myślę że to rozwiązanie zdało swój egzamin. Za co serdeczne dzięki czcigodnemu Diabollo i stokrotne pokłony. Co do administracji która wskrzesiła wykasowane przeze mnie forum, to powiem szczerze acz nieco tajemniczo iż zasada akcja-reakcja w tej sytuacji sprawdziła się w 100 %, skoro na skasowane przypadkiem forum Oka, z którego trzon tutejszego forum się wywodzi, administracja nie zareagowała, jak słyszałem od Azerki, mającej pretensję do administracji że preferuje...ateizm. Ale, może to była tylko kwestia nazwy, a nie całego forum. Nie pamiętam. Od tego są słowniki, kroniki i kronikarze. A człowiek traci pamięć nie tylko dlatego że się degeneruje, ale również dlatego by móc się regenerować. Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego debatowania na ważkie i niważkie tematy i stany. wink
              • oby.watel Re: Dla prawdy historycznej 29.03.13, 19:04
                Owszem, przy zakładaniu nie byłem obecny. Ale skąd informacja, że nie byłem obecny przy wysłaniu forum w kosmos i zmartwychwstaniu doprawdy nie wiem. W każdym razie w chwilach zwątpienia byłem, nawarzone kwasne piwo piłem, wycinki doświadczyłem, banowania konta także. Nie przypominałbym tych niezbyt chlubnych kart historii forum, gdyby nie zamiłowanie do odwracania kota ogonem u czcigodnego przedmówcy. Rzadko tu bywałem, usunąłem się z szacunku do w trójnasób kochanej Kory, a i tak przeszłość mnie dopadła, by bezinteresownie zasugerować nieuczciwość...
                • uff.o Re: Dla prawdy historycznej 29.03.13, 20:08
                  dobra, dobra, wiele tu było na początku ataków ze strony różnych troli, które trzeba było odpierać. Ktoś musiał zamiatać. A że nie raz zamachnąłem się z rozpędu, nie przeczę, i nie postąpiłbym inaczej. Ktoś musi wykonywać brudną robotę, ażeby inni mogli używać wolności. Taka niewdzięczna rola adminów. Twoje uwagi odnośnie wprowadzenia ujednoliconego regulaminu poprawności wpisów dopiero zaowocowałyby nożycami i ograniczeniem różnorodności wypowiedzi. Tak samo nadpobudliwe zabieranie głosu na każdy temat z pozycji osądzającej własną perspektywą. Lepiej nie wylewaj tu krokodylich łez i żółci tylko staraj się żuć po woli a będziesz długo żył i nic Ci sprzed nosa nie będzie uciekać. wink A przy decyzyjnych kwestiach końca, zmartwychwstawania i przeobrażania raczej Cię nie widziałem, bo byłeś podobno zajęty tworzeniem swojego własnego fora-niewypału z przylepioną taką samą nazwą. Zresztą jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził. A doskonałość to ideologia wszystkich tyranii. Jedno prawo dla lwa i osła też.

oby.watel napisał:

> Owszem, przy zakładaniu nie byłem obecny. Ale skąd informacja, że nie byłem obe
                  > cny przy wysłaniu forum w kosmos i zmartwychwstaniu doprawdy nie wiem. W każdym
                  > razie w chwilach zwątpienia byłem, nawarzone kwasne piwo piłem, wycinki doświadczyłem, banowania konta także. Nie przypo
                  > minałbym tych niezbyt chlubnych kart historii forum, gdyby nie zamiłowanie do o
                  > dwracania kota ogonem u czcigodnego przedmówcy. Rzadko tu bywałem, usunąłem się
                  > z szacunku do w trójnasób kochanej Kory, a i tak przeszłość mnie dopadła, by b
                  > ezinteresownie zasugerować nieuczciwość...
                  >
                  • oby.watel Re: Dla prawdy historycznej 29.03.13, 21:33
                    Założyłem nowe forum pod starym tytułem namówiony przez jednego ze starych bywalców. Po czym przekazałem go Diabollo. Diabollo wzgardził darem, więc forum zlikwidowałem. Wcześniej założyła swoje Gaika. Nie mam ochoty na jałowe spory z Tobą. Ale proszę, byś - jeśli już wplatasz mnie w narrację - mówił prawdę. Przekracza to Twoje możliwości? Powinieneś się także udać do okulisty, skoro nie widziałeś kilkudziesięciu wpisów.
                    • uff.o Re: Dla prawdy historycznej 29.03.13, 23:03
                      jałowość? spór? między mną a Tobą? Ależ drogi Obi, pomyliły Ci się epoki. Chyba zaklinowałeś się w jakimś archaicznym wyimaginowanym negatywnym uczuciu? Ja Ci już wieki temu mówiłem, rozluznij się, uśmiechnij, życie jest piękne. Bądź sobą i pozwól kolegom i koleżankom na to samo. wink

• gaika Re: Dla prawdy historycznej 30.03.13, 11:07
                      Kolejność wydarzeń oraz ich przebieg znajduje się na piśmie oraz w pamięci i nie ma sensu tworzyć teatralnej autokreacji.

Natomiast może warto, abyś wziął sobie do serca w ogólniejszym sensie to, co w Twoim linku powyżej, napisał Grześ.

forum.gazeta.pl/forum/w,95165,126956827,126956827,Nie_pchaj_sie_na_afisz_skoro_nie_potrafisz.html
                      • oby.watel Alleluja! 30.03.13, 12:38
                        W jednym miejscu sugerujesz nieuczciwość, tutaj - mając wgląd w skasowane posty - zarzucasz administratorowi trollowanie. Właśnie dlatego usunąłem się stąd. Jaki jest sens rozmawiać z niewidzialnym rozmówcą którego posty znikają, więc rozmowa wygląda jakby człek gadał do siebie? No i dlatego, że zdominowałem to forum, a nie lubię dominować.

Trzymaj się ciepło kochana Gaieczko. Wszystkiego lepszego i wesołego Alleluja! Niech czarne znowu będzie czarne!

Serdeczne życzenia dla czcigodnej Kory, czcigodnego Uffo, Diabollo, Grzespelca, Kurczaczka i wszystkich bywalców forum.
                        • uff.o Alle-Chuja! 30.03.13, 13:54
                          ale po co tak dramatyzować skoro o dystans się rozchodzi? Kto się lubi ten się czubi, miecz umysłowy ważniejszy niż skupianie się na pomstowaniu, cierpiętnictwie, boleściach za wszechświat cały i zaświat zaprzeszły? Trzeba przeć do przodu, kurwa mać, kopa w dupę przeszłości, dać jej prxzepustkę, niech spierdala na łąkę, etc. Uśmiech na ryja sobie wsadzić i się miłością życia zarażać od wszystkich i wszystkiego co promieniuje tymi nadmiarami wokół. smile
                        • grzespelc Re: Alleluja! 30.03.13, 22:11
                          > Serdeczne życzenia dla (...) Grzespelca,

Spadaj, życzenia przyjmowałem 2 tyg. temu, teraz to se możesz życzyć katolikom.
                          • gaika Re: Alleluja! 31.03.13, 10:51
                            grzespelc napisał:

> Spadaj, życzenia przyjmowałem 2 tyg. temu, teraz to se możesz życzyć katolikom.

Urodziny miałeś i nic nie powiedziałeś?smile
                            • grzespelc Re: Alleluja! 31.03.13, 14:00
                              tongue_out
                        • gaika Re: Alleluja! 31.03.13, 10:49
                          Oby.watelku, wiem, że święta są jajeczne, ale bez jaj! Nalewasz kwasu a potem rżniesz ofiarę nadkwasoty. Takie banialuki opowiadasz, że bój się jajka.

Udzielałeś się na forum super intensywnie przez prawie dwa lata dopóki nie zdecydowałeś się na bloga, więc nie twórz mitów z faktów. Nie tylko wzbogaciłeś nasze forum o ogromną ilość (jako jeden z najaktywniejszych jego uczestników) ciekawych, inteligentnych i dowcipnych wypowiedzi, ale także, jak mało kto, zasłużyłeś się w kreowaniu konfliktów. Jednak to nie żadne niesnaski ani wycinka Cię odstraszyły, ale zmiana zainteresowań: nowa forma ekspresji spowodowała zanik aktywności tutaj. Nie rób z siebie obrażonej primadonny, bo po prostu jesteś osobą konfliktogenną (face it), ale z forum nie zrezygnowałeś z powodu konfliktów. Po prostu inne rejony stały się ciekawsze. Odstawiasz wzruszający teatr jednego widza cytując historie, po których zakończeniu przecież dalej uczestniczyłeś bezboleśnie w forumowych rozmowach.

Różni ludzie się zbierają w internecie, z różnymi przywarami i nikt nie jest święty, a istotą trwania takich miejsc jest ścieranie się poglądów. Ludzie się spierają, kłócą, pióra lecą, ale jakoś rzadko zdejmują z siebie całkowicie odpowiedzialność za nawarzenie piwa. A tu, kurka, to ktoś inny spowodował, że Cię wycięto, opieprzono, sprowadzono na złą drogę bez Twoich intencji i chęci, spostponowano i skrzywdzono- zawsze bez Twojego udziału.

Prowokujesz otoczenie (mocno konfrontacyjnym stylem rozmowy), a jak druga strona nie wytrzymuje, to potem rozdzierasz szaty jak strasznie zostałeś potraktowany(cenzurą, niewybrednym słowem) i manifestujesz się jako skrzywdzona dziewica, która dostała po łbie z zupełnie niewiadomych przyczyn. Prowokujesz- licz się z ciosem, albo utemperuj zapędy.

Wygląda to w skrócie tak: wrzucasz granat do szamba, a potem krzyczysz -cożeście mi uczynili?

Dlatego proponowałam Ci wziąć sobie do serca słowa Grzesia, bo w tym jest głębsza i szersza myśl.
                          • oby.watel Re: Alleluja! 31.03.13, 14:16
                            gaika napisała:

> Wygląda to w skrócie tak: wrzucasz granat do szamba, a potem krzyczysz
                            > -cożeście mi uczynili?

Nawet słowa Grzesia o spadaniu nie zrobiły na mnie takiego wrażenia jak określenie tego miejsca mianem "szambo".
                            • uff.o Re: Alle.... 31.03.13, 15:41
                              są tacy ludzie którzy lubują się w destrukcji i złośliwości. Tzw. prawdziwi patrioci (egoizmu). Obce im są prawdziwe orgazmy, wynikające z partnerskiego współ-życia, szacunku dla granic inności, które powodują iż człowiek zaczyna wychodzić poza własną bezpieczną, wygodną skorupkę; ci wewnątrz swoich skorupek dlatego są tacy rozżaleni, skwaszeni i wtuleni w siebie. Za każdą cenę. Ich Byt jest jedynym prawdziwym. Reszta to pokarm albo iluzja. Ale, czyż nie jest to powszechnym symptomem tej masowej mentalności, która jest również bolączką współczesnych problemów polityczno-społecznych w Polsce? Żądza charyzmatycznego narcyzmu. Ale, pst, po co zdradzać pewne zakamarki i niuanse, tym którzy chcą posiąść je za darmo, z pretensjami i oskarżeniami, i tylko po to by potem móc wykorzystywać je dla swoich własnych destrukcyjnych i negatywnych celów? Tym bardziej że takim pierwotniaczkom miód twórczego wysiłku umysłowego i koegzystencji zawsze jakimś gównem pachnie. Jak świniom przed które ktoś nierozsądnie rzucił własne perły. Tylko wdzięczny niesie obfity plon. Inni po prostu kradną i pasożytują na cudzym wysiłku.
                            • gaika Re: Alleluja! 31.03.13, 16:40
                              oby.watel napisał:

> Nawet słowa Grzesia o spadaniu nie zrobiły na mnie takiego wrażenia jak określe
                              > nie tego miejsca mianem "szambo".

Czysta projekcja Oby.watelu.

Ale nasze niesnaski- niczym- wobec dramatów życiowych tych panów. Nam się świat nie wali.

A im związki multiplikują, w podręcznikach majstrują, sumienia tłamszą i poddają w wątpliwość wybory. Ba, nawet cyrklem profanują.
                              A u nas wolność i swa-wola, jak mawia Uffo, i nawet dyscypliny głosowania w sprawach moralnych nie wprowadziliśmy (co akurat kardynałowi pasujesmile

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13659133,Arcybiskupi_na_rezurekcjach__o_tlamszonych_sumieniach_.html#BoxWiadTxt
                • gaika Re: Dla prawdy historycznej 30.03.13, 10:59
                  oby.watel napisał:

> Nie przypo
                  > minałbym tych niezbyt chlubnych kart historii forum, gdyby nie zamiłowanie do o
                  > dwracania kota ogonem u czcigodnego przedmówcy.

Chciałam zauważyć, że czcigodny przedmówca w ogóle się w tym wątku przed Tobą nie wypowiedział, więc jakiego kota odwracałeś do prawidłowego położenia? W jakim celu(to pytanie retoryczne)?
          • gaika Re: Dla Turbinowego 30.03.13, 11:10
            turbinowy napisał:

> Czcigodni!
            >
            > Wielkie podziękowania Gaice za wyjaśnienia dotyczące ojcostwa, narodzin i zmart
            > wychwstania pod nowym wezwaniem tego zacnego forum.
            > Wyrazy szacunku dla Uffo.

Dalszego ciągu nie będzie. Nie zdążyłam. Chciałam Ci trochę przybliżyć skąd takie relacje(kody) w tej grupce osób odnosząc się do prehistorii, ale widzę, że stery zostały przejęte.
            • turbinowy Re: Dla Turbinowego 31.03.13, 12:41
              No to mam jasność w temacie Marioli.
              Ale ja tu jeszcze całkiem niedługo wrócę, wprawdzie nie jak mój idol Majewski bo takiej misji życiowej nie posiadam. Akurat te moje grypsy są znane Gaice i Obywatelowi z blogosfery Tok FM.
              Nie jest tajemnicą, że oboje wielokrotnie wspierali mnie merytorycznie na tamtejszym polu walki ideologicznej wink
              Kiedy albo mi ręce już opadały albo z nerw szedłem w stronę bluzgu.

Stąd mimo tutejszych polemik Gaikę i Obywatela darzę szacunkiem i tego się będę trzymał.
              Gaika swego czasu zwróciła mi uwagę, że w jakiejś dyskusji wprowadziłem (wniosłem?) szambo, zapamiętałem to. Miała rację.
              Więc pozdrófffka dla wszystkich tu obecnych, boć przecież:
              Wszędzie to samo.
              • gaika Re: Dla Turbinowego 31.03.13, 16:51
                turbinowy napisał:

> No to mam jasność w temacie Marioli.
                > Ale ja tu jeszcze całkiem niedługo wrócę, wprawdzie nie jak mój idol Majewski bo takiej mis
                > ji życiowej nie posiadam. Akurat te moje grypsy są znane Gaice i Obywatelowi z
                > blogosfery Tok FM.
                > Nie jest tajemnicą, że oboje wielokrotnie wspierali mnie merytorycznie na tamte
                > jszym polu walki ideologicznej wink
                > Kiedy albo mi ręce już opadały albo z nerw szedłem w stronę bluzgu.

> Stąd mimo tutejszych polemik Gaikę i Obywatela darzę szacunkiem i tego się będę
                > trzymał.
                > Gaika swego czasu zwróciła mi uwagę, że w jakiejś dyskusji wprowadziłem (wniosł
                > em?) szambo, zapamiętałem to. Miała rację.

Z Majewskim zawsze mi po drodze. Ale żebyś szambo tworzył -ani nie pamiętam, a jeszcze bardziej nie wierzę.

> Więc pozdrófffka dla wszystkich tu obecnych, boć przecież:
                > Wszędzie to samo.

Turbodoładowanie energetyzujące i jedziemy dalej z tym koksemsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka