Dodaj do ulubionych

Sondaż i wszystko jasne

13.02.14, 16:55
25% zdeklarowanych wyborców oddałoby swój głos na Prawo i Sprawiedliwość, a 20% badanych na Platformę Obywatelską. Koalicję Europa Plus Twój Ruch popiera 11% ankietowanych. Na partię Leszka Millera chęć zagłosowania wyraża 10% badanych. Takie wyniki przynosi najnowszy sondaż TNS Polska dla Wiadomości TVP.

Najwięcej głosów zdeklarowanych uczestników wyborów zdobyłoby PiS - 26%. PO uzyskałaby 25-procentowe poparcie; w Sejmie znalazłby się jeszcze SLD, na który chciało głosować 8% badanych. Poniżej progu wyborczego znalazłyby się PSL (4%), Kongres Nowej Prawicy (4%), Twój Ruch (3%), Polska Razem Jarosława Gowina (2%) oraz Solidarna Polska (2%) - wynika z sondażu CBOS.

Wynika z tego, że wszystkie partie cieszą się poparciem. Jedne mniejszym, inne większym.
Obserwuj wątek
    • mirod80 Re: Sondaż i wszystko jasne 13.02.14, 17:32
      Sondaże sondaże smile Najlepszy drenaż mózgu smile
    • wittekind28 Re: Sondaż i wszystko jasne 14.02.14, 13:10
      Ja tam kibicuję ,,Ruchaczom" z Twojego Ruchu.Światopoglądowo mają sensowny program.Oby tylko w ich szeregach było więcej takich ludzi jak Łukasz Gibała a mniej socjalistów, to mają szansę stać się sensowną liberalną partią.Całe szczęście, że odstawili na boczny tor Piotra Ikonowicza!
      • turbinowy Re: Sondaż i wszystko jasne 14.02.14, 13:58
        wittekind28 napisał:

> Ja tam kibicuję ,,Ruchaczom" z Twojego Ruchu.Światopoglądowo mają sensowny prog
        > ram.Oby tylko w ich szeregach było więcej takich ludzi jak Łukasz Gibała a mnie
        > j socjalistów, to mają szansę stać się sensowną liberalną partią.Całe szczęście
        > , że odstawili na boczny tor Piotra Ikonowicza!

Na tym polega cały wic, że dopóki takie oceny wykluczające będą dominowały, kiszka z wodą z tego będzie. Póki co nie widzę oprócz Twojego Ruchu innego sensownego ugrupowania, które może cokolwiek zmienić w naszym pięknym kraju.
        Jest to też łyknięcie, dla mnie, gorzkiej piguły w postaci pana Kwaśniewskiego, którego odkąd go pamiętam odbieram jako szsypa jak pana Czarzastego i jemu podobnych.
        • oby.watel Re: Sondaż i wszystko jasne 14.02.14, 14:27
          Problem w tym, że to ugrupowanie większość łyka na zasadzie "tonący brzytwy się chwyta". Skutek może być taki, że i tak utonie, ale lżej, bo bez palców. To, co przebiło się do mediów optymistycznie nie nastraja. Prawda jest taka, że nie mamy wyboru. Ich ruch (bo przecież nie twój) to taka alternatywa jak głosowanie w PRL-u na SD w celu odsunięcia PZPR od władzy. Społeczeństwo w swej większości pogodziło się, że ma wybór między PO i PiS i tak długo będzie wybierać spośród tych dwóch partii, aż któraś doprowadzi do katastrofy gospodarczej. Przy czym pod tym względem dalsze trwanie PO przy korycie to pewna katastrofa, zaś PiS to duża niewiadoma. Bo już dawno jedni i drudzy mówią nie to, co maja w planach, tylko to, co społeczeństwo według nich chce usłyszeć i w rezultacie poprzeć.
          • turbinowy Re: Sondaż i wszystko jasne 14.02.14, 15:00
            W PRL-u nie chodziłem na wybory, we wpół do czwartej RP, też coraz bardziej mam taką chętkę...
            Mimo wszystko TR to nie satelita PO i razem FJN jeszcze nie tworzą, więc porównanie moim zdaniem niezbyt celne.
            To że na jednej liście są tacy, których bym widział i takich, których niekoniecznie?
            Jak widać inaczej nie można, bo gdybym wiedział jak to zrobić, to bym był gdzie indziej.
            Myślę sobie, że jeżeli nie będzie jakiegoś "porozumienia ponad podziałami" to pozostanie nam "wewnętrzna emigracja" bo już wiek nie ten aby dać stąd długą a i obowiązki wobec bliskich wykluczają.
            • oby.watel Re: Sondaż i wszystko jasne 14.02.14, 19:18
              Owszem, sytuacja nie jest komfortowa. Po dwudziestu pięciu latach doczekaliśmy się parodii demokracji i członków partii, dla których nic poza żłobem się nie liczy. Przy czym są tak ograniczeni, ze nie są w stanie powiązać losów państwa ze swoimi. Choć może to nie ograniczenie umysłowe ale wyrachowanie - państwo może sczeznąć, ale my sobie krzywdy zrobić nie damy i od koryta się nie dospawamy.

Po dwudziestu pięciu latach od transformacji wybory znowu stały się farsą....
            • gaika Re: Sondaż i wszystko jasne 14.02.14, 21:22
              turbinowy napisał:

> To że na jednej liście są tacy, których bym widział i takich, których niekoniec
              > znie?

Ja mam bardzo podobnie- część ekipy jest całkiem niestrawna, ale z tego, co rynek partyjny oferuje, to tylko tu jest się o co zaczepić (przynajmniej teoretycznie). I identycznego doświadczam rozdarcia, ale z tego m.in. 'obywatelstwo' wynika, czym takie rozdarcie się kończy.
          • gaika Re: Sondaż i wszystko jasne 14.02.14, 21:15
            oby.watel napisał:

> Przy czym
            > pod tym względem dalsze trwanie PO przy korycie to pewna katastrofa, zaś PiS t
            > o duża niewiadoma.

Jeżeli PO niczym się nie różni od PiS, a do tego PiS już był u władzy-skąd się bierze niewiadoma?
            • oby.watel Re: Sondaż i wszystko jasne 15.02.14, 01:15
              gaika napisała:

> Jeżeli PO niczym się nie różni od PiS, a do tego PiS już był u władzy-skąd się
              > bierze niewiadoma?

Ano stąd, że PiS gospodarki nie psuł, podatki i składki obniżał, na OFE się nie rzucał. I nie zadłużał państwa w tempie 80 miliardów rocznie.
              • turbinowy Re: Sondaż i wszystko jasne 15.02.14, 02:12
                oby.watel napisał:

> Ano stąd, że PiS gospodarki nie psuł, podatki i składki obniżał, na OFE się nie
                > rzucał. I nie zadłużał państwa w tempie 80 miliardów rocznie.

A i jeszcze gazociąg zbudował, wprawdzie nie z Norwegii ale taki na miarę naszych możliwości i w stanie wyższej konieczności (gazowej):
                https://bi.gazeta.pl/im/1/3147/z3147221Q.jpg

wyborcza.pl/1,76842,3811443.html

• oby.watel I wszystko jasne 15.02.14, 11:54
                  A, to akurat wynika z podejścia do państwa. PO nie różni się zbytnio pod tym względem. Dysponujemy już wiedzą na temat kupczenia stanowiskami a la PiS i... nic. Może by pan Skrzynecki coś z tych nagrań wykorzystał, ale niestety nie żyje. Panuje powszechne przekonanie, że co by PO nie zrobiła, to PiS też robił, tylko bardziej. Gdy Adam Lipińskim i Wojciech Mojzesowicz z Prawa i Sprawiedliwości chcieli zwerbować posłów Samoobrony wybuchł skandal. Lepiej nie przypominać sobie co mówił Tusk. Gdy Tusk stworzył specjalny resort do spraw wykluczonych z SLD dla Arłukowicza przyjęto to jako coś najzupełniej normalnego. Różnica polegała na tym, że Beger propozycję odrzuciła i ujawniła, a B. Arłukowicz zaproponowane stanowisko przyjął.
      • gaika Re: Sondaż i wszystko jasne 14.02.14, 21:12
        wittekind28 napisał:

> Ja tam kibicuję ,,Ruchaczom" z Twojego Ruchu.Światopoglądowo mają sensowny prog
        > ram.Oby tylko w ich szeregach było więcej takich ludzi jak Łukasz Gibała a mnie
        > j socjalistów, to mają szansę stać się sensowną liberalną partią.Całe szczęście
        > , że odstawili na boczny tor Piotra Ikonowicza!

Odsuwanie całkiem na boczny tor wrażliwości społecznej prędzej czy później odbija się na całokształcie. Ale też kibicuję 'Ruchaczom'.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka