Dodaj do ulubionych

Cuda należy czcić obowiązkowo

01.05.14, 11:48
Pamiętam wiele uroczystości, manifestacji, apeli, na których obecność była obowiązkowa. Pamiętam, że mimo to, a może właśnie dlatego Polska rosła w siłę, a ludzie żyli dostatnio. Oczywiście tak dostatnio, jak rosła. A dziś, gdy uczniowie mają obowiązek obowiązkowo być na mszy świętej ku czci, to ludzie małej wiary podnoszą larum. I co? Na szczęście gówno, ponieważ nasza władza nie klęka przed byle rodzicem, nie daje się zastraszyć, nie ustępuje krzykaczom i też się modli o lepsze jutro.

https://bi.gazeta.pl/im/2f/5c/f2/z15883311Q,Ogloszenie_na_stronie_szkoly.jpg

Jak widać nie żałowano publicznego grosza i wysłano po dzieci autobusy. A zgodnie z przepisami ustawy - Karta Nauczyciela, dyrektor szkoły w przypadku zobowiązania nauczyciela do prowadzenia zajęć w dniu wolnym od pracy ma obowiązek udzielenia mu innego dnia wolnego od pracy. W szczególnie uzasadnionych przypadkach nauczyciel zamiast dnia wolnego otrzymuje odrębne wynagrodzenie. Bowiem lepiej, żeby w pracowni komputerowej nie było komputera niż dziecka nie było na mszy. A przykład idzie z góry - państwo zostawili i do stolicy polecieli. Nie ma ważniejszych spraw niż czołobitność. To dzięki bogu za wstawiennictwem świętego od września będzie nowy, darmowy podręcznik na miarę XIX wieku. Zarobią odpowiedni ludzie, a nie jacyś przypadkowi wydawcy i autorzy.

Przepisy prawa oświatowego nie zawierają regulacji pozwalających dyrektorowi szkoły na organizowanie w niedziele obowiązkowych zajęć niezwiązanych z realizacją podstawowych zadań szkoły - wyjaśnia Joanna Dębek, rzeczniczka prasowa MEN. Ale po żmudnym dochodzeniu wszelkie możliwe organa państwowe dojdą do wniosku, że nie zawierają także regulacji nie pozwalających dyrektorowi szkoły na organizowanie w niedziele obowiązkowych zajęć niezwiązanych z realizacją podstawowych zadań szkoły. Więc wszystko jest w najlepszym porządku.

Tak to jest, gdy zarobki nauczycieli nie zależą od tego, czy dobrze nauczają, jak pracują i co robią, tylko są płacone na starej sprawdzonej turbokapitalistycznej zasadzie - czy się klęczy, czy plackiem leży, to Karta Nauczyciela gwarantuje wypłatę co miesiąc.
Obserwuj wątek
    • diabollo Re: Cuda należy czcić obowiązkowo 02.05.14, 22:21
      Czcigodny Oby.watelu,

Może będę się powtarzał...
      Z moich doświadczeń z krajów tzw. "Trzeciego Świata", to oczywista oczywistość.

Oczywiście w Polsce nie jest tak tragicznie jak w tzw. "Trzecim Świecie", Polska wszak jakby znajdowała się pomiędzy "Drugim Światem" i "Pierwszym Światem".

Ale tak to już jest w państwach, gdzie gospodarka opiera się na niskich kosztach ludzkich.
      Tych niskokosztowych ludzi jakoś trzeba spacyfikować mentalnie, czyli ideologicznie.

Nikt, nigdy w tym celu nie wymyślił niczego lepszego od zabobonu religijnego.

Kłaniam się nisko.
      • oby.watel Re: Cuda należy czcić obowiązkowo 02.05.14, 23:16
        Niestety nie mogę się z Tobą nie zgodzić.
      • podjadek57 Re: Cuda należy czcić obowiązkowo 03.05.14, 15:22
        Też się zgadzam.
        Myślę sobie że Polska będąc w "Drugim Świecie" zmierza w stronę "Trzeciego".
        To jest taki kierunek a nawet zwrot. Taki wektor zaczepiony.
    • grzespelc Re: Cuda należy czcić obowiązkowo 03.05.14, 16:22
      Najgorsze, że to już nie dziwi.

I w sumie jak pomyślę, że po 20 latach, kiedy coś takiego się zdarzyło w mojej szkole (oczywiście olałem), a tłumaczyłem to sobie odreagowaniem po komunie (co i rusz musiałem się tłumaczyć, że nie jestem komunistą/dzieckiem komunistów), dziś o komunie nikt już nie mówi, a pozostał już tylko czysty fanatyzm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka