Dodaj do ulubionych

Powrót oratora

11.12.15, 23:33
Przez 8 lat można się było od mowy Naczelnika Mniejszego odzwyczaić, ale powrócił w jeszcze lepszej formie.

- Można powiedzieć, że resortowe dzieci się bronią i dziś wybrały za główną twierdzę Trybunał Konstytucyjny - przekonywał dziś w TV Republika prezes PiS Jarosław Kaczyński. Mówił też o tym, że reparacje wojenne wobec Niemiec pozostają w mocy, a obecna nagonka medialna przypomina mu "1968 rok w Czechosłowacji".
Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu prenumeraty cyfrowej
Prezes Prawa i Sprawiedliwości był dziś gościem TV Republika. Wypowiadał się tam na temat obecnego zamieszania wokół Trybunału Konstytucyjnego. Przekonywał, że "w żadnym wypadku nie można publikować orzeczenia Trybunału".

- Jeśli coś na pierwszy rzut oka jest wątpliwe, to nie nadaje się do publikacji. Mam nadzieję, że marszałek Sejmu będzie się zwracał w trybie kodeksu postępowania cywilnego do Trybunału o unieważnienie tego wyroku - stwierdził. I zapowiedział "ustawę naprawczą doprowadzającą Trybunał do stanu, w jakim być powinien". Poinformował, że trwają nad nią prace i PiS przedstawi ją prawdopodobnie "jeszcze w tym roku".

- Obecny Trybunał Konstytucyjny to reduta wszystkiego tego, co w Polsce jest złe. Wszyscy powinni wiedzieć, że chodzi o ich elementarne prawa. Wszystkie nasze posunięcia mogą być kwestionowane na dowolnej zasadzie. Ten Trybunał orzeka na podstawie słabych przesłanek - mówił. Jego zdaniem Trybunał mógłby blokować realizację obietnic wyborczych PiS.

"Resortowe dzieci się bronią"

Jednak według Kaczyńskiego to "nie Trybunał Konstytucyjny jest problemem", ale Platforma Obywatelska i "nowy wynalazek w Sejmie" (jak określił Nowoczesną), czyli "ludzie broniący systemu, który opóźnił rozwój Polski o wiele lat".

- To ma swoje źródła. TK powstał jeszcze w PRL-u. Niedługo ma być hucznie obchodzona rocznica jego powstania. A to jest obchodzenie daty, która z praworządnością nie miała w Polsce nic wspólnego - mówił Kaczyński. I dodawał: - Można powiedzieć, że resortowe dzieci się bronią i dziś wybrały za główną twierdzę Trybunał Konstytucyjny.

Zdaniem prezesa PiS "gdyby sędzia Rzepliński [prezes TK] miał trochę honoru, to on i pozostali dwaj sędziowie po prostu podaliby się do dymisji", ale "na to nie można liczyć". - Trybunał Konstytucyjny nie może się składać z ludzi, którzy łamią prawą i kpią sobie ze społeczeństwa. Bo to naród jest suwerenem, a jego reprezentantem jest Sejm. A [TK] to grupa różnych osób, niekiedy wybitnych, ale generalnie dosyć przypadkowych i o zróżnicowanym poziomie - przekonywał.

Droga do roszczeń wobec Niemiec otwarta

Dziennikarka Republiki zapytała go o "zagraniczne media, które szkalują Polskę" i które mówią o "powrocie dyktatury". - To próba podkopania czy obalenia demokracji w Polsce? - dopytywała.

- Kojarzy mi się to z 1968 rokiem, interwencją w Czechosłowacji, i 1956 rokiem, interwencją na Węgrzech. Dziś stosuje się inne metody, ale to są tego rodzaju sytuacje. Czesi i Węgrzy nie mogli się przed tym obronić, ale my się obronimy. My pomocy Niemiec, jeśli chodzi o demokrację, nie potrzebujemy - mówił prezes PiS. I dodał, że między Polską a Niemcami jest jeszcze "bardzo wiele kwestii do rozliczenia".

- Są nam winni bardzo dużo, począwszy od wymiaru ekonomicznego, a skończywszy na moralnym. Ten rachunek krzywd po polskiej stronie jest ogromny. Od końca wojny te sprawy nigdy nie zostały załatwione i sensie prawnym sa aktualne, bo jak wiemy, nasza rezygnacja z odszkodowań nigdy nie została zarejestrowana przez odpowiednie organa ONZ. W sensie prawnym tego nie ma i droga jest otwarta - mówił Kaczyński.

"To bardzo przypomina Republikę Weimarską"

Były premier przyrównywał też obecną "kampanię w Niemczech" do czasów Republiki Weimarskiej. - A przypominam, co z tego wyszło. Pamietajmy, że zbrodnie na Polakach były dokonywane w większości nie przez SS czy Gestapo, tylko przez zwykłych Niemców. To byli zwykli ludzie, których zmobilizowano i którzy byli gotowi otoczyć dom i wymordować wszystkich mieszkańców. Niemcy i wszyscy, którzy mają duży wpływ na media, powinni pamietać, co budują - stwierdził.

Jego zdaniem winę za zły wizerunek obecnego rządu w świecie ponoszą również politycy opozycji. - To nawyk donoszenia na Polskę za granicą. W Polsce jest fatalna tradycja zdrady narodowej. To jest w genach niektórych ludzi, najgorszego sortu Polaków. I ten sort jest niesłychanie aktywny, bo czuje się zagrożony. Wojna, komunizm, transformacja ten typ ludzi promowała. I oni się boją, że te czasy się zmienią - przekonywał prezes PiS.

Mówił też, że "nie można pozwolić, żeby w Polsce nie można było zrobić bardzo wielu rzeczy, które w innych państwach można zrobic zupełnie spokojnie". - Sprawy związane ze statusem Trybunału Konstytucyjnego to sprawy wewnętrzne, których nie dotyczą porozumienia związane z traktatem lizbońskim. To wewnętrzna sprawa naszego kraju. Ta łatwość atakowania Polski jest czymś bardzo niedobrym, w wielkiej mierze zrodła tego są w Polsce. To świadczy o jakości naszego establishmentu - stwierdził.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,19334126,kaczynski-resortowe-dzieci-sie-bronia-ich-twierdza-to-trybunal.html#ixzz3u3PJrtDu
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Powrót oratora 12.12.15, 00:39
      Ciekaw jestem czy on naprawdę wierzy w to, że wprowadzi w Polsce dyktaturę, a Unia ją sfinansuje? Z drugiej strony to jednak jest geniusz. Sam niczym nie ryzykuje, bo ewentualny sąd czy Trybunał Stanu będzie groził Dudzie, Szydło, ale nie jemu.
        • oby.watel Re: Powrót oratora 12.12.15, 12:33
          Rewelacyjny prezent sprawiła PO PiS-owi. Nawet nie przyszło im do zakutych łbów zaskarżyć własną ustawę wtedy, kiedy zrobił to PiS, żeby mogła być procedowana przez pełny skład sędziowski. Rzepliński też nie przewidział, że Trybunał może zostać zmuszony do orzekania w okrojonym składzie. Watykańskie medale ewidentnie nie są przyznawane za rozsądek i umiejętność przewidywania.

A prezes? A prezes niczym nie ryzykuje. Ryzykują urzędnicy. Oczywiście zawsze na końcu Duda może wszystkich ułaskawić, ale kto ułaskawi Dudę?
        • gaika Re: Powrót oratora 12.12.15, 12:52
          www.youtube.com/watch?v=BxDX_KeD_LQ
          • oby.watel Re: Powrót oratora 12.12.15, 15:01
            Telewizja republika bananowa?
          • podjadek57 Re: Powrót oratora 12.12.15, 23:25
            No nie poznaję koleżanki smile
            • gaika Re: Powrót oratora 13.12.15, 00:22
              podjadek57 napisał:

> No nie poznaję koleżanki smile
              >

Przysięgam na Ewolucję, że nic się nie zmieniło. Stosunek do rzeczonego miałam zawsze jeden i tyn sam.

Dodatkowo posłużę się cudzym pomysłem, które mnie jednakowoż ujął za serce swoją kwintesencją.

www.youtube.com/watch?v=b0Vs4Egxhcg
              • podjadek57 Re: Powrót oratora 13.12.15, 00:55
                Jak na Ewolucję to szacuneczek, wierzę.

Był Polskęzbaw a jest Polskęzostaw:

https://ichef.bbci.co.uk/news/660/cpsprodpb/1159B/production/_87176017_030545816-1.jpg
                • gaika Re: Powrót oratora 13.12.15, 15:57
                  podjadek57 napisał:

> Jak na Ewolucję to szacuneczek, wierzę.

Turbinowy Podjadku, chyba nie sądziłeś, że mój stosunek do Kaczego Kupra był kiedykolwiek inny!? Zdiagnozowałam go paręnaście lat temu i z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością ta diagnoza jest słuszna.

A esencja tej diagnozy, tak jak wyżej (kaczka wszędzie sra).

• podjadek57 Re: Powrót oratora 13.12.15, 17:34
                    gaika napisała:

> Turbinowy Podjadku, chyba nie sądziłeś, że mój stosunek do Kaczego Kupra był ki
                    > edykolwiek inny!? Zdiagnozowałam go paręnaście lat temu i z prawdopodobieństwem
                    > graniczącym z pewnością ta diagnoza jest słuszna.
                    >
                    > A esencja tej diagnozy, tak jak wyżej (kaczka wszędzie sra).
                    >
                    >
                    Ależ Czcigodna Gaiko nawet mi przez myśl nie przeszło, że jesteś ukrytą lub jawną opcją kaczą. Zwróciłem jedynie na formę smile
                    • gaika Re: Powrót oratora 13.12.15, 18:41
                      podjadek57 napisał:

> Ależ Czcigodna Gaiko nawet mi przez myśl nie przeszło, że jesteś ukrytą lub jaw
                      > ną opcją kaczą. Zwróciłem jedynie na formę smile

Aaaa, forma. Forma była artystyczna.

P.S. Myślałeś, że nie używam brzydkich słów? Nie używam, same wyłażą.
                      • podjadek57 Re: Powrót oratora 13.12.15, 19:50
                        gaika napisała:

> Aaaa, forma. Forma była artystyczna.
                        >
                        > P.S. Myślałeś, że nie używam brzydkich słów? Nie używam, same wyłażą.

Idąc dalej za klasykiem:
                        ... cicha woda.
                        • gaika Re: Powrót oratora 13.12.15, 20:09
                          podjadek57 napisał:

> Idąc dalej za klasykiem:
                          > ... cicha woda.

Cicha woda mętna woda. Lepsza jednak wartka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka