Dodaj do ulubionych

Manifest zmęczonych

29.12.22, 20:23
Manifest dla zmęczonych: czy relaks może być radykalny?

Kult(ura) miejsca pracy w społeczeństwie kapitalistycznym stale wymaga od nas więcej. Nowa książka sugeruje, że najbardziej rewolucyjną reakcją może być po prostu zatrzymanie się. „Stop!”

Niektóre z najbardziej uderzających epizodów w „1984” George'a Orwella to proste opisy dnia Winstona Smitha. Od rana do późnego wieczora – jest zajęty.

Niezależnie od tego, czy chodzi o sekty religijne, wojskowe obozy szkoleniowe, sale tortur czy obozy koncentracyjne, wyczerpane „ja” – pozbawione energii do robienia czegokolwiek innego niż podporządkowywania się – jest „ja” z plasteliny, podatne i ugięte.

www.prospectmagazine.co.uk/arts-and-books/manifesto-for-the-weary-can-rest-be-radical
Obserwuj wątek
    • walmart.ca Re: Manifest zmęczonych 29.12.22, 20:26
      Innymi slowy - życzę na nadchodzący Nowy Rok wszystkim nam, wam i im - jak najwięcej Odpoczynku
    • diabollo Re: Manifest zmęczonych 29.12.22, 20:57
      Mocne, piękne dzięki i szczęśliwego nowego roku!

Kłaniam się nisko.
    • grzespelc Re: Manifest zmęczonych 31.12.22, 15:21
      Hmm, a tak z innej innej beczki, to dochodziły słuchy o tzw. great resignation i jakoś nie usłyszałem, co potem, a jakieś badania już chyba powinny być...
      • diabollo Re: Manifest zmęczonych 01.01.23, 01:27
        Nie wiem jak badania, ale wydaje mi się, że młodzież jest dużo mądrzejsza od nas. Kiedy szef się przypierdala, to mu mówią: spadaj na drzewo.

Sam w moim zaawansowanym wieku jestem szefem i trzymam kciuki za młodzież. Myśmy świat spierdolili i uwstecznili, może młodzież wyprostuje nasze błędy.

Kłaniam się nisko.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka