Dodaj do ulubionych

Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów

21.02.11, 00:02
Myślę, że byłoby ciekawiej, gdyby patron szkoły, poza nazwiskiem, dawał swojej placówce coś więcej. Na przykład, natchnął uczniów i przekazał im pewne swoje cechy.

Można się zastanowić, jakie cechy mógłby w sobie rozwinąć uczeń, który chodzi na przykład do szkoły imienia Mikołaja Kopernika? Albo Adama Mickiewicza?

Tak więc- jaki patron wiąże się wg Was z jakimi cechami?
Obserwuj wątek
    • 3.14-roman Jan Paweł II 21.02.11, 00:04
      Uczniowie powinni:
      - lubić górskie wędrówki,
      - wcinać z zapałem kremówki
      - ubierać się na biało!
      • drzejms-buond Re: Jan Paweł II 21.02.11, 15:16
        3.14-roman napisał:

> Uczniowie powinni:
        > - lubić górskie wędrówki,
        > - wcinać z zapałem kremówki
        > - ubierać się na biało!
        offtopikkk
        taszsz oni ubrali się odpowiednio a i tak kara ich spotkała za jazdę papamobilem po miescie.
        Wczoraj o mało się nie pocielismy z sąsiadem na temat tego klipu papieskiego.
        Bo jeśli obraża, to co obraża? że papamoblie, czy to że byli ze szkoły j.p.II?
        głupie to było, i owszem, ale bez przesady.
        • 3.14-roman Re: Jan Paweł II 23.02.11, 17:52
          Też mi się wydaje, że przesadzono z taką reakcją.
      • kkokos Maria Skłodowska-Curie 21.02.11, 18:21
        uczniowie powinni często prześwietlać klatkę piersiową i chłonąć, chłonąć, chłonąć

i co, może jeszcze powinni być kobietą też??
        • kaga9 Re: Maria Skłodowska-Curie 21.02.11, 21:43
          Spajdermenem powinni zostać.
        • mallina Re: Maria Skłodowska-Curie 22.02.11, 12:18
          tez mialam epizod z Curie
        • 3.14-roman Re: Maria Skłodowska-Curie 23.02.11, 17:53
          I mieć dość bogate życie uczuciowe :)
    • 3.14-roman Adam Mickiewicz 21.02.11, 00:05
      Uczniowie powinni przeżyć w swoim życiu bardzo nieszczęśliwy romans, który wywarłby ogromny wpływ na ich dalsze życie i sposób postrzegania. A potem wstąpić w związek małżeński i mieć dużo dzieci.
    • 3.14-roman Zygmunt Krasiński 21.02.11, 00:07
      Tacy uczniowie będą przypuszczalnie mieli bardzo trudne i złożone relacje ze swoimi ojcami, a także zwiążą się na długo z najpopularniejszą osobą w otoczeniu (czytaj- w szkole).
    • 3.14-roman Juliusz Słowacki 21.02.11, 00:08
      Tacy uczniowie nie pożyją sobie długo, będą często chorować, a do tego będą mieli dość zaborcze mamusie.
    • 3.14-roman CK Norwid 21.02.11, 00:13
      Ten patron nie wróży wiele dobrego. Uczeń przypuszczalnie wyjedzie za granicę, gdzie będzie pracował za grosze. Życia uczuciowego sobie nie ułoży, zdrowie mu siądzie, doceniony za życia nie zostanie. A jeżeli po śmierci wystawią mu pomnik... to nieszczęście gotowe :)))))))
      • iwu Gabriel Narutowicz 21.02.11, 12:05
        To jest dopiero pechowy patron! Nie dość, że łysy, to jeszcze go zastrzelili.
        • kkokos Bolesław Prus 21.02.11, 18:24
          z racji agorafobii patrona powinien być ustawowy zakaz nazywania jego imieniem szkół wiejskich.
          no i wszyscy uczniowie piszą kroniki tygodniowe z życia szkoły, klasy i ich samych
          • kkokos Jacek Kuroń 21.02.11, 18:26
            są dwa licea mające tego patrona w warszawie, jedno społeczne i ambitne, drugie państwowe i mocno przeciętne, oba humanistyczne.
            a właściwie to powinien być patron szkoły kucharzy.
            w każdym razie nie powinno być kłopotu z dżinsowym mundurkiem w tym szkołach.
          • ewa9717 Re: Bolesław Prus 21.02.11, 19:50
            kkokos napisała:

> z racji agorafobii patrona powinien być ustawowy zakaz nazywania jego imieniem
            > szkół wiejskich.
            > no i wszyscy uczniowie piszą kroniki tygodniowe z życia szkoły, klasy i ich sam
            > ych
            Ale to tylko nazwisko panieńskie Aleksandra Głowackiego ;) Zaś Głowacki A. może protoplastkiem Głowy był i uczniowie mają szanse na karierę zaoceaniczną?
    • sootball Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 21.02.11, 18:14
      im. Dartha Vadera. Tak!
      • be_ell Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 21.02.11, 18:41
        Placówka w której pracuję nosi miano Marii Bohuszewiczówny:

Maria Stefania Bohuszewiczówna pseud. Regina, Wanda, Weneda (ur. 4 stycznia 1865 w Ceperce k. Słucka, dzisiejsza Białoruś - zm. w 1887 r. w Krasnojarsku) – działaczka I Proletariatu, nauczycielka.
        Do Warszawy przyjechała w 1874 i rozpoczęła naukę na tzw. pensji J. Papi. W latach 1882-1883 uczęszczała na kursy tzw. Uniwersytetu Latającego. Od 1882 działała w Towarzystwie Czerwonego Krzyża Pomocy Więźniom Politycznym. Swojego mieszkania użyczała do organizowania spotkań rewolucyjnej i postępowej młodzieży warszawskiej. Po fali aresztowań w lipcu 1884 r. Bohuszewiczówna została przewodniczącą Komitetu Centralnego I Proletariatu, pełniła tę funkcję do 1885 r. Zainicjowała założenie spółdzielczej szwalni, a 2 marca 1885 zorganizowała na Placu Zamkowym manifestację bezrobotnych. Za swoją działalność została 29 września 1885 aresztowana i uwięziona w Cytadeli Warszawskiej, osadzono ją w celi z Julią Razumiejczyk i Rozalią Felsenhardt. Wyrokiem z 12 maja 1887 została skazana na zesłanie. Zmarła w Krasnojarsku w 1887, podczas drogi na Syberię.

Cytat z wypracowania szkolnego o patronce:

M.B. to była słynna dawaczka społeczna
        • be_ell Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 21.02.11, 18:43
          A ja sama uczęszczałam do podstawówki im. Powstańców Śląskich a liceum im. M. Fornalskiej

Panie terapeuto, bardzo proszę o diagnozę!
          • lucusia3 Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 22.02.11, 00:55
            Ja chodziłam do Staszica.
            I co młyn wodny będę budować?
            Od razu zaznaczam - z celibatem mi nie wyszło.
            Z krzewieniem oświaty próbowałam, z ręka na sercu,
            ale mnie osłabiło i zrezygnowałam.
    • grave_digger Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 21.02.11, 19:04
      Piroman, a Żołnierze Armii Krajowej??
      • sootball Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 21.02.11, 22:01
        Grave, skąd wzięłaś sygnaturkę? Znaczy, o film mi chodzi.
        • grave_digger Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 22.02.11, 08:23
          A stąd.
          • dzidzia_bojowa Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 22.02.11, 08:46
            Ja chodziłam najpierw do szkoły im Tadeusza Kościuszki. Jestem predestynowana do wzniecenia zwycięskiego powstania:) Mogę również toczyć wojny z powodzeniem budując chwałę ojczyzny i poszerzając jej terytorium od morza do morza ponieważ moje liceum ma za patrona Bolesława Chrobrego:)
      • 3.14-roman Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 23.02.11, 17:54
        Hmmm... są pewnie buntowniczy i nie lubią Niemców.
    • mallina Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 22.02.11, 12:17
      ja chodzilam do szkoly im. Marii Konopnickiej, mam nadzieje ze nie jestem jak ta sierotka marysia;-), czy tez gorzej: jak nasza szkapa;-)
      • 3.14-roman Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 24.02.11, 00:59
        A działasz społecznie, na przykład na rzecz równouprawnienia kobiet?
        • mallina Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 24.02.11, 10:13
          nie
          a zamiast gromadki dzieci mam psa
    • brykanty Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 22.02.11, 16:05
      Strach pomyśleć, co z uczniem liceum im. K. Hoffmanowej.
      pl.wikipedia.org/wiki/Klementyna_Hoffmanowa
      Czy powinien nosić dziwną konstrukcję na głowie? Czy może oddawać się perwersyjnym praktykom, opisanym w dziele tejże pt. Wiązanie Helenki?

(tak naprawdę to ten tytuł miał oznaczać coś na kształt wiązanki wierszydeł dla dzieci)
      • wiotka_trzpiotka odwalcie się od mojego jelitka cienkiego 22.02.11, 16:53
        które noszę na głowie od lat licealnych ;)
        tak to ja, uczennica Hoffmanowej
        a tak w ogóle to powinnam się zajmować rozrywkami dla dzieci
        chodziłam też do szkoły imienia Teofila Lenartowicza- powinnam sławić w poezji przepiękne Mazowsze
        i trochę to robię :)
        • brykanty Re: odwalcie się od mojego jelitka cienkiego 23.02.11, 00:59
          Obawiam się, że Klementyna nosiła na głowie nie Twoje jelitko, jeno jelitko Inki. Nb. ja też tam uczęszczałam, tylko to było całe wieki temu, za czasów Wacka, prof. Łucznika i Holzerowej.
          • wiotka_trzpiotka Re: odwalcie się od mojego jelitka cienkiego 23.02.11, 09:45
            Boże
            stało się
            jestem starą kobietą
            bo ja też wtedy i skoro to wieki temu to majgad!
            niedługo zacznę mówić "ta dzisiejsza młodzież"
            a Inki było JELITO! bo się wymienia na PALTO!
            a to jest jelitko
            może nie moje a tej wiąznej Helenki
            pozdro dla Hoffmaniaczki!
            • brykanty Re: odwalcie się od mojego jelitka cienkiego 23.02.11, 13:50
              Z tego co wiem, panowie profesorowie zaczynali na początku lat sześćdziesiątych, a jeszcze w 2007 prof. Łucznik miał lekcje z jedną klasą (tak raportowano na naszej klasie). Być może należy cię zatem uznać za świeżynkę. Jeszcze będziesz starą kobietą, ale musisz poczekać i sobie zasłużyć.
              • wiotka_trzpiotka Re: odwalcie się od mojego jelitka cienkiego 23.02.11, 15:26
                w takim razie uznajmy, ze jestem srednio stara;)
    • 3.14-roman Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 23.02.11, 17:55
      Ja nie powiem Wam, kto był moim patronem, ale się nie dopasowałem. Nie lubię dzieci ani nie pracuję społecznie.
      • wiotka_trzpiotka Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 24.02.11, 11:02
        wiem kto;)

wiekwyborcza.pl/1,75478,7901953,Jaroslaw_Kaczynski_bardzo_lubi_dzieci.--

Nie jestem głucha tylko Cie ignoruję...
        • 3.14-roman Re: Wpływ patrona szkoły na cechy uczniów 24.02.11, 11:21
          Tak ;-) On lubi dzieci... dawać do zjedzenia Alikowi. Bo smakują jak kurczaki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka