Dodaj do ulubionych

remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika)

29.04.11, 09:32
Bardzo się cieszę, że rozpoczął się remont kolejnego odcinka ulicy Powstańców i mam nadzieję, że jakość będzie na odpowiednim poziomie i prace szybko się zakończą.

Chciałbym jednak mocno skrytykować projekt tymczasowej organizacji ruchu. Podejrzewam, że projekt został wykonany przez jakiegoś urzędnika zza biurka, który ulicę Powstańców widział tylko na mapie.

Uważam za ogromny błąd zrobienie ulicy Reymonta jako jednokierunkowej. Rozumiem intencje tej zmiany:
- chciano maksymalnie usprawnić objazd (w jednym kierunku, od Szwoleżerów do Powstańców),
- chciano ograniczyć ruch na ulicy Reymonta, aby nie był zbyt uciążliwy dla mieszkańców tej ulicy.
Jednak taka zmiana powoduje, że okoliczni mieszkańcy mają koszmar, bo nie dość, że zamknięta jest ulica Powstańców, to urzędnicy zamykają (w jednym kierunku) jedną z alternatyw objazdu czyli ulicę Reymonta. Oczywiście zastosowany projekt organizacji ruchu jest świetny z punktu widzenia tranzytu przez Ząbki, bardzo dobrze zabezpiecza interes mieszkańców Warszawy, Zielonki, Wołomina itd. jednak kompletnie zapomina o tubylcach i zamiast maksymalnie ułatwić okolicznym mieszkańcom poruszanie się po mieście i objazd zamkniętego odcinka Powstańców, to funduje się kolejne zamknięcia ulic.

Gdyby ulica Reymonta była na trwałe ulicą jednokierunkową, to na czas zamknięcia ulicy Powstańców, ulicę Reymonta należałoby zrobić dwukierunkową - tak chyba nakazuje zdrowy rozsądek. Chyba, że priorytetem jest interes tranzytu, nie zaś mieszkańców Ząbek, a szczególnie mieszkańców zamkniętej ulicy Powstańców. Zresztą tranzyt sobie świetnie poradzi, zamiast ulicy Powstańców pojedzie Szwoleżerów, Skorupki, Piłsudskiego itd. Co do zasady, wyznaczone objazdy służą właśnie tranzytowi, jednak w tym przypadku przedobrzono.

Postuluję o ułatwienie objazdu zamkniętego fragmentu ulicy Powstańców poprzez zrobienie ulicy Reymonta jako dwukierunkowej. Można ewentualnie zakazać czasowo parkowania aut na ulicy Reymonta, aby ją maksymalnie udrożnić.
Obserwuj wątek
    • e_zabki.pl Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 30.04.11, 12:28
      tedglen napisał:

> [ciach]

ależ mylisz się mój drogi Watsonie .... ;-) ;-)

ulica Reymonta na caaałej długości jest ulicą dwukierunkową ....
      nie wierzysz to zapraszam ;-)

Od momentu postawienia znaków zakazu wjazdu w ulice Reymonta - od strony ulicy Powstańców - ruch na ulicy Reymonta wzmógł się o 400% jak nie więcej procent.

----------------------------
      Jak nie dostać kredytu Hipotecznego w DnB NORD BANK

Owoce w szkole
      • tedglen Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 30.04.11, 21:09
        e_zabki.pl napisał:

> ulica Reymonta na caaałej długości jest ulicą dwukierunkową ....
        > nie wierzysz to zapraszam ;-)
        >
        > Od momentu postawienia znaków zakazu wjazdu w ulice Reymonta - od strony ulicy
        > Powstańców - ruch na ulicy Reymonta wzmógł się o 400% jak nie więcej procent.

Masz rację, ulica Reymonta jest w rzeczywistości ulicą dwukierunkową. To jest tak, gdy znaki drogowe stawia się w kompletnej sprzeczności z rzeczywistością. Ludzie będą zawsze ignorować bzdurne zakazy. Chyba, że na skrzyżowaniu stanie patrol policji/straży miejskiej i nie będzie puszczał. Wtedy może ruch ustanie w jednym kierunku na Reymonta.

Dzisiaj policja stała w okolicach skrzyżowania Powstańców/Reymonta i nie puszczała aut na Powstańców. Jednak wjazd na ulicę Reymonta (wbrew zakazowi) był możliwy i nie reagowali.
        • e_zabki.pl Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 30.04.11, 23:16
          Reymonta jest w kawałku jedno i w kawałku dwukierunkowa <LOL>
          Dla mnie to miszczostfo świata ... nic tylko zaprosić kogoś z UM z referatu inwestycji ;-)

Co do Policji to kierowca w radiowozie o nr bocznym 663 (bodajże ;-) )
          też ignorował postawione znaki ... ba nawet żeby nie stać w korku włączył sobie bomby ... po ominięciu korka kierowca bomby wygaszał ... a na to chyba trzeba mieć pozwolenie dyżurnego IMHO

PS ... pozdrowienia dla Policjantki (blondynki) z tylnego siedzenie której ta jazda najwyraźniej się podobała ....

Owoce w szkole
          • tedglen Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 04.05.11, 13:15
            Jak sytuacja na Powstańców? Robią dzisiaj?
            • e_zabki.pl Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 04.05.11, 15:46
              coś tam robią :-)))
              ale co z tego wyjdzie ... tego najstarsi ząbkowianie nie wiedzą ;-)
    • e_zabki.pl KTO posprząta ulicę Z BŁOTA ? 05.05.11, 11:16
      Bo kierowcy w dupie maja zakaz ...
      i na nieremontowany odcinek Powstańców auta wwożą kilogramy błota.

Owoce w szkole
      • mbwa-mwitu Re: KTO posprząta ulicę Z BŁOTA ? 05.05.11, 17:52
        A jak mają nie ignorowac? Jakoś do domu dojechać musza. Poza tym znak jest na połowie jezdni, a objeżdza się to-to poza jezdnią :))) Panowie tydzień już grzebia w tym jednym dołku, ciekawe jak długo jeszcze
        • widow Re: KTO posprząta ulicę Z BŁOTA ? 05.05.11, 20:09
          A tak na marginesie kiedy faktycznie zamkną do remontu wspomniany odcinek Powstańców?
          Jakieś za przeproszeniem palan..y postawiły tablicę z informacją o objazdach, ale już nikt nie pomyślał, żeby również umieścić datę od kiedy objazd obowiązuje. Taka sytuacja niepotrzebnie dezorientuje wielu kierowców.
          • mbwa-mwitu burmistrz na "remontowanej" (sic!) Powstancow 06.05.11, 10:39
            Dziś rano, po godzinie 7, sam imć burmistrz Ząbek wizytował rozgrzebany od tygodnia dół w jezdni u zbiegu Powstańców i Reymonta. Ciekawi mnie jakie wnioski wyciągnął z owej wizytacji, bo w czasie porannego szczytu miał okazję zobaczyć co się dzieje z samochodami na tym odcinku. Liczę na to, że popędzi do roboty i myślenia odpowiednie osoby. W wersji pesymistycznej postawi tam policję :( W każdym razie temat nie jest mu już nieznany, teraz czekamy na reakcję. Panie burmistrzu! I co z tym bałaganem i brakiem jakiejkoliwek organizacji na rozkopanych odcinkach Powstańców? I kiedy zacznie sie planowana na połowe kwietnia (!) gruntowna przebudowa tej ulicy?
            • toja_zab Re: burmistrz na "remontowanej" (sic!) Powstancow 06.05.11, 10:51
              Jak widać sytuacji w mieście nie poprawia nawet p. Kret - doradca burmistrza ds. transportu, komunikacji publicznej, ruchu pieszego i rowerowego oraz zagospodarowania przestrzennego.
              Jak widać znacznie łatwiej coś robić tak teoretycznie tylko. W praktyce wychodzą kwiatki takie jak brak synchronizacji remontu Powstańców z Żołnierską czy brak jakiejkolwiek działalności wykonawcy na Powstańców.
          • mbwa-mwitu burmistrz na "remontowanej" (sic!) Powstancow 06.05.11, 10:52
            Dziś rano, po godzinie 7, sam imć burmistrz Ząbek wizytował rozgrzebany od tygodnia dół w jezdni u zbiegu Powstańców i Reymonta. Ciekawi mnie jakie wnioski wyciągnął z owej wizytacji, bo w czasie porannego szczytu miał okazję zobaczyć co się dzieje z samochodami na tym odcinku. Liczę na to, że popędzi do roboty i myślenia odpowiednie osoby. W wersji pesymistycznej postawi tam policję :( W każdym razie temat nie jest mu już nieznany, teraz czekamy na reakcję. Panie burmistrzu! I co z tym bałaganem i brakiem jakiejkolwiek organizacji na rozkopanych odcinkach Powstańców? I kiedy zacznie sie planowana na połowe kwietnia (!) gruntowna przebudowa tej ulicy?
            • mapo1 Re: burmistrz na "remontowanej" (sic!) Powstancow 06.05.11, 13:09
              właśnie kiedy zaczną coś w końcu robić? to skandal, że rozgrzebali kawałek dziury i nic więcej a minęło już kilka dni odkąd zaczęli ten cały remont, czy to prawda że prace maja być zakończone pod koniec wakacji? bo jeśli tak to naprawdę skandal, że ktoś pozwolił na to by tak mały odcinek ulicy tak długo remontować, przecież to nie jest jakaś tam uliczka tylko jedna z głównych ulic tej części miasta, pewnie wybrano jakichś najtańszych partaczy i takie są efekty
            • mbwa-mwitu Re: burmistrz na "remontowanej" (sic!) Powstancow 06.05.11, 20:50
              sorry za dubla, net nawalił i nie pokazał, że wysłał :(
            • gruby.andro Re: burmistrz na "remontowanej" (sic!) Powstancow 08.05.11, 01:12
              Dziś po wizytacji, Powstańców zamknięte na całej szerokosci. Kierowcy kożystaja z objazdow chodnikiem i poboczem. Telefon w straży miejskiej jak to w sobotę milczy. Brak mi słów na te absurdy, w Wilkowyjach jest lepsza organizacja :(
              • ratatuj.1 Re: burmistrz na "remontowanej" (sic!) Powstancow 08.05.11, 21:01
                gruby.andro napisał:

> Dziś po wizytacji, Powstańców zamknięte na całej szerokosci. Kierowcy kożystaja
                > z objazdow chodnikiem i poboczem.

Według mnie kierowcy powinni korzystać z objazdów ale także stosować się do przepisów ruchu drogowego. Po chodniku chyba nie wolno jeździć.
              • mieszkankagp Re: burmistrz na "remontowanej" (sic!) Powstancow 08.05.11, 21:21
                no przepraszam, a którędy ten objazd? Bo ja jakoś nie zauważyłam żadnego! Jak mam dojechać np. na pocztę? Czy został wytyczony objazd? Jeśli tak oświeć mnie którędy, bo znaku brak, miejsc gdzie można by zostawić samochód również, więc jak mam dojechać? Przed znakiem zakazu skręciłam w lewo, próbując objechać, a tam kolejny zakaz! Paranoja jakaś
                • melek18 Re: burmistrz na "remontowanej" (sic!) Powstancow 09.05.11, 13:12
                  powiem tak trzeba patrzeć na znaki!!! objazd jest i prowadzi Piłsudskiego i Szwoleżerów oraz Kopernika, następnie parkujesz przy kościele i trzeba kawałek przejść, ale może dasz rade...

co do organizacji robót to fakt masakra

ale również brak mi slow na debili, którzy jeżdżą po chodniku...
                  • mieszkankagp Re: burmistrz na "remontowanej" (sic!) Powstancow 09.05.11, 21:54
                    gdzie ten znak stoi? I kiedy został postawiony o ile istnieje w ogóle? I daruj sobie te wykrzykniki, nie musisz się wydzierać
                    • melek18 Re: burmistrz na "remontowanej" (sic!) Powstancow 10.05.11, 10:18
                      znak stoi przy przystanku autobusowym na Piłsudskiego, ale jak sie rozmawia przez telefon jadąc autem to ciężko zauważyć...
                      • mieszkankagp Re: burmistrz na "remontowanej" (sic!) Powstancow 10.05.11, 22:29
                        śmieszny jesteś, to że Ty coś robisz prowadząc auto nie znaczy, że wszyscy to robią, ale przepraszam, Ty jesteś jasnowidzem, znasz mnie, wiesz jak wyglądam, jakim autem jechałam, może model telefonu też zauważyłeś?
                        do rzeczy, skoro znak stoi przy przystanku to nic dziwnego, że go nie widzę, skoro przy przystanku nie przejeżdżam. Dlaczego nie stoi przy rondzie, żeby każdy go mógł zobaczyć?
                        • mbwa-mwitu Re: burmistrz na "remontowanej" (sic!) Powstancow 10.05.11, 23:38
                          Racja, ale widac, że wg zarządzajacych wszyscy musza jeździć Chełmżyńską. Osobiście jeżdże Skrajną i wyjezdzajac z niej zadnego znaku nie widze. Czy mam obowiazek zmienic trase?;D
                          • mip_zabki Re: burmistrz na "remontowanej" (sic!) Powstancow 11.05.11, 09:01
                            Znak zakazu wjazdu stoi i jest dobrze widoczny.
                            Pod znakiem jest tabliczka że nie dotyczy mieszkańców.

Ja jestem mieszkańcem bo gdzieś mieszkam, więc mnie nie dotyczy:P
    • tedglen Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 02.06.11, 18:28
      Mam wrażenie, że prace przyspieszyły i coś się dzieje. Termin realizacji jest bodajże do końca wakacji. Ciekawe czy wykonawca odda drogę przed terminem...
      • ratatuj.1 Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 13.06.11, 17:58
        tedglen napisał:

> Mam wrażenie, że prace przyspieszyły i coś się dzieje. Termin realizacji jest b
        > odajże do końca wakacji. Ciekawe czy wykonawca odda drogę przed terminem...
        >
        >
        A może wiadomo coś o remoncie Powstańców od Dzikiej do Żołnierskiej?
        • robek1978 Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 13.06.11, 18:50
          Prędko nie będzie
    • tedglen Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 05.07.11, 12:17
      Przed przebudową ulicy zostały posadzone drzewa (wzdłuż płotu osiedla wojskowego). Zacna to była inicjatywa, aczkolwiek płakać się chce widząc obecnie prawie wszystkie te drzewa wyschnięte... Prawdopodobnie zostały posadzone w miejscu obecnego chodnika i musiały być ostatnio przesadzone bliżej płotu. Szkoda słów na takie marnotrawstwo... Czy nie można było posadzić tych drzew od razu w miejscu docelowym albo wstrzymać się rok z ich posadzeniem? Albo posadzić drzewa na innej ulicy, albo nawet na fragmencie ulicy Powstańców od ulicy Reymonta do Kauflanda?

Nie znam się, nie jestem specem od drzew, ale może ktoś się zna i jest szansa, że te drzewa jeszcze ożyją? Liście mają całkiem zżółknięte...
      • dziubekj Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 05.07.11, 12:22
        Czy wiadomo kiedy koniec remontu??
        • tumilla Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 05.07.11, 13:07
          Bardzo ciekawe co stanie się z istniejącym chodnikiem, rozjeźdżonym przez wszelkiej maści samochody. Na dzień dzisiejszy cały chodnik nie nadaje suię do niczego.
          Panie Burmistrzu, czy ma Pan założone pieniądze w tej inwestycji na ponowne ułożenie (przełożenie) istniejącego chodnika???
    • tedglen Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 26.07.11, 18:02
      W tygodniu ma się zacząć asfaltowanie ulicy (za stroną Burmistrza).
    • zmarecki Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 27.07.11, 11:21
      strasznie się ślimaczy ta budowa!! chyba robi to tylko paru robotników. w sobotę nikogo nie było widać! rozumiem że termin do oddania jeszcze odległy(koniec wakacji) ale można wcześniej skończyć i zacząć nową inwestycję
      • agusiadab Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 27.07.11, 22:27
        proponuje wszystkim przeszkadzaczom omijać ulice a wtedy napewno zakończą wcześniej. Dziś byłam świadkiem sytuacji jak koleś notabene wjeżdzający pod zakaz bo chciał skręcić w reymonta wysiadł z samochodu i machał rączkami do pana z walca :) może za wolno jechał:) Tak tak wiem jest znak że nie dotyczy mieszkańców ale w momencie wjazdu w powstańców od strony kauflanda i lewoskręt w reymonta gwarantuje że na tych 30m remontowanej reymonta nie ma dojazdu do posesji i można wjechać np. od miłej. przeszkadzajmy i narzekajmy że wolno. jak by nikt tamtędy nie jeździł dziś by nie musieli zasypywać powstałych dziur tylko mogli by kłaść kolejną warstę ale najlepiej narzekać :(
        • ratatuj.1 Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 28.07.11, 14:12
          Grunt że przed końcem wakacji powinni wszystko skończyć.
    • zmarecki Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 03.08.11, 08:19
      jestem ciekawy kto posprząta chodnik i ścieżkę rowerową przy Reymonta?gruba warstwa błota i piasku.po deszczu nie do przebycia!! sprzet budowlany tylko po nim daje sobie radę.ciekawe czyj? i czy naprawią zniszczony chodnik
    • fiazona Re: remont ul. Powstańców (Reymonta - Dzika) 05.09.11, 21:48
      Remont tego etapu zakończony. Na pozór wszystko super. Czy jednak jest bezpiecznie?
      Chodzi mi o chodnik dla pieszych oraz ścieżkę rowerową a konkretnie o miejsca skrzyżowań z ul. Reymonta i ul. Różaną. Przed każdym z tych skrzyżowań jet "przeplatanka" chodnika ze ścieżką, np na odcinku Reymonta- Różana ścieżka jest po lewej stronie, zbliżając się do ul. Różanej niespodziewanie następuje zmiana: po prawej ścieżka a chodnik po lewej ( są pasy dla pieszych na ścieżce), po przejściu przez ulicę znowu zamiana, czyli ścieżka rowerowa po lewej, chodnik prawa strona. Taka sytuacja nie jest komfortowa ani dla pieszych ani dla rowerzystów. Po co takie utrudnienie? Czy jest na to logiczne uzasadnienie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka