Dodaj do ulubionych

Poród - indywidualne przygotowanie

08.10.11, 13:04
Witam serdecznie, jestem położną z 10-letnim stażem. Pracuję w jednym z warszawskich szpitali. Chciałabym zorientować się, czy indywidualne przygotowanie do porodu i rodzicielstwa cieszyłoby się powodzeniem w naszym mieście.
Obserwuj wątek
    • gosiapatrycja Re: Poród - indywidualne przygotowanie 08.10.11, 14:43
      W jakim sensie miało by wyglądać to przygotowanie. Bo wydaje mi się że to pewnie chodzi o taką szkołę rodzenia tylko indywidualną. A są szkoły rodzenia bezpłatne więc wątpię żeby coś takiego się udało. Ale może się mylę.
      • aga.polozna Re: Poród - indywidualne przygotowanie 08.10.11, 15:18
        Z tego co wiem, a jest to pewniak - darmowe szkoły rodzenia dotyczą tylko mieszkanek warszawy (konieczny jest meldunek). Ja bym chciała prowadzić zajęcia indywidualnie, dla mieszkanek Ząbek i okolic, które nie mogą brać udziału w zajęciach szkoły rodzenia. Poza tym terminy spotkań i tematyka byłaby dostosowana do oczekiwań rodziny spodziewającej się dziecka.
        • turof Re: Poród - indywidualne przygotowanie 08.10.11, 15:57
          Ja rodziłam całkiem niedawno. Do szkoły rodzenia się nie wybrałam właśnie dlatego, że dla mnie była płatna. W szpitalu miałam jednak "swoją" położną i to była właśnie moja szkoła rodzenia. Jak widać skuteczna ;)
          Po porodzie kilkukrotnie potrzebowałam porady położnej, wizyty patronażowej, której się jednak nie mogłam doprosić. Z całą pewnością, gdyby była taka możliwość i wiedziałabym o tym, zaprosiłabym panią do domu niejednokrotnie.
          Przed porodem nie potrzebowałam kilkunastogodzinnej szkoły rodzenia, jedynie kilku spotkań które przygotowałyby mnie.
          Osobiście uważam, że kilka indywidualnych spotkań przy kawie zarówno przed porodem jak i po na pewno byśmy odbyły.
          Jeśli zatem zdecyduje się Pani na szkołę rodzenia proszę się też zastanowić nad świadczeniem usługi wpadania na kawkę do przyszłych rodziców. Będzie to nieocenione zarówno dla przyszłej mamy jak i taty.
          • mama_i_malutek Re: Poród - indywidualne przygotowanie 08.10.11, 16:46
            Nie trzeba być zameldowanym w Warszawie. Wystarczy się tam uczyć, bądź tam pracować, bądź wynajmować mieszkanie bez meldunku. Chyba że coś się teraz zmieniło.
            Ale z pewnością jakaś forma szkoły rodzenia, czy prywatnej porady ciążowo-porodowej przydałaby się. Choć ja akurat uważam, że szkoła rodzenia jest zupełnie zbędną formą przygotowania kobiety i sama nie skorzystałabym. Za to z chęcią skorzystałabym z takiej poporodowej usługi położnej. Położna z przychodni przyszła do mnie po miesiącu prawie i specjalnie zainteresowana niczym nie była. A ja miałam mnóstwo pytań dzień po wyjściu ze szpitala. Nie umiałam na przykład przystawiać dziecka do piersi. I szukałam położnej, która by przyjechała do mnie i pokazała mi jak to robić i która by stwierdziła, czy żółtaczka u mojego dziecka wymaga powrotu do szpitala, czy jakichs innych sposobów. Teraz jestem mądrzejsza o te doświadczenia, ale wówczas z pocałowaniem ręki zadzwoniłabym do takiego "pogotowia położniczego " :)
            • gosiapatrycja Re: Poród - indywidualne przygotowanie 08.10.11, 19:43
              Koleżanka ma racje że taka pomoc przy maluchu przez położną jest potrzebna i to mogłoby się przyjąc. Ja akurat trafiłam nasuper położnąz przychodni która odwiedzała mnie trzy razy i miałam z nia kontakt telefoniczny. Co do przygotowania do porodu to większość wynajmuje sobie taką osobe ze szpitala w którym chce rodzić. Ja miałam swoją położna przy porodzie i to była dobra decyzja. Wolałabym te pieniądze przeznaczyc na wynajęcie połoznej niż na rozmowy o porodzie i nauke np. oddychania. Tego wszystkiego dowiedziałam się od swojej położnej.Oprócz tego byłam kilka razy na ktg ( nie czekałam w kolejce na przyjęcie), badał mnie lekarz na proźbę mojej połoznej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka