Dodaj do ulubionych

Wspólny bilet zostaje

11.02.12, 18:10
www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,wspolny-bilet-zostaje,35310.html
Obserwuj wątek
    • kolo-1977 Re: Wspólny bilet zostaje 11.02.12, 18:16
      szkoda że tak się stało, nie korzystam a muszę dopłacać ze zwoich podatków. Ciekawe ilu mieszkańców ząbek nie korzysta z kolei a płaci ze zwoich podatków. Szacunkowo to ok 60%
      • route67 Re: Wspólny bilet zostaje 11.02.12, 19:41
        ja podziękowałem już Perkosiowi za jego wybryki i przeniosłem własnie NIP-3 jak najdalej od Ząbek. Rok dokładania się do darmozjadztwa w pełni wystarczy, ani złotówki więcej dopóki karierowicze biorą się za ich wydawanie. Wolę żeby moje podatki były wykorzystywane racjonalnie daleko stąd, a nie wyrzucane w błoto, wiec przeniosłem je tam gdzie włodarze są kompetenentni, zaangażowani i robia coś dla swoich mieszkańców, nawet jeśli tam nie mieszkam.
        • etam2.0 Re: Wspólny bilet zostaje 11.02.12, 21:19
          W skrócie: "Ubędzie mi, ale poczuję się lepiej".
          • route67 Re: Wspólny bilet zostaje 11.02.12, 21:44
            W skrócie: "skoro tutaj moje pieniądze są wyrzucane w błoto, to niech inni mają chociaż z nich jakiś pożytek".
            • etam2.0 Re: Wspólny bilet zostaje 12.02.12, 01:19
              Mam jeszcze jedną wersję: "Nie interesuje mnie, że utrzymanie miasta kosztuje - niech za mnie płacą moi sąsiedzi".
              • attiya Re: Wspólny bilet zostaje 12.02.12, 08:03
                albo inaczej
                jeśli moje pieniądze są źle gospodarowane, to dlaczego nie przesunąć ich tam, gdzie będą gospodarowane dobrze
              • route67 Re: Wspólny bilet zostaje 12.02.12, 10:33
                ależ oczywiście że interesuje mnie, że utrzymanie miasta kosztuje.
                ależ oczywiście że bardzo chetnie płaciłbym swoje podatki tu na miejscu, ale warunkiem do tego jest wydatkowanie ich z głową a nie ponoszenie kosztów idiotycznych pomysłów pewnego karierowicza.
                bo co widzę za oknem? syf, brud, kompletny bałągan, dziurawe drogi.
                dopóki ktoś taki rządzi w mieście - ani złótówka z moich podatków tu nie trafi. dodam, że nie jestem tu zameldowany, ale przeniosłem swoje podatki (NIP-3) właśnie tu. teraz zrobiłem krok w tył, właśnie pod wpływem idiotycznych pomysłów szefa miasta, bo nie mam akceptacji dla niegospodarności, nepotyzmu i darmozjazdztwa. I z podatkami nie wrócę tu dopóki nie trafi się ktoś kompetentny, nie wpychający w głowy populistycznych kocopołów (darmobus) a z pieniedzy uczyni realny użytek. Zamiast budować baseny, niech ruszy dupsko i zastanowi sie jak zrobić miasto czystym, zielonym, z chodnikami i drogami, do którego bedzie chciało sie wracać po pracy i gdzie woda nie bedzie jedną z najdroższych w kraju.
                • extreme78 Re: Wspólny bilet zostaje 12.02.12, 10:57
                  Amen..
                • etam2.0 Re: Wspólny bilet zostaje 12.02.12, 12:15
                  OK.
                  "Stołuję się w McDonaldzie, ale za kanapkę tu kupioną zapłacę w Burger Kingu, bo prezes tego pierwszego jest "coś nie tego" i prowadzi firmę "coś nie tak"."
                  • route67 Re: Wspólny bilet zostaje 13.02.12, 01:13
                    etam2.0 napisał:

> OK.
                    > "Stołuję się w McDonaldzie, ale za kanapkę tu kupioną zapłacę w Burger Kingu, b
                    > o prezes tego pierwszego jest "coś nie tego" i prowadzi firmę "coś nie tak"."

Ja się tu nie stołuję. Tu tylko sypiam, bo miasto nie zapewnia mi niczego więcej. Właśnie w tym tkwi haczyk.
                    Chcę iść na spacer po lecie - musze jechać gdzieś indziej, tutaj jest syf i nikt o to nie dba
                    Chce coś zjeść - musze jechać gdzieś indziej.
                    Chcę pojeździć na rowerze - muszę załadować go na samochód i jechać gdzieś indziej.

A teraz to wszystko "musze jechać gdzieś indziej" będzie kosztowało jeszcze więcej. Brawo, cóż za mistrzowskie posunięcie.

Tyle biadolenia że sie ludzie tutaj nie meldują i nie płacą podatków. A nie zadał sobie nikt pytania DLACZEGO? Znam więcej takich osób jak ja, część z nich się pomeldowała, cześć przeniosła tylko NIP-3 i teraz uciekają stąd ze swoimi podatkami. Właśnie widząc co się dzieje z ich pieniędzmi.

Twoje porównanie nieco chybione. Jak inwestujesz w akcje McDonala i widzisz że McDonaldem zarząca ktoś kto nie ma o tym pojęcia, jednocześnie widzisz że Burger King jest prowadzony tak że jedzonko pyszne i klienci zadowoleni - dalej będziesz inwestował z papierową szamę z Maca, czy przeniesiesz swoje dochody do Burger Kinga, nawet jeśli nie bedzie Ci dane w nim codziennie jadać?

Budżet w mieście powinien byc traktowany jak budżet przedsiębiorstwa. Jak się nie domyka, to sie zmienia dyrektorów, prezesow itp itd, wymienia się kadry dopóki nie trafi się ktoś kompetentny kto wszystko pospina tak jak należy.

Dziesiątki razy pojawiał sie choćby tu na forum temat tego, że Ząbki są miastem wszecobecnego syfu i dziur. I nikt z tym nic nie robi. Jak myślisz, matka która z wózkiem może pójść na spacer co najwyżej po wertepach gdzie ochlapie ją betoniarka która własnie wjechała w krater w jezdni zechce tu płacić podatki i meldować się? Czy może bardziej zachęciło by ją do tego spacerowanie po czystym zielonym parku z dala od kraterów i betoniarek? To nie jest tak, że "tu się nie da". Tylko ofermy mówią, że sie nie da. Łatwiej jest snuć durne plany których sie nie da zrealizować niż zabrać się za prace u podstaw. Zrób miasto czystym i przyjaznym to i meldunki i wpływy z podatków się pojawią. Bo jak komuś sie dobrze żyje w jakimś miejscu i widzi jak ono się zmienia na lepsze to będzie się z nim identyfikował. A za tym pójdą podatki.

• corrida_pl Re: Wspólny bilet zostaje 13.02.12, 09:07
                      Matka z dzieckiem tonie ma w zasadzie gdzie pójść - obecnie wszystkie place zabawa są z tego co wiem pozamykane...
                • sportif Re: Wspólny bilet zostaje 12.02.12, 17:58
                  w sumie dla nas lepiej by było jakbyś się przeniósł tam gdzie płacisz podatki, w myśl powiedzenia: "baba z wozu, koniom lżej". Po co nam tu taki darmozjad?
                  • attiya Re: Wspólny bilet zostaje 13.02.12, 06:51
                    ieistotnie, byłoby chyba lepiej
                    bo w Ząbkach mądrzy ludzie, którzy w dodatku wymagają czegoś od władz miasta i patrzą im na ręce, nie są mile widziani
                    lepiej się rządzi klakierami i takimi, którym się cokolwiek obieca a ci już pieją z zachwytu
                    pisałam już - skończyły się czasy, że ktoś tylko brał a nic za to nie dawał, teraz jak można dojść do każdego kwitka w urzędzie, gdy ludzie wszystkiego mogą dowiedzieć się, to i czasy płać i siedź cicho skończyły się
        • sportif Re: Wspólny bilet zostaje 12.02.12, 17:53
          jak dziecko, na przekór babci odmrożę sobie uszy
      • etam2.0 Re: Wspólny bilet zostaje 11.02.12, 21:17
        Na tym polega nieodpłatność podatków. Pacyfista utrzymuje wojsko a słuchacz R. Maryja utrzymuje PO.
      • kruchy.wwl Re: Wspólny bilet zostaje 12.02.12, 18:02
        Czy twoja głowa służy tylko do noszenia czapki, bo na to wygląda.
        Z więzień korzystasz? - Raczej nie, a idą na to Twoje podatki, a takch przypadków można wymieniać bez końca.
        Z tego co piszesz wygląda, że jesteś taksówkarzem - strzaszny cierpiarz z Ciebie.
        Pomyśl zanim coś napiszesz człowieczku, bo sam siebie obrażasz takimi głupotami.
      • tomek19641 Re: Wspólny bilet zostaje 13.02.12, 08:46
        i bardzo dobrze , że zostaje. Nie wszyscy jeżdżą samochodami !!! Mieszkam w Ząbkach od 40 lat i uważam, że wspólny bilet w aglomeracji nalezy sie mieszkańcom jak psu miska.
    • jasmin21.89 Re: Wspólny bilet zostaje 11.02.12, 19:16
      Zostaną wprowadzone nowe zasady - Ząbki trafią do II strefy. Ciekawi mnie tylko co się stanie z podróżowaniem "normalnymi" autobusami 190, 199, itp. przecież są w I strefie...
      • corrida_pl Re: Wspólny bilet zostaje 11.02.12, 19:31
        jasmin21.89 napisała:

> Zostaną wprowadzone nowe zasady - Ząbki trafią do II strefy. Ciekawi mnie tylko
        > co się stanie z podróżowaniem "normalnymi" autobusami 190, 199, itp. przecież
        > są w I strefie...

autobusy zostają w I strefie
        • justkate1 Re: Wspólny bilet zostaje 11.02.12, 19:39
          kasujesz bilety na II strefę tylko w autobusach lini 7xx oraz 8xx, czyli w 145 i 199 nic się nie zmienia
          • lokatorka199 Re: Wspólny bilet zostaje 11.02.12, 20:20
            Autobusy które wyjeżdżają z Warszawy a potem do niej wracają (tak jak nasze 199 i 145) nawet jeśli jadą przez 2 strefe to bilet w nich obowiązuje z 1 strefy. Jednak żeby przypadkiem ztm nie wpadł na genialny pomysł przecięcia lini np 145 z końcowym przy powstańców i przerobienia jej na 7xx lub 8xx gdzie będzie już droższy bilet.
            Swoją drogą dołożenie 150zł do karty miejskiej mi się nie uśmiecha. A poza tym ciekawe czy będzie można dopłacić tylko różnice (jeśli ktoś ma aktywną karte na 1 strefę)

Całe te żałosne negocjacje spowodowały tylko że mieszkańcy Ząbek sami zapłacą z własnej kieszeni. Perkowskiemu kasa w budżecie zostanie. w Ząbkach nic się nie zmieni. Darmobusy potrzebne nie będą bo przecież pociąg wrócił. A w pociągach nadal nic się nie zmieni. Nadal będzie ścisk, będą opóźnienia czyli wszystko po staremu tylko koszt wyższy....

komu mamy za to dziękować?
            • corrida_pl Re: Wspólny bilet zostaje 11.02.12, 20:35
              lokatorka199 napisała:

> Autobusy które wyjeżdżają z Warszawy a potem do niej wracają (tak jak nasze 19
              > 9 i 145) nawet jeśli jadą przez 2 strefe to bilet w nich obowiązuje z 1 strefy.
              > Jednak żeby przypadkiem ztm nie wpadł na genialny pomysł przecięcia lini np 14
              > 5 z końcowym przy powstańców i przerobienia jej na 7xx lub 8xx gdzie będzie już
              > droższy bilet.
              > Swoją drogą dołożenie 150zł do karty miejskiej mi się nie uśmiecha. A poza tym
              > ciekawe czy będzie można dopłacić tylko różnice (jeśli ktoś ma aktywną karte na
              > 1 strefę)
              >
              > Całe te żałosne negocjacje spowodowały tylko że mieszkańcy Ząbek sami zapłacą z
              > własnej kieszeni. Perkowskiemu kasa w budżecie zostanie. w Ząbkach nic się nie
              > zmieni. Darmobusy potrzebne nie będą bo przecież pociąg wrócił. A w pociągach
              > nadal nic się nie zmieni. Nadal będzie ścisk, będą opóźnienia czyli wszystko po
              > staremu tylko koszt wyższy....
              >
              >
              > komu mamy za to dziękować?

no trzeba mieć skądś kasę na np. basen...
            • etam2.0 Re: Wspólny bilet zostaje 11.02.12, 21:27
              Negocjacje. Właściwie mamy informację mocno niepełną. Wiemy, że będziemy mieli wspólny bilet w II strefie - ale nie wiemy jeszcze, ile za to zapłacimy. Wcześniejsza propozycja ZTM przy I strefie WB to chyba 3 mln PLN. Ciekawe ile teraz - tj. ile mniej? Jaki sposób obliczania? Umowa ZTM będzie ze starostą - czy to on będzie dokonywał podziału? Może jest szansa na logiczny sposób obliczania tj. im bliżej do Wawy, tym mniej gmina płaci (właściwie to jest logiczne dla mieszkańca Ząbek, bo jak się poczyta zdania mieszkańców Zielonki, Kobyłki i Wołomina...).
              • kriis.borowski Re: Wspólny bilet zostaje 12.02.12, 20:23
                Właśnie coś podobnego chciałem napisać. Czy ZTM zmieni sposób rozliczenia, a jeżeli nie to czy na rozsądnych zasadach będziemy się rozliczać z powiatem
            • nunez_3 Re: Wspólny bilet zostaje 13.02.12, 07:58
              Przeciez mozna w ZTM'ie wycofać bilet na 1 strefę (ze zwrotem pozostałej kwoty) i naładowac kartę na strefę 2.
              • kriis.borowski Re: Wspólny bilet zostaje 13.02.12, 10:02
                nunez_3 napisał:

"Przeciez mozna w ZTM'ie wycofać bilet na 1 strefę (ze zwrotem pozostałej kwoty) i naładowac kartę na strefę 2."

Tak ale za taką przyjemność się płaci, o ile dobrze pamiętam to 30% wartości kwoty...
                • nunez_3 Re: Wspólny bilet zostaje 14.02.12, 09:09
                  Pozostaje chwilowo (od 1 marca, do wyczerpania biletu na 1 strefe) korzystanie z PKP Rembertów - jest to jakies rozwiazanie lub 199 do Radzymińskiej.
    • bocich21 Re: Wspólny bilet zostaje 11.02.12, 20:26
      To ile bedzie nas kosztował miesięczny dla II strefy?

• corrida_pl Re: Wspólny bilet zostaje 11.02.12, 20:30
        bocich21 napisała:

> To ile bedzie nas kosztował miesięczny dla II strefy?
        >
        30 dniowy - 156, 90 dniowy - 370 (www.ztm.waw.pl/?c=110&l=1)
        • bocich21 Re: Wspólny bilet zostaje 11.02.12, 20:32
          Dziękuję
          • pavelll Re: Wspólny bilet zostaje 13.02.12, 10:38
            Najśmieszniejsze w tym całym wspólnym bilecie jest ta cała propaganda Perkowskiego, że niby robi to wszystko dla mieszkańców. Ide o zakład, że od poczatku jego szarża na ZTM była jedynie zasłoną dymną, bo intencją było jedynie przerzucenie w dużym stopniu kosztów funkcjonowania wspólnego biletu z gminy na mieszkańców. Nie tak dawno zlecono doradztwo w zakresie m.in komunikacji miejskiej tajemniczemu ekspertowi, który zaplanuje w Ząbkach komunikacyjne eldorado. W tym czasie powołano do życia linie Ząbki - 1, której to autobusy notorycznie nie przyjeżdzają i spóźniają się, a przewoźnik wykonuje usługę takimi wrakami, że nawet ogrzewanie wysiada, zostaną zwiększone wydatki mieszkańców związane z zmianą strefy obowiązywania wspólnego biletu, zlikwidowany zostanie autobus X. No jesli tak ma wyglądać to doradzanie to chciałbym wiedziec ile przytula tan doradca ! To samo moge doradzić za połowę ceny! Nie wspomne o spektakularnych informacjach burmistrza również tych ogłaszanych w różnej maści telewizjach lub na swoim blogu o chęci budowy w Ząbkach systemu podwieszanej kolejki, tramwaju i powołania do życia autobusu ZTM będącego przedłużeniem linii 170. Śmiech na sali ! Ja w trosce o dobro kieszeni burmistrza i jego doradców oraz ich pomysłów przestanę płacić podatki w Ząbkach. Zaczne już od najbliższego rozliczenia. Ale zamedlowany jestem jak by ktos pytał.
            • supermodnyciuszek Re: Wspólny bilet zostaje 14.02.12, 10:28
              A co w sytuacji kiedy mam w tej chwili wykupioną kartę miejską na 90 dni na I strefę ? muszę dokupować papierowy bilet pkp na relację ząbki - warszawa wileńska ? ciekawe ile to będzie kosztowało, masakra jakaś. Autobusy jeżdżą po Ząbkach w I strefie a pociąg w II mimo że 3/4 trasy jedzie przez Warszawę - PA RA NO JA !!! Przecież Ząbki zaczynają się dopiero od przejazdu przy Łodygowej... z jakiej racji to jest II strefa niech mi to ktoś racjonalnie?
              • sibeliuss Re: Wspólny bilet zostaje 14.02.12, 11:37
                Z takiej, że peron jest w Ząbkach a nie na Lewinowie - proste?
                • supermodnyciuszek Re: Wspólny bilet zostaje 14.02.12, 12:16
                  taa mądralo ale tak jak napisałam jakoś mzk jeździ po Ząbkach w I strefie to co pociąg nie może ? proste ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka