Dodaj do ulubionych

Podwyżka za miejsce parkingowe

05.03.12, 14:26
Dostałam wczoraj 10 krotną podwyżkę od miasta, podatku za miejsce parkingowe pod budynkiem . Szukałam w internecie i chyba wychodzi że miasto ma taką możliwość podnieść podatek od garażu 10 KROTNIE !!!!

Szukałam że wynika to z wyroku NSA który określił że w przypadku kiedy garaż (a właściwie miejsce parkingowe pod budynkiem bo jaki to garaż ) ma osobną hipotekę trzeba płacić wyższy podatek. Nie jestem specjalistą w tych sprawach ale czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy to nie jest tak że Państwo nagradza bogatszych ?

Tzn ktoś kto kupił mieszkanie od razu z garażem będzie płacił 0.70 groszy za metr garażu, a ktoś kto w tym samym budynku po kilku latach dopiero dorobił się i odkupi od developera albo sąsiada garaż zapłaci już 7 zł /m2 garażu na zawsze bo ma inną hipotekę na mieszkanie a inną na garaż ? Czy hipoteka wtedy będzie inna czy ta sama ?
Obserwuj wątek
    • freestella Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 05.03.12, 15:44
      Dyskusja na ten temat już się toczyła;) Ja ze swej strony w innym wątku napisałam że mieszkamy w DZIKIM KRAJU ...w którym najłatwiej jest 'DOIĆ PODATNIKÓW" ....natomiast wracając do twojego pytania to jesteś w błędzie....tzn. Ja np. kupiłam mieszkanie razem z garażem, i płacę od tego roku również 7zł z metra za niego(zgroza) a to dlatego że nie chodzi tu o hipotekę a o księge wieczystą ;) tzn.jeżeli masz dwie księgi wieczyste oddzielna na mieszkanie i oddzielna na garaż to właśnie wtedy płacisz więcej;) hipoteka nie ma tu nic do rzeczy...zmienić to może chyba tylko zmiana durnej ustawy...którą jak widać każdy interpretuje jak chce:((mam wrażenie że w naszym kraju rządzi ten co pierwszy wstanie;) i to jeszcze zależy w jakim humorze:()
      • freestella Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 05.03.12, 15:48
        dodam że ja to tak zrozumiałam;) bo dzwoniąc do naszego urzędu;) jakoś pani z którą rozmawiałam tak to tłumaczyła;) "chodzi o wyodrębnienie miejsca garażowego)...jeżeli się mylę niech ktoś sprostuje..
        • rozyczka_zabki Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 06.03.12, 10:57
          Szukam od dwóch dni w internecie jak to w końcu jest i rzeczywiście chyba będzie trzeba płacić więcej za te miejsca parkingowe, ale znalazłam coś takiego że w świetle taki "garaż" musi mieć wysokość większą niż 2.20m bo jeśli ma niższą wysokość to opłata musi wynieść 50% stawki a to by było już coś :-)
          Idę dzisiaj z miarką zmierzyć swoje miejsce parkingowe na wysokość bo chyba idą nad nim jakieś rury kanalizacyjne i myślę że nie ma tam więcej niż 2.20 ?!?!?

Nie wiem czy to prawda ale na druku z miasta jest pozycja:
          "pozost.budynki pow 2.20"

więc może, może ktoś znalazł jakąś furtkę ... ale najpierw sprawdzę wysokość i jak znajdę coś więcej to tu napiszę.
          • pajda8207 Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 06.03.12, 11:15
            rozyczka_zabki napisała:

> Szukam od dwóch dni w internecie jak to w końcu jest i rzeczywiście chyba będzi
            > e trzeba płacić więcej za te miejsca parkingowe, ale znalazłam coś takiego że w
            > świetle taki "garaż" musi mieć wysokość większą niż 2.20m bo jeśli ma niższą w
            > ysokość to opłata musi wynieść 50% stawki a to by było już coś :-)
            > Idę dzisiaj z miarką zmierzyć swoje miejsce parkingowe na wysokość bo chyba idą
            > nad nim jakieś rury kanalizacyjne i myślę że nie ma tam więcej niż 2.20 ?!?!?
            >
            > Nie wiem czy to prawda ale na druku z miasta jest pozycja:
            > "pozost.budynki pow 2.20"
            >
            > więc może, może ktoś znalazł jakąś furtkę ... ale najpierw sprawdzę wysokość i
            > jak znajdę coś więcej to tu napiszę.

§ 102. Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002r. nr 75 poz.690)

Rozdział 10. Garaże dla samochodów osobowych

§ 102. [Organizacja] Garaż do przechowywania i bieżącej, niezawodowej obsługi samochodów osobowych, stanowiący samodzielny obiekt budowlany lub część innego obiektu, będący garażem zamkniętym - z pełną obudową zewnętrzną i zamykanymi otworami, bądź garażem otwartym - bez ścian zewnętrznych albo ze ścianami niepełnymi lub ażurowymi, powinien mieć:

1) wysokość w świetle konstrukcji co najmniej 2,2 m i do spodu przewodów i urządzeń instalacyjnych 2 m,
          • matmir Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 08.03.12, 18:54
            rozyczka_zabki napisała:

> Szukam od dwóch dni w internecie jak to w końcu jest
            Świeżutka uchwała NSA orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0A94150742 wyjaśnia wszystko.
            • route67 Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 08.03.12, 19:57
              no niestety. 7,36pln/m2 i koniec, nic nie wskóramy. będzie na budowę/realizację niezbędnych dla Ząbek inwestycji, np. loży/trybuny honorowej im. lecha kaczyńskiego.
              • rozyczka_zabki Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 14.03.12, 07:53
                tak niestety kazda wersje sprawdzilam jaka znalazlam i nie ma mozliwosci ominac tego chyba ze NSA wyda kolejny inny wyrok no przynajmniej mam nadzieje ze te pieniadze pojda na dobre inwestycje w Zabkach :)
                • zanecin Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 15.03.12, 08:48
                  Na Białołęce nadal płacą po ludzku czyli 0,73 Zł za metr mimo że mają oddzielne księgi na hale garażowe. A nasze ząbkowskie ćfunioki łatajo dziury :/
    • kalbud Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 05.03.12, 16:11
      Nie dotyczy to tylko garaży własnościowych w blokach . Zawsze było tak że za komórkę czy garaż płaciło się 6 zł za 1m kw. a za mieszkanie 0,6 zł . Teraz po podwyżkach jest to 7 zł i 0,7 zł za dom .
      • zanecin Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 05.03.12, 17:54
        Mylisz się, nie zawsze tylko od niedawna.W Ząbkach obudzili się na jesieni bo jakiś idiota gdzieś w Polsce się pomylił, to przeszło i reszta urzędników zaczełą to powielać między innymi nasi geniusze.
        Zrozum że tu chodzi o garaż w budynku mieszkalnym a ty mówisz o komórce albo budynku gospodarczym wolnostojącym te były tak zawsze opodatkowane.
    • celoss Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 05.03.12, 20:52
      Warszawa od kilku lat w ten sposób opodatkowuje miejsca postojowe w wyodrębnionych lokalach
      Spór przed NSA dotyczył tego czy odrębny od mieszkań lokal o przeznaczeniu niemieszkalnym można opodatkować stawką właściwą dla lokali mieszkalnych. Na jesieni były dwa korzystnie dla podatników wyroki NSA ale jak widać poszerzony skład NSA miał inne zdanie. Deweloper może zawsze nie wyodrębnić oddzielnego lokalu z miejscami postojowymi. Wtedy powierzchnia postojowa stanowi część wspólną nieruchomości właścicieli mieszkań i stawka podatku jest niższa.

Głowa do góry może znajdzie się w Polsce jakiś uparciuch, który przekona NSA o potrzebie zmiany uchwały ;)
      • route67 Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 05.03.12, 21:10
        Pytanie tylko kiedy sie uda ten absurd zlikwidować...przyjazne Państwo, nie ma co...a prawo nie działa wstecz, więc póki co wszyscy zapłacimy po równo. My, przedstawiciele Ruchu Niezameldowanych Darmozjadów również. Cwany Perkoś i s-ka :)
    • kasi_1985 Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 06.03.12, 18:27
      o rany teraz dopiero przeczytalam ten mail to wyglada na polaczone dzialanie najpierw podwyzka na wszystkie garaze w zabkach a potem straz pozarna sprawdza szerokosc uliczek i zaczna sie mandaty za parkowanie i gdzie my wszyscy bedziemy mieli parkowac ? mam kupic garaz za kilkanasice tysicey i placic do zabek extra oplaty za garaz rozumiem ze garaz to jest luksus ale jak ktos ma super samochod to moze i luksus a jak ktos ma kilkuletni samochod to garaz jest drozszy od samochodu a miejsc parkingowych ogolno dostepnych nie ma chociaz sa bede parkowac u ksiedza jak cos zrobia w koncu to jest na pewno plac zabek oddany do dyspozycji kosciola czyli i mieszkancow zabek
    • kasi_1985 Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 08.03.12, 15:03
      rozyczka_zabki napisała:

> Dostałam wczoraj 10 krotną podwyżkę od miasta, podatku za miejsce parkingowe po
      > d budynkiem . Szukałam w internecie i chyba wychodzi że miasto ma taką możliwoś
      > ć podnieść podatek od garażu 10 KROTNIE !!!!
      >
      > Szukałam że wynika to z wyroku NSA który określił że w przypadku kiedy garaż (a
      > właściwie miejsce parkingowe pod budynkiem bo jaki to garaż ) ma osobną hipote
      > kę trzeba płacić wyższy podatek. Nie jestem specjalistą w tych sprawach ale czy
      > ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy to nie jest tak że Państwo nagradza bogatszyc
      > h ?
      >
      > Tzn ktoś kto kupił mieszkanie od razu z garażem będzie płacił 0.70 groszy za me
      > tr garażu, a ktoś kto w tym samym budynku po kilku latach dopiero dorobił się i
      > odkupi od developera albo sąsiada garaż zapłaci już 7 zł /m2 garażu na zawsze
      > bo ma inną hipotekę na mieszkanie a inną na garaż ? Czy hipoteka wtedy będzie i
      > nna czy ta sama ?

a czy wiecie moze czy mozna wynajac miejsce parkingowe w garazu przy ulicy Powstancow 26,a,b ?
      i jezeli tak by sie zdarzylo ze mozna to jakiego rzedu to sa kwoty miesiecznie ? czy to jest 50 zl czy 100 czy 200 ?
    • michal0510 Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 14.03.12, 08:49
      > Tzn ktoś kto kupił mieszkanie od razu z garażem będzie płacił 0.70 groszy za me
      > tr garażu, a ktoś kto w tym samym budynku po kilku latach dopiero dorobił się i
      > odkupi od developera albo sąsiada garaż zapłaci już 7 zł /m2 garażu na zawsze
      > bo ma inną hipotekę na mieszkanie a inną na garaż ?

Jest to kwestia odrębnej księgi wieczystej i dotyczy to też kupujących od razu mieszkanie z garażem.
      Wychodzi na to, że osoby, które mają własne miejsca garażowe są traktowani jako frajerzy. "Skoro stać ich było na garaż, to można ich śmiało doić", a parkujący gdzie popadnie mogą być jeszcze bardziej dumni ze swojego cwaniactwa. Miasto nagrodziło ich "zaradność".
      • mm-81 Re: Podwyżka za miejsce parkingowe 14.03.12, 10:19
        "słuszną linię ma nasza władza"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka