Dodaj do ulubionych

łopot flag państwowych

11.04.12, 11:02
Może ktoś z Państwa wie z jakiej przyczyny wczoraj łopotały flagi państwowe wzdłuż ulicy Piłsudskiego ? Nie zauważyłam udekorowanych ulic ani w sąsiadujących dzielnicach miasta stołecznego, ani w centrum tegoż miasta....Może umknęło mi jakies święto państwowe, wizyta głowy państwa lub inny uroczysty powód ? A może to już nasze miasto zawczasu przygotowuje się do obchodów świąt 1 i 3 Maja ? Czy przy okazji wieszania flag ktoś ze służb miasta zauważył taki szczegół jak brud na ulicach, nagromadzone przy krawężnikach tony piachu i śmieci ? W innych miastach ulice są sprzątane, w Ząbkach dekorowane - ot taka subtelna różnica....
Obserwuj wątek
    • ranoma Re: łopot flag państwowych 11.04.12, 12:02
      Powinnaś się wstydzić! Nie wiesz, że teraz 10 kwietnia to święto państwowe? ;) A jak PiS dojdzie do władzy (Boże uchowaj) to będzie pewnie i dzień wolny od pracy... No naprawdę...takich podstawowych rzeczy nie wiedzieć ;)
      • attiya Re: łopot flag państwowych 11.04.12, 15:28
        yyyy z powodu Smoleńska?? Nie, nie wierzę :-/
        jak ktoś chce prywatnie rozwieszać, to proszę bardzo ale to żadne święto państwowe
    • 2nika89 Re: łopot flag państwowych 11.04.12, 12:08
      Większość z Nas była apewne w Święta gdzieś w Polsce. Ja też, wszędzie czysto, ulice, chodniki posprzątane, kosze uliczne opróżnione. A w Ząbkach?, brud aż w oczy kole, kontrast niesamowity. Na dodatek te kratery na ulicach, zapewne drugi tydzień trwa inwentaryzacja tych kraterów!. Jak to jest, że jeden brudas Perkowski skazuje całe miasto na taką egzystencję. Za to fundament pod basen już jest!!!, no sukces jakich mało. Ciekawi mnie samopoczucie radnych-bezradnych odbierających diety za swoją ciężką pracę. Dobrego samopoczucia Panowie i Panie.
      • sup13 Re: łopot flag państwowych 11.04.12, 12:44
        Jeśli forum jest miejscem gdzie można wyrazić swoją opinie to, nie przeszkadza mi uczczenie rocznicy katastrofy smoleńskiej wywieszeniem flag państwowych, wszak zginęli wtedy przedstawiciele naszego państwa w tym Prezydent.

Ale niestety to, że flagi symbol państwa wisi w towarzystwie takiego brudu i smrodu to jest straszne.
        • andresky Re: łopot flag państwowych 11.04.12, 16:08
          A mi przeszkadza. Ulice miasta nie są prywatnym folwarkiem burmistrza ani partii nieszczęśliwie rządzącej w naszym mieście. Większość ludzi ma już dość zamieszania wokół Smoleńska. Niech każdy przeżywa to prywatnie jeśli ma na to ochotę.
          • wrekawek Re: łopot flag państwowych 12.04.12, 07:02
            andresky napisał:

> Większość ludzi ma już dość zamieszania wokół Smoleńska.

Większość wybrała burmistrza który powiesił flagi. Większość nie czyta ani jednej książki rocznie.
            • andresky Re: łopot flag państwowych 12.04.12, 09:37
              Jak słyszę "Smoleńsk, tupolew, brzoza, katastrofa, Kaczyński" to wyłączam telewizor bo mi się niedobrze robi. Może tobie to nie przeszkadza, ale jakby opozycja zajęła się myśleniem i wysuwaniem konkretnych propozycji zmian a nie babraniem się w katastrofie, to może w Polsce by się coś zmieniło (rząd nie jest święty, ale tak groteskowa opozycja jak PIS nie mobilizuje do działania).

I tak samo na naszym podwórku, gdyby burmistrz zamiast obchodzenia 10 kwietnia zajął się robotą, to może i u nas w Ząbkach byłoby lepiej.
              • wrekawek Re: łopot flag państwowych 12.04.12, 22:18
                W sumie to ja też jakoś specjalnej potrzeby słuchania o tupolewach nie mam - najfajniej by było jakby sprawa została wyjaśniona, winni organizacyjnego burdelu po obydwu stronach wskazani i ukarani. Ale póki co zamiast wyjaśniania i wyciągania konsekwencji jest rżnięcie głupa i chowanie głowy w piasek - więc każda inicjatywa utrudniająca zamiecenie sprawy pod dywan jest cenna.

A że dziurmistrz mógłby się innymi sprawami zajmować - cóż - po skasowaniu mi "iksa" o moim głosie i tak może zapomnieć...
    • e-olenka Re: łopot flag państwowych 11.04.12, 15:23
      zgodnie z art. 5 ust. 6 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:
      /.../
      uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio przy granicy nieruchomości; właściciel nieruchomości nie jest obowiązany do uprzątnięcia chodnika, na którym jest dopuszczony płatny postój lub parkowanie pojazdów samochodowych;

Tak więc zgodnie z prawem chodnik przed domem/blokiem powinni zamiatać właściele. Niestety większość chodników w Ząbkach (tam oczywiście gdzie są - ja takiego szczęścia nie mam) jest zwyczajnie brudna, niesprzątana od bardzo dawna :(
      To taka dygresja, mi brud tez się nie podoba.
      • cocteau99 Re: łopot flag państwowych 11.04.12, 17:36
        e-olenka napisała:

> zgodnie z art. 5 ust. 6 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach Wła
        > ściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:
        > /.../
        > uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników poł
        > ożonych wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną c
        > zęść drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio przy gra
        > nicy nieruchomości; właściciel nieruchomości nie jest obowiązany do uprzątnięci
        > a chodnika, na którym jest dopuszczony płatny postój lub parkowanie pojazdów sa
        > mochodowych;
        >
        > Tak więc zgodnie z prawem chodnik przed domem/blokiem powinni zamiatać właściel
        > e. Niestety większość chodników w Ząbkach (tam oczywiście gdzie są - ja takiego
        > szczęścia nie mam) jest zwyczajnie brudna, niesprzątana od bardzo dawna :(

Zarządcą dróg publicznych w Ząbkach (czyli tych wszystkich 90% i w najpodlejszym stanie) jest burmistrz miasta, czyli - popraw mnie olenka jeśli się mylę - twój wspaniały Perkowski. Więc bierz z nim miotłę i zamiatajcie ten syf z ulic albo wiaderko z czarną papką i udeptujcie te kratery (taka to technologia miejscowa) w jego imieniu a nie będziesz tu odwracała kota ogonem zwalając winę na właścicieli posesji. Oni akurat dbają o swoje otoczenie 1000 razy lepiej niż brud-mistrz.
        Czy to, że na rondzie Piłsudskiego-Chełmżyńska brud trwale zasłonił oznakowanie poziome to wina mieszkańców ronda??? To, że od dawien dawna brak tam chyba z połowy ważnych dla bezpieczeństwa znaków drogowych to wina mieszkańców? To, że nie da się przejechać 3 maja to wina skweru przy ulicy? Szkoda słów na specyficzną miejscową mentalność.
        • betty-226 Re: łopot flag państwowych 11.04.12, 17:48
          "mieszkańcy ronda" :D podoba mi się :)
          A jak Wam się podobają te tony ogłoszeń poowijanych dookoła słupów wszelakich? Pewnie plakaty wyborcze też tam są.
          Ech... to miasto jest rzeczywiście brudne. Po prostu brudne.
        • jolanta_robert Re: łopot flag państwowych 11.04.12, 21:22
          cocteau99 chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Otóż za porządek na drogach (ulicach) odpowiada zarządca, ale za czystość na chodnikach niestety właściciele posesji obok się znajdujących w zimie muszą odśnieżać, latem zamiatać, takie prawo.
          Obrażasz kogoś nie mając o tym pojęcia, bo rondo Piłsudskiego-Chełmżyńska jest na drodze wojewódzkiej, więc nie należy do naszego miasta.
          Brud jest niestety w mieście, każdy to widzi i nikt nie mówi, że jest dobrze, ale sami od siebie też trochę wymagajmy, syf nie bierze się z kosmosu...
          • cocteau99 Re: łopot flag państwowych 11.04.12, 22:11
            jolanta_robert napisała:

> cocteau99 chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

To i tak lepiej niż nie umieć czytać w ogóle.
            Jakie to żenujące, bronić burmistrza-brudasa. Po prostu weź się za miotłę, łopatę i zrób to za niego, zamiast wypisywać tutaj coraz to nowsze wymówki. A to że droga wojewódzka, a to że teren PKP, a to coś należy do starostwa (partyjnego kumpla Uściskiego). A na końcu, że wszystko przez niezameldowanych, przez marsjan lub Tuska.
            Wstyd, że jakoś inni samorządowcy w tym kraju, pomimo trudności budżetowych mogą zaprowadzić czystość w swoich miastach i miasteczkach.
            I jakoś mogą dogadać się w kwestii naprawy uszkodzonych znaków, zniszczonych wiat itp. Co to za burmistrz, który nie może dogadać się z PKP od lat w kwestii wymiany zniszczonej tablicy z nazwą miejscowości KTÓREJ JEST GOSPODARZEM?!!!! A obok rozwalony szlaban. Co to za wizytówka miasta, co to za wizytówka tego gościa????
            W domu też macie taki syf, że bronicie tego niechlujstwa i bałaganu, które panują w Ząbkach najbardziej na obszarach objętych zarządem burmistrza?? To gratuluję.
            • attiya Re: łopot flag państwowych 12.04.12, 06:56
              spoko Cocteau, nie ma co się denerwować, dla niektórych bród tutaj to chleb powszedni, oni tak mieli jak byli mali, to teraz też im nie przeszkadza....a potem najlepiej napisać, ze bydło z wiosek poprzyjeżdżało....pewnie, na wsi u mojego ojca pod wschodnią granicą większy porządek jest a papierka tam przez 30 kilka lat nie uświadczyłam
              a to, że panna pisze, że rondo nie jest w gestii ząbek - ja proponuję do tuska się zgłosić żeby sprzątnął :D
              bo ja myślałam, ze - tak przynajmniej w moim mieście jest - że jak droga jest w mieście a czy b, to sprząta miast a czy b a nie c....
              ale tłumaczyć niektórym to jak grochem o ścianę
              a te szlabany przy stacji, to faktycznie....jak przyjeżdżałam tutaj mając 6 lat, to one jeszcze chyba tu były :D
              zabytek panie, zabytek :D
            • jolanta_robert Re: łopot flag państwowych 12.04.12, 08:22
              Ależ ty jesteś żenujący. Czy ja gdziekolwiek napisałam, że Perkowski jest OK, NIE!!!. Wcale go nie bronię, chciałabym, żeby było czysto, naprawdę, ale o porządek też musimy sami dbać. Niektóre chodniki wokół posesji są okropnie brudne, aż prosi się żeby je pozamiatać - tu kwestia chodnika.
              co do ulicy czyli asfaltu (taka łopatologia żebyś zrozumiał) to miasto powinno sprzątać, ale jeśli nie jest właścicielem to dlaczego ma sprzątać, czy jeśli za ogrodzeniem u sąsiada jest brudno to idziesz mu posprzątać, żeby było czyściej ?
              • zaza4.4 Re: łopot flag państwowych 12.04.12, 08:27
                jolanta_robert napisała:

co do ulicy czyli asfaltu (taka łopatologia żebyś zrozumiał) to miasto powinno sprzątać, ale jeśli nie jest właścicielem to dlaczego ma sprzątać, czy jeśli za ogrodzeniem u sąsiada jest brudno to idziesz mu posprzątać, żeby było czyściej ?

jeśli się nie myle to Ząbki podpisały umowę z powiatem, że będą sprzątać ulice powiatowe w naszym mieście, zatem tłumaczenie, że nie sprzątnę bo to nie jest moja własność jest śmieszne
                • jolanta_robert Re: łopot flag państwowych 12.04.12, 08:43
                  zaza4.4 napisała: jeśli się nie myle to Ząbki podpisały umowę z powiatem, że będą sprzątać ulice powiatowe w naszym mieście, zatem tłumaczenie, że nie sprzątnę bo to nie jest moja własność jest śmieszne

Jesli to prawda, to rzeczywiście powinno być na tych drogach czysto, jak i na innych - nie wiem czy jest podpisana taka umowa, nie śledzę umów podpisywanych przez miasto. Chciałabym żeby było czysto, ale z przysłowiową miotłą właściciela/zarządcy nieruchomości zamiatającego chodnik przed posesją chyba nie widziałam :(. Piach przy krawężnikach jest winą niesprzatania, bo taki piach zwyczajnie wiatr przywiewa i trzeba to zamiatać, ale inne śmieci nie biorą się z kosmosu, mam na myśli papierki, niedopałki, butelki po napojach różnego typu - sami, jako ogół to robimy
            • michal0510 Re: łopot flag państwowych 12.04.12, 08:41
              W sytuacji permanentnego bałaganu, zagrożenia bezpieczeństwa na drogach i braku realizacji podstawowych zadań samorządu, tj. zapewnienia porządku aż się prosi o zastosowanie art. 97 ustawy o samorządzie gminnym:

"W razie nierokującego nadziei na szybką poprawę i przedłużającego się braku skuteczności w wykonywaniu zadań publicznych przez organy gminy, Prezes Rady Ministrów, na wniosek ministra właściwego do spraw administracji publicznej, może zawiesić organy gminy i ustanowić zarząd komisaryczny na okres do dwóch lat, nie dłużej jednak niż do wyboru rady oraz wójta na kolejną kadencję"
              • attiya Re: łopot flag państwowych 12.04.12, 09:59
                podoba mi się
                flagi to wywieszono do licha raz
                ale co do sprzątania to już ciężko.....
      • e-olenka Re: łopot flag państwowych 12.04.12, 12:00
        Alez mi się dostało, tylko nie bardzo wiem za co.
        W poprzednim poście napisałam, że obowiązkiem ustawowym jest sprzatanie chodników przy posesji, to jest fakt i napisałam również, że brud też mi się nie podoba czyli że z opiniami powyżej niestety się zgadzam, miasto jest brudne.
        A co mam w zamian:
        1. jestem fanka Perkowskiego - nie wiem na jakiej podstawie sa takie wnioski, nigdzie o czymś takim nie wspominałam,
        2. jestem brudasem i ma wziąć sie do roboty, posprzatać u siebie i miasto też - nie wiem skąd wiecie jak mam w domu czysto czy brudno, akurat dbam o porządek i czystość w domu i dookoła niego, i nie pracuje w służbach oczyszczania miasta i tym podobnych firmach, więc zupełnie nie rozumiem dlaczego miałabym to robić, chociaż gdyby zgłosiło kilku chętnych to może pomysł bym poparła,
        3. nie wiem dlaczego jestem winna złemu oznakowaniu na ząbkowskich ulicach, złym przejeździe i brudzie na rondzie, którym może raz lub 2 razy jechałam, jeżdżę Łodygową,
        4. ktoś napisał, że jestem paniusia i w brudzie wyrosłam i mi to nie przeszkadza - tez nie wiem skąd takie wnioski, brud mi akurat przeszkadza i to bardzo,
        5. dowiedziałam się również kilku innych bzdur o których nie chce mi sie juz pisać.
        Wzajemne opluwanie siebie niestety nic nie da, ja nigdy nie dzieliłam mieszkanców Ząbek na stałych i przyjezdnych, ale sami to robicie, dlaczego tego zrozumieć nie mogę zwłaszcza jeśli robią to przyjezdni. Wśród osób mieszkających tu od pokoleń jak i zarówno wśród tych mieszkających tu dużo krócej są ludzie mądrzy i nie końca mądrzy, brudasy i czyściochy... mozna tak mówić bez końca, jest to duża społeczność i jest tu przekrój wszystkich naszych narodowych charakterów i upodobań.
        • betty-226 Re: łopot flag państwowych 12.04.12, 12:42
          e-olenka, trzeba uważać i wyrażać przemyślane opinie, wyraźnie krytyczne w stosunku do władzy, żeby przypadkiem nie zostać źle zrozumianą ;)

Swoją drogą, nerwy na forum odzwierciedlają frustrację mieszkańców.
    • malezeby Re: łopot flag państwowych 12.04.12, 09:30
      Należę do ludzi, którym się chce. Ale do czasu.
      Zgłaszałam nielegalne reklamy na Żołnierskiej, obiecano, że się tym zajmą. Oczywiście nadal wiszą.
      Dzwoniłam do straży miejskiej, żeby zgłosić (po raz kolejny) smród palonych dziwnych rzeczy z posesji na Powstańców. Strażnik mnie centralnie olał, co opisywałam tu niedawno na forum.
      Dzwoniłam do stosownej komórki w urzędzie miasta, żeby zgłosić zalegające od zimy (a właściwie od jesieni) grube zwały piachu na Powstańców niedaleko Maczka i nie tylko (zaznaczam, że na ulicy, nie chodniku), których nikt nie sprząta i które praktycznie zwężają pas jezdni. Kiedy jest sucho spacer ulicą Powstańców kończy się wdychaniem pyłu i butami, jakbym przeszła przez kartoflisko. Rowerem nie można przejechać, bo się koła w piachu zapadają. Efekt, jak się domyśliliście - żaden. Wiecie co? Mam to w d..., nigdzie już nie dzwonię, szkoda mojej kasy.

W tej sytuacji flagi łopoczące dumnie na 10 kwietnia to już jakiś ponury żart.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka