Dodaj do ulubionych

Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A

21.09.12, 22:44
Pytanie moje brzmi następująco:
Co Państwo myślą na temat wzrastającej populacji Romów/Bułgarów na naszym osiedlu?
Dodam, że jestem osobą tolerancyjną, ale dwa incydenty dały mi do myślenia. Mianowicie:
1) Moje młodsze dziecko zostało prawie potrącone na pasach przez samochód z rejestracją bułgarską.
2) Podczas zabawy na placu zabaw wyrośnięty Bułgar zagroził mojej pięciolatce, że jak nie zejdzie z huśtawki to ją pobije.
Dodam, że spodziewam się zjadliwych komentarzy osób spoza osiedla, że jestem nietolerancyjna, burakiem, moje dziecko kłamało *

* niepotrzebne skreślić
Obserwuj wątek
    • paulwent Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 22.09.12, 00:54
      Ja też jestem tolerancyjny ale faktycznie jest coś w tym co piszesz. Wielokrotnie obserwowałem zachowania zbliżone do delikatnie mówiąc "ostrych" czyli wyzywanie groźby. Każdy ma prawo żyć gdzie mu się podoba ale moim zdaniem nie jak mu się podoba bo wtedy ( co miało już miejsce w kilku miastach w Polsce) może dojść do konfliktów na tle narodowościowym.
      • poolk2 Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 22.09.12, 09:52
        niedaleka przyszlosc...
        www.wykop.pl/link/347026/cyganskie-osiedle-w-czechach/
        • route67 Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 22.09.12, 10:38
          poolk2 napisał:

> niedaleka przyszlosc...
          > www.wykop.pl/link/347026/cyganskie-osiedle-w-czechach/
          >

W sumie syf na tym tym filmiku wiele nie odbiega od co poniektorych rejonow Perkogrodu...choc u nas to nie wina Cyganow tylko mieszkancow wywalajacych smieci gdzie popadnie i nieudolnych wladz, ktore maja wszystko w d.
          • gusiaa00 Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 22.09.12, 22:21
            jestem podobnego zdania jak autorka postu... jest ich tutaj na tym osiedlu coraz więcej... samochodami śmigają jak na wyścigach po osiedlowych uliczkach pełnych dzieci... głośna muzyka ogłusza nie tylko ich ale i mieszkańców... wiecznie stoją przy wejściach do klatki, gdzie się biją, brudzą, plują... a jak wychodzą nasze dzieci to je zaczepiają...
            obawiam się, że z tym nic nie możemy zrobić bo niby co???
            • qba_zabki Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 23.09.12, 12:25
              To są osoby wynajmujące mieszkania, a nie kupujące. Tylko oni są chętni w obecnych czasach zapłacić za wynajem 40 m2 w Ząbkach 1000 zł + czynsz + liczniki czyli łącznie około 1500 zł.

"Białasy" nie mogąc znaleźć "standardowych" chętnych na wynajęcie od nich mieszkania decydują się na Cyganów, którzy często mieszkają większą ilością w jednym lokalu, mają hałaśliwy styl bycia, szybciej niż przeciętnie doprowadzają lokal do konieczności gruntownego odnowienia i jeżdżą z dużą prędkością między blokami.

PS
              Pewnie na Zachodzie są podobne dyskusje o polskich robotnikach emigrantach ;)
    • madameblanka Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 23.09.12, 22:24

Moim zdaniem nie ma znaczenia czy dziecięciu dokucza Polak, Bułgar, Włoch czy Francuz...no chyba że ma. W naszych szkołach codziennie Polak Polaka szykanuje, poniża i upokarza. O złodziejstwie i wymuszeniach nie wspomnę.

Ale fakt, zauważyłam wzrost ludności właściwie ormiańskiej, kazachstańskiej, mongolskiej. Są pyskaci, aroganccy, ignorujący prawo od łamania kodeksu drogowego począwszy do zbierania haraczu włącznie. Pytałam się sprzedawców dlaczego na to pozwalają no ale rozkładali ręce i mówili żeby być cicho.

Ich dzieci są obowiązkowo przyjmowane do szkoły (nie obowiązuje rejonizacja czy konkurs świadectw) i to z ulgami - nie płacą za basen i podręczniki, ba! nawet nie płacą tu podatków!
      No to jest trochę niesprawiedliwe, że cudzoziemiec jest lepiej traktowany niż obywatel tego kraju, zwłaszcza że nie płaci tu podatków - wszak nie pracuje.
      • mateo.12345 Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 24.09.12, 10:59
        Popieram obawy autorki postu, z obserwacji wiem że mają inną mentalność i nie potrafią i nie chcą dostosować się do reguł panujących w naszym społeczeństwie, oczywiście Polacy też czasami mają z tym problem lecz w społeczności np romskiej odsetek to jakieś 99% populacji.
        Oni lubią nieszkać i robić z miejsca zamieszkania "burdel"
    • magzela Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 24.09.12, 11:31
      Fakla mieszkańców Bułgarii jest także na osiedlu obok. Tylko że moi sąsiedzi są raczej spokojni. Ci co mieszkają na Państwa osiedlu i lawirują z przyczepką po ulicach z prędkością światła i głośną muzyką mnie też irytują.
      • wierny_1 Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 01.06.13, 20:57
        Witam,

Jak wygląda sprawa teraz ??? Czy w dalszym ciągu opisywane zachowania mają miejsce ??? Ja osobiście zauważyłem , że jest ich coraz więcej w południowej części miasta. Może warto przyjrzeć się bliżej tematowi ???
        • 1polspeed Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 02.06.13, 19:31
          a co do konkretnej liczby tych osób jak to wygląda?
          to jest jedna rodzina, dwie, pięć, dziesięć?
          +/- jak to wygląda w liczbach?
          • wierny_1 Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 03.06.13, 10:10
            Na moim osiedlu mieszkają dwie rodziny. U znajomych koło poczty też 2 rodziny z dziećmi. Nie wiem ile na Powstańców 60/60A/62/62A. Ale patrząc na ilość samochodów myślę, że w granicach 40 osób. Dlaczego poruszyłem temat. Zauważyłem, u siebie na osiedlu podobny problem.
            • mamabarta2 Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 03.06.13, 12:17
              W każdym bloku jest po kilka rodzin. Myślę że ok.40.
              • 1polspeed Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 03.06.13, 18:49
                oni są właścicielami mieszkań czy wynajmują, orientuje się ktoś?
                • wierny_1 Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 03.06.13, 20:26
                  U nas na osiedlu oraz na osiedlu moich znajomych są to mieszkania wynajmowane.
                  śmieję się, że jest to wynajem chyba dla jakiejś organizacji a nie na konkretne osoby bo za każdym razem widzę nowe twarze :)
                  Nie chcę mieszać ale czytając różne fora podchodzę asekuracyjnie do tematu.

www.nacjonalista.pl/2013/04/08/ostateczne-rozwiazanie-problemu-cyganskich-koczowisk/
                  • 1polspeed Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 03.06.13, 21:11
                    Drążąc temat dalej...
                    a poza incydentami typu "panoszenia" się przez jak ktoś to nazwał "małych wyrośniętych bułgarów" i zbyt szybka jazda na osiedlowych uliczkach coś innego się dzieje?
                    Chodzi o aktualny czas bo początkowy post z przed ładnych paru miesięcy.
                    • mateo.12345 Re: Do mieszkańców Powstańców 60/60A/62/62A 04.06.13, 18:58
                      Współczuje mieszkańcom mających ich za sąsiadów, współczuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka