Dodaj do ulubionych

Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci

18.04.13, 18:09
Na tegoroczne komunie, które odbędą się w maju, w parafii na Powstańców ksiądz proboszcz żąda od dzieci, aby zapłaciły mu po 150 zł. Pieniądze te będzie zbierał osobiście, żeby mieć pewność, że wszyscy mu zapłacą. Oprócz tego każde dziecko musi zapłacić dodatkowe 100 zł. za udekorowanie i posprzątanie kaplicy. Razem 250 zł. Dzieci komunijnych jest ok. 100, a więc w sumie ksiądz zarobi 25 tys. zł.
Czy sprzątanie kaplicy wraz z udekorowaniem jej oraz symboliczny prezent dla parafii aż tyle kosztują? W warszawskich parafiach w tym roku rodzice składają się na to po ok. 100 zł.
A może trzeba przy okazji wspomóc brata księdza proboszcza, który od kilku lat wraz ze swoją ekipą budowlaną próbuje wybudować na Powstańców nowy kościół.
Wstyd > czy takie perfidne wyłudzanie pieniędzy nie jest grzechem?
Oczywiście oprócz tego rodzice dzieci muszą zapłacić fotografowi (który ma wyłączność do robienia zdjęć w kaplicy) wybranemu przez księdza proboszcza za zdjęcia i płytę dvd 100-200 zł oraz za sukienki i garniturki (w kolorze i według wzoru narzuconego przez księdza proboszcza). Zgadnijcie w jakim salonie krawieckim są szyte ubrania komunijne dla dzieci? Oczywiście w salonie, którego adres i cennik podał wszystkim ksiądz proboszcz z parafii przy Powstańców.
Dla mnie to skandal!
Obserwuj wątek
    • pi0trw Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 18.04.13, 18:24
      brata księdza proboszcza?
    • wolverine_14 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 18.04.13, 18:52
      > Wstyd > czy takie perfidne wyłudzanie pieniędzy nie jest grzechem?
      > Dla mnie to skandal!

A to nie wiedziałaś, że pod latarnią jest najciemniej?
      Skandal skandalem, niemniej obstawiam, że i tak zapłacisz :)
    • agulecw Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 18.04.13, 19:17
      Skoro już tak uczciwie piszesz, to powinnaś/ powinieneś dodać, że na spotkaniu Proboszcz wyraźnie powiedział, że jeśli kogoś nie stać lub ktoś ma z tym problem to powinien powiedzieć otwarie i nie musi płacić tych 150zł (a w cenie tej masz pamiątki które do tej pory dzieci otrzymały)
      Kolejna sprawa to ceny jakie podajesz. Za sprzątanie kaplicy nie płacisz Proboszczowi tylko Pani sprzątające, za dekorowanie Pani z kwiaciarni więc skąd cytuję
      "Oprócz tego każde dziec
      > ko musi zapłacić dodatkowe 100 zł. za udekorowanie i posprzątanie kaplicy. Raze
      > m 250 zł. Dzieci komunijnych jest ok. 100, a więc w sumie ksiądz zarobi 25 tys.
      > zł."
      Sukienki są te same od kilku lat więc możesz odkupić od kogoś z zeszłego roku, nie musisz szyć. A to że dzieci idą w jednakowych strojach nie jest wymysłem Proboszcza, ale obecnie standardem niemal wszędzie.
      Mi też nie wszystko sie w naszej parafii podoba, ale wkurza mnie kiedy ktoś nagina fakty po to tylko aby siać ferment.
      • attiya Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 18.04.13, 21:04
        no tylko czekałam na głos, który weźmie w obronę owych leni
        a tak na marginesie, czemu nikt nie poprosi o f-ry na owe usługi, czemu nikt nie wstanie i nie zaproponuje tańszych alb, zdjęć - w końcu zawsze wśród rodziców znajdzie się ktoś, kto zna krawcową, fotografa a sprzątnąć mogą rodzice aby ów r-ek zmniejszył się. Kwiaty? Można w końcu przejechać się Bronisze - tam chyba jest giełda kwiatowa i samemu kupić kwiaty.
        Ale zapewne gro tej kwoty zostanie przeznaczona na cele nie związane zupełnie z komunią. I te prezenty....już bez prezentów ksiądz nie może się obyć?
        Jeśli nikt nie będzie się odzywać, to będzie tylko coraz gorzej i drożej....Dobrze, że mnie to nie doty
      • comti123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 12:34
        jeśli już o całej prawdzie pisać - skoro co roku są takie same sukienki to po co one są po 200 zł?
        czemu ksiądz nie wybierze jednolitych skromnych strojów - alby 60-80 zł; dodam od siebie, że proponowane sukienki są brzydkie, bezkształtne, bezgustne - białe worki po 200 zł :( sukienki skromne, ładne kształtne są na wolnym rynku po 130 zł (ja taka kupiłam i nie będę nabijać znajomej księdza kasy za nibysuknię); dlaczego chłopcy maja mieć garniturki po 200 zł (o dodatkach nie wspomnę), które wlożą jeden raz w życiu? nie wystarczyłaby alba za 50 zł? Ale oczywiście na 50 zł trudno zarobić i wycisnąć marże 300 %, a na 200 już się da...
        kiedy ktoś bierze w obronę uczciwość, klarowność i postępowanie tego proboszcza, to albo zupełnie nie rozumie, co pisze, albo na tym zarabia.
    • madameblanka Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 18.04.13, 20:15

Tak właśnie działa cała ta watykańska mafia. Mnie też o mało szlag nie trafił jak moje dziecko szło do komunii. Co to za durne opłaty za pamiątki, sprzątanie, wyłączność na fotografowanie a na koniec prezenty dla tych złodziei w sukienkach....niestety, pamiętam że wszyscy narzekali ale i też wszyscy posłusznie uiścili opłaty. Księża żerują na strachu mieszkańców, na obawie przed obmawianiem itd itd. A im ciemniejszy naród tym łatwiej wprowadzić takie "reguły". Ja zapłaciłam tylko za albę. Pamiątki dziecko dostało od rodziny. Zdjęcia w kościele pstrykałam sama i w dupie miałam nabzdyczonych sługusów proboszcza którzy wszystkim próbowali utrudniać robienie zdjęć.

trzymaj się i pozdr,

Aha, przypominam, że za rok czeka Cię powtórka z rozrywki:)
      • wolverine_14 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 18.04.13, 20:47
        Ja to najbardziej nie rozumiem jak można bawić się w tą szopkę mając tak negatywne zdanie o tejże instytucji? Tak bardzo się boisz tego co jacyś ludzie powiedzą?

Ahhh ten pseudo-katolicyzm w Polsce.
        • 1tegie Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 18.04.13, 20:57
          nie od dziś batmani rządzą w PL, ale powoli ludzie się budzą!! oby tak dalej!!
        • motyl-icaa Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 18.04.13, 21:29
          na pocieszenie dodam, że stawki nie zmieniły sie od 2 lat:)
          jeśli chodzi o sprzeciw to jednostkom trudno sie przeciwstawić, ja jak pow. że to sa chore kwoty biorąc pod uwage ilość dzieci - mam na mysli głównie fotografa i ubrania to wszyscy patrzyli na mnie jak na "obcego" :( i nie chodzi nawet o to ogo stać a kogo nie, chodzi o sam fakt przeplacania narzucania; oczywiscie moze i lepiej jest jesli jedna osoba decyduje bo nie ma zamieszania, gdyby wszyscy rodzice mieli się wypowiadać to pewnie byłaby niezla draka jak znam życie;
          to samo zresztą jest chyba w szkole, zdjęcie grupowe 20 PLN, portretowe prawie 30! i fotograf też narzucony; kazdy chce zarobić na każdym, tylko czasami sa to zbyt duże kwoty

dla chętnych mam do odsprzedania garnitur; tel. 695669908
          • mapo1 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 18.04.13, 22:24
            Dla mnie skandalem jest tez to ze wielmozny proboszcz juz wielka plebanie postawil a budowa kosciola jest w powijakach, buduje go juz odkad tu mieszkam czyli od 7 lat i konca nie widac, ludzie gniezdza sie w tej ciasnej kaplicy a proboszcz ma teraz wygody, a jakze..... czy nie logiczniejsze byloby dokonczenie najpierw swiatyni?
            • attiya Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 06:59
              nie, no przestań :P jak myślisz, kto jest ważniejszy, no kto? jacyś tam wierni, którzy i tak - przynajmniej na razie - nie zbuntują się, czy jaśnie oświecony pan proboszcz?
              nie odpowiadaj :P popatrz tylko na ową siedzibę arcyproboszcza i masz już odpowiedź
          • comti123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 12:42
            znam praktyki w innych parafiach i szkołach - ksiądz na pocz. roku szkolnego we wrześniu powiedział - stroje mają być jednolite, ale każda grupa może mieć inny, ale jednolity w obrębie grupy; grupy są 3, w datach x, w godz. x , w grupie 1 będą klasy xx ze ze szkoły y itd. To szkoły, klasy, trójki klasowe spotykały się i ustalały stroje - w klasach ludzie się znają i poza kościołem jest łatwiej rozmawiać nt. tego jak wystawnie chcemy widzieć nasze dzieci i czy nas na to stać;
            zmierzam do tego że ksiądz jedynie podał warunki które od niego zależały, do reszty się nie mieszał i nie robił z mszy szopki - zupełnie nie rozumiem, że na mszy (bo jeszcze przed błogosławieństwem) można ze świątyni robić targ i ustalać takie sprawy....
        • comti123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 12:36
          nie wiem czy zauważyłeś/ zauważyłaś - negatywne zdanie dotyczy jednego człowieka, proboszcza, a nie instytucji, a już na pewno nie Sakramentu Komunii Świętej;
          dlatego w tym uczestniczymy, a że trafił sie proboszcz naciagacz,.. to zupełnie inna historia
          • wolverine_14 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 26.04.13, 22:43
            > nie wiem czy zauważyłeś/ zauważyłaś - negatywne zdanie dotyczy jednego człowiek
            > a, proboszcza, a nie instytucji, a już na pewno nie Sakramentu Komunii Świętej;

Dotyczyło proboszcza a także całej instytucji kk, instytucji, która stworzyła tą religię.
            Radzę postarać nauczyć się czytać ze zrozumieniem.
      • kwiatek2062 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 26.04.13, 22:33
        zdjęcia w kościele pstrykałaś sama ?!!! szok ! co z Ciebie za matka, zamiast być blisko dziecka i razem z nim przeżywać ten ważny dzień w życiu, do którego tyle miesięcy się przygotowywało, to Ty latałaś po Kościele i pstrykałaś zdjęcia !!! nie dziwię się, że kogoś tam miałaś w dupie bo z tego co piszesz to wynika, że i własne dziecko miałaś w dupie ! Szkoda, że ktoś za kołnierz nie wyprowadził Cię za drzwi a tylko Ci "utrudniali robienie zdjęć"- mieli więcej kultury i pokory od Ciebie. Ci 'sługusy proboszcza" z tego co piszesz liczą się z innymi ludźmi. Nawet gdyby była taka możliwość to ewentualnie poprosiłabym kogoś z rodziny o robienie zdjęć, ale sama - umarłabym ze wstydu. To po co ta komunia, dla prezentów ?! (w końcu dziecko dostało pamiątki od rodziny).
        Po drugie, wyobraź sobie gdyby wszyscy podczas komunii mogli pstrykać zdjęcia, jakby ta msza wyglądała ?! to byłby bazar i stres dla dzieci.
        To co piszesz, to żenada, następnym razem pomyśl chwilę i nie skupiaj się tylko na sobie.

Pozdrawiam,
        Ada
    • netgater Hipokryzja 18.04.13, 23:12
      Bądź co bądź to przynależność do KK jest dobrowolna. Jak ktoś ma negatywną opinię o Kościele to powinien od niego odejść. Czyż nie?
      Takie żałosne wyżalanie się na forum - to hipokryzja w czystej postaci, przejaw braku kręgosłupa i charakteru. Normalnie człowiek chyba powinien się wstydzić takiej kompromitującej postawy, a tu proszę - pełny ekshibicjonizm. Zadziwiające.

--------------------------------------------------------------
      • wolverine_14 Re: Hipokryzja 18.04.13, 23:24
        > Bądź co bądź to przynależność do KK jest dobrowolna.

Tylko w teorii, wypisać się jest podobno bardzo ciężko. No i chcąc nie chcąc finansuje się KK z podatków...
      • attiya Re: Hipokryzja 19.04.13, 07:02
        moja droga Netgater (ewentulanie dodać kreskę nad o i odrzucić a)
        KK nie jest wolny od krytyki, to nie święta krowa, której nie można krytykować, jeśli coś w organiźmie zaczyna się dziać, to idziemy do lekarza, szukamy rozwiązań, odrzucamy w przenośni chore członki, leczymy się, idziemy na operację i tu można dodać 100 innych rozwiązań. To samo z kościołem, ludziom przestaje się to państwo w państwie podobać, podnoszą głowy, zaczynają sprzeciwiać się, chcą mieć coś do powiedzenia a nie tylko płacić i pokornie schylać głowę. Poza tym wiesz....jak każdy Polak czy to wierzący czy też nie płacimy na ów kościół, więc każdy ma prawo wypowiedziec się, skrytykowac itd
        Tylko ci, co mają coś na sumieniu zaczynaja szybko pobrzękiwać przysłowiową szablą i przywoływać innych do porządku, coby przypadkiem coś na jaw nie wyszło - i ty tak się zachowujesz - a ja milczeć nie zamierzam
        • el_caminino Re: Hipokryzja 19.04.13, 08:29
          Krytykować można, niekiedy nawet trzeba, ale większość wpisów powyżej to niestety zwykłe chamstwo i prostactwo, a nie krytyka. I zgadzam się z przedmówcami, którzy poruszyli kwestię pseudokatolicyzmu. Prawdziwy katolik zwyczajnie tak się nie zachowuje. Ludzie, skąd się w was bierą takie pokłady złości, nienawiści i podłości względem innych? Zatrważające.
          • tomek19641 Re: Hipokryzja 19.04.13, 08:35
            www.apostazja.pl/, i po problemie, polecam:)))).
            • comti123 Re: Hipokryzja 19.04.13, 17:06
              pomódl się
              za siebie
          • attiya Re: Hipokryzja 19.04.13, 08:52
            obawiam się, że wg takich jak ty każda krytyka, nawet ta najdelikatniejsza będzie objawem "chamstwa i prostactwa".
            Uderz w stół a nożyce się odezwą :>
            • gusiaa00 .... 19.04.13, 09:55
              opłaty są koszmarne.... garniturki dla chłopców co roku są inne... 2l temu mój syn miał komunię i myślałam, że w tym roku młodszy syn będzie miał ale.. inne są i nie mogą się różnić od tych co mają wszyscy.. 2 lata temu ksiądz zażyczył sobie u chłopców muszniki- teraz muszki i kolor obowiązkowo biały. Chyba to powinien być wybór rodzica każdego. Rozumiem, że np kolor garniturków np. granatowy ale czy mają być paseczki czy gładki, czy mucha, czy musznik to też chyba nie wybór powinien być księdza. Ja 2 l temu opłaciłam fotografa i kamerzystę ale teraz nie mam zamiaru. Mój fotograf sam zrobił piękne zdjęcia a film i tak beznadziejny bo dziecko było widoczne przez chwilkę. 150 zł też niby nie obowiązkowe a jednak ksiądz zaznacza czy ktoś dał czy nie więc jaka tu dowolność ???
              szkoda słów.. wyjścia zbytnio nie mamy
          • comti123 Re: Hipokryzja 19.04.13, 17:02
            muszę zauważyć, że przedmiotowy post wskazywał tylko rzeczywiste wydarzenia które miały miejsce
            nikt nikogo nie oczernia, ani nawet nie ocenia - fakty są jakie są
            wielu rodziców poczuło się całością sprawy dotkniętych i słusznie

skoro martwisz się tym jak nie powinien zachowywać się katolik, to idź powiedz to księdzu
            może to coś zmieni

każdy z nas ma wolna wolę daną nam przez Stwórcę i mamy prawo krytykować sytuacje, które nas bezpośrednio dotyczą
            część wpisów to rzeczywiście chamstwo, ale nie wszystkie (dobry ksiądz to...., bez komentarza)
        • netgater Re: Hipokryzja 19.04.13, 10:39
          Mamy wolność słowa, nikt nikomu krytykować nie zabrania. A krytykuj sobie ile chcesz, jak ci ma ulżyć. Mam nadzieję tylko że nie próbujesz udawać katolika.
          Bo żałośnie wygląda to w ustach osób, które z jednej strony obsmarowują KK, gardzą jej strukturami, oskarżają o "wyłudzenia pieniędzy" - a z drugiej strony tymi samymi ustami przyjmują komunię. Żałosna jest taka dwulicowość, świadczy o tym, że ktoś nie dojrzał.

Jak można uczestniczyć w czymś, czego się nie akceptuje?

• attiya Re: Hipokryzja 19.04.13, 10:44
            a kto powiedział, że jestem katoliczka? :D
            Choć zapewne zaraz uslyszę, ze skoro nie jestem, to nie mam prawa krytykowac :d
            czyli tak - krytykujesz a jesteś katolikiem - jak ci się nie podoba, to wypad
            nie jesteś katolikiem - nie masz prawa krytykować
            meritum
            tak czy siak nie masz prawa głosu, masz siedzieć cicho, nie myśleć, bo jeszcze nie daj boże zaczniesz samodzielnie myślec i robić tak, jak ktoś inny - czytaj mądrzejszy - będzie ci kazał
            • netgater Re: Hipokryzja 19.04.13, 14:25
              Sama żeś sobie wymyśliła argument "zapewne zaraz uslyszę, ze skoro nie jestem, to nie mam prawa krytykowac", po czym z nim polemizujesz. Nie ma to jak włożyć w czyjeś usta słowa które nie padły i z nimi polemizować...

Faktem jest, że skoro nie jesteś w KK, to przynajmniej nie jesteś hipokrytką, jak poniektórzy tutaj.

• aron-a Re: Hipokryzja 19.04.13, 14:44
                A możesz powiedzieć na czym polega ta hipokryzja?
                Wierzy się w Boga, nie w kościół (przez małe "k") i księży, którzy nim zarządzają...Jeżeli ktoś jest katolikiem, to chce przyjąć sakramenty, to chyba normalne. Tylko, że zarządzający daną parafią, podejmują takie decyzje, które wierzącym nie odpowiadają... Jesteśmy przypisani do danej parafii i trudno by było przystąpić do I komunii w innej...to co, skoro decyzje np. proboszcza są dla nas nie do przyjęcia, to wbrew własnemu sumieniu mamy nie pozwolić przyjąć dziecku tego sakramentu???
                • comti123 Re: Hipokryzja 19.04.13, 17:08
                  to cała prawda nt. tego wątku:)
              • attiya Re: Hipokryzja 19.04.13, 14:52
                dałam jako przykład taki argument, bo czasem zdarza mi się słyszeć z ust innych :P
                a tak na marginesie - nie każdy chce albo ma siłę odejść z kościoła - jakiegokolwiek, niektórzy wierzą, mocno wierzą a nie podoba im się to co w kk się dzieje. A krytyka - konstruktywna - powinna dać innym do myslenia aby można było coś zmienić, naprawić, ulepszyć a nie zaraz obrażać się i tupać noga aby przywołać innych do porządku. Dopóki ludzie kościoła nie zaczną wiernych traktować jak takich samych jak oni ludzi, jak wspóczestniczących w kościele, nawet współrządzących, to nigdy nie będzie za dobrze. A nawet będzie gorzej :-/
          • comti123 Re: Hipokryzja 19.04.13, 17:05
            ksiądz to człowiek, kościół to budynek, a Sakrament to Chrystus
            w człowieka i budynek nie wyznaję wiary , ale w Chrystusa - TAK

dlatego wrażanie negatywnych opinii nt księdza jest ok, a nt Jezusa - nie ok
            proste
      • comti123 Re: Hipokryzja 19.04.13, 12:45
        całość postu nie dotyczy krytyki KK, sakramentu i wszystkich księży świata; czytanie ze zrozumieniem komentowanych treści, znacznie uprasza dyskusję i w konsekwencji prowadzi do wprowadzania opinii bliższych przedmiotowej dyskusji
        pozdrawiam :)
      • mandatej Re: Hipokryzja 31.08.17, 11:06
        Przynależność do KK jest dobrowolna. A sprzeciw przeciw marginalizacji sakramentu w świetle ogromnych kosztów i tej całej pompy jest potrzebny, bo Komunia Święta przestaje być wyjątkowym sakramentem a staje się cyrkiem finansowym.
    • zaza4.4 Re: Hipokryzja 19.04.13, 08:53
      szerzenie nienawiści oraz nawoływanie do przestępstwa nie tylko nie mieści się w kanonie wyznawanych przeze mnie przekonań ale i jest karalne. Dlatego protestuję, przeciw "mowie nienawiści"
      Uważasz, że nie po drodze tobie z "kościołem katolickim", czyli z wspólnotą wiernych, jednak drążysz ten problem. Więc albo ten nieuznawany przez ciebie kościół katolicki mimo wszystko stanowi dla ciebie pewną wartość, albo walczysz z nim, a zatem gdzie jest u ciebie tolerancja, czyli poszanowanie odmienności
      • attiya Re: Hipokryzja 19.04.13, 09:17
        a ja proponuję aby zacząć coś takiego od siebie
        zanim kk i jego obrońcy zaczną zwalać winę na wszystkich, tylko nie na siebie, niech uprzątną wpierw swoje podwórko, niech zaczną głosić owe słowo boze zgodnie z prawdą, niech ograniczą wydatki, niech przestaną - o, choćby jak obecny papież, który jako kardynał mieszkał w ubogim mieszkaniu - rezydować w pałacach arycbuskupich, niech przestaną łupić państwo i jego mieszkańców, niech rozlicza się ze swoich wydatków, niech zrobią porządek z pedofilią w kościele, niech zaczną szanowac swoich wiernych a nie traktowac ich jak głupich ludzi, którzy będą na wszystko pokornie zgadzać się a każdy głos przeciw nim traktują jako wrogie przejawy zaplutych karłów reakcji itp
        ale myślę, że nie zrozumiecie tego :P
        • zaza4.4 Re: Hipokryzja 19.04.13, 13:00
          proszę czytaj dosłownie co ten kalbud napisał: " Dobry ksiądz, to martwy ksiądz. "
          Nic więcej i nic mniej, to jest nawoływanie do nienawiści. Już w ostatniej historii naszego kraju wielokrotnie głoszono to hasło. Najpierw jeden totalitaryzm niemiecki, wykończył 30% księży, potem drugi totalitaryzm sowiecki dodał kolejne morderstwa, a później PRL także bezkarnie mordowała kapłanów. Przeczytaj choćby w jaki sposób doprowadzono do śmierci ks. Popiełuszkę, Niedzielaka, Suchowolca, Zycha. Zatem popieraj dalej hasło " Dobry ksiądz, to martwy ksiądz." w imię walki z kościołem, jednak ja przeciw temu protestuję
          • attiya Re: Hipokryzja 19.04.13, 13:21
            raczej należałoby się zastanowić skąd taka postawa?
            to się znikąd nie bierze a czasy totalitaryzmu już dawno minęły, choć niektórzy mentalnie nadal żyją ileś lat temu i za bardzo nie potrafią się odnaleść w obecnych czasach
            no i tak na marginesie kk to kościół miłości i pokoju :>
            • qweqaz12 Re: Hipokryzja 19.04.13, 13:27
              attiya napisała:

> raczej należałoby się zastanowić skąd taka postawa?
              > to się znikąd nie bierze a czasy totalitaryzmu już dawno minęły, choć niektórzy
              > mentalnie nadal żyją ileś lat temu i za bardzo nie potrafią się odnaleść w obe
              > cnych czasach
              > no i tak na marginesie kk to kościół miłości i pokoju :>

No na pewno jest tak jak piszesz. Szczególnie słuchając niektórych rozgłośni.
            • sportif Re: Hipokryzja 19.04.13, 18:04
              islam to religia miłości i pokoju
      • kalbud Re: Hipokryzja 19.04.13, 10:32
        Jesteś jak Rydzyk "Kto mnie atakuje, atakuje Kościół"! jeśli twoje przekonania 'bronią księży pedofilów", to tylko można Ci współczuć braku szarych komórek w mózgownicy. W większości jednak ten kościół opiera swoje bogactwo na ludziach niewykształconych. Łatwiej takich skubać.

zaza4.4 napisała:
        > szerzenie nienawiści oraz nawoływanie do przestępstwa nie tylko nie mieści się
        > w kanonie wyznawanych przeze mnie przekonań ale i jest karalne. Dlatego protest
        > uję, przeciw "mowie nienawiści"
    • e-olenka W parafii Miłosierdzia 19.04.13, 09:55
      składka 150zł, w tym są wszystkie pamiątki, sprzątanie koscioła przez rodziców.

Powiem szczerze sprzątanie koscioła przez rodziców lub składka na sprzatanie kościoła jest dla mnie nieakceptowalne, przeciez ten kościól jest sprzatany przez cały rok, co niedziela i w zwykłe dni przychodzą ludzie na msze i jakoś nie muszą sprzatać przed mszą lub wynajmowac firmy.

Największe moje oburzenie wywołał fakt, że księża w Ząbkach się skrzyknęli i zaprzestali spowiedzi przed wielkanocą juz w środę , bo będą przeżywać tryduum paschalne. Z całym szacunkiem dla nich, ale cóz to za przeżywanie kiedy od czwartku szkoły nie ma więc nie mają zajęć z dziećmi, mszy w piątek i sobotę nie ma aż do wieczora, więc dlaczego nie siądą w konfesjonałach; w kraju była organizowana akcja "noc konfesjonałów" ale nie w Ząbkach, kiedyś była spowiedź podczas święcenia pokarmów, siadał ksiądz i pomiędzy jednym i drugim święceniem spowadał, teraz zwykłe lenistwo ich opętało. W kościel św. Anny czy kadedrze florianskiej była spowiedź i w piatek i w sobotę cały dzień, mozna ale się nie chce, zwykłe lenistwo pod przykrywką pobożności.
      • netgater Re: W parafii Miłosierdzia 19.04.13, 10:27
        Czy zaraz nam napiszesz, że mąż ci kwiatków nie kupuje, teściowa się czepia, teść gapi w telewizor, a dzieci są niegrzeczne? A dlaczego o tym nie piszesz: bo to Twoje sprawy, Twojej rodziny, załatwiasz je w swoim gronie, nie ma powodu afiszować się z tym.
        Czy forum to miejsce na wylewanie takich żali? Rozmawiałaś z księdzem o tym? Czy aby nie zakrywasz własnego lenistwa (były rekolekcje w parafii? była spowiedź przez cały okres Postu?) obwiniając innych?

Jeśli podchodzisz do KK jak do usługodawcy, a nie wspólnoty, to chyba pomyliłaś adresy.

• attiya Re: W parafii Miłosierdzia 19.04.13, 10:33
          auć
          nie wiedziałam, ze akurat na forum na temat kk nie można pisać...
          kropla drąży skałę, więc dziś forumowicze piszą, jutro będą o tym mówić z ksiedzem
        • qweqaz12 Re: W parafii Miłosierdzia 19.04.13, 10:37
          A gdzie się podziało "Darmo wzieliście darmo dawajcie"...
        • e-olenka Re: W parafii Miłosierdzia 19.04.13, 12:24
          netgater napisał:

> Czy zaraz nam napiszesz, że mąż ci kwiatków nie kupuje,
          tak mąz mi kwiatów nie kupuje bo ja nie lubię dostawać kwiatów, które chwilę stoją w wazonie i wiedną, wolę miec takie na ogródku :)
          >teściowa się czepia, mam dobra teściową, uwierz mi że takie są-
          >teść gapi w telewizor - teść nie żyje
          > a dzieci są niegrzeczne - mam 1 dziecko, grzeczne :)

A dlaczego o tym nie piszesz: bo > to Twoje sprawy, Twojej rodziny, załatwiasz je w swoim gronie, nie ma powodu afiszować się z tym - a dokładnie z czym sie afiszuje bo nie bardzo wiem

> Czy forum to miejsce na wylewanie takich żali? Rozmawiałaś z księdzem o tym? - nie nie rozmawiałam o spowiedzi z księdzem bo wystrczyły dobitne ogłoszenia parafialne, ale napisałam skarge do biskupa :)
          Czy aby nie zakrywasz własnego lenistwa (były rekolekcje w parafii? była spowiedź
          > przez cały okres Postu?) obwiniając innych? - wyobraź sobie, że byłam na rekolekcjach i u spowiedzi wtedy, ale chciałam byc tuz przed świętami, nie sprzątam domu miesiąc przed na święta tak samo i duszy, poza tym bardziej mi chodziło o moejego męża, który pracuje w delegacji wyjeżdż w poniedziałek rano i wraca w czwartek wieczorem lub nawet czasami w piątek, wraca do domu i pędzi do spowiedzi 10 czy 15km, bo w Zabakach mamy księży leniuchów, takie moje zdanie
          >
          > Jeśli podchodzisz do KK jak do usługodawcy, a nie wspólnoty, to chyba pomyliłaś adresy - nie pomyliłam adresów, jestem wirząca, ale myślaca i lenistwa nie trawie u kazdego, u duchownych tez.
    • zabki2010 Tak Was czytam 19.04.13, 11:39
      i ręcę opadają...
      Ludzie, co Wy piszecie?

Jaka apostazja?

Przecież, jeśli ktoś ma KK w dupie, to po prostu do niego nie chodzi, dziecka nie posyła na religię, do komunii itp.
      I się nie przejmuje, nawet, jeśli w dziecięctwie został ochrzczony - i nikt go nie ściga!
      To Wasza decyzja.

Dlatego nie rozumiem tych problemów.

A co do płacenia za komunię, to jak nie macie, to nie płaćcie, ksiądz nie ma prawa Wam odmówić sakramentu i nie odmówi (sam przecież powiedział).

Tylko, że moim zdaniem, Wasze dylematy biorą się z faktu, że Wam szkoda kasy dla księdza i kościoła, ale z drugiej strony nie macie odwagi się postawić (małomiasteczkowa mentalność się kłania), bo się boicie, że Was palcami będą wytykali.

Ale to Wasz problem, z którym powinniście się uporać.

A tak na marginesie, przyjęcia komunijne zamawiacie?
      I co, powyżej stówy od osoby Was nie boli za byle co?

Ale znów trzeba się postawić, rodzinie pokazać, prawda?
      Choćbyście mieli się zapożyczyć...

Taka mentalność.
      • madameblanka Re: Tak Was czytam 19.04.13, 11:58

Co za bzdury,

osoba wierząca, chodząca do kościoła, przyjmująca sakramenty itd. musi posłusznie i bezmyślnie realizować kretyńskie pomysły (jak zwykle związane z finansami) księdza?! Bo jak nie to inaczej jest hipokrytą, won z kościoła, dzieciom odmawiać sakramentów?!

Przykładowo wierzę, chcę uczestniczyć we mszach, chcę wychowywać swoje dziecko w duchu chrzescijaństwa (po przez przyjmowanie sakramentów) ale to nie znaczy, że mam utrzymywać tych złodziei. Zwlaszcza że kasę ciągną ze wszystkich możliwych uroczystości ślub, pogrzeb, chrzest, wystawianie papierków, msze intencyjne (wybełkocze z kartki za kogo msza i stówka wpada), kolęda, nie mówiąc o tym że czy ślub czy pogrzeb za który i tak wzięli pieniądze puszczają w te pędy sługusów z tacą.

Kler wyciska jak cytrynę własną społeczność kościelną która i tak im daje co mszę na tacę, nie mają żadnej litości a ty piszesz, że ludzie wolą zrobić imprezę dla dziecka zamiast dać biednemu, pokrzywdzonemu księżulkowi. Żałosne.
      • attiya Re: Tak Was czytam 19.04.13, 12:05
        tak, gdybym była katoliczką, to wolałabym zrobić imprezę na 102 dla rodziny i dla komunijnego dziecka, niż dawać tym darmozjadom w kościele
        dostają co roku kasę z budżetu państwa, nie widze powodu płacenia im za coś, za co raz, że kasy brać nie powinni, bo nie przypominam sobie, żeby Jezus płacił Janowi za swój chrzest, bądź sam kasę za cokolwiek brał a dwa, właśnie z budżetu państwa kasę dostają.
        poza tym powinien kk w Pl wsłuchać się w słowa papieża nowego a nie interpretowac na swoj sposób, powinni się w końcu zacząć zmieniać, bo jeszcze trochę i będzie pusto w naszych co krok budujących się kościołach a one same będą zaraz burzone albo przznaczane na inne cele
        • zabki2010 Re: Tak Was czytam 19.04.13, 12:09
          Czemu najbardziej boli to "dawanie kasy darmozjadom" tych, co i tak jej nie dają?

Drogie Panie, nie uczestniczycie w życiu KK, nie jesteście katoliczkami, Wasz wybór.
          Ale czemu tak Was boli, co inni ludzie robią ze _swoimi_ pieniędzmi?

A może ja mam ochotę wspomagać parafię?
          Nie wolno mi?

Trochę tolerancji, proszę.
          • aron-a Re: Tak Was czytam 19.04.13, 12:20
            Jeżeli ktoś ma ochotę wspomagać parafię, to niech to robi, jego sprawa. Tylko dlaczego z góry narzuca się takie koszta?!

Jak czytam posty typu: nie jesteś katolikiem - nie odzywaj się, jesteś katolikiem - nie masz prawa krytykować, to ręce opadają... Nie można być katolikiem i nie zgadzać się z decyzjami proboszcza??? Czy katolikiem może być tylko osoba z grubym portfelem? I proszę mi nie mówić o dowolności...
          • attiya Re: Tak Was czytam 19.04.13, 12:27
            wspomóc raz na jakiś czas kogoś potrzebującego to coś wielkiego - jakoś wątpię, żeby jakakolwiek parafia potrzebowała kasy od bardziej potrzebujących
            wolę wspomagać tych, co bardziej na to zasługują
            i tylko czekałam na tekst o tym, że skoro nie jesteśmy katolikami....:>
      • mapo1 Re: Tak Was czytam 19.04.13, 15:31
        oczywiście ze szkoda kasy dla proboszcza który zamiast wybudować najpierw kościół bo ludzie się nie mieszczą i stoją na ulicy to sobie wybudował plebanie, a jakże!! tylko na dach mu zabrakło więc te pieniądze z komunii pewnie na to pójdą, żenada.....

poza tym proboszcz intelektualnie to bardzo słabiutko stoi, raz wdał się w dyskusje z moim mężem ale go przerosła i szybko uciekł:)

tutaj nic się nie zmieni dopóki on będzie proboszczem
        • anusik123 Re: Tak Was czytam 19.04.13, 15:42
          a Twoim zdaniem, gdzie mają mieszkać księża, może na łóżkach polowych w budującym się kościele?

gratuluję męża, aczkolwiek nie wiem jaki to ma związek z przedmiotową dyskusją
        • comti123 Re: Tak Was czytam 19.04.13, 16:24
          i z tym itelektem to bardzo muszę się zgodzić
          ale jak widać im niższe IQ tym łatwiej jest bezczelnie oszukiwać, naginać prawdę, w jednej chwili zmieniać zdanie, wycofywać się ze swoich decyzji i wyciągać kasę i nie czuć zażenowania
          • attiya Re: Tak Was czytam 19.04.13, 16:30
            wysokie IQ dla księdza nie jest potrzebne, wystarczy, że ma sutannę i to działa na ludzi. :>
    • kalbud Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 12:24
      Ale jaja! Nareszcie jest na czym oko zaczepić. KK to wdzieczny temat.
    • mieszkzab Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 12:42
      W parafii Św. Trójcy na razie zbiórka na Komunię po 85 zł...
      • mieszkzab Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 12:49
        A poza tym skoro to rodzice płacą za sukienki itp. to rodzice powinni wybierać kto i za ile ....
        Córka miała komunię kilka lat temu i nie było takiego cyrku, dziewczynki miały dowolne sukienki, chłopcy garnitury. Tylko fotograf i kamerzysta byli z góry narzuceni, ale kupował kto chciał, a i tak na własna rękę każdy zdjecia robił, choc nie było to mile widziane...
        • attiya Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 12:59
          gdybyś zapłaciła proboszczowi za robienie owych zdjęć, to może i byłoby mile widziane :P
          • el_caminino Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 13:45
            Decyzja księdza, że podczas uroczystości komunijnej jest jeden fotograf jest jak najbardziej słuszna. Chyba że dla kogoś nieistotne jest, jak dziecko przeżyje swoją Pierwszą Komunię św. Jeśli ktoś był kiedyś na komunii, gdzie rejwach powodowany przez tłum fotografujących, przepychających się w walce o dobre ujęcie i co i rusz pokrzykujących: Basiu, Krzysiu, Stefanku... tu jestem, uśmiechnij się - to wie, o czym mówię. Gdyby ludzie potrafili uszanować prawa tych, którym bardziej zależy na autentycznym spotkaniu z Jezusem w ciszy i skupieniu niż na całej reszcie, ksiądz zapewne nie musiałby wprowadzać żadnych ograniczeń. A tak, musi reagować adekwatnie do tego, z czym ma do czynienia.
            • meggy.kotka Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 14:35
              Niektórzy nie potrafią odróżnić kwestionowania wiary od kwestionowania zachowania księdza/ człowieka. Proponuję nauczyć się czytać ze zrozumieniem.

Dyskusja jest o tym, ze ksiądz życzy sobie dużo za dużo i że wszystko narzuca. Powinno byc spotkanie i głosowanie. To rodzice powinni zdecydować, którego chcą fotografa. To rodzice powinni zdecydować jakie będą stroje i gdzie je kupić (przy zakupie hurtowym można negocjować ceny).
              Wtedy nikt nikogo nie posądza o kumoterstwo, a rodzice mają to co sami sobie zgotowali.

Wracając do pieniędzy to 150zł od dziecka, jest naprawdę dużą kwotą. Przystrojenie tej salki, sprzątanie, jak i koszt "wynajęcia" i "robocizny", podejrzewam, że nie przekroczy 5tys, choć i to jest kwota z mocną górką.
    • rukwiak Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 13:01
      Zapraszam do Kościoła Latającego Potwora Spaghetti.

www.kosciol-spaghetti.pl/
      U nas nie ma takich problemów :)

Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszłych pastafarian!
      • gusiaa00 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 13:33
        ktoś tu powiedział, że wpłata 150 zł nie jest obowiązkowa jak kogoś nie stać.. a z drugiej strony jak się zapłaci jest zaznaczona kwota przy nazwisku dziecka na zielono a jak się nie zapłaci to na czerwono "0". Jeśli nie jest obowiązkowe a dobrowolne to czemu służy odznaczanie ??? taaa.. wszystko odnotowane musi być...
    • aguszak Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 14:59
      1) Trzeba było zorganizować rodziców i umówić spotkanie - chętnych brak
      2) Trzeba było samemu zorganizować sprzątanie, mieć o tym pojęcie, czas i chęci - chętnego brak
      3) Trzeba było zorganizować kupno kwiatów i przystrojenie kościoła - chętnych brak
      4) Trzeba było spotkać się z rodzicami i zgodnie ustalić rodzaj i krój stroju komunijnego - chętnych brak
      5) Trzeba by się było zainteresować, ile kosztuje prezent (drzwi do dolnego kościoła), albo wymyśleć inny odpowiadający wszystkim rodzicom prezent dla kościoła - chętnego brak

Podsumowując: mam odrobinę wyobraźni i mogę sobie wyimaginować, jak takie spotkanie by przebiegało i do jakich ostatecznych rozwiązań by doszło - dla mnie strata czasu i nerwów.
      Wiem, że to trochę mało demokratyczne, że ktoś ustalił, ktoś zarządził i ktoś egzekwuje - w tym przypadku ksiądz, ale szczerze przyznam, że skoro sama nie podjęłam się organizacji, aktywności, działania, wykonania, to nie mam prawa narzekać. Mi to odpowiada, że ktoś wyznaczył wzór stroju, który mi w miarę odpowiada (nie musiałam sama szukać i wybierać i tracić na to czas), sprzątnie (łącznie z umyciem okien, czego nie robi się na każdą mszę), ktoś udekoruje w sobotę wieczorem kościół kwiatami, które też sam przywiezie (przypominam, że w niedzielę na 9:30 trzeba stawić się w kościele, wiele z nas bedzie miało na głowie już przyjezdną część rodziny, a sprzątnanie i dekorowanie trwałoby zapewne do późnych godzin wieczornych). Przyjełam, że 150 zł, to koszt tego prezentu dla kościoła (z którego też będziemy korzystać, o ile ktoś nie zamierza zakończyć "kariery" katolika tylko na I Komunii dziecka) oraz pamiątek, które dziecko już dostało (książeczka do nabożeństwa, różaniec i medalik) oraz tych, które jeszcze dostanie(obrazek i nie wiem, co tam jeszcze). Taka kwota jest dla mnie do przyjęcia, jeżeli by nie była, to bym księdzu powiedziała, że stać mnie tylko na tyle ile daję.

Smutne, że w tym wszystkim zapominamy, po co to wszystko i co się wydarzy w tę niezwykłą niedzielę...

Pozdrawiam!
      • anusik123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 15:25
        i wreszcie głos rozsądku

1. dwa lata temu byłam z kuzynką na takim zebraniu przed komunią i muszę przyznać, że dogodzenie wszystkim rodzicom jest absolutnie niemożliwe, duża część narzekała, że stroje za drogie, ale nikt nie wyszedł z propozycją że znajdzie inną (tzn.tańszą krawcową) a i tak kilka dziewczynek miało w efekcie dwie sukienki - jedną do Kościoła drugą na przyjęcie i do zdjęcia;

2. fotograf - jak ktoś już wcześniej napisał niemożliwe jest aby każdy miał swojego fotografa, bo w końcu jest to przyjęcie Najświętszego Sakramentu a nie bal karnawałowy;

Proboszcz wybrał jedyne możliwe w tym przypadku rozwiązanie .
        A propo hipokryzji to przejawia się u nas wyjątkowo.
        Przypominam: taca jest dobrowolna, przyjmowanie księdza po kolędzie również. Ale u nas oczywiście księża są be, kościół również ale ślub kościelny trzeba wziąć, dziecko do komunii również postać bo wypada, aczkolwiek uczestniczenie w niedzielnej mszy już nie.

Ja nie mówię, że ogólnie wszystko w kościele jest super, są duże problemy, ale nazywanie wyłudzaczem naszego proboszcza jest chyba przesadą. Pieniądze zbiera na budowę kościoła dla NAS a nie dla siebie. A że buduje również dom parafialny to chyba normalne, bo księża muszą gdzieś mieszkać. Kto nie chce nie nie daje, ale jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają ci co do kościoła nie chodzą.

A tak na marginesie proboszcz mieszka bardzo skromnie (wiem bo byłam w sprawie pogrzebu), nie posiada nawet komórki za to ma kilkunastoletni samochód. Sam kosi trawę wokół kaplicy, grabi liście i odśnieża (widziałam).

Tak więc moi drodzy zastanówcie się co w kościele jest ważne i nie osądzajcie wszystkich księży jednakowo.

ps. uprzedzając nagonkę nie jestem proboszczem ukrytym pod tym nickiem, mam 35 lat, pracuję w korporacji i jestem osobą dość nowoczesną, jednocześnie wierzącą i praktykującą ( to na wypadek gdy komuś przyszło do głowy nazwanie mnie "beretem" jak to spotkało w innej dyskusji tych, którzy mieli inne zdanie)

pozdrawiam
        • comti123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 15:51
          otóż głos rozsądku nie jest prawdziwy - w obecnym roku mam dziecko do I Komunii Św i nie było żadnego dialogu z księdzem; ksiądz nie ma nikomu dogadzać, tylko zająć się swoją "robotą";
          po co wtrąca się w stroje, foto itp; przecież to rodzice powinni poza kościołem ustalić, na zebraniach szkolnych czy pozaszkolnych; ksiądz owszem może wskazać pewne warunki - np: jednolite stroje, jeden fotograf czy filmujący na mszy itp; ale nie fason sukienki, tasiemki i rodzaj tkaniny, kolor garniturku, krawat czy musznik, a tak nawet było;
          sama piszesz, że większość dziewczynek miała po dwie sukienki, oczywiście, bo te worki jakie narzuca ksiądz za wygórowane pieniądze do niczego się nie nadają, dziewczynki wyglądają jak bezkształtne białe kolumny, niczym w prześcieradłach
          i dodam stanowczo po raz kolejny już na tym forum, ksiądz nie pytał o organizację uroczystości - stawiał swoich ludzi i mówił - tu jest x, robi to, bierze tyle - zgadzacie się? dodam - to wszystko na mszy Świętej, oczywiście w pośpiechu, bo nagle zauważał, że to Świątynia i msza i szybko trzeba mówić, a potem rzucał hasła, przeciż pytałem, nikt nie protestował?
          A jak wyobrażasz sobie protest wierzących ludzi (około 400 osób) zaczyna krzyczeć na mszy, że za drogo i woleliby inaczej i każdy zaczyna mówić co by chciał.....
          dodatkowo ksiądz nt. foto, strojów itp mówił 2 miesiące, jeden miesiąc przed komunią, wciąż pytany o różne kwestie nerwowo odpowiadał, nie teraz, później, jest czas, nie gorączkujmy się, aby nie dać rodzicom możliwości organizacji, rezerwowania,bo przecież już późno, wiadomo każdy ma terminy
          sorki ale to co piszesz jest pozbawione sensu
      • comti123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 15:28
        dziwne to co czytam, tylko kilka pytań:
        - czy ksiądz pytał kto posprząta kościół - nie
        - czy ksiądz zapytał kto zajmie się strojami - nie
        - czy ksiądz zapytał kto może zorganizować oprawę foto, video - nie
        - czy ksiądz zapytał kto może/chce dekorować kościół - nie
        jeszcze mogę pytać, tylko po co, jak widać niektórym autokracja odpowiada, lubią sami nie myśleć, nie starać się i nic nie robić....
        żeby było jasne, jestem z tych co coś robią dla tej uroczystości i za to nie będę zbierać od Was składki :)
        • aguszak Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 15:48
          comti123 napisał(a):

> dziwne to co czytam, tylko kilka pytań:
          > - czy ksiądz pytał kto posprząta kościół - racja,w tym przypadku podjął tę decyzję sam, bo powiedział, że lepiej to zrobi, kto to robi "na codzień" - i dla mnie to jest racja, bo ja nie mam doświadczenia w sprzątaniu dużych pomieszczeń, nie umiałabym tego zorganizować, a przyjść i pytać się, co ja mogę lub mam zrobić, nie leży w moim charakterze - podejmuję się tego, co wiem, jak zrobić dobrze.

> - czy ksiądz zapytał kto zajmie się strojami - tak, pytał czy jest ktoś chętny do zorientowania się w temacie i przedstawienia propozycji rodzcom, ale nie było chętnych, wobec tego powiedział, że ma panią która szyje i kto chętny jest, żeby pojechac i się zorientować, co do szczegółów i zgłosiła się jedna pani i jak zrobiła rozeznanie, i powiedziała, kiedy będzie, żeby rozdać karteczki z rabatami, to się nasłuchała kiedy komu nie pasuje, a kiedy komu pasuje - już na tym jednym przykładzie dziękuję bardzo za organizację nawet informacji...

> - czy ksiądz zapytał kto może zorganizować oprawę foto, video - przedstawił swoich kandydatów, ale pytał się czy ktoś ma inny pomysł, jakies propozycje i czy ta cena jest ok, nie słyszałam, żeby ktoś podjął inicjatywę w tym temacie, choć może rzeczywiście szmerek przeszedł po kaplicy, ale z tego szmerku nic nie wyniknęło.

> - czy ksiądz zapytał kto może/chce dekorować kościół - o to też zapytał, więc padło pytanie od rodziców, a kto się tym normalnie zajmuje, to ksiądz powiedział, że jest parafianka i z nią trzeba ustalać szczegóły i czy takie rozwiązanie jest ok, i czy wszystkim pasuje, ale żeby szczegóły, cenę ustalać już z tą panią.

> jeszcze mogę pytać, tylko po co, jak widać niektórym autokracja odpowiada, lubi
          > ą sami nie myśleć, nie starać się i nic nie robić....
          czasem demokracja nie jest możliwa i tak, za cenę spokoju w tej sprawie i możlwości skupenia się na rzeczach naprawdę istotnych w tej uroczystości oraz sprawach, których nikt za mnie nie załatwi, także pozakomunijnych, poddałam się temu "terrorowi" ;-)

> żeby było jasne, jestem z tych co coś robią dla tej uroczystości i za to nie bę
          > dę zbierać od Was składki :)
          Cieszę się bardzo i myślę, że kiedyś będę umiała i mogła się odwdzięczyć podobnym gestem.

Podsumowując, ksiądz nie pytał się o zdanie tylko w jednym punkcie ;-)
          Pozdrawiam!
          • comti123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:02
            to nie jest prawda;
            uczestniczyłam w spotkaniach i jeden rodzic z klasy mojego dziecka oferował kwiaty i dekorację kościoła, najpierw była zgoda księdza, a po 2 tygodniach nagle na mszy pojawiała się pani dekoratorka; na spotkaniu indywidualnym ten rodzic zapytał o tą kwestię, to ksiądz swoim pokrętnym sposobem pomamrotał cos pod nosem marszcząc twarz i uznał, też swoim sposobem, że to nieporozumienie, bo przecież on na mszy przedstawił dekoratorkę i wszyscy sie zgodzili, zatem sprawa zamknięta....
            sprzątanie cóż - wogóle nie rozumiem, czemu normalnie to chodzimy do brudnego kościoła, a w maju to trzeba go 3 tygodnie pod rząd sprzątać na błysk :)

sukienki propozycja ode mnie, ale wynik - czytaj jak wyżej

zatem nie jesteś doinformowana/doinformowany
            • aguszak Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:05
              No jestem rzeczywiście, bo Ci, którym na tym zależało nie dotarli do szerokiego grona rodziców - coś z organizacją zatem szwankuje, prawda? ;-)
              • comti123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:15
                już pisałam - zadawanie na MSZY ŚWIĘTEJ pytań do kilkuset osób - tu jest ten, robi to, bierze tyle,zgadzacie się?
                to nie jest organizacja; to jest zrobie z zainteresowanych idiotów, którym się nie daje nic powiedzieć
                wyobrażasz sobie droga forumowiczko/forumowiczu dyskusję na tej mszy? nie wstyd Ci byłoby przez Jezusem? wiem, księdzu nie wstyd, ale mnie tak

• el_caminino Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:45
                  comti123 napisał(a):

> już pisałam - zadawanie na MSZY ŚWIĘTEJ pytań do kilkuset osób - tu jest ten, r
                  > obi to, bierze tyle,zgadzacie się?
                  > to nie jest organizacja; to jest zrobie z zainteresowanych idiotów, którym się
                  > nie daje nic powiedzieć
                  > wyobrażasz sobie droga forumowiczko/forumowiczu dyskusję na tej mszy? nie wstyd
                  > Ci byłoby przez Jezusem? wiem, księdzu nie wstyd, ale mnie tak

Ale "napadać" anonimowo na księdza i poza oczami robić z niego tyrana, to już Ci nie wstyd i Pana Jezusa też już się nie wstydzisz?
                  • attiya Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:48
                    obawiam się, że panu Jezusowi to generalnie jest wszystko jedno czy będą kwiaty itd
                    raczej jak patrzy na te szopki, to pewnie szlag go trafia, bo chyba nie za to na krzyżu umierał?
                  • comti123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:54
                    nie wstyd, bo mówię prawdę, a tego Jezus nie zabrania
                    zamiatanie prawd pod dywan nie jest jednym z przykazań KKK
                    sam Jezus wyganiał ze świątyni faryzeuszy i kramarzy, bo świątynia nie służy zarabianiu i krzykom rozjuszonego kramarskiego tłumu

nie robię z księdza tyrana, on sam z siebie robi; gdybyś poczytał/poczytała nieco więcej publikacji KK wiedziałbyś/wiedziałabyś, że każdy odpowiada za swoje zachowanie i sam siebie czyni tym kim jest

dodam jeszcze, że o kwestiach przekłamywania, naginania prawdy, wycofywania się ze swojego zdania w jednej minucie, również księdzu powiedziałam
                    oczywiście zbył to głupią uwagą, eh wy kobiety mylicie wszystko i mieszacie...
                    • attiya Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 17:18
                      bo pan ksiądz uważa się zapewne jako mężczyzna za koronę stworzenia :>
                      a kobiety, cóż....podgatunek :-/
                      • comti123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 17:27
                        i to wystawia księdzu najlepsze świadectwo jego osoby
                        a krytyka jest jak najbardziej uzasadniona
                        cieszę się, że nie jestem parafianką omawianej parafii, jeszcze tylko do maja i będzie spokój :)
            • aguszak Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:07
              comti123 napisał(a):
              > sprzątanie cóż - wogóle nie rozumiem, czemu normalnie to chodzimy do brudnego k
              > ościoła, a w maju to trzeba go 3 tygodnie pod rząd sprzątać na błysk :)
              a może to jest jednak szczególna okazja? :) Że tak na pytanie pytaniem odpowiem...
              • comti123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:18
                szczególna, zatem i okazja jest kasę wyciągnąć, niczym bazarowa pani, czekająca okazji :)
                zdaje się, że w normalnych parafiach, to świątynia zawsze jest czysta schludna i nie ma z tym kłopotu (mam porównanie)
                • aguszak Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:22
                  uwierz mi, że sprzątanie specjalnie kościoła na uroczystości różnorakie, a w tym i komunię, jest w zwyczaju większości parafii, jak nie wszystkich ;)
                  • attiya Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:29
                    a ja myślałam, że taka świątynia powinna być zawsze czysta a nie tylko w tym danym dniu
                    czyli powiedzmy gdyby akurat w tym dniu nie było komunii, to pani - na ten przykład - Kowlaska, co to zawsze sprząta kościół, sprzątnełaby jak zwykle. Ale akurat, że jest komunia, to sobie weźmie kasę. Mimo, że tak czy siak zrobiłaby to.
                    • comti123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:39
                      dokładnie, ksiądz czeka tylko na okazję aby zebrać kasę, nie chodzi o sprzątanie i czysty kościół na uroczystość
                  • comti123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:37
                    uwierz mi, nie jest
                    nie jestem parafianką tego kościoła i mam porównanie :)
                    ale w tym kościele wiele spraw jest niby normalnych, ale tylko niby

np ostatnia sprzed 2 tygodni: spotkanie, ja, moje dziecko, inna mama i jej dziecko, ja przekazuję ks. K (który zajmuje się organizacją uroczystości) metrykę chrztu i pozwolenia z innej parafii, tamta mama przyszła po "zaległy" medalik, a ksiądz K nagle pohukuje w tonie krzykliwego ojca - sukienka uszyta? zdębiałam i mimowolnie zaczęłam się uśmiechać (myślę sobie , co go to obchodzi?); moje dziecko spojrzało na mnie, też zaczęło się śmiać; ks K widząc nasza dezaprobatę, natychmiast swój krzyk przeniósł na drugą mamę (która zaczerwieniła się , zmieszała, skuliła) i do niej juz tylko - uszyta czy nie? mało czasu jest, czemu czekacie, krawcowa ma nie tylko was, szybko sie tym zająć... wszytsko w tonie krzyku; biedna pani tłumaczyła sie, że nie mogał inaczej, pieniądze ma dopiero teraz itp.

a ja stałam i czekałam kiedy zwróci się do mnie i na końcu języka miałam zapytać - czy kiedy idę do krawcowej to ona mnie pyta czy u spowiedzi byłam? czy organizacja pracy krawcowej to zadanie księdza???? ja tu w innej kwestii, nie brania miary

ksiądz miał na tyle wysoki instynkt samozachowawczy, że nie zapytał :)

zapewniam, mentalność tych księży i postępowanie, nie jest normalne
              • attiya Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:36
                a jakże, wymaga jakże specjanego użycia ściery - zapewne jest to ściera ze złota, specjalnej wody do podłogi - zapewne specjalnie sprowadzona hmmm....ze świętego źródełka, pewnie jakiegoś specjalnego płynu do sprzątania - może nawet poświęconego przez biskupa i pobłogosławienia owej pani sprzątającej, bo jakże to, tak bez bogosławieństwa przed jakże specjalną uroczystością
                Sory, obawiam się, że jest to sprzątanie takie jak każdego dnia - ale możesz sobie wmawiać, że jest to specjalne, jedyne w swoim rodzaju sprzątanie - naiwnych nie sieją
      • attiya Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:15
        drzwi do dolnego kościoła - wow :D
        jeszcze trochę i trzeba będzie samochód klasy S kupić albo mieszkanie dla księdza dobrodzieja :D
        i za co? za to, że obowiązki swoje wypełnia....jakby nie wystarczyła jakaś książka-album albo inne kwiaty....ech...
        • aguszak Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:20
          Książka, album albo inne kwiaty służyłyby tylko księdzu - drzwi są potrzebne nam wszystkim - akurat to jest dobry pomysł, żeby dzieci mogły zidentyfikować "swoją" rzecz, którą dały w darze wspólnocie parafialnej, czyż nie?
          Lepsze to, niż wypasiony odkurzacz, podarowany 2 lata temu ;-)
          • attiya Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:26
            no bo to chyba jest jakiś drobiazg w pociękowaniu dla księdza za odprawienie tejże mszy sakramnetalnej, czyżbym się myliła?
            bo za bardzo nie łapię czemuż to dzieci komunijne mają sponsorować wyposażenie kościoła?
            to chyba nie leży w gestii owych dzieci i ich rodziców?
            tym bardziej, że owe drzwi nie będą w jakiejś części własnocią danego rodzica, tylko już kościoła, więc tym bardziej nie rozumiem....no ale nie dziwię się, ksiądz w ten sposób buduje sobie kościół, który będzie własnością kk a nie społeczeństwa, mimo, że to te społeczeństwo na ten kosciół składało się
            • aguszak Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:35
              A mam pytanie - należysz do wspólnoty, uczestniczysz we mszach, chciałabyś w końcu spędzać je w kościele, a nie w ciasnej kaplicy?
              Nie napisałam, że te drzwi będą należały do konkretnych darczyńców, tylko są darem dzieci dla wspólnoty. Dobrze, że jest to coś trwałego, co będzie cieszyło przez lata - w końcu przez te drzwi dzieci też będą wchodziły do kościoła :-) ma to nawet wymiar symboliczny! :-)
              Wyżej były głosy, że księdzu się nic nie należy za jego święte obowiązki i racja - drzwi do kościoła nie są więc prezentem dla niego, tylko dla wspólnoty, którą Tworzymy my, parafianie :-)
              • attiya Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:44
                przeczytaj wyżej - ja akrat w tej wspólnocie nie jestem :P
                co do budowania kolejnej parafii - wiem, że niektórzy chcieliby mieć pod nosem wszystko...ale czy jest potrzebna kolejna parafia? są dwie, teraz ta trzecia...a daleko do następnej nie jest.
                Znam ludzi, którzy w swoim życiu "budowali" kilka kościołów :P
    • anusik123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 15:38
      odpowiadając na twojego posta można zapytać również:

a czy ktoś z rodziców zaproponował inne rozwiązanie?
      • comti123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 15:54
        odpowiadając na Twoje zapytanie - tak, rodzice proponowali całą oprawę, ale niestety nie chcieli się z księdzem dzielić kasą, zatem nie mieli posłuchu :)
        to nie żart
        • aguszak Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:03
          Nie słyszałam na mszy, ani nikt mi nie powiedział kiedykolwiek, że jest propozycja alternatywna do propozycji wyłożonych przez księdza.
          Gdybym o tym wiedziała, to na zorganizowane spotkanie chętnie bym przyszła.
          • comti123 Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:11
            bo tak już jest (i popieram) że ludzie przychodzący na mszę chcą się modlić, a nie robić w świątyni targ i ze sprawami zdecydowanie nie związanymi z obrzędem mszy Sw idą do księdza po mszy
            ale z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że ksiądz zachowuje się, mówiąc łagodnie, autokratycznie, rozrzutnie i niegrzecznie
            a my rodzice, właśnie z uwagi na swoje dzieci i ważność tej uroczystości, spuszczamy uszy po sobie, bo nie bardzo jest wyjście, wstyd nam przed dziećmi, że to tak wygląda
            cieszę się, że ktoś miał odwagę podjąć ten wątek na forum
            pozdrawiam
            • aguszak Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 19.04.13, 16:24
              i tym miłym akcentem zakończmy naszą dyskusję :-)
              Pozdrawiam
    • aguszak nieco z innej beczki... ;-) 19.04.13, 16:25
      Jak przebiegają indywidualne spotkania dziecka i rodziców z księdzem?
      Jest się czego strachać...? ;-)
      • comti123 Re: nieco z innej beczki... ;-) 19.04.13, 16:44
        u nas było 5 pytań
        - co to jest komunia św
        - co przyjmujemy w komunii św
        - pod jaką postacią przyjmujemy Jezusa
        - w jaki sposób czyścimy serduszko aby przygotować miejsce dla P. jezusa
        - komu się spowiadamy
        • comti123 Re: nieco z innej beczki... ;-) 19.04.13, 16:45
          oczywiście P JEZUSA
          literówka złośliwa dała małe j
          :(
          • ms.behave Re: 21.04.13, 00:05
            comti123 napisała:

>>>(..) po co wtrąca się w stroje, foto itp; przecież to rodzice powinni poza kościołem ustalić, na zebraniach szkolnych czy pozaszkolnych (...)

no raczej nie szkolnych chyba ;)
    • florma_dekoracje Re: Ksiądz wyłudza pieniądze od rodziców dzieci 22.04.13, 08:46
      Witam wszystkich, chciałabym sprostować informacje dot. dekoracji kościoła na uroczystości. Otóż głównym ustaleniem ze spotkania z rodzicami było to, że wszelkie decyzje dotyczące dekoracji podejmowane są indywidualnie przez grupy. Dotyczy to zarówno zakresu, ceny dekoracji jak i możliwości rezygnacji. Dlatego mam prośbę do rodziców - jeśli mają Państwo informację o tym, że dana grupa ma już zorganizowaną dekorację na swój termin uroczystości - proszę o informację na mail dekoracje@florma.pl lub telefonicznie 797 099 549. Unikniemy w ten sposób nieporozumień. Jednocześnie jeśli są jakieś pytania do mnie, również zachęcam do kontaktu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka