Dodaj do ulubionych

Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego.

20.06.13, 10:53
W Mojej Gazecie Regionalnej na stronie 4 polecamy rozmowę z wiceprzewodniczącym rady miasta Ząbki Tomaszem Kalatą.
www.regionalna.waw.pl/archiwum/1146
Polecamy również pozostałe, bardzo aktualne teksty na blogu pana radnego Kalaty.
tomaszkalata.blog.onet.pl/
Obserwuj wątek
    • el_caminino Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 20.06.13, 14:51
      Oczom nie wierzę. Radny Kalata - ten który wyspecjalizował się w grze na dwa fronty, tzn. niby należał do PO, ale był w świetnej komitywie z ząbkowskim PiS i popierał Perkowskiego - nagle postanowił się okreslić? Ja w szczerość jego wypowiedzi niestety nie wierzę. To nie w jego stylu po prostu.
      Ot, wybory się zbliżają i pan Kalata do stołka burmistrza zapewne się przymierza. Przynajmniej na zasadzie: pokrzyczę, pokrytykuję, postraszę i coś mi zaproponują w zamian za spokój i poparcie. No taki wice- byłby pewnie w sam raz. Oczywiście na miarę ambicji radnego Kalaty, bo na miarę kompetencji to już raczej nie.
      • piotr.kostrzewa Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 20.06.13, 15:16
        Ja zagłosuje na każdego kto zrobi porządek ze zlewnią :) walczę ale bez siły. śmierdzi i nic tego nie zmieni.
        • czopciu Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 22.07.13, 23:30
          śmierdzi?
          to dziwne. kilka godzin temu czytalem wpisy że na skrajnej totalnie nic nie czuć. a jedyne co to czasami z węzła Z2 zawiewa ale tylko przy samej obwodnicy.
          • raptor73 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 22.07.13, 23:55
            Na Skrajnej może nie ale jadąc autem przez Zycha można puścić pawia bo powietrze jest wręcz gęste... Nie ma technologii żeby czyścić to i zakrywać po skończonej robocie? Masakra jakaś po prostu...
      • hellas1 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 20.06.13, 15:20
        A ja nie zgadzam się z wpisem el_caminino.
        Znam Tomasza Kalatę od kilku lat i wiem, że jego praca jako radnego ma sens.
        Czas się opamiętać i zrozumieć, że urzędujący burmistrz nic nie zrobi dla południowej części Ząbek.
        Gdybym miał wybierać, to wybrałbym Kalatę. On ma pomysł na całe Ząbki (włączając osiedla bloków).
        • el_caminino Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 21.06.13, 09:13
          hellas1 napisał: A ja nie zgadzam się z wpisem el_caminino.
          Znam Tomasza Kalatę od kilku lat i wiem, że jego praca jako radnego ma sens.
          Czas się opamiętać i zrozumieć, że urzędujący burmistrz nic nie zrobi dla południowej części Ząbek.
          Gdybym miał wybierać, to wybrałbym Kalatę. On ma pomysł na całe Ząbki (włączając osiedla bloków).

NIE MA TO JAK POCHWALIĆ SAMEGO SIEBIE. STRASZNIE TO MAŁE I de facto SMUTNE.
      • powstaniec60 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 30.06.13, 21:23

el_caminino napisała:

> Oczom nie wierzę. Radny Kalata - ten który wyspecjalizował się w grze na dwa fr
        > onty, tzn. niby należał do PO, ale był w świetnej komitywie z ząbkowskim PiS i
        > popierał Perkowskiego - nagle postanowił się okreslić? Ja w szczerość jego wypo
        > wiedzi niestety nie wierzę. To nie w jego stylu po prostu.
        > Ot, wybory się zbliżają i pan Kalata do stołka burmistrza zapewne się przymierz
        > a. Przynajmniej na zasadzie: pokrzyczę, pokrytykuję, postraszę i coś mi zaprop
        > onują w zamian za spokój i poparcie. No taki wice- byłby pewnie w sam raz. Oczy
        > wiście na miarę ambicji radnego Kalaty, bo na miarę kompetencji to już raczej n
        > ie.

Nawet ładnie napisane.
    • platforma_zabki Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 20.06.13, 15:45
      Informuję, iż w dniu dzisiejszym, po ukazaniu się wywiadu z Panem radnym Tomaszem Kalatą w Mojej Gazecie Regionalnej, Pan Tomasz otrzymał wiele maili z wyrazami szacunku i życzeniami na przyszłość od mieszkańców Ząbek.
      Fragmenty takiego dość szczególnego listu pragniemy Państwu zaprezentować:

Szanowny Panie radny Kalata!

Z ogromnym zainteresowniem siadłem do lektury wywiadu, którego raczył Pan udzielić nieznanej mi bliżej gazecie regionalnej. Przewidując emocje, które jak miałem nadzieję będą towarzyszyć lekturze, przygotowałem wino oraz cygaro zakupione z funduszy, o których tutaj nie chciałbym się rozpisywać. Jednocześnie podjąłem szereg działań maskujących, gdyż, jak chciałbym Pana poinformować, do lektury przystąpiłem w trakcie godzin pracy.

Wywiad znajduję poprawnym. Wskazał Pan na szereg problemów, które nie zainteresowały włodarzy naszej metropolii, subtelnie zasugerował Pan sposoby ich rozwiązania oraz wykazał się Pan daleko idącą wstrzemiężliwością odnośnie bezproduktywnej krytyki poczynań zarządu miasta.

Chciałbym jednakże wskazać na Pana kunktatorstwo, brak zdecydowanej reakcji na , nie bójmy się tego słowa, ............... politykę prowadzoną przez burmistrza. Nie znalazłem słów potępienia bezmyślnych decyzji oraz wytknięcia braków działania odnośnie jakże palącego problemu ułomnej komunikacji. A gdzież wizja Ząbek ?! Jak ma to miasto wyglądać? O tym sza, cicho, nic! Nie tego oczekuje od Pana społeczeństwo, którego jestem szczególnie istotnym reprezentantem.

Proszę o życzliwe przyjęcie uwag oraz życzeń dalszej wspaniałej kariery samorządowca.

Z poważaniem

/nazwisko autora znane adresatowi/

• rukwiak Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 20.06.13, 19:12
      Panie Kalata,

Przeczytałem wywiad z tej gazety i mam do Pana kilka pytań.

Co jest kontrowersyjnego w budowie tunelu? W związku z przebudową całej linii wołomińskiej tunele będą budowane też w pozostałych gminach, przez które przechodzi ta linia. Więc i tak byśmy tego nie uniknęli. Oczywiście zawsze znajdzie się ktoś komu się to może nie spodobać. Co do budowy basenu przyznaję rację, również moim zdaniem jest to zbędna inwestycja.
      Mówi Pan o tym, że w Ząbkach mamy 60tyś. mieszkańców. Proszę o źródło tych informacji. Bo o ile mi wiadomo to jest nas tylko trochę ponad 29tyś.
      Czemu twierdzi Pan, że ulica Powstańców jest najbardziej ruchliwą ulicą w Ząbkach? Na jakiej podstawie? Bo na oko widać, że Skorupki czy Piłsudskiego są znacznie bardziej ruchliwymi ulicami.
      • madameblanka Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 20.06.13, 21:11

29 tysia to ZAMELDOWANYCH a na reszte 40 tysia płacimy podatki. Więc jak to miasto może się rozwijać? Żaden włodarz wraz ze swoimi, choćby nie wiem jak mądrymi decyzjami, nie podoła takiemu stanowi rzeczy. Hmmm, zastanawiam się czy nie że lepiej przestać zachęcać do meldowania się a zacząć karać za jego brak (za nieprzerejestrowanie auta też).
        pozdr
        • powstaniec60 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 20.06.13, 22:15
          Wygląda na to, że Pan Kalata pcha się na Burmistrza. Ale jeżeli miał być to początek jego kampanii to zaczął fatalnie. Wyszło typowe dla Platformy straszenie PiSem. To raczej nie zadziała, bo za miedzą mamy fatalne rządy HGW i zaraz referendum za jej wywaleniem ze stołka.
          Pan Kalata jak chce wygrać z Perkowskim to musi pokazać, ze jest od niego lepszy.
          • powstaniec60 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 20.06.13, 22:20
            Pan Kalata jak chce kandydować na Burmistrza to niech na początku zrobi diagozę problemów trapiących Ząbki, np. komunikacja, oświata. Przedstawi sposoby ich rozwiązania. Pokaże ile to ma kosztować a na końcu powie skąd na to wszystko weźmie pieniądze. Bez tego będzie wyglądał jak lokalny Donald Tusk, który wiele Polakom obiecał, lecz zdecydowanej większości tych obietnic nie zrealizował.
        • cocteau99 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 20.06.13, 23:54
          madameblanka napisała:

>
          > 29 tysia to ZAMELDOWANYCH a na reszte 40 tysia płacimy podatki.

Jak ktoś, kto nic nie umie, może płacić podatki. Z czego? Aż strach pomyśleć...
        • route67 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 21.06.13, 00:25
          madameblanka napisała:

>
          > 29 tysia to ZAMELDOWANYCH a na reszte 40 tysia płacimy podatki. Więc jak to mia
          > sto może się rozwijać? Żaden włodarz wraz ze swoimi, choćby nie wiem jak mądrym
          > i decyzjami, nie podoła takiemu stanowi rzeczy.
          >

Wystarczy zmiana wlodarza na rozsadnego i podejmujacego sensowne decyzje a zapewne wielu mieszkancow zacznie placic tu podatki, lub zacznie placic tu podatki ZNÓW (jak ja).
          Temat wałkowany od zawsze.
          Primo - nawet skladajac PIT gdzies indziej place czesc podatkow tutaj. Sprawdz dobrze za czyje pieniadze/kto faktycznie finansowal np. przebudowę powstańców, Kupuję bułki w Ząbkach od ząbkowskiego przedsiębiorcy wiec i tu idzie moja kasa, płacę za wodę jak za zbożę do kasy ząbkowskiego PGK ktore rżnie na cenie wody równo mnie jak i Ciebie.
          Secundo - jesli komuś nie przeszkadza że jego pieniędzmi sobie ktoś wyciera...to prosze bardzo. Jak płaciłem tu podatki i potem zerknąłem na jakie idiotyczne pomysły te pieniądze idą to podziękowałem i może wrócę tu z PITem po zmianie władzy na kogoś kogo będzie obchodziło to miasto faktycznie a nie tylko wlasna kariera i budowanie basenów kiedy nie potrafią zwyczajnie posprzątać miasta które zarasta brudem.

A co do pomysłu z karaniem - prawo mamy jakie mamy. Moge sie tu zameldować, moge przerejestrowac auto. I moge miec NIP-3 w innym miejscu. Wszystko zgodnie z prawem.
          Posprzata ktos ten chlew tak ze bedzie dalo sie tu zyc bez obrzydzenia to sie ludzie zaczną meldować, bo może w koncu poczują się jak w domu a nie na wysypisku śmieci.
        • attiya Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 21.06.13, 07:13
          z tych 29 zameldowanych, połowa to ci, którzy nie pracują, nie pracowali i nie będą pracować, ci, którzy biorą latami zasiłki z mops, lokalne moczymordy, baby siedzące całe życie w domu i paplające przy płotach itd itd
          natomiast znam gro ludzi, którzy faktycznie nie są tu zameldowani ale od momentu zamieszkania w Ząbkach płacą tu podatki, więc obawiam się, że z tych 40 tysięcy - jeszcze trochę i okaże się, że 100 tysięcy :-/ - przynajmniej połowa jak nie więcej płaci tu podatki - więc obawiam się, że bilans na plus wychodzi dla tych niezamledowanych
          co do rejestracji - gdy się płaci za samochód ze 2 czy 3 stówy mniej niż w mazowieckim, to się nie dziwię...
      • platforma_zabki @ rukwiak 21.06.13, 15:23
        @ rukwiak
        • rukwiak Re: @ rukwiak 21.06.13, 16:10
          Dziękuję za odpowiedź.
          Jeszcze tylko dodam swoją.

Co do tunelu budowanego przez PKP jako argument było podawane to, że PKP wybuduje znacznie gorszy tunel niż to co teraz robimy. Chodziło międzyinnymi o wysokośc tego tunelu jak i całą infrastukturę jaka teraz powstaje a by nie powstała w przypadku budowy tego tunelu przez PKP. Zakładając, że te informacje są prawdziwe to decyzja o budowie tunelu na własnych zasadach była słuszna.

Co do tych 60tyś. to prosiłbym o jakieś źródło, najlepiej jakiś link. Bo informacja jest ciekawa (nie liczyłem, że aż tylu mamy niezameldowanych mieszkańców).

• kerajm Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 21.06.13, 09:20
      niestety na PO głosowałem i żałuję, PO już dziękujemy na długie lata. Trasa Olszynki Grochowskiej może po 2030 roku :-),
      • madameblanka Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 21.06.13, 13:53

To zagłosuj na sektę smoleńską, wtedy zobaczysz co to znaczy żałować.
        • rukwiak Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 21.06.13, 14:53
          madameblanka, widzę że jestes kolejną osobą otumanioną przez TV i inne media.
          Tak dla Twojej informacji, istnieją inne opcje niż beznadziejne PO, PiS, SLD, PSL czy RuchPalikota.
          • madameblanka Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 21.06.13, 22:16

Rukwiak, nie jestem otumaniona przez TV. Byłabym, gdybym zasłuchała się w toruńskiej rozgłośni ojca dyrektora (jedynie słusznej).

Co z tego, że istnieją inne opcje skoro wygranie wyborów (czy chociaż dostanie się do koalicji) jest astronomicznie niemożliwe.
          • wolverine_14 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 22.06.13, 10:51
            Hehe.. a jakie niby jeszcze są? KNP, SD, PJN, PPP, SP, SDPL, PR, UPR czy ta partia którą ma zakładać Wipler, to mają być te warte uwagi alternatywy :D?
        • powstaniec60 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 21.06.13, 15:09
          madameblanka napisała:

>
          > To zagłosuj na sektę smoleńską, wtedy zobaczysz co to znaczy żałować.

Nie strasz. Przecież teraz to PiS rządzi w mieście, więc już teraz można podsumować rządy tej partii w Ząbkach.
          >
        • route67 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 21.06.13, 16:17
          to jest największy problem nie tylko Ząbek ale i całego kraju.
          Nie ma na kogo głosować.
          Masz do wyboru PO które już pokazało że ma wszystkich w d...., albo Pislamistów.
          Reszta sie kompletnie nie liczy, a nawet jeśli by sie liczy to taka sama banda kombinatorów.
          Chyba jedynym swego czasu pozaukładowiczem który faktycznie coś działał dla swojego miasta był Dutkiewicz we Wrocławiu. I są też ludzie w małych miasteczkach, lokalni działacze odcięci od tej całej centralnej machiny i układów mających na celu robienie z ludzi osłów i dojenie ich ile wlezie. PO już żadnych wyborów nie wygra. Będzie powrót PISu i to będzie dramat, bo będzie jeszcze gorzej niż jest teraz. A wystarzczyłoby mieć u władz ludzi którzy zajmują sie gospodarką a raczej ułatwianiem przedsiębiorcom działalnosci poprzez upraszczanie prawa a nie smoleńskimi kocopołami, włażeniem w du... związkowcom czy gloryfikowaniem wszelkiej maści homosiostwa jak to robią Palikoty.
          • madameblanka Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 21.06.13, 22:10

Może nie do końca PO ma wszystkich w dupie, po prostu nie stosuje populistycznych gadek jak PiS, wprowadza zmiany które są przykładowo dobre ale odczujemy to za parę lat (a my chcemy wszystko od razu).
            Druga sprawa, narzekamy na to, że nie ma na kogo głosować bo tylko PO i PiS. Amerykanie mają od wieków dwie partie (republikanów i demokratów), we Francji socjaliści i prawicowcy - reszta praktycznie nie istnieje, poparcie coś na kształt Ruchu Palikota. I jakoś żyją. Takich przykładów jest pewnie więcej.

Trzecia sprawa, chyba lepiej oddać głos na mniejsze zło (PO) niż "robić na złość" i nie głosować na PiS ale zagłosować na partię, która nie ma żadnych szans (zatem żadnych szans na wprowadzenie zmian w naszym kraju).

pozdr
            • route67 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 21.06.13, 22:38
              głos na mniejsze zło oddałem poprzednio.
              uważam PIS za dramat najgorszy z możliwych, ale patrzę realnie - PO przegięło i nie wygrają już wyborów.
              Ludzie mają dość - konkretnych rzeczy - podwyższania podatków, fotoradarów, HGW odpowiedzialnej za podwyżkę biletów itp itd a jednocześnie na każdym kroku wychodzących kolejnych wałków.
              Politykom można wiele wybaczyć, ale są pewne granice.

A wracając do tego bliższego nam, lokalnego wątku - przy poprzednich wyborach miałem zamiar sie zameldować ale kandydaci byli na tak żenującym poziomie że sobie to darowałem. Jak wygrał Perkoś katapultowałem sie stąd z podatkami. Może mało obywatelska postawa, ale tutaj od lat nie było kandydata wartego głosu. Tak Perkoś, tak i Pan Kalata. Jeden warty drugiego, mieli okazję pokazać na co ich stać a pokazali wiadomo co.

• extreme78 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 22.06.13, 16:30
                Wspaniały przykład tzw lokalnego patriotyzmu. "Uciekłem z podatkami bo wygrał Perkoś." Argumentacja na poziomie piaskownicy... Litości!!!
                • route67 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 22.06.13, 22:06
                  extreme78 napisał:

> Wspaniały przykład tzw lokalnego patriotyzmu. "Uciekłem z podatkami bo wygrał P
                  > erkoś." Argumentacja na poziomie piaskownicy... Litości!!!

Każdy ma swoją piaskownicę. Wolę dać komuś gdzieś indziej żeby zainswestował sensownie niż sponsorować fanaberie mające budować komuś kariere polityczną i nikomu nie potrzebne baseny które będą kulą u nogi przez następne naście lat, bo gminy na takie fajerwerki nie stac i stać nie będzie. To co Ty nazywasz piaskownicą ja nazywam szacunkiem do pieniędzy. Proste jak drut.
                  • extreme78 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 23.06.13, 10:35
                    Więc dlaczego tu mieszkasz a nie tam gdzie sensownie wydają twoje podatki? Nie jesteś zameldowany, nie płacisz podatków wiec nie masz moralnego prawa czegokolwiek tu krytykować i narzekać bo nic nie dajesz a chcesz tylko korzystać. Jesteś jednym z bardziej aktywnie udzielających się na tym forum a okazuje się że nie zabardzo powinieneś. Mnie tez bardzo nie podoba się polityka miłościwie panującego na ząbkowskich włościach Perkosia I Wielkiego ale upust swego niezadowolenia okazuje podczas wizyt w UM i zgłaszaniu nieprawidłowości jakie widzę oraz za jakiś czas przy wyborach a nie płakania na forum.
                    • route67 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 23.06.13, 11:10
                      extreme78 napisał:

> Więc dlaczego tu mieszkasz a nie tam gdzie sensownie wydają twoje podatki? Nie
                      > jesteś zameldowany, nie płacisz podatków wiec nie masz moralnego prawa czegokol
                      > wiek tu krytykować i narzekać bo nic nie dajesz a chcesz tylko korzystać. Jeste
                      > ś jednym z bardziej aktywnie udzielających się na tym forum a okazuje się że ni
                      > e zabardzo powinieneś. Mnie tez bardzo nie podoba się polityka miłościwie panuj
                      > ącego na ząbkowskich włościach Perkosia I Wielkiego ale upust swego niezadowole
                      > nia okazuje podczas wizyt w UM i zgłaszaniu nieprawidłowości jakie widzę oraz z
                      > a jakiś czas przy wyborach a nie płakania na forum.

Pozwól że o swoim moralnym prawie do czegokolwiek i prawie do udzielania sie na forum bede decydował ja sam, albo moderator (jeśli taki ktoś tutaj w ogole jest, ale sądząc po idiotycznych wpisach półmózgów typu kalbud, które nie są kasowane - nikogo takiego tu nie ma). To jest forum i tylko forum. I będę sobie narzekał ile tylko mi sie będzie chciało. Miejsce wyrażania opinii i nikt tego nie powinien bronić nikomu. Ja uzywam konkretnej, bardzo konkretnej argumentacji. Mieszkam tu, bo tak wyszło. Gdybym mógł to cofnąć to bym cofnął - głównie ze względu na brud jaki panuje w tym mieście, mam nauczkę na przyszłość robić lepsze research kupując mieszkanie. Nie czuję sie tu jak u siebie w domu - m.in. przez to jak działają lokalne władze i jak zaniedbują to miejsce. Nie pojmuję też akceptacji wiekszości mieszkańców dla tego stanu rzeczy. Jak matkom z wózkami nie przeszkadza ten brud, to że wchodzą do lasu i mają wszedzie porozbijane butelki, to że troche popada i nie przejdą chodnikiem, bo zbudowano drogą bez odwodnienia i nikt za to nie poniósł konsekwencji. To za pieniądze każdego podatnika płacącego do tej kasy ta cała bylejakość jest. Ja sie nie chciałem dokładać do tego więcej i dobrze mi z tym.
                      Mówisz o "korzystaniu" - z czego np? Jedyne z czego mogę "korzystać" to dziurawa (i totalnie zakorkowana - ale za to winić lokalnych władz akurat nie można) droga wyjazdowa do cywilizacji. Chcę korzystać z czystych ścieżek rowerowych, chodników, widzieć zadbaną zieleń, móc wyjść do bezpiecznego parku, widzieć perspektywy na to by pomyślec o tym miejscu jak o swoim domu. Ale jak płaciłem tu podatki to żadnej z tych rzeczy nie doświadczyłem. Wychodząc do lokalnego sklepu musiałem tonąć w brudzie niesprzątanym miesiącami. Czy moje podatki coś zmienią? Nie, bo tak podstawową kwestie miejscowi urzędnicy mają w nosie. Tak wiec korzystam z Ząbek w takim stopniu i zgodnie z tym jaką ofertę dla mnie to miasto ma - płacę za to za co muszę - 15,29/m3 woddy, która jest tak zasyfiała że i tak musze ją filtrować na własną rękę. Płacę podatek od nieruchomości i płacę maksymalną stawkę za miejsce w garażu ktore decyzją ząbkowskich urzędasów kosztuje wiecej niż mieszkanie pod względem podatkowym. Dopóki miasto tak mnie traktuje jako mieszkańca, będę odpłacał się w jedyny możliwy sposób czyli ograniczając do minimum swoje wpływy do tych darmozjadów, bo przynajmniej wiem, że tam gdzie moje podatki idą dzieje sie z nimi coś sensownego a nie tak jak to działo sie kiedy płaciłem je tutaj. Mogę nie miec poparcia na tym forum u ani jednej osoby, ale to Wasz wybór klękać i uważać że "nalezy sie cieszyć że jest cokolwiek". Taki mamy naród mądry. A potem wszystko sie sypie, od autostrad w skali krajowej, przez tunele w skali wojewódzkiej, po lokalne chodniki w Ząbkach.
                      W innym kraju za takie numery jak dzieją sie u nas, skrupulatnie sie urzędasów rozlicza.
                      U nas mozna co najwyzej ucieć z podatkami. I tyle.
                      • ek.0 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 24.06.13, 10:46
                        Przyłączam się do słów przedmówcy.
                        Nie tylko ty myślisz w ten sposób o lokalnych władzach.
                        W "wielkiej polityce" niestety liczą się dwie partie, ale w lokalnej może być inaczej.
        • czopciu Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 22.07.13, 23:37
          da fak? jednak wirus PO zbiera żniwo.
          Przecież nikt nie napisał że chodzi o sektę smoleńską? skąd te wywody?
          ilu jeszcze znajdzie się takich mędrców którzy będą głosili że "jeżeli nie jesteś z nami to jesteś przeciwko nam". Nie głosowałem na PO bo od początku uważałem tą partię za zlewnię kloaczą, ale dla świętego spokoju dodam ze nie głosowałem również na PiS.
          • robert.bert Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 22.07.13, 23:55
            no skoro to już przedwyborczo to ja się określę że zagłosuję na Kalatę wtedy nie będzie pytań czy to komedia czy dramat, ciekaw tylko jestem co mu burmistrz zrobił, że już pokłóceni czyżby nie znalazł żadnej posadki w urzędzie? Zapewne niedługo pojawią się ulotki i gazetka tylko może Panie Kalata czas przejrzeć na oczy i przenieść się w inną partię bo PO w najbliższym samorządzie polegnie...
            • robert.bert Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 22.07.13, 23:56
              nie czytałem od początku ale ilekroć skrajną nie przejeżdżam to śmierdzi!
    • route67 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 23.06.13, 15:52
      uderz w stół :))

buziaczki matołku.

kalbud napisał:

> Obleśna 127 kg świnio z pod Lublina, za dużo spermy spijasz, gdzie popadnie i d
      > latego nigdy nie schudniesz. Dla Ciebie ścieżka rowerowa powinna być płatna, bo
      > od twojej wagi kostka brukowa się zapada.
      >
      >
      > route67 napisał:
      >
      > Pozwól że o swoim moralnym prawie do czegokolwiek i prawie do udzielania sie na
      > > forum bede decydował ja sam, albo moderator (jeśli taki ktoś tutaj w ogo
      > le jes
      > > t, ale sądząc po idiotycznych wpisach półmózgów typu kalbud, które nie są
      > kasow
      > > ane - nikogo takiego tu nie ma).
      • koko59 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 06.10.13, 18:51
        Ludzie o czym wy wszyscy piszecie Ten dobry , a Ten zły.
        Fakt jest że za rządów Perkowskiego w Ząbkach coś się ruszyło,chodniki ulice itp.
        I to nie koniec remontów, a czy po jednej czy po drugiej stronie Ząbek to niestety wszystkiego nie da się zrobić na raz. On jako jedyny zainteresował się dotacjami z UNI.
        Ale niestety wszystkim się nie dogodzi.
        • ats31 Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 06.10.13, 20:33
          Kolego jak na 8 lat to niewiele zrobił.
          • alidziubek Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 06.10.13, 21:31
            ats31 napisał:

> Kolego jak na 8 lat to niewiele zrobił.

Jakieś przykłady, porównania ?
    • platforma_zabki Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 24.06.13, 08:51
      Watpliwości radnego Tomasza Kalaty
      Przedstawiamy kolejną wypowiedź radnego Tomasza Kalaty.
      Tym razem jest to obszerna krytyka działań p. Perkowskiego dot. spraw związanych z tzw. ustawą śmieciową.
      Artykuł ukazał sie w ostatnim wydaniu gazety Życie Powiatu na Mazowszu.
      www.zyciepw.pl/view/archiwum/2013/nr-321-20-czerwca-2013
      • turatura Re: Radny Tomasz Kalata krytykuje Perkowskiego. 24.06.13, 13:59
        Droga Platformo Ząbki,
        Proponuję aby radny Tomasz Kalata również zabrał swój głos w następujących sprawach;
        - dlaczego w Ząbkach mamy podatek śmieciowy płatny z góry za 3 miesiące? W skali miasta zebrane pieniądze za 2 miesiące z góry powodują (bo za jeden miesiąc, za który pobrało się podatek już się zapłaci), że ich dysponentem jest miasto i to ono będzie nimi obracać. Dlaczego miasto ma nimi obracać dlaczego to ono będzie korzystać z odsetek z tego tytułu. Poza tym zapłacenie za 3 miesiące z góry jest sporym obciążeniem dla ludzi w tych ciężkich czasach. Pomyślał ktoś o ludziach?
        - dlaczego w Ząbkach nie wprowadzono osobnych podatków śmieciowych dla domków jednorodzinnych a dla bloków. Prawo zezwala na różnicowanie tych opłat. Zebranie śmieci od 100 gospodarstw domowych z bloku wychodzi taniej niż od 100 domków jednorodzinnych. Zbiórka śmieci z bloku wychodzi taniej niż z takiej samej ilości domków.
        • platforma_zabki @turatura 24.06.13, 15:37
          odpowiedź dla turatura
          • turatura Re: @turatura 25.06.13, 12:28
            Droga Platformo Ząbki
            Nie ukrywam, że odpowiedź mocno mnie rozczarowała. Dziwi mnie fundamentalny brak zrozumienia czym jest płatność "z dołu" a "z góry".

Podatek od nieruchomości jest płatny kwartalnie, ale do danego miesiąca. Jak jednorazowo pod koniec kwartału ktoś nie może zapłacić, to może płacić co miesiąc po kilka złotych i w ten sposób po trzech miesiącach ma zapłacą kwotę. Bo ma wyznaczony termin do.

Podatek od nieruchomości jest podatkiem płatnym z dołu. Czyli mam zapłacić do określonego czasu określoną sumę. Proszę wziąć wymiar podatku od nieruchomości i zobaczyć jakie są daty. Nie ma tam od 15 stycznia za trzy miesiące, tylko do marca, itp. I jak kogoś nie stać na zapłacenie całej sumy jednorazowo w marcu (za styczeń, luty, marzec) to może miesięcznymi wpłatami wpłacić całą sumę do marca. I jest to przyjazny system. Podatek od "śmieci" płatny jest natomiast od lipca za trzy miesiące. Czyli jest płatny z góry! Czyli do 15 lipca mam zapłacić za lipiec, sierpień, wrzesień.
            Od razu. Nie zapłacenie w czasie i to w tak krótki terminie skutkuje zadłużeniem. Brak pola manewru czasowego jak w przypadku podatku od nieruchomości.

I dlatego uważam pomysł za poroniony, który powinien być jak najszybciej zmieniony o ile Urząd i Radni potrafią przyznać się do błędu.

Panie radny - kto wyszedł z pomysłem opłaty kwartalnej płatnej z góry podatku "śmieciowego"? Kto za tym głosował?
            • netgater Re: @turatura 25.06.13, 14:26
              Dramatyzujesz. Z góry płaci się za telefon (opł. abonamentowa), TV, internet, przedpłaca się za gaz i energię, za mieszkanie... W sumie w nie ma w tym czegoś szczególnie dziwnego ani nie bulwersującego jakoś.

--------------------------------------------------------------
              • turatura Re: @turatura 26.06.13, 13:38
                W zasadzie nie wiem czy to co się dzieje w Ząbkach jest dramatem czy komedią. Na pewno nadaje się to do teatru, tylko że Wspólnotom nie jest do śmiechu.
                Nie masz tak samo pojęcia o finansowaniu Wspólnot, jak osoby które wymyśliły płatność kwartalną z góry. Bo jest to dramat dla Wspólnot. Ciekawe ilu z tych radnych, co to przyjęli, mieszka we wspólnotach, a ilu w domkach jednorodzinnych?

Podane przykłady są chybione i nieadekwatne. Te przykłady są powszechnie przyjętymi praktykami w tych branżach. W przypadku podatku śmieciowego powszechną praktyką jest opłata miesięczna. I niech będzie sobie płatna z góry, ale miesięcznie. Czytaj ze zrozumieniem - bulwersuje mnie płatność z góry płatna kwartalnie, co nie jest zwyczajową praktyką na tym rynku.
                • powstaniec60 Re: @turatura 30.06.13, 21:31
                  turatura napisał:

> W zasadzie nie wiem czy to co się dzieje w Ząbkach jest dramatem czy komedią.
                  > Na pewno nadaje się to do teatru, tylko że Wspólnotom nie jest do śmiechu.

Rozumiem, że chodzi o 3x28 zł. Dla jednej rodziny 84 zł z góry to rzeczywiście nie jest kwota zaporowa, ale dla całego osiedla z 800 mieszkaniami, to już problem bo wychodzi 67.200 zł.
    • netgater Brawa dla pana Radnego 24.06.13, 10:50
      Nic tak dobrze nie robi debacie publicznej jak konstruktywna krytyka.
      Muszę przyznać, że zarówno w formie jak i treści wypowiedź radnego jest wyważona i merytoryczna - tak właśnie powinna wyglądać rzeczowa krytyka ze strony opozycji. Brawo.

Myślę, że każda władza po kilku latach ma tendencję do odrywania się od rzeczywistości oraz arogancji. Taka nieunikniona choroba wynikająca z rozpieszczenia przez media i wyborców. Jeśli burmistrz nie chce być wstawiany do jednego rzędu z HGW to lepiej będzie dla niego jeśli zacznie trochę słuchać słów krytyki i rzeczowo się do nich odnosić.
      Osobiście uważam że jest kilka "błędów" z przeszłości, za które już dziś można rozliczyć Burmistrza negatywnie: zakup remontera, zakup fotoradaru - to są nietrafione inwestycje, z ujemnym ROI. Co do takich pomysłów jak basen - niestety podejrzewam że też to będą nomen omen utopione pieniądze.
      Tymczasem z ust burmistrza słyszymy tylko o sukcesach, może dlatego sam uwierzył w swoją wspaniałość, a przecież każdy czasami powinien posypać głowę popiołem i potrafić się przyznać również do porażek i pomyłek.

--------------------------------------------------------------
    • platforma_zabki Dziś sesja ząbkowskiej rady miasta 25.06.13, 11:26
      W dniu dzisiejszym o godz. 17.00 w Urzędzie Miasta Ząbki, przy ul. Wojska Polskiego 10 rozpocznie się sesja rady Miasta Ząbki.
      Oczywiście obrady są jawne, wstęp wolny.

Porządek obrad:

1. Otwarcie sesji.

2. Przyjęcie porządku sesji.

3. Przyjęcie protokołu z XLI sesji Rady.

4. Uchwała w sprawie wprowadzenia zmian do budżetu Miasta Ząbki
      na 2012 rok.

5. Uchwała w sprawie dokonania zmian w Wieloletniej Prognozie
      Finansowej Miasta Ząbki na lata 2013-2019.

6. Uchwała w sprawie zatwierdzenia sprawozdania finansowego
      Miasta Ząbki za 2012 rok.

7. Uchwała w sprawie absolutorium dla Burmistrza Miasta Ząbki za
      rok 2012.

8. Uchwała w sprawie zatwierdzenia sprawozdania finansowego
      Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej Miejskiej Przychodni
      Zdrowia w Ząbkach za rok 2012.

9. Uchwała w sprawie zatwierdzenia sprawozdania finansowego
      Miejskiego Ośrodka Kultury w Ząbkach za rok 2012.

10. Uchwała zmieniająca uchwałę w sprawie powołania Komisji
      Statutowej.

11. Sprawozdanie Burmistrza z działalności od ostatniej sesji Rady
      Miasta oraz interpelacje, zapytania i sprawy różne.

12. Sprawozdanie z realizacji funkcji Przewodniczącego Rady Miasta.

13. Zamknięcie sesji.

• marek_greda Re: Dziś sesja ząbkowskiej rady miasta 17.07.13, 10:39
        Nie wszyscy poparli burmistrza w głosowaniu za absolutorium. Czy ktoś był przeciw?
        A w ogóle są gdzieś imienne wyniki tego głosowania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka