Dodaj do ulubionych

Autobus 170 z Ząbek prosto do metra.

28.09.14, 14:48
Mam pytanie, czy pomysł lansowany niegdyś bardzo mocno, jest już całkowicie martwy?
Może warto wrócić do niego dziś, kiedy otwierane jest metro. Byłby to najlepszy dojazd do Warszawy. Dziś istnieją nawet odpowiednie ulice w Ząbkach aby ten autobus zawracał i nie stał w korkach. A to jak podawano kiedyś, była największa przeszkoda w uruchomieniu linii.
Pierwsza strefa i bezpośredni dojazd do metra to strzał w dziesiątkę. Może Warszawa byłaby zainteresowana połączeniem- dworzec Wileński przez Ząbki do Rembertowa
Jeśli nie to warto rozważyć aby Ząbki 2 zamiast do Rembertowa jeździł do Warszawy, na "Wileniak" lub choćby do stacji Wilno. A może i tu i tu?
Obserwuj wątek
    • wolverine_14 Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 28.09.14, 16:15
      Jeżdżenie do przystanku wilno nie ma żadnego sensu.

Teoretycznie można by Z2 skierować zamiast do PKP Rembertów (ewentualnie PKP Rembertów -> Praga), to do metra Wileńska albo do Metra Stadion (ludzie mogliby także wówczas skorzystać z "kolejki" śródmiejskiej).

Niemniej trzeba było zmierzyć ile ten 170 by jechał do stacji Wileńska/Stadion, bo może okazać się że byłoby to gorsze rozwiązanie niż jazda do PKP Rembertów.
    • zoncia11 Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 29.09.14, 07:53
      ja uważam, że puszczenie Ząbki 1 lub Ząbki 2 do PKP Wilno to dobry pomysł - szybki i bezproblemowy dojazd do metra, a dalej to kto gdzie chce, bilet w pierwszej strefie (PKP Ząbki to druga strefa).
      Już kiedyś pisałam do UM w tej sprawie, ale bez odpowiedzi, teraz też napisałam (jakieś 7-10 dni temu) i jeszcze nic nie odpowiedzieli.
      • wolverine_14 Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 29.09.14, 11:07
        Jaki bezproblemowy jak trzeba czekać na pociąg? Po co tam jeździć jak jest PKP Ząbki i autobusy dowożące do niego? Dla tych kilku złotych?
        • sara06 Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 29.09.14, 11:58
          zapominasz, że z PKP Ząbki dojazd do Wileńskiego to miesiecznie niecałe 100 zł do zapłaty.
          • wolverine_14 Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 29.09.14, 13:07
            Albo nieco ponad 200 kwartalnie.

Problem w tym, że miasto musiałoby zorganizować specjalnie 2 autobusy (jeden dla północy, drugi dla południa), mieszkańcy musieliby tracić na dojazd do stacji PKP minimum 10-15 minut dłużej. Po co? Po to żeby dalej czekać na pociąg?

10 minut dalej autobusem i jest się na PKP Wileński, PKP Wschodni albo PKP Stadion i w >90% przypadków do celu dojechałoby się szybciej.
            • sibeliuss Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 29.09.14, 14:03
              Czy trasa do metra przez Janowiecką, Ziemowita i Ząbkowską jest atrakcyjna? Jakim taborem obsłużyć taką linię i i le to będzie kosztowało budżet miasta? Czy za te pieniądze nie warto przywrócić I strefę dla Kolei Mazowieckich? Idą wybory.
              Był na tym forum lansowany pomysł linii 770, która miała jechać tak jak obecne 345 do Warszawskiej, przez działki i dalej jak 170 i na Wschodni. Temat usechł, bo UM Ząbki liczył, że to będzie za darmo - jasne...
              • wolverine_14 Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 29.09.14, 15:09
                Może jest, może nie jest. Trzeba by było zmierzyć ile dokładnie czasu autobus by jechał w godzinach szczytu tamtędy i porównać, to z trasami, które są obecnie w użytku.
                • sibeliuss Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 29.09.14, 15:38
                  To już było mierzone, wychodziło bardzo średnio, bo byłaby to linia zwykła. Nic nie będzie szybsze od pociągu.
                  • wolverine_14 Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 29.09.14, 15:45
                    Ale Ząbki mogłyby teoretycznie zastąpić którąś zetkę i puścić tamtędy "ekspresa", który nie zatrzymywałby się na Targówku Fabrycznym.
                    • 0mike0 Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 29.09.14, 15:51
                      mógłby tylko w sezonie letnim na końcu działek sie zatrzymywać do mini zalewu www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/45617fb8a3ede6e5.html
                      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8cba01f79f8cb9db.html
                      Ogólnie pomysł dobry idą wybory może ktoś się wykaże inicjatywą
                    • sibeliuss Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 29.09.14, 16:06
                      Ty jechałaś/łeś tamtędy?
                      • wolverine_14 Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 02.10.14, 21:48
                        Ja? Przez Targówek Fabryczny? Oczywiście. Choć nie jeżdżę samochodem w godzinach szczytu, także nie wiem jak tam teraz sytuacja dokładnie wygląda. Kilka lat temu jeździłem jednak 170-tką z wileniaka na TF, autobus jechał generalnie wolno (nie ma gdzie się rozpędzić, słaba droga i mimo braku tłumów i tak się praktycznie na każdym przystanku zatrzymywał.
    • jerzy_nalepa Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 09.10.14, 20:16
      Jestem całkowicie za . Mieszkam w Ząbkach od niedawna i szczerze mówiąc dojazd na Ursynów to porażka, najpierw piciąg , tramwaj , metro , autobus... historia nie ma końca. Samochodem - korki więc też porażka. Czasem mam wrażenie że nasze władze nałykały się czegoś na sen , przesypiają kadencję a budzą się przed wyborami. Politycy.... Sprytne rozwiązania proponują samorządowcy, ogólnie Ambroziak stawia tam na rozwój komunikacji bo sam pewnie dojeżdża albo dojeżdżał do pracy kiedyś klnąc w korkach , fajne jest to że człowiek jest taki jak my a nie patrzy na nas z góry jak robią to inni .
    • ss-85 Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 09.10.14, 22:30
      Burmistrz przyznaje, że jest pomysł linii dowozowej na Wileniak:

"Obecnie rozmawiamy na temat uruchomienia linii autobusowej dowożącej mieszkańców z Ząbek bezpośrednio do najbliższej stacji metra. "
      robertperkowski.pl/?co=show&nom=1719&topic=-co-s%C5%82ycha%EF%BF%BDs-przed-nami-wiele-wyzwa%C5%84
      • rotot Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 10.10.14, 08:24
        Rozpoczęło się licytowanie. Kto przebije i obieca więcej?
        Czekamy.
        Swoją drogą pamiętam, że do końca obecnej kadencji wszystkie ulice miasta miały być utwardzone. Trzeba przyjąć, że są, bo po ubitej ziemi też da się jeździć.
        Miały być latające wagoniki aż do Warszawy. Jedyne linie napowietrzne to te wysokiego napięcia ale nie widziałem by coś nimi jeździło.
        Miał być tramwaj do Sosnowej/ Skorupki, szkoła na jedną zmianę, stacja uzdatniania wody + tania woda, szkoła średnia, ul. Powstańców, ład architektoniczny, park leśny przy Gajowej i parę innych.

Zapraszam do fantazjowania wyborczego.
        Jeśli ktoś obieca bezpośredni dojazd do metra na I strefę lub za darmo to ja się dam skorumpować przy wyborach.

• rotot Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 10.10.14, 08:37
          Janowiecka-Ziemowita-Naczelnikowska-Radzymińska-Białostocka-Targowa-Solidarności-Radzymińska-Batorego(lub Wolności)-Leszczyckiego-WP-Orla-Skorupki-Sosnowa-Gajowa-Kosynierów-Maczka-Powstańców-Piłsudskiego-Warszawska-Janowiecka
          inne propozycje?

Tylko trzeba przebudować skręt ze Skorupki w Sosnową, bo to co teraz jest to skandal jak na nową drogę,a autobusy mają problemy ze skrętem.
      • sibeliuss Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 10.10.14, 08:35
        Niech pan Perkowski nie kombinuje i nie obiecuje cudnych manowców, potrzebna jest zwyczajna linia ZTM, która będzie w I strefie biletowej. Żadne darmobusy z segregacją meldunkową, bo to dzieli mieszkańców i obciąża budżet - ta kasa powinna iść na budowę ulic i chodników.
        • coswstylunicka Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 10.10.14, 08:53
          Kilka tygodni temu widziałam autobus Z2 na Swojskiej - mógł tam jechać w drodze z zajezdni, ale może też sprawdzał trasę.
          • sibeliuss Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 10.10.14, 10:21
            Zajezdnia jest przy Klementowickiej na Elsnerowie.
        • rotot Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 10.10.14, 08:57
          Jestem za. ZTM= wyższy standard.
          Tyle, że z tymi darmobusami, trzeba przyznać wyszedł wielki sukces i tego nie da się przemilczeć. Darmowy dojazd do cywilizacji dodatkowo uaktywnia masę ludzi częściowo wykluczonych, dla których wybór, kupić bilet, czy chleb jest trudny.
          Jeśli będzie darmobus do metra to nie będę grymasił.
          • sibeliuss Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 10.10.14, 10:22
            Linia kursująca po ulicach Warszawy bez dostępu z WKM?
          • ss-85 Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 10.10.14, 21:24
            Naprawdę darmobusy pełnią taką aktywizacyjną rolę, wyciągając ludzi z bezczynności i marazmu? Powiat wołomiński to jeden z biedniejszych powiatów okołowarszawskich, ale żeby było tak źle, że opłata za przejazd to bariera nie do przebycia, która blokuje aktywność życiową? Nie kwestionuję takiej oceny, nie kpię, jestem ciekawy szczegółów, bo sam nie mam takich obserwacji.

Ale trochę wątpię, bo przecież darmobusy do żadnej cywilizacji nie dowożą, chyba że za takową uznać świątynię konsumpcji, jaką jest CH M1.
          • wolverine_14 Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 10.10.14, 22:50
            1. Jeżeli byłby nie-ZTM, to byłaby szansa na "ekspresa" na terenie Warszawy, a tak by się zatrzymywał na każdym przystanku = podróż trwałaby wyraźnie dłużej.
            2.Mimo, że sam korzystam z jednego z darmobusów, to bym z tym wielkim sukcesem nie przesadzał. Zlikwidowano wcześniej X-a oraz wywalono Ząbki z 1-ej strefy na kolej.
            3. Raczej wódę/papierosy a nie chleb - jechałem parę razy z CH M1 i naj*** towarzystwo zazwyczaj wsiadało wcześniej czy później.
            .
        • ss-85 Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 10.10.14, 21:17
          Popieram. ZTM jest dobry w tym co robi, ma doświadczenie, niech miasto Ząbki nie marnuje środków i przyłączy się do sprawnie działającego systemu, tym bardziej że on i tak na terenie miasta funkcjonuje (145, 345, 199). Dość podwójnych przystanków, podwójnych systemów biletowych itd.
    • iwona_mejer Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 10.10.14, 21:41
      Cześć wszystkim , jestem tu nowa i szczerze mówiąc od razu w oczy rzucił mi się ten temat , ciekawe na ile te obietnice będą miały potem pokrycia w ich realizacji , na razie tylko się słyszy a mało się widzi , szkoda , może samorządowcy by coś zdziałali w tym temacie , oni zawsze więcej robili . Słyszeliście o innych wspólnotach niż Mazowiecka wspólnota samorządowa z Ambroziakiem na czele . Chodzi mi o porównanie ich działalności na naszym terenie , o to czy mają szanse coś ruszyć w temacie dojazdów do Warszawy.
    • ftw_2dor 170 07.03.15, 12:11
      Odnosząc się do wypowiedzi naszego burmistrza - ciekawe kiedy (i czy w ogóle) zostanie uruchomiona nowa linia...
    • sibeliuss Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 14.04.15, 08:39
      Priorytetem powinna być I strefa w pociągach KM, nic szybciej nie pojedzie.
      • wrekawek Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 14.04.15, 11:24
        sibeliuss napisał:

> Priorytetem powinna być I strefa w pociągach KM, nic szybciej nie pojedzie.

Pod warunkiem, że na ten pociąg będzie można w rozsądnym czasie i z rozsądną częstotliwością się dostać z dalszych części miasta. A przez te kilka lat jak tu mieszkam, to PKP nigdy specjalnie dobrze z resztą skomunikowane nie było.
      • kriis.borowski Re: Autobus 170 z Ząbek prosto do metra. 14.04.15, 13:08
        a-men

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka