Dodaj do ulubionych

SKRADZIONO SAMOCHÓD !!!

23.04.06, 15:39
W nocy z 22 na 23 kwietnia, z naszego STRZEZONEGO osiedla skradziony został
samochod ! Zlodzieje wyjechali droga (otwarta) od strony budowy ... Ochrona
nic nie widziala nic nie slyszala ...
Obserwuj wątek
    • sebos82 Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 23.04.06, 15:46
      o zdarzeniu powiadomilem telefonicznie naszego Administratora, ktory obiecal w
      pon z samego rana rozwiazac kwestie zamkniecia mozliwosci wjazdu/wyjazdu droga
      od budowy ...
      • mowika Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 23.04.06, 21:10
        O żesz @#$%!@#%%#@!!! :-(((
        • gabi_21 Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 09:16
          no to k.... pięknie :(((
    • lwrobel Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 10:27
      Sorry, że w tym temacie, ale...

...mimo wszystko moim zdaniem ochrona przy ZAMKNIĘTYM osiedlu będzie jednak
      lepsza niż monitoring. Moi znajomi mają na osiedlu monitoring i...giną im
      kamery (szczególnie te drogie, szerokokątne). Zanieśli materiał na policję,
      minęło 3 miesiące i prokurator umorzył sprawę :( Zamknięte osiedle + cieć
      mający oko na to, kto wjeżdża czy wchodzi to chyba najbezpieczniejsze
      rozwiązanie. Pozdr.
      • iza.piecinska Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 10:40
        Nie chciałam się wcześniej wypowiadać na ten temat, bo wszyscy tak "naskoczyli"
        na ochronę....
        Zgadzam się, że ochrona to lepsze wyjście i mając te 2 opcje do wyboru
        definitywnie wolę ochronę.
        Oczywiście zacznie to normalnie działać, gdy już wszyscy zamieszkają i ochrona
        będzie znała mieszkańców - w tym momencie to normalka, że nie wiedzą tak do
        końca kto jest kim - przecież non stop się tam ktoś kręci - choćby do biura
        sprzedaży.

A'propos samochodu - to niewesoła sprawa, ale już podobne zajście miało
        miejsce...
        Coprawda nie kradzież samochodu, a kradzież Z samochodu.
        • markus_1 Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 11:18
          Zawsze mówiłem że nic nie zastąpi ochrony fizycznej. Oszywiście dobrze jest
          połączyć to z ochroną elektroniczną (kamery i inne bajery).
          Pozdrawiam.
          • sebos82 Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 11:42
            markus_1 napisał:

> Zawsze mówiłem że nic nie zastąpi ochrony fizycznej. Oszywiście dobrze jest
            > połączyć to z ochroną elektroniczną (kamery i inne bajery).
            > Pozdrawiam.

Ochrona ma sens TYLKO jak zamkniemy osiedle, co daje ochrona w tym stanie to
            mielismy przyklad :(
            • lwrobel Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 11:57
              A co to za ochrona - zostało im parę dni umowy, to nawet im się nie chce
              stamtąd wychodzić. Druga sprawa to oświetlenie, na razie jest ciemno jak...
              No i jeszcze zamknięcie osiedla (co już niedługo miejmy nadzieję nastąpi) - co
              prawda będą się jeszcze budowlańcy kręcili, ale (powtórzę) cieć to cieć - na
              monitoringu wiele się nie zaoszczędzi a można dużo stracić. Zresztą,
              staropolska mądrość ludowa ;) mówi: "chytry dwa razy traci"...
          • rafradol1 Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 13:16
            Tylko rozróżniajcie ochronę od oddźwiernego. Wydaje się Wam że bedziemy mieli
            ochronę która za nas i nasze mienie " w ogień wskoczy"? Za 4 zł/h? Przy
            średniej wieku 55 lat? Poza tym dwóch "modnie" ubranych genetelmanów w
            trójpasiaste dresy z wielce wymównymi akcesoriami w rękach potrafi skutecznie
            wyperswadować nagłą zmniejszenie czujności u ochrony (oczywiście podaję skrajne
            przypadki).
            Pamiętajmy że Ci panowie w "budce" czy jak kto woli "cieciówce" są tyklo
            ludźmi... i nie oczekujmy od nich poświęceń. W najlepszym razie zdążą szybko
            nacisnąć "przycisk napadowy" (bo jeżeli będą to mam nadzieję że będą mieć takie
            wyposażenie)
            Na pewno dobrze bedzie jak zamkną lukę na naszym osiedlu dzięki czemu mam
            nadzieję że ominiemy takich przypadków jak opisywany.
            • olup Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 13:35
              Zgadzam się całkowicie - ci Panowie, których teraz mamy - nie moga być chyba
              traktowani jak ochrona. Są starsi, zawsze w pojedynkę... Jak życie pokazuje,
              niekoniecznie będą chcieli/będa w stanie zauważyć i ZAREAGOWAĆ, gdy coś się
              bedzie działo. Przykład mieliśmy z piątku/na sobotę - nikt nic nie widział... a
              przecież samochody parkują koło cieciówki...
              A poza tym, dobrze ktoś zauważył - dopóki osiedle nie będzie zamknięte - OBIEMA
              bramami - nie ma mowy o skutechnych ochroniarzach czy monitoringu...
              • olup Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 13:50
                W każdym razie Administrator i nasz Zarząd już starają się ustalić coś w kwestii
                bezpieczeńśtwa naszego osiedla, a ponieważ czytają to forum, na pewno wiedzą,
                czego mieszkańcy oczekują, szkoda tylko, że na naszych wspólnych zebraniach ci,
                którzy mają inną opinię - jak w tym przypadku, nie chcą monitoringu - wcale się
                nie odzywają... Jeśli sami głośno nie powiecie, co na dany temat myślicie nikt
                się tego na pewno nie domyśli...
                • iza.piecinska Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 14:23
                  szkoda tylko, że na naszych wspólnych zebraniach ci,
                  > którzy mają inną opinię - jak w tym przypadku, nie chcą monitoringu - wcale
                  się
                  > nie odzywają... Jeśli sami głośno nie powiecie, co na dany temat myślicie nikt
                  > się tego na pewno nie domyśli...

Na pewno bym krzyczała, gdybym była...
                  Na razie nie dotarłam na ani jedno spotkanie, bo są organizowane w tygodniu, a
                  jak się pracuje zmianowo - i częściej ci ustawiają zmianę 2 to nie ma
                  możliwości dotrzeć na spotkanie... :((
            • lwrobel Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 14:45
              A proszę mi pokazać osiedla/wspólnoty, w których ochroniarze w takich
              przypadkach skaczą w ogień :) Nigdzie tak nie ma i nie oczekujmy tego od nich.
              Ale i tak 90% "ogrodzonych" osiedli ma ochronę. Zresztą - po co w takim razie
              cieciówka i cała ta "infrastruktura"?
              • rafradol1 Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 14:58
                lwrobel napisał:

> A proszę mi pokazać osiedla/wspólnoty, w których ochroniarze w takich
                > przypadkach skaczą w ogień :) Nigdzie tak nie ma i nie oczekujmy tego od
                nich.
                > Ale i tak 90% "ogrodzonych" osiedli ma ochronę. Zresztą - po co w takim razie
                > cieciówka i cała ta "infrastruktura"?

Czyli wniosek z Twojej wypowiedzi jest podobny: po co nam ochroniarze??? Tylko
                po to by byli bo tak jest w innych osiedlach/wspólnotach?

A wpływu na istnienie "cieciówki" raczej nie mieliśmy:)
                Poza tym wydaje mi się że kwestia ochrony fizycznej (tzn. w postaci żywych
                przedstawicieli tej profesji) jest i tak otwarta i wrócimy do niej na pewno w
                momencie oddania drugiego budynku.
                • lwrobel Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 15:09
                  Wręcz przeciwnie, jestem jak najbardziej "za" ochroną fizyczną.

Podałem przykład innych wspólnot, bo tam też mieszkają myślący ludzie i z
                  jakichś powodów w przeważającej większości zdecydowali się na ochronę i raczej
                  tego nie żałują.
                  • rafradol1 Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 15:33
                    I tak będzie jak zagłosuje wiekszość. Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy.

Poza tym wydaje mi się że będzie to 1 pracowik na zmianie. Zmiana 12h lub 24 po
                    drodze godziny nocne... Hmm... jak myslisz co będzie robił nocą (bynajmniej
                    przez jej wiekszość).
                    Dużo też zależy od skonstruowania umowy z firmą ochroniarską. Dużo jest takich
                    które nie ponoszą odpowiedzialność za uszkodzone lub skradzione mienie.
                    • lwrobel Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 15:41
                      Pewnie będzie często drzemał, a od czasu do czasu wyskoczy na jakiś obchód -
                      czyli będzie robił to, co robią chyba wszyscy ochroniarze nocą na strzeżonych
                      osiedlach.

Wybacz, że zapytam, ale zadajesz takie trochę dziwne pytania:
                      Nigdy nie mieszkałeś na ogrodzonym i strzeżonym osiedlu?
                      • rafradol1 Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 15:49
                        Nie, nie mieszkałem. Za to mam blade pojęcie jak się zachowują ludzie w takiej
                        pracy i jak powinni się zachowywać. I niekiedy widzę jak są "czujni":)
                        • iza.piecinska Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 15:56
                          Tylko że taki człowiek może, zanim wpuści kogoś obcego na teren bloku, spytać
                          do kogo i powiadomić.
                          Odbywa się to w ten sposób, że dzwoni do mieszkania osoby do której ktoś
                          przyszedł i wie czy to jest gość czy "gość". Ale to ma sens przy totalnie
                          zamnknętym osiedlu a nie tak jak jest teraz u nas.
                          A co do wjazdu samochodem - to tak jak ktoś kiedyś proponował - brama na pilota
                          i tyle.
                        • lwrobel Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 15:59
                          Na pewno nie są czujni jak "kuny" ;), ale koniec końców ludzie korzystający z
                          takiej ochrony są zadowoleni - oczywiście ochroniarz nie może się położyć, ale
                          zawsze jakąs drzemkę "na ręce" sobie utnie :)

Ja mieszkałem na dwóch takich osiedlach i muszę powiedzieć, że dość często
                          widziałem, jak w środku nocy ochroniarze robili obchód (zarówno wokół bloku jak
                          i w garażu) - można zresztą to zastrzec w umowie. Tam też zresztą były kamery i
                          gdby tych obchodów nie robili, to...można im to było później łatwo udowodnić.
                          Tak więc najlepsze wyjście: ochrona+parę kamer.
                          • sebos82 Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 16:12
                            >Tak więc najlepsze wyjście: ochrona+parę kamer.

Ja tez tak sadze ... zeby ochroniaz mial baczenie na wchodzacych na teren oraz
                            poprzez monitoring na to co sie dzieje na osiedlu
      • martka82 Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 11:11
        nie możemy zrezygnować całkiem z ochrony. trzeba będzie sobie pozakładać alarmy
        w domach, ale ludek w budce musi siedzieć. takie jest moje zdanie.
    • matlenka Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 11:24
      o zesz ......brak mi słów- zatem wyglada na to, ze złodzieje znalezli sobie
      nowy obiekt westchnien:-((((

• h_aracz Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 14:05
      No dobrze, będziemy mieli ochronę zamkniemy osiedle ale to i tak nie rozwiąże
      sprawy samochodów dla tych, którzy nie wykupili miejsca parkingowego. Przecież
      samochody nie będą parkowały na terenie osiedla. Tam jest droga pożarowa i ona
      musi zostać przejezdna, poza tym projektant przewidział parking pod budynkem, i
      kilka miejsc przed. ja nie chcę mieszkać na osiedlu gdzie wracając do domu będę
      się przepychał między zaparkowanymi samochodami.
      • h_aracz Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 14:12
        I jeszcze jedno. Wykupionych jest podobno 30 miejsc w garażu. Mieszkań jest
        osiemdziesiąt zatem samochodów będzie spokojnie około 100. 100-30 daje liczbę
        70 samochodów które chcą parkować na osiedlu. Nie zmieszczą się!!!! Pozdrawiam
        wszystkich mieszkańców zachodniego skrzydła z parteru, których rano nie będzie
        budił brzask słońca lecz dźwięk wyłączanych alarmów trzaskających drzwi
        odpalanych silników a zimą pomrukujących 2m za oknem diesli.
        haracz.
        • iza.piecinska Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 14:27
          Wykupionych jest podobno 30 miejsc w garażu. Mieszkań jest
          > osiemdziesiąt zatem samochodów będzie spokojnie około 100. 100-30 daje liczbę
          > 70 samochodów które chcą parkować na osiedlu. Nie zmieszczą się!!!!

Drogi sąsiedzie/sąsiadko - nie każdy POSIADA samochód...

Pozdrawiam ;)
          • sebos82 Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 14:34
            > Drogi sąsiedzie/sąsiadko - nie każdy POSIADA samochód...
            >
            > Pozdrawiam ;)

ale niektorzy maja np 2 :)
            • iza.piecinska Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 15:35

>
              > ale niektorzy maja np 2 :)

Prawda... ale nie wszyscy, więc nie sądzę, żebyśmy byli w "posiadani" 130
              samochodów... To już jest przesada i to duża.
              Pozatym nie będzie wolno parkować pod oknami więc nie ma co panikować, że nagle
              zaparkuje tam 70 samochodów (a'propos - ciekawe gdzie by się zmieściły??)
              Sądzę też że osoby, które nie kupiły garaży miały jakiś powód, a jeśli mają
              pieniążki to na pewno (pod groźbą sprzedaży tych miejsc "nie mieszkańcom")
              wezmą to pod uwagę i kupią - więc zbędna dyskusja.
              A właśnie - jak to się ma do tej ochrony, bo nie bardzo rozumiem zamysł
              developera... Jak to sprzeda miejsca parkingowe komuśtm... to znaczy, że "obcy"
              nam się będą pałętać tak czy inaczej... W takim razie proponuję wogóle darować
              sobie ochronę, monitoring i ogrodzenie, bo znając życie to niedługo przy
              takich "pomysłowych" rozwiązaniach zaczną "znikać" samochody także z garażu ;))
              • olup Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 15:44
                ten pomysł dewelopera ze sprzedażą garaży ludziom z innych osiedli -wiesz na
                pewno, że chodzi o kasę, deweloperowi zależy tylko na tym, żeby to sprzedać, a
                dbanie o ochronę osiedla to już nie jego broszka :]
                • lwrobel Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 15:53
                  Zgadza się. Morał jest więc taki: jeśli nie chcemy, żeby w przyszłości po
                  osiedli pętali się obcy (czyli nie chcemy m.in obrabowanych mieszkań)...kupujmy
                  garaże! :)

Ale paradoksalnie właśnie w takim przypadku przydaje się ochrona - ochroniarz z
                  cieciówki po pewnym czasie będzie już znał ludzi i wiedział kto jakim
                  samochodem jeździ i na pewno zwróci uwagę. Przynajmniej tak było tam, gdzie do
                  niedawna mieszkałem.
        • lwrobel Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 14:52
          Spokojna głowa - parkowania na osiedlu nie będzie:

1) osiedle to nie parking - hałas, zabrudzenia kostki, tłok etc etc
          2) ta opcja nie ma podstawy w "dokumentach" ;) - wszyscy kupowaliśmy mieszkania
          w bloku, wokół którego poza kilkoma miejscami dla gości/inwalidów nie
          przewidziano miejsc parkingowych
          3) przewidziano za to parking podziemny, w którym jest jeszcze dużo wolnych
          miejsc :)

pozdr.
          • h_aracz Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 16:02
            Mam nadzieję że parkowania nie będzie.
            Jeśli zdecydujemy się na ochronę osiedla musimy liczyć się z kosztem od 70 do
            80 złotych od mieszkania. Do tego koszt zbudowania systemu monitoringu około
            100-120 złotych od mieszkania - koszt jednorazowy. Kiedy zdecydujemy się na
            Pana ochroniarza musimy dołożyć system kamer. Inaczej to nie ma sensu. Koszt
            ochrony zapewne zmniejszy się po oddaniu kolejnego budynku.
            haracz.
            • h_aracz Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 16:13
              W sytuacji kiedy skradziono ten samochód domgajmy się również od dewelopera nie
              szlabanu, a bramy, która całkowicie zamknie osiedle. Z tego co mi wiadomo z
              bramą nie powinno być problemu. Po spotkaniu wspólnoty Pan Boratyn zobowiązał
              się wstrzymać pracę nad szlabanem i przeanalizować koszty założenia dwóch bram.
              Dodatkowym pomysłem jest to aby brama wschodnia - wyjazdowa, w nocy była
              zamykana na stałe, wjazd/wyjazd np. w godz. 22-6 mógłby odbywać się tylko przez
              bramę zachodnią przy budce strażnika. Możemy również na noc zablokować
              odbiornik podczerwieni a wtedy tylko strażnik mógłby wypuścić samochód nocą.
              haracz.
              • lwrobel Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 24.04.06, 16:18
                Uważam, że to BARDZO dobry pomysł (jeden wjazd w godz. 22-6 i wpuszczanie przez
                strażnika nocą).
                • jerson71 Re: SKRADZIONO SAMOCHÓD !!! 25.04.06, 04:49
                  Cenne uwagi.
                  Jako zarzad czytamy te wszystkie informacje i sugestie.
                  Wczoraj rozmawiałem z administracją.
                  Dziś mamy spotkanie z firma ochroniarską.
                  Musimy zebrac oferty.
                  Wydaje mi się, ze póki co przedłużymy chyba o miesiąc umowę z firmą obecną
                  (żeby mieć czs na spokojne przeanalizowanie ofert).
                  Administrator ma wysłać do p. Boratyna pismo w naszym imieniu z pytaniem kiedy
                  będą bramy, sprawny domofon i otwarty garaż.
                  Wydaje mi się, ze póki odiedle nie jest zamknięte koszt ochrony powinien
                  ponosić deweloper (sprzedawał nam mieszkania na ogrodzonym i strzeżonym
                  osiedlu).
                  Jak będę coś wiedział to napiszę na forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka