Dodaj do ulubionych

Pretensje mieszkańców.

30.04.06, 17:43
Z gazety "Co słychać" dowiedziałam się o czacie z Panem Radnym Stacherą.
Postanowiłam przyjrzeć się o jakich problemach piszą mieszkańcy.
Z tego co tam zobaczyłam wynika, że większość "skarg i zażaleń" jest
skierowana od mieszkańców ulicy Powstańców.
Panie Radny. Proponuję każdego , kto narzeka na drogi, oświetlenie, śmieci
itp. zapytać, czy jest w Ząbkach zameldowany i dokąd trafiają jego podatki.
Jeśli nie do Ząbek, to o co te pretensje? Za co burmistrz, ktokolwiek by nim
nie był ma im zrobić cokolwiek, jeśli ich pieniądze zasilają budżety innych gmin.
Tysiące ludzi mieszkających w Ząbkach m.innymi prz ulicy Powstańców - nomen
omen "powstańców" ma pretensje o wszystko, chociaż mieszkają tu od niedawna.
W Ząbkach są jeszcze ulice , których mieszkańcy płacą podatki do kasy miasta
od lat i to oni mają pierszeństwo w zaspokajaniu swoich potrzeb. A "powstańcy"
- no cóż, trzeba poczekać na swoją kolej, a przede wszystkim płacić, płacić i
jeszcze raz płacić - do Ząbek.
Obserwuj wątek
    • dandar2 Re: Pretensje mieszkańców. 30.04.06, 18:34
      Argument o niezameldowaniu to zwykły stereotyp, którm karmi się całe Zabki.
      Mogę powiedzieć na podstawie tylko mojego budynku , że stałe zameldowanie z
      osób dorosłych po niecałym roku od oddania budynku tzn w październiku 2005
      miało 87% oraz 6% zameldowanie tymczasowe. To, ze najwięcej głosów jest
      Powstańców to wynika tylko z tego, że nie przyzwyczailiśmy się do sytacji,
      gdzie 20 tys miasteczko wyglada jaki wies po PGR na ziemiach zachodnich, a moze
      z tego, ze mieszkają tu osoby raczej młode i w wiekszości mieszkań jest
      internet. To, że podnosimy sprawę dróg i chodników dotyczy całych Ząbek. W
      sprawach zwiazanych z rzadzeniem nie ma zastosowania zasada, ze pokorne ciele
      dwie matki ssie. Tutaj każdy musi sie dobijać o swoje. Podnoszenie argumentu,
      że inne uliczki czekają na droge od kilkunastu lat do mnie nie przemawia.
      Obecny burmistrz pełni swoja funkcje kolejna kadencję, ktos na niego głosował,
      ja nie bo jeszcze tu nie mieszkałam. Więc to wy Wyborcy powinniscie mieć
      głównie pretensje, że miasto wyglada ja wygląda. Jest 8 przystanków
      autobusowych a na nich łacznie 3 kosze na smieci (przy Warszawskiej i 1 na
      Powstanców), z któch smieci wyłaż górą. Ja to widzę i mam prawo jako mieszkanka
      Ząbek mówic, że to mi sie nie podoba. Realia demokracji: Twój głos tyle samo
      znaczy co mój.
      • aka40 Re: Pretensje mieszkańców. 01.05.06, 22:57
        ..... realia demokracji są takie ze mowisz co chcesz, robisz co ci każą.......
    • wasyl1978 Re: Pretensje mieszkańców. 30.04.06, 19:36
      witam, niestety nie moge zgodzic sie z Twoja teoria. owszem mieszkam w Zabkach od 7 lat i nie jestm tu zameldowany ..z roznzch przyczn, ale robie tu zakupy, kozstam tu z fryzjera, warsztatu samochodowego,nauki angielskiego... itp. a oni tu placa podatki bo nie maja innego wzjscia. Mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi ....
      • sloggi Re: Pretensje mieszkańców. 01.05.06, 00:12
        Nie rozumiem tych "roznzch przyczn".
    • wstachera Cieszę się, 30.04.06, 21:13
      że ilość uczestników forum przybywa. Dyskusja staje sie ciekawsza, a problemy
      artykułowane są przez mieszkanców różnych rejonów Ząbek.

Trudno się odpowiada na takim forum.
      Jak ktos spotyka się tylko z mieszkańcami ulicy X może mówić, że problemy tej
      ulicy są najważniejsze na świecie. A, że potem w realizacji będzie inaczej to
      nie ważne, ważne aby wygrać wybory.
      Moje odpowiedzi czytają mieszkańcy zarówno "starych", jak i "nowych" Ząbek.
      Trudno więc udawać "dobrego wujka".

Waldemar Stachera

• tijufit Re: Pretensje mieszkańców. 02.05.06, 11:34
      > Z gazety "Co słychać" dowiedziałam się o czacie z Panem Radnym Stacherą.

Na jakim serwisie był ten czat i kiedy go przeprowadzono, będzie jeszcze
      powtórzony? Jest gdzieś zapisany?

> Postanowiłam przyjrzeć się o jakich problemach piszą mieszkańcy.
      > Z tego co tam zobaczyłam wynika, że większość "skarg i zażaleń" jest
      > skierowana od mieszkańców ulicy Powstańców.

Widocznie mieszkańcom innych rejonów miasta nie przeszkadzają dziurawe drogi,
      brud, zaśnieżone ulice, itd. Może się do tego zdążyli przyzwyczaić? Mieszkańcy
      Ząbek południowych do tego się nie przyzwyczają i będą domagać się poprawy
      sytuacji.

Zważ też na fakt, że w Ząbkach południowych powstają nowe osiedla, mieszkają
      ludzie młodzi korzystający na codzień z internetu.

> Panie Radny. Proponuję każdego , kto narzeka na drogi, oświetlenie, śmieci
      > itp. zapytać, czy jest w Ząbkach zameldowany i dokąd trafiają jego podatki.
      > Jeśli nie do Ząbek, to o co te pretensje? Za co burmistrz, ktokolwiek by nim

Masz jakieś dane o ilości osób zameldowanych, niezameldowanych? Spójrz na ilość
      osób uprawnionych do głosowania w kilku ostatnich wyborach i zobacz jak się
      zmienia ta liczba (zobacz też jak rosną dochody miasta i odpowiedz sobie dzięki
      komu).

U mnie na osiedlu większość osób jest zameldowanych.

Poza tym, nawet jeśli ktoś nie jest zameldowany, to i tak przyczynia się do
      rozwoju miasta, chociażby robiąc zakupy, naprawiając auto, chodząc do lekarza,
      fryzjera, restauracji, itd.

> Tysiące ludzi mieszkających w Ząbkach m.innymi prz ulicy Powstańców - nomen
      > omen "powstańców" ma pretensje o wszystko, chociaż mieszkają tu od niedawna.

Więc po ilu latach mieszkania wolno dopominać się o swoje?

> - no cóż, trzeba poczekać na swoją kolej, a przede wszystkim płacić, płacić i
      > jeszcze raz płacić - do Ząbek.

Płacić i mieć drogę za 15 lat? Dziękuje.
      • yapkovitz Re: Pretensje mieszkańców. 04.05.06, 15:22
        6 lat temu zamieszkalem przy Powstancow, przeprowadzilem sie z podmiejskiej
        willi moich rodzicow do bloku. Wowczas ulica Powstancow byla zwykla polna
        droga, przejdzajace samochodzy ciagnely za soba tumany kurzu. POmsylem sobie,
        widocznie tak ma byc, taki lokalny koloryt. Ale po 6 latach obserwowania tego
        miasteczka i miesteczek w innych czesciach Polski, o porownywalnej liczbie
        ludnosci zauwazam pare szokujacych rzeczy w Zabkach:
        - nagminne wyrzucanie smieci na pobliskie drogi, do lasu, na sasiednie dzialki,
        - chodniki robione z plyt betonowych.
        Widocznie tak musi byc? ale dlaczego? dlaczego w innych miasteczkach z
        mniejszymi budzetamijest czysto, sa ladne chodniki? brak dziurawch ulic?
        dlaczego?
        • gusia18 Re: Pretensje mieszkańców. 05.05.06, 09:17
          Panie Stachera,
          dlaczego władze Zielonki mogą, a Ząbek nie??? Zielonka ma dobre drogi, jest tam
          czysto, są światła tam gdzie trzeba, generalnie wjeżdzajac tam z Zabek ma się
          wrażenie, że to inny świat. W Zielonce jest teraz też wielu mieszkańców innych
          miast, jak wszędzie.
          W Ząbkach buduje się mnóstwo nowych osiedli, gdzie idą pieniadze z podatków
          płaconych przez deweloperów? Skoro nie widać tego w inwestycjach w Ząbkach, to
          może zasilają czyjąś kieszeń?? A może leżą na koncie i czekają na dobre czasy???

Czy wydając decyzję o pozwolenie na budowę nie możecie dawać warunku
          inwestorowi, to znaczy, aby razem z budynkiem wybudował też drogi dojazdowe,
          chodniki, itp.
          W Warszawie, ten kto buduje duże osiedla tak robi. W Zabkach tez są Inwestorzy,
          którzy dużo budują: Gazomontaż, Dolcan, itp.
          Chociaż Gazomontaż oddał część gruntu pod rondo, to się bardzo chwali, ale
          chodników nie zrobił ani przy osiedlu na Powstańców, ani przy swojej siedzibie.
          Strach pomyśleć, czy chodniki bedą mieli mieszkańcy bloków przy Piłsudzkiego.

Panie Radny, zacznijcie działać, a nie tylko obiecywać. Polakom chyba się to
          już znudziło.
          • luzka13 Re: Pretensje mieszkańców. 05.05.06, 21:09
            Panie Radny.
            Dołączam sie do poprzedniej wypowiedzi z wielkim przyklaskiem.
            Prawda jest tylko jedna - nie ma co zwalać na mieszkańców winy za złe
            zarządzanie i brak inwestycji. Należy przyjżeć się swojej pracy i zacząć brać
            przykład z sąsiadów.
            nie dalej jak miesiąc temu w gazecie Ząbkowskiej zapewniał Pan o rozpoczęciu
            budowy ronda Piłsudskiego-Powstańców. Termin prac określony na "zaraz po
            świętach" nieco się przsunął jak widzę. Szkoda naszego czasu na czytanie tych
            głupot oraz papieru na tę gazetę jeśli zawiera tak rzetelne informacje.
            Miwszkam w Ząbkach od czterech lat i nie widzę aby przez ten czas cokolwiek w
            tym mieście się zmieniło. Obserwuję za to czcze dyskusje na forach
            internetowych lub w lokalnej prasie, wieczne obiecanki i zapewnienia o poprawie.
            Bla Bla Bla....
            • wstachera Re: Pretensje mieszkańców. 05.05.06, 22:40
              luzka13 napisała:
              > nie dalej jak miesiąc temu w gazecie Ząbkowskiej zapewniał Pan o rozpoczęciu
              > budowy ronda Piłsudskiego-Powstańców. Termin prac określony na "zaraz po
              > świętach" nieco się przsunął jak widzę. Szkoda naszego czasu na czytanie tych
              > głupot oraz papieru na tę gazetę jeśli zawiera tak rzetelne informacje.

Przykro mi, ale pomyliła mnie Pani z kimś innym.
              Kowal zawinił, cygana powiesili.
              Można i tak. Tylko czy od tego będzie w Ząbkach lepiej?

Waldemar Stachera

• hankow Re: Pretensje mieszkańców. 08.05.06, 21:38
                Panie Stachera, rzeczywiście Pana z kimś pomylili."Kowal zawinił, cygana
                powiesili." Temat "pretensje mieszkańców " został zapoczątkowany przeze mnie.
                Mój syn ma w szkole pseudonim "kowal" , no cóż, mam nadzieję ,że Pana córek
                nie nazywają "cygankami"
          • wstachera Re: Pretensje mieszkańców. 05.05.06, 21:54
            Szanowna Pani,

w wątku "Mieszkańcy pytają, radny Stachera odpowiada"
            znajdzie Pani odpowiedzi na wiele nurtujących Panią problemów.

Po krótce tylko wyjaśnię, że radni nie prowadzą żadnych negocjacji z
            developerami, bo nie mają do tego uprawnień. Za decyzje administracyjne
            odpowiadają Starosta i Burmistrz.

Ja osobiście nigdy w życiu nie rozmawiałem z prezesem JWConstruction, ani z
            prezesem Gazomontażu. Jedynym prezesem jakiego znam jest p. Doliński z firmy
            Dolcan, a którym ostatni raz rozmawiałem chyba z 10 lat temu.

Pozdrawiam
            Waldemar Stachera
            • gusia18 Re: Pretensje mieszkańców. 06.05.06, 15:45
              Winny się tłumaczy ....

Na wszystko jest sposób, naprawdę. Widać tylko, że władze nie tylko Ząbek,
              Warszawy i Polski nie mają na nic sposobów.
              Bo dziwnym trafem człowiek się zmienia jak jest u żłoba ...
              Normalni ludzie, przecietni ząbkowianie Wam podpowiadaja, proszą, wskazują
              rozwiązania tyle, ze Wam lewym uchem wpada, a prawym wypada....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka