Dodaj do ulubionych

weryfikacja dewelopera, czystość prawna inwestycji

23.05.06, 11:23
Witam serdecznie wszystkich Leśnopolanów. Zastanawiam się nad zakupem
mieszkania w II etapie i mam na początek pytania odnośnie dewelopera i
kwestii prawnych. Pewnie wielu z Was już badało te sprawy, zaglądało do KRS,
sprawozdania finansowego. Czyli po kolei:
- zaplacze finansowe firmy (kapitał zakładowy),
- osoby z pełnomocnictwem,
- czy są postępowania sądowe wobec firmy,
- czy ma certyfikaty (Krajowej Izby Budownicta),
- czy jest zrzeszony w jakis stowarzyszeniach zawodowych,
- tytuł własności nieruchomości (czy własność),
- jakie są związki między engel i heitman, kto prowadzi inwestycję z kim
zawiera się umowy.
Obserwuj wątek
    • moniqqq Re: weryfikacja dewelopera, czystość prawna inwes 23.05.06, 17:41
      I że niby co? Chcesz odpowiedzi na te pytania (tak wogóle to są pytania???)
      Jak poczytasz forum to poznasz odpowiedzi, albo wejdzna forum Developerzy na
      gazecie i poszukaj.
      Zostaje jeszcze wyszukiwarka - np. google.

Powodzenia.
      • smecki Re: weryfikacja dewelopera, czystość prawna inwes 23.05.06, 18:32
        A na tym forum zadawanie pytań jest zabronione? Jakbym znalazł odpowiedzi na
        innych forach to bym nie zawracał głowy.
        Proszę tylko o krótką odpowiedź na te proste (potwierdzam że to pytania)
        pytania. Bardzo ułatwi to przyszłym potencjalnym mieszkańcom w podjęciu decyzji
        a być może niektórym wskaże na co zwrócić uwagę przy analizie inwestycji.
        Opowiedzi części z tych pytań można co prawda znaleźć, ale specjalnie je
        powtórzyłem i wypunktowałem żeby większość najważniejszych kwestii pojawiła się
        w jasnej,zwięzłej formie w jednym wątku. Do niczego nie zmuszam. Na koniec
        przepraszam jeśli sformułowania użyte przeze mnie, nie pozwoliły zorientować
        się o ich formie pytającej.
        • yapkovitz Re: weryfikacja dewelopera 24.05.06, 08:39
          smecki, chcesz poznac odpowiedzi na te pytania, to zwroc sie do firmy, ktora
          profesjonalnie zajmuje sie wywiadem gospodarczym. Jezeli kupujesz na kredy, to
          wowczas bank sprawdza wiarygodnosc developera, a Ty niezaleznie od tego czy
          kupujesz za gotowke czy na kredyt sprawdzasz ksiege wieczysta, ktora jest
          zalozona dla danej nieruchomosci.
          • smecki Re: weryfikacja dewelopera 24.05.06, 10:02
            To są dane jak najbardziej tajne i dostępne, co więcej łatwo dostępne, więc
            myślę że nie ma potrzeby zatrudniać firmy wywiadowczej :) W księdze wieczystej
            jest odpowiedź na jedno pytanie o własność gruntu. Bardziej mi chodzi o
            informacje których wydobycie kosztuje trochę trudu i czasu (choćby odpis z
            KRS). Nie wierzę że nikt tego nie sprawdzał i nie chce sie tym podzielić :( No
            ale trudno, w takim razie sprawdzę te informacje sam i jeśli kogoś to
            zainteresuje to podzielę się nimi na łamach forum. pozdrawiam serdecznie
            • moniqqq Re: weryfikacja dewelopera 24.05.06, 14:07
              A tak wogóle to jakby coś było nie tak, to sądzisz , że sprzedaliby tyle
              mieszkań w drugim budynku?? (nawet nie wiem czy są jeszcze jakieś ?)
              Pomijam pierwszy - bo my "starzy mieszkańcy" ryzykowaliśmy, ale wy?? :)
              • smecki Re: weryfikacja dewelopera 24.05.06, 16:21
                Oczywiście miało być że dane są jak najbardziej jawne :ppp
                Tak szczerze, to po lekkim zapoznaniu się z inwetycją myślę, że wszystko jest w
                porządku. Liczba sprzedanych mieszkań nigdy tego nie gwarantuje. Dla mnie to
                spory wydatek więc próbuje zebrać jak najwięcej informacji.
                A tak z innej beczki to macie bardzo miłego i kulturalnego
                ochroniarza/odźwiernego :))) Już go polubiłem.
                • moniqqq Re: weryfikacja dewelopera 24.05.06, 18:06
                  Mamy kilku :P
                  Ale chyba wiem o którego ci chodzi - jest taki jeden przemiły :)))
                • m.tarnas Re: weryfikacja dewelopera 01.08.06, 20:28
                  Czesc smecki,
                  Czy znalazłeś odpowiedzi na dręczące Cię pytania?
                  Jeśli tak to prześlij je do mnie.
                  Umowe podpisujemy już w czwartek i nie zdążę zebrać wszystkich informacji
                  Będę wdzięczna za każdą podpowiedź,
                  Z pozdrowieniami,
                  M.
                  • bergamotka11 Re: weryfikacja dewelopera 07.08.06, 19:40
                    witam, ja takze jestem zainteresowana odpowiedziami na te pytania. czy udalo
                    sie komus do tego dotrzec??
                    • m.tarnas Re: weryfikacja dewelopera 07.08.06, 22:02
                      Nie liczylabym na to:)
                      Na moja prosbe nikt nie odpowiedzial:)
                      Bedziesz musiala sobie sama poradzic.
                      Pozdrawiam
                      M.

PS W którym etapie planujesz osiasc???
                      Rozpaczliwie szukam kogos z 3
                      • bergamotka11 Re: weryfikacja dewelopera 08.08.06, 07:51
                        w takim razie sama powedruje do wywiadowni gospodarczej... mieliscie prawnika
                        ktory opiniowal Wam umowe?? ile ktos taki bierze za usluge?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka