Dodaj do ulubionych

ZTM wypowiada umowę Ząbkom

30.08.06, 23:42
Bardzo przykra sprawa. Jak bardzo przykra okaże się (odpukać) 30 listopada.
Wtedy to mija 3-miesięczny okres wypowiedzenia umowy. Nie wiem jeszcze co to
oznacza. Albo autobusy wycofają z Ząbek, albo też tylko zlikwidują przystanki
i będziemy mogli pomachać podrużującym z rembertowa na brudno.

ZTM podaje jako powód wypowiedzenia umowy przedłużające się i niekończące
negocjacje z burmistrzem Boksznajderem, który jak już na tym forum wiemy nie
pali się do współpracy z ZTM (przypomnijmy sobie chociażby sprawę 170 -
najpierw miasto zawraca im głowę potem burmistrz odwleka i odwleka). Ogólnie
my chcemy więcej usług od ZTM, oni chcą je sprzedawać drożej, ale widocznie
dziwne zachowania burmistrza już ich zdenerwowały.

Mniejmy nadzieję, że uda się jakoś tą sprawę załagodzić i nie będziemy
odcięci od czerwonych autobusów , jutro sesja Rady Mista, jak się czegoś w
sprawie dowiem więcej to napiszę.
Obserwuj wątek
    • tomkrt Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 00:14
      Przykra sprawa.

Prawdopdodobnie zlikwidowane będą przystanki i autobusy będą tylko przejeżdżać przez Nasze miasto.
      Ciekawe co z przystankiem koło Makro

Nie chciał bym stawać w obronie burmistrza szczegłólnie, że nie mam pełnego obrazu sytuacji i dokumentów.
      Sprawa wymaga jednak dogłębnej i obiektywnej analizy.
      Wina może nie leżeć tylko po jednej stronie.

Wiem, że ZTM wykorzystuje swoją pozycje monopolistyczną
      i dyktuje drakońskie warunki finasowe gmniną okołowarszawskim.
      Była głośna sprawa z Jabłonną gdzie autobusy ZTMu przestały stawać na przystankach.
      Władze Zielonki od kilku lat próbowały wynegocjować 700 do siebie
      i niestety suma ok 30 tys miesiecznej dopłaty do jednej lini okazała się dla Zielonki zaporową.
      były też inne warunki - np. stały monitoring i ochrona pętli autobusowej.

W sprawie kosztów wpółfinasowania trasportu zbiorowego przez gmniy okołowarszawskie odbyło się w marcu spotkanie w Piasecznie podobno mało konstruktywne.
      Czy ktoś z radnych obecnych na tym forum brał udział w tym spotkaniu ?
      Jeśli tak, to może zda relacje.

Tutaj jest troche o zmaganiach Zielomnki Z ZTMem

www.zielonka.pl/index.php?what=arts&id=865&ac=&xid=0
      www.zielonka.pl/index.php?what=arts&id=894&ac=&xid=0
      • tomkrt erata 31.08.06, 00:21

za szybko przjerzałem te posty
        te 30 ty dotyczyło 2 lini 700 do których dopłaca
        miesiecznie gmina Izabelin

Przepraszam za nieścislość.
    • ttjj1 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 00:50
      Zapewne niestety zlikwidują 145, przy Łodygowej nie ma tak wielu mieszkańców
      Warszawy a ci co są dojdą do Radzymińskiej.
      Powód wypowiedzenia trochę wydumany - chodzi o negocjacje dotyczące 170 czy
      opłat za 145/345? A może o nielojalność i współpracę z PKS Grójec?
      Rondo,dziury i korki na ul.Piłsudskiego też pewnie zrobiły swoje.

Mamy następny sukces polityki utrudniania przejazdu przez Ząbki?
    • wasyl1978 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 07:21
      Witam,
      mam nadzieje ze to zart !?
      a jak nie to mam nadzieje ze da się to odkręcic ?
      • holyy1 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 09:45
        Nic tylko pogratulowac kolejnej trafnej decyzji Pana Burmistrza. Panowie Radni
        mam nadzieje ze zrobicie wszystko co w waszej mocy zeby ta sprawe odkrecic.
    • piotr.kostrzewa Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 11:16
      Witam,
      Zastanawiam się czy nie jest to kolejna kiełbasa wyborcza. Już rok temu przed
      wyborami do parlamentu była informacja jak to przedstawiciele jednej z partii
      udali się do ZTM w sprawie autobusu 170. Teraz dziwnym trafem przed wyborami
      Samorządowymi znowu pojawia się temat ZTM . Przecież każdy zagłosuje na tego,
      który obieca utrzymanie linii 145 i 345. Ja nie wyobrażam sobie Ząbek bez
      autobusów ZTM i chyba nikt z Tego forum.

• flash3 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 12:01
        To co napisał radny Uściński jest połowiczą prawdą.
        ZTM podpisując kiedyś umowy stosował różne standardy wobec różnych gmin.
        Ząbki miały o wiele niższe dopłaty mimo linii miejskich, niż inne gminy z jedną
        linią podmiejską o znacznie mniejszej liczbie kursów. Podobna sytuacja jest
        obecnie w Nieporęcie, gdzie ZTM też kiedyś zażyczył sobie za linię 705 która
        dowozi w sezonie ludzi nad Zalew Zegrzyński pewnej sumy, i teraz doszedł do
        wniosku że to za mało, i żąda 2 razy więcej, a termin wypowiedzianej umowy jaka
        trafiła do Nieporętu to 30 września 2006 – tego dnia linia 705 przestanie
        kursować jak nie zostanie z ZTM podpisana umowa na nowych warunkach
        podyktowanych przez ZTM.

Tak więc żadne 170 nie ma tu nic do rzeczy, i łączenie tej sprawy z jakimiś
        nieskończonymi negocjacjami o w/w linię jest typową kampanią przedwyborczą
        prowadzoną przez PiS, przy pomocy bardzo drażliwego tematu jakim jest dla
        mieszkańców komunikacja publiczna.

Pozdrawiam
        • ttjj1 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 21:25
          1. ZTM robi zmiany w liniach autobusowych po praskiej stronie -
          www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_060831/warszawa_a_5.html , może to
          na początek.

2. Dyr. Czapla - w necie jest sporo na jego temat, delikatnie mówiąc opinie
          różne. Znalazłem stwierdzenia że jest on popierany przez PiS - jak to się ma do
          kampanii przedwyborczej?
          • flash3 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 21:55
            ttjj1 napisała:

> 2. Dyr. Czapla - w necie jest sporo na jego temat, delikatnie mówiąc opinie
            > różne. Znalazłem stwierdzenia że jest on popierany przez PiS - jak to się ma
            > do kampanii przedwyborczej?

Jak na mój nos to ma taki związek z wyborami, że dziwnym trafem tam gdzie ZTM
            wymawia umowy gminom, tam zaraz uaktywniają się działacze PiS.

W Nieporęcie tylko przyszło pismo w tej sprawie z ZTM, a zaraz lokalne koło PiS
            zrobiło kampanię o nieudolnym wójcie który nie potrafi zapewnić mieszkańcom
            komunikacji.
            Jak widać PiS z Ząbek idzie śladami swoich partyjnych kolegów, i też wszystko
            zwala na obecnego burmistrza i mówi „Patrzcie jakiego macie burmistrza – jak nas
            nie poprzecie to nie będziecie mieli komunikacji, ale jak my wygramy to
            będziecie mieli komunikację jak w raju”.

Czy to jest zbieg okoliczności?

Ps. A tak na marginesie to obecny dyrektor ZTM został ściągnięty do Warszawy
            przez Lecha Kaczyńskiego z jakiegoś wiejskiego PKSu gdzie był dyrektorem.

• piotruscinski Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 12:47
      Czytam teraz pismo, które w sprawie dostał Przewodniczący Rady.
      ZTM informuje,że wypowiedział umowę miastu poniważ w skrócie:
      -nie widzą konieczności autobusów - mamy kolej
      -wzrastają ceny paliwa i nie mogą utrzymać dotychczasowej kwoty dopłaty ze
      strony miasta
      -przedłużają się w nieskończoność rozmowy w sprawie zmian w układzie
      komunikacyjnym: miasto występuje o coś, potem ZTM wykonuje analizy, przedstawia
      możliwe rozwiązania, potem burmistrz nic nie robi. Skarżą się, że nie mogą
      wprowadzić planowanych wcześniej zminan. Podkreślają, że w innych gminach jak
      coś się ustali to gminy to realizują.(chodzi im zapewne o linię 170)
      -występują do burmistrza z wnioskiem o renegocjację porozumienia a burmistrz
      wogóle się nie odzywa.

Na koniec zwracają się do Przewodniczącego Rady o pomoc w tej sprawie.

-
      • chudzini Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 13:50
        załamać się można... Jak można było wybrać takiego człowieka na burmistrza :/...
      • flash3 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 14:32
        Panie Radny Uściński
        Żeby nie było na forum domysłów, korzystając z tego iż twierdzi Pan że ma kopię
        tego pisma podaję ten link: img226.imageshack.us/
        Z pewnością dysponuje Pan albo aparatem cyfrowym, albo skanerem komputerowym.
        Tam może Pan za darmo wstawić plik graficzny, i podać do niego link na forum,
        aby każdy mógł przeczytać pismo w oryginale.

Jeżeli Pan nie będzie umiał wstawić tego pliku na w/w stronę będę przez
        najbliższe 3 dni sprawdzał pocztę o godzinie 12:00 i 20:00. Jak Pan tylko mi go
        prześle, to niezwłocznie kopia pisma znajdzie się w internecie, i link znajdzie
        się w tym wątku.

Pozdrawiam
      • piotruscinski Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 22:19
        Burmistrz powiedział na sesji, że inne gminy podwarszawskie też dostały takie
        wypowiedzenia. Nie mogę potwierdzić, że tak jest, ale jeśli faktycznie tak
        jest, oznacza to, że sam fakt wypowiedzenia nie wiąże się bezpośrednio z naszym
        burmistrzem, choć pismo ZTM na to pośrednio wskazywało.
        Krótko do Flasha3: nie mam kopii pisma, czytałem je dzisiaj w oryginale w
        trakcie sesji rady. Jak będę taką kopią dysponował to podam linka na forum.
        • wasyl1978 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 22:41
          gadac to sobie moze ten kretacz co chce - ale moje pytanie brzmi: jak to sie skonczy ? ja akurat najczesciej jezdze komunikacja miejska . Nie "burmistrz" zastanowi sie jak to się moze skonczyc ........
        • flash3 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 22:43
          piotruscinski napisał:

> Burmistrz powiedział na sesji, że inne gminy podwarszawskie też dostały takie
          > wypowiedzenia.

Takie pisma dostały tylko Nieporęt i Ząbki, bo te gminy miały zaniżone stawki
          przy wyliczaniu dopłat. Teraz ZTM ma okazję przed wyborami aby sobie odbić
          stratę. Nawet Jabłonna która tak wojowała z ZTM nic nie dostała.

A takie większe miasta jak Piaseczno, Legionowo, Marki czy Piastów które i tak
          płaca dużo mogą być spokojne – i tak na oko widać że one przepłacają, więc ZTM
          nie ma się do czego przyczepić.
          • tomkrt Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 23:17
            flash3 napisał:

> piotruscinski napisał:
            >
            > > Burmistrz powiedział na sesji, że inne gminy podwarszawskie też dostały t
            > akie
            > > wypowiedzenia.
            >
            > Takie pisma dostały tylko Nieporęt i Ząbki, bo te gminy miały zaniżone stawki
            > przy wyliczaniu dopłat. Teraz ZTM ma okazję przed wyborami aby sobie odbić
            > stratę. Nawet Jabłonna która tak wojowała z ZTM nic nie dostała.
            >
            > A takie większe miasta jak Piaseczno, Legionowo, Marki czy Piastów które i tak
            > płaca dużo mogą być spokojne – i tak na oko widać że one przepłacają, wię
            > c ZTM
            > nie ma się do czego przyczepić.

Czyli szefostow ZTMu che sobie zarobić na premie noworoczną
            i wykorzystuje pozycje monopolisty żeby podyktować warunki okolicznym gminom.
            W transporcie warszawskim roczne premie po kikadziesiat tysiecy stają się tradycją.
            www.infobus.com.pl/text.php?id=5406
            Pytanie brzmi
            Czy, jest jakaś suma lub warunki przy których gminy okołowarszawskie powinny wstać od stołu negocjacyjnego i zacząć organizować własny transport loklany np. na poziomie powiatu lub kilku powiatów ?
            Czy też należy zgadzać się na każde warunki MZK ?

MZK mają potężny oręż czyli bilte miejski i tej karty przetargowej nie zawacha sie użyć.

Nie wiem czy nie należało by o działaniach MZK powiadomić UOKiKu, bo inaczej z monopolistą raczej się nie wygra.
            • wasyl1978 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 23:20
              co to jest MZK - miejski zaklad komunalny ?

> Nie wiem czy nie należało by o działaniach MZK powiadomić UOKiKu, bo inaczej z
              > monopolistą raczej się nie wygra.
            • tomkrt Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 23:23
              tomkrt napisał:

> Czyli szefostow ZTMu che sobie zarobić na premie noworoczną
              > i wykorzystuje pozycje monopolisty żeby podyktować warunki okolicznym gminom.
              > W transporcie warszawskim roczne premie po kikadziesiat tysiecy stają się trady
              > cją.
              > www.infobus.com.pl/text.php?id=5406
              > Pytanie brzmi
              > Czy, jest jakaś suma lub warunki przy których gminy okołowarszawskie powinny ws
              > tać od stołu negocjacyjnego i zacząć organizować własny transport loklany np. n
              > a poziomie powiatu lub kilku powiatów ?
              > Czy też należy zgadzać się na każde warunki MZK ?
              >
              > MZK mają potężny oręż czyli bilte miejski i tej karty przetargowej nie zawacha
              > sie użyć.
              >
              > Nie wiem czy nie należało by o działaniach MZK powiadomić UOKiKu, bo inaczej z
              > monopolistą raczej się nie wygra.

Oczywiście wszędzie powinno być ZTM zamiast MZK
              • wasyl1978 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 23:30
                moje pytanie nie bylo zlosliwe . . . tylko odrazu skojazylo mi sie z Miejskim Zakażeniem Miasta ! ! !
            • flash3 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 01.09.06, 12:15
              tomkrt napisał:

> Czy też należy zgadzać się na każde warunki MZK ?

To teraz sobie przypomnij w jakich okolicznościach wynikła kwestia dopłat.
              ZTM wynalazł jakąś starą ustawę dotycząca w/w kwestii której nikt nigdy nie
              egzekwował , a Lecha Kaczyński pełniący obowiązki prezydenta Warszawy wydał
              pisemne zalecenie dyrektorowi ZTM że wycisnąć z gmin około warszawskich tyle
              kasy ile się da.

Te dopłaty wymyślił PiS, więc skąd teraz to zdziwienie działaniami ZTM po
              stronie działaczy PiS?
              • katmandu4 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 01.09.06, 13:16
                Zdecydowanie sprawa wypowiadania umowy przez ZTM ma podłoże przedwyborcze.
                Tylko komu to wszystko ma służyć? Przecież jeśli coś takiego robi się przed
                wyborami, to PiS warszawski osłabia PiS ząbkowski.
                Czy te działania są skoordynowane? Podejrzewam, że nie. Warszawski PiS rękami
                ZTM wyświadcza niedźwiedzią przysługę Perkowskiemu i Uścińskiemu. No to w takim
                razie Panowie pokażcie co potraficie załatwić u starszych kolegów! To będzie
                taki krótki sprawdzian politycznej skuteczności w ramach rządzącej partii.
                Jeśli nic nie wskóracie, to dla mnie możecie równie dobrze co PiS nazywać się
                KPN, KPEiR, albo jak Wam tam pasuje.
                • flash3 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 01.09.06, 15:11
                  katmandu4 napisał:

> Warszawski PiS rękami
                  > ZTM wyświadcza niedźwiedzią przysługę Perkowskiemu i Uścińskiemu.

To nie jest niedźwiedzia przysługa – to jest jak najbardziej przemyślany plan.
                  Teraz już macie początek (zarówno w Ząbkach jak i Nieporęcie) gdzie od razu PiS
                  wmawia mieszkańcom, że wypowiedzenie umowy przez ZTM to wina obecnego
                  burmistrza/wójta.

I tak przepychanki z ZTM będą się toczyły aż do drugiej tury wyborów na
                  burmistrza, gdzie pewnie kandydat PiS-u dwa dni przed drugą turą ogłosi
                  triumfalnie że mimo nieudolnego burmistrza, to on załatwił mieszkańcom nie
                  zlikwidowanie linii ZTM – a durni ludzie w to uwierzą i będą na niego głosować.

Ps. Zresztą przypomnijcie sobie jak parę dni przed wyborami parlamentarnymi wasz
                  radny tryumfalnie ogłosił na tym forum, że działacze PiS pojechali do siedziby
                  ZTM, i załatwili mieszkańcom linię 170.
                  To jest ta sama sztuczka wyborcza...
                  • piotruscinski Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 01.09.06, 17:00
                    Nie będę tracił czasu na polemikę z Falshem3. Zainteresowanych odsyłam do
                    wątku, w któym toczył on oszczercze dyskusje w kwestii 170, robił co mógł aby w
                    Ząbkach nie było tego autobusu. Widzę, że kolega z Marek będzie ostro angażował
                    się w wybory skoro już teraz obrzuca ludzi błotem, którego ma w kieszeniach
                    dużo.

• flash3 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 01.09.06, 17:54
                      piotruscinski napisał:

> Widzę, że kolega z Marek będzie ostro angażował
                      > się w wybory skoro już teraz obrzuca ludzi błotem, którego ma w kieszeniach
                      > dużo.

Ja tylko stwierdzam fakty, i wskazuje dziwną zbieżność faktów z okolicznościami.

Czy to przypadek że PiS w Ząbkach i Nieporęcie stosuje tę samą taktykę, i za
                      poczynania ZTM obwinia włodarzy danych gmin?
                      Czy przypadkiem było, że odtrąbienie na forum sukcesu członków PiS, którzy to
                      zatroskani o mieszkańców tak zupełnie przypadkiem pojechali do ZTM przed
                      wyborami parlamentarnymi?

Ja już jestem za stary żeby wierzyć w takie zbiegi okoliczności.

Ps. I proszę ze mnie nie robić etatowego wroga Ząbek, bo czasu gdy publicznie z
                      niepokornych władzy robiono wroga ludu, który wysługuje się imperialnemu
                      zachodowi, i robi zamach na zdobycze socjalizmu już się skończyły z upadkiem
                      PRL-u. Choć jak widze nie wszystkim to się podoba...
                      • arek-zabki Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 02.09.06, 00:12
                        A ten Uściński to z jakiej jest partji bo do końca to nie rozumiem???
                      • libromante Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 02.09.06, 12:21
                        > Czy przypadkiem było, że odtrąbienie na forum sukcesu członków PiS, którzy to
                        > zatroskani o mieszkańców tak zupełnie przypadkiem pojechali do ZTM przed
                        > wyborami parlamentarnymi?

Tak się składa, że czego byś nie robił to robisz przed wyborami:
                        - obecnie samorządowe,
                        - rok temu do parlamentu i prezydenckie,
                        - dwa lata temu do parlamentu europejskiego
                        - w między czasie wybory uzupełniające.

Ciekawa teoria. Może i jest w tym prawda ale dlaczego łaczysz działania
                        samorządowe z wyborami parlamentarnymi? Tak jak pisałem... ciągle mamy jakieś
                        wybory.
        • wasyl1978 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 22:56
          Panie Piotrze, kiedy konczy sie kadencja "pseudo-mistsza" J.B ?
    • ewb11 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 31.08.06, 15:38
      właśnie dzwoniłam do ZTM i potwierdzili tę informację. Okazuje się że trwają
      rozmowy z władzami Ząbek w sprawie przedłużenia umowy. Może być taka sytuacja
      że autobusy 145 i 345 jedynie przejeżdzać będą przez Ząbki a tym samym
      zostaną zlikwidowane przystanki. Autobusy zatrzmywać się będą już przed i za
      znakiem Warszawa. Mam nadzieję ze rozmowy powidą się i będziemy mogli jeżdzić
      nadal 145 i 345 z Ząbek. pasażer
    • robert_swiatkiewicz A4 31.08.06, 18:35
      Może burmistrz wymyśli nowy prywatny autobus - np. A4, kursujący na odcinku
      trasy 145 i 345 - powiedzmy że pomiędzy granicami Ząbek. W umyśle naszego
      burmistrza może się narodzić nawet taka myśl.
      PS.
      Widzieliście może autobus A2. Takiego wynalazku dawno nie widziałem.
      • diaboliquiusz Re: A4 31.08.06, 18:44
        Dlatego moi drodzy wzrasta sprzedaż aut w Polsce.
      • ttjj1 Re: A4 31.08.06, 21:31
        "Widzieliście może autobus A2. Takiego wynalazku dawno nie widziałem"

Wynalazek jest bardzo dobry, tylko nie do tego przeznaczony. Ale gdyby coś
        takiego zapewniało komunikację tylko na terenie miasta, taka linia wewnętrzna?
        Problem tylko ze szczytem porannym i popołudniowym.
        • 25spider Re: A4 04.09.06, 15:21
          mi kojarzy sie to z takimi samochodzikami w USA, ktore mleko rozworza... ;)
          albo SWAT i FBI z takich "wyskakują" na akcje... ;)

ostatnio sa w nim problemy z drzwiami... widzialem, jak kierowca silowal sie z
          nimi, bo na szwolerzerow pasazerowie nie mogli wyjsc z autobusu.... ;)

do tej pory na linii A2 jezdza coraz to gorsze złomy.... :-/
          • pawel_dolcan Re: A4 04.09.06, 15:35
            a to 'cudo', to na Wilenskim gdzie ma przystanek... jak juz sie jedzie w strone
            Zabek.. ;)
            • 25spider Re: A4 05.09.06, 11:30
              zaraz za zakazem parkowania... ;)

na Bialostockiej, za skretem z Targowej
    • wasyl1978 Re: ZTM wypowiada umowę Ząbkom 05.09.06, 11:46
      Panie Piotrze,]
      proszę o konkretna odpowiedz. czy cos dzieje sie w sprawie ZTM, czy trwaja
      jakies negocjacje burmistrza z ZTM ? czy jest szansa na przedłuzenie umowy ?

Moze pomogło by jak bysmy zainteresowali prasę tym tematem - mogę w tym pomóc.
    • goszczyn1 Ząbki Dzielnicą Warszawy 05.09.06, 12:51
      Ząbki Dzielnicą Warszawy = mniej problemów Mieszkańców z Publicznym Transportem :-)

------------------------------------------------------
    • tomkrt Nowy autobus jadący przez Ząbki 05.09.06, 15:51
      info ze strony UM Zielonka

Gmina Zielonka rozstrzygnęła przetarg na uruchomienie nowej linii autobusowej z Zielonki do centrum Warszawy. Wygrała firma "PKS Grójec" Sp.z o.o. Linia powinna ruszyć przed końcem września. Ceny biletów normalne 2,40 zł, ulgowe 1,20 (dla uczniów, studentów i emerytów). Cena biletu miesięcznego wynosiłaby odpowiednio 70 zł i 35 zł. Trasa: ul. Długa, Kościuszki, Marecka, Kolejowa, Wyszyńskiego - Ząbki - Warszawa.

Ciekawe jaką będzie miał trase w Ząbkach,
      czy Łodygową, szy Swojską czy jak A3
      i czy sie będzie zatrzymywał ?
    • piotruscinski Uff, autobusy jednak pozostaną 28.09.06, 09:42
      Przedstawiciele Rady Miasta oraz radny powiatowy wczoraj spotkali sie z
      dyrektorem ZTM aby przedyskutować sprawę wypowiedzenia.
      Dyrektor poinformował nas, że od czasu kiedy w lipcu ZTM rozpocząło negocjacje
      z miastem, Burmistrz miasta dopiero we wtorek pierwszy raz zadzwonił do
      dyrektora ZTM z prośbą o spotkanie. A więc dopiero po 2 miesiącach od
      pierwszego pisma ZTM w sprawie, a po miesiącu od wypowiedzenia umowy. Tymczasem
      burmistrz robi niezrozumiałą nagonkę medialną na ZTM nawet nie próbując
      negocjować.
      Mimo iż jako radni nie możemy podpisać porozumienia (to może burmistrz) to
      jednak wynegocjowaliśmy znaczną obniżkę w stosunku do początkowych żądań ZTM i
      otrzymaliśmy zapewnienie, że komunikacja ZTM pozostanie w naszym mieście.
      Otrzymaliśmy równiez potweirdzenie gotowość ZTM do uruchomienia linii 170 do
      Ząbek. Dyrektor stwierdził, że czekają cały czas na działania burmistrza w tej
      sprawie. Doszliśmy do wniosku, że zapewne sprawę będzie kontunuował dopiero
      nowy burmistrz (bo dla Boksznajdera jest to już chyba punkt honoru) i 170 ruszy
      od stycznia.

Podpisana przez radnych i przedstawicieli ZTM notatka ze spotkania znajduje się
      w Aktualnościach na mojej stronie www.uscinski.pl lub na stronie Roberta
      Perkowskiego www.perkowski.pl

Pozdrawiam,
      Piotr Uściński
      • tijufit Re: Uff, autobusy jednak pozostaną 28.09.06, 10:14
        piotruscinski napisał:

> Podpisana przez radnych i przedstawicieli ZTM notatka ze spotkania znajduje
        się
        >
        > w Aktualnościach na mojej stronie www.uscinski.pl lub na stronie Roberta
        > Perkowskiego www.perkowski.pl

Czyli podwyżka opłaty dla ZTM z 15 tys. zł do 31 tys. zł, czyli ponad 100%? To
        bardzo duża podwyżka, rozumiem 30-50%, ale 100%?
        • wstachera Re: Uff, autobusy jednak pozostaną 28.09.06, 10:35
          Podwyżka mogłaby być zdecydowanie mniejsza, ale za cenę zmiany strefy.
          Pasażerowie 145 i 345 płacą jak za strefę miejską, choć jeżdzą poza Warszawą.
          Niedawno Marki wystąpiły do ZTMu o wprowadzenie w Markach strefy miejskiej.
          Pisuje tu osoba z Marek. Niech powie ile więcej Marki zapłacą za ten przywilej
          dla swoich mieszkanców.

W.Stachera
        • piotruscinski Re: Uff, autobusy jednak pozostaną 28.09.06, 10:36
          No niestety podwyżka spora, ale na szczęście nie taka o jaką wystąpili. Nie
          uważam tego za jakis sukces ale w końcu i tak musielibyśmy się zgodzić przed 30
          listopada, chyba, że dopuszczalibyśmy brak czerwonych autobusów. Moim zdaniem
          czym bliżej 30 listopada tym nasza pozycja negocjacyjna staje się gorsza,
          szczególnie, że wojna jaką toczy Boksznajder tylko naszą pozycję pogarsza.
          ZTM nie ma obowiązku świadczyć żadnych usług poza granicami Warszawy i jedynym
          naszym atutem jest fakt, że i tak i tak jeździć muszą jak na razie przez Ząbki.

ZTM nie ukrywa, że docelowo będzie chciał dojść z nami do takich stawek jakie
          mają inne gminy, i to jest niestety niepokojąca perspektywa. Niestety usługi te
          kosztują dużo, Warszawa dopłaca ZTM 59% do kazdego przejechanego po Warszawie
          kilometra (41% pokrywają bilety), ZTM oczekuje tego od wszystkich gmin, część
          gmin już płaci tyle, my narazie odsunęliśmy to tylko w czasie.

Pozdrawiam,
          Piotr Uściński
          --
      • sdarp Re: Uff, autobusy jednak pozostaną 28.09.06, 22:40
        Z jednej strony to dobry sygnał
        z drugiej strony taka notatka to nie jest umowa !!!

www.ztm.waw.pl/images/zabki.jpg
        Radni nie mieli upoważnienia, żeby zawrzeć jakąkolwiek umowe
        w imieniu miasta - to po prostu podsumowanie luźnej rozmowy.
        Dopóki nie będzie podpisanej umowy - ZTM może takie ustalenia
        olać w każdej chwili

takich rozmów toczą się zetki, a umową jest finalizowana co setna.

Ciekawe że w ekipie negocjującej byli tylko kandydacie PiSu
        i osoby z komitetu blokującego listy z PiSem
        Taka notaka ma niby być przyrzeczeniem, że jak PiS będzie miał większość w Radzie i burmistrza to takową umowe podpisze.
        OK - przyrzeczenie przyjęte.

Co nie wyklucza również, że komitety wyborcze, które w obecnie nie mają przedstawicieli w Radzie Miasta podobnej lub korzystniejszej dla Ząbek
        umowy z ZTM-em nie będą w stanie wynegocjować i PODPISAĆ.

Można też przyjąć, że ta akcja to część zagrywki wyborczej PiSu
        najpierw mi sie wydawłąo to mało prawdopodobne
        ale obserwując wydarzenia ostatnich dni
        proceder opisany przez
        katmandu może być prawdopodobny.

To może być po prostu socjotechniczna wyborcza zagrywka
        zrobiona przy pomocy kolegów pratyjnych z Warszawy :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=47779474&wv.x=2&a=47878501
        >o nie jest niedźwiedzia przysługa – to jest jak najbardziej przemyślany plan.
        >Teraz już macie początek (zarówno w Ząbkach jak i Nieporęcie) gdzie od razu PiS
        >wmawia mieszkańcom, że wypowiedzenie umowy przez ZTM to wina obecnego
        >burmistrza/wójta.
        >
        >I tak przepychanki z ZTM będą się toczyły aż do drugiej tury wyborów na
        >burmistrza, gdzie pewnie kandydat PiS-u dwa dni przed drugą turą ogłosi
        >triumfalnie że mimo nieudolnego burmistrza, to on załatwił mieszkańcom nie
        >zlikwidowanie linii ZTM – a durni ludzie w to uwierzą i będą na niego głosować.
        >
        >Ps. Zresztą przypomnijcie sobie jak parę dni przed wyborami parlamentarnym
        >wasz radny tryumfalnie ogłosił na tym forum, że działacze PiS pojechali do
        > siedziby
        >ZTM, i załatwili mieszkańcom linię 170.
        >To jest ta sama sztuczka wyborcza...

Trzeba mieć jescze jedno na uwadze.
        Po wyborach władze w Warszawie i ZTMie
        mogą sie zmienić
        mówiąc szczerze - atrakcyjny Kazimierz ma marne szanse na wybór,
        a Czapla już ma sporo na koncie i jesli pis
        nie wygra w Warszawie to wylatuje na 100%.

Dla nowego dyrektora ZTM
        taka notatka to po prostu będzie
        kawałek makulatury,
        a nie żadna umowa, która ZTM do czegokolwiek zobowiązuje.

Tak na prawde losy autobusów 145, 345 i 170 rostrzygać się będą po wyborach.
        I może maisto będzie płacić 31 tys miesiecznie, a może 45 tys miesiećznie lub 25 tys. Wszystko zależy jaką umowę uda się wynegocjować nowemu burmistrzowi.

Ta notatka to właściwie pokazanie woli sygnatariuszy z PiSu i Pana Stachery
        do powyborczego dialogu z ZTMem - i tylko tyle !!!

Czy nowy dyrektor ZTM na te ustalenia przystanie - głęboko wątpie.
        Czy będzie nowy dyrektor ZTM - wybory pokażą.

Możliwe, że inni, nowi Radni i nowy burmistrz z nowym szefostwem ZTM wynegocjują umowe znacznie lepszą dla miasta niż zapisy tej notatki.

Czas pokarze. Wszystko w rękach wyborców.
        • ttjj1 Re: Uff, autobusy jednak pozostaną 28.09.06, 23:10
          Chcą oszukać czy nie chcą, oto jest pytanie?

Zgoda, że radni nie mogą zawrzeć umowy. Chcieli jednak pokazać jakieś swoje
          działania aby rozwiązać zaistniały problem. Możemy teraz sobie sami to porównać
          z działaniem Burmistrza oraz zastanawiać się nad intencjami, przyczynami,etc...

Głosujemy na ludzi ale tak naprawdę to na nasze nadzieje,zawsze jest to jakieś
          ryzyko. No i wszyscy czasem popełniamy jakiś błąd, takie jest życie.
          • katmandu4 Re: Uff, autobusy jednak pozostaną 28.09.06, 23:57
            Niepokojące jest to, że flash3 przewidział taki scenariusz.

Można założyć, że radni zechcą wykorzystać fakt wizyty u dyrektora MZK do celów
            kampanii wyborczej. Jeśli tak będzie, to faktycznie można nabrać obaw, że cała
            ta afera z wypowiedzeniem umowy przez ZTM była ukartowana między kolegami z PiS-
            u w W-wie (i ich ludźmi w ZTM) a naszą lokalną koalicją PiS-Stachera, żeby
            wzmocnić swoją pozycję w wyborach samorządowych.

To tylko hipoteza, ale bardzo niepokojąca.
            • wstachera Re: Uff, autobusy jednak pozostaną 29.09.06, 00:23
              katmandu4 napisał:

> a naszą lokalną koalicją PiS-Stachera,

Katmandu Ty wiesz więcej ode mnie na temat mojego komitetu. Myślałem, że KWW
              Waldemara Stachery "CZAS NA ZMIANY" będzie startował jako odrębny komitet, a tu
              się okazuję, że mam zawiązana koalicję wyborczą. Musze sprawdzić w papierach,
              jaki ja komitet zgłosiłem do Komisarza Wyborczego.

A tak na poważnie. Owszem myślę o założeniu bloku wyborczego z PiSem, ale w
              wyborach startujemy niezależnie i konkurujemy ze sobą. Jaki jest sens w tym,
              aby PiS z Warszawy (poprzez ZTM) wspierał konkurenta PiSu w Ząbkach? Trochę
              logiki.

W.Stachera

• sdarp Re: Uff, autobusy jednak pozostaną 29.09.06, 00:46
                wstachera napisał:

> katmandu4 napisał:
                >
                > > a naszą lokalną koalicją PiS-Stachera,
                >
                > Katmandu Ty wiesz więcej ode mnie na temat mojego komitetu. Myślałem, że KWW
                > Waldemara Stachery "CZAS NA ZMIANY" będzie startował jako odrębny komitet, a tu
                >
                > się okazuję, że mam zawiązana koalicję wyborczą. Musze sprawdzić w papierach,
                > jaki ja komitet zgłosiłem do Komisarza Wyborczego.
                >
                > A tak na poważnie. Owszem myślę o założeniu bloku wyborczego z PiSem, ale w
                > wyborach startujemy niezależnie i konkurujemy ze sobą.

Prosze o wyjasnienie

To że nie wchodzi Pan w koalicje z PiSem to juz wiem
                ale napisał Pan ze rozważa założenie bloku wyborczego z PiSem
                to chyba oznacza, że rozważa Pan zblokowanie list ?

Do podjecia decyzji ma Pan jeszcze troche czasu zgodnie z kalendarzem wyborczym
                informacje o umowach blokujących listy trzeba przekazać do PKW do 18 października.

> Jaki jest sens w tym,
                > aby PiS z Warszawy (poprzez ZTM) wspierał konkurenta PiSu w Ząbkach? Trochę
                > logiki.

Ma sens - bo po zblokowaniu list wszystko co ugra Pan razem z PiS na konkurentach jest uwzględniane proporcjonalnie przy podziele mandatów.

Taki układ najkorzystniejszy jest dla więszego czyli dla PiSu jeśli Pański komitet nie przekroczy progu to oni użyją tych głosów do uzyskania dodatkowycho mandatów."

Dlatego PiS ma duży interes w poszukiwaniu partnerów do zblokowania i ich wspieraniu.
                Dodatkowym argumentem za wspólpracą z PiSem jest wspólny wróg
                czyli komitet boksznajdera.

Jak pokazuje historia
                W naszym kraju jedyne co jednoczy do zgodnej współpracy to wspólny wróg.
                • kristoflaskowski Re: Uff, autobusy jednak pozostaną 29.09.06, 08:39
                  sdarp napisał: "Jak pokazuje historia W naszym kraju jedyne co jednoczy do
                  zgodnej współpracy to wspólny wróg."

W pełni sie z tobą zgadzam, ostatnia sprawa z Samoobroną wyraźnie pokazuje, że
                  kiedy była w koalicji z PiS, to praktycznie PO nawoływało do bojkotu powstałej
                  koalicji, co nie przeszkadzało mu jednocześnie prowadzić tajnych rozmow z
                  Lepperem, za co zresztą ten ostatni wylecial z rzadu.

Zaiste moralność Kalego, na dodatek jak słyszymy zamierzają z Samoobroną
                  założyć rząd jedności narodowej, czy coś w tym sensie. Czy tym wrogiem od
                  samego poczatku miał być PiS?

A nawiązując do naszego podwórka, to zgadzam sie z tobą, że należy wreszcie
                  skończyć z "panowaniem" JB i jego popleczników. Czekam na deklaracje innych
                  komitetów wyborczych na ten temat, choc wybory z przed 4 lat pokazują wyraźnie,
                  że na 5 minut przed ciszą wyborczą mozna zmienić zdanie i poprzec w staraniach
                  o reelekcje Boksznajdera.

pozd.
                  krzysztof laskowski
            • libromante Re: Uff, autobusy jednak pozostaną 29.09.06, 13:44
              katmandu4 napisał:
              > kampanii wyborczej. Jeśli tak będzie, to faktycznie można nabrać obaw, że cała
              > ta afera z wypowiedzeniem umowy przez ZTM była ukartowana między kolegami z PiS

Poczytaj trochę na stronie wawkom.waw.pl/ oraz prześledź wcześniej
              publikowane artykuły w prasie. ZTM w tym roku wypowiedział umowę wszystkim
              podwarszawskim gminom i tylko Ząbki do tej pory nie podchodziły do negocjacji.
              Może zatem to manipulacja JB, który chce promować właśnie wersję przedstawioną
              przez Ciebie. To byłoby dla niego wielkim argumentem.
        • piotruscinski Re: Uff, autobusy jednak pozostaną 29.09.06, 21:47
          sdarp napisał:

> Ciekawe że w ekipie negocjującej byli tylko kandydacie PiSu
          > i osoby z komitetu blokującego listy z PiSem

Po pierwsze to PiS się z nikim jeszcze nie zblokował w Ząbkach. To prawda, że
          są chętni się z nami blokować, ale my ewentualną decyzję podejmiemy wtedy gdy
          będziemy wiedzieli kto reprezentuje dany komitet i jaki ten komitet zamierza
          przedstawić pomysł na Ząbki.

Po drugie na spotkaniu byli przedstawiciele rady a nie tylko PiSu, spotkanie
          było umówione przez Przewodniczącego Rady, o spotkaniu poinformował on
          przewodniczących komisji, a Ci swoje komisje. Pojechał kto chciał. W Komisji
          Gospodarczej, której przewodniczę wszyscy byli poinformowani. Więc teoretycznie
          mogła na spotkanie pojechać cała rada.

> Taka notaka ma niby być przyrzeczeniem, że jak PiS będzie miał większość w
          Radz
          > ie i burmistrza to takową umowe podpisze.

Źle to rozumiesz. To nie jest wynegocjowana umowa do podpisania za kilka
          miesięcy tylko do podpisania teraz i to jeszcze przez Boksznajdera. Zakładamy,
          że ją podpisze, bo faktycznie tylko on może to zrobić. O wyniku spotkania
          został poinformowany przez Przewodniczącego Sławka Ziemskiego i mniejmy
          nadzieję, że podpisze co trzeba.
          Obawiam się, że jeśli umowa nie zostanie podpisana w najbliższych dniach to
          całe nasze starania na nic. Moim zdaniem czym dłużej to jest odciągane tym
          nasza pozycja staje się gorsza.

Pozdrawiam,
          Piotr Uściński
          --
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka