Dodaj do ulubionych

Zjodzieje w GP

07.07.07, 18:18
Nie wiem czy wiecie ale w nocy z dnia 6 na 7 lipca w GP ukradziono instalację
elektryczną z parteru i pierwszego piętra w budynkach ABC. Spowoduje to
zapewne opóźnienia w budowie, mam nadzieję że nie wielkie.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wizard75 Re: Zjodzieje w GP 07.07.07, 21:01
      Jak to było możliwe? Przecież tam jest stróż!
      • holyy1 Re: Zjodzieje w GP 07.07.07, 21:07
        Tak pilnował.
      • lasic01 Re: Zjodzieje w GP 07.07.07, 21:11
        Tak to bywa jak stróż śpi w budce zamiast pilnować. Tak czy inaczej instalacja
        jest do położenia od nowa, a to daje pewne opóźnienie :(
        • gardenplaza Re: Zjodzieje w GP 10.07.07, 12:33
          Witam.
          Niestety mam złe informacje, piątkowa kradzież spowodowała straty ponad 100
          tysięcy złotych i wczoraj Agmet nas poinformował o co najmniej miesięcznym
          opóźnieniu. Mamy zatrzymane tynki wewnętrzne, które miały wchodzić jutro.
          Pozdrawiam JK
          • epti1 Re: Zjodzieje w GP 10.07.07, 14:37
            Tak mi sie nasuwa kilka watpliwosci:
            co to znaczy "conajmniej miesieczne opoznienie"? i jak to sie ma do
            zagwarantowanego umowa IV kwartalu b.r.?
            Trzymiesieczy margines poslizgu jest uwzgledniony umowach.Zima byla wyjatkowo
            laskawa co spowodowalo - zgodnie z wczesniejszymi deklaracjami GP,
            postepowanie robot szybciej, niz przewidywal ich harmonogram. Nie widze
            racjonalnego wytlumaczenie ewentualnego opoznienia poza wykorzystaniem okazji. I
            tu druga watpliwosc:
            Jak - do cholery - na strzezonej budowie- jest mozliwa kradziez instalacji z II
            kondygnacji? Na fachu zlodziejskim sie nie znam, ale na pierwszy rzut oka to
            robota na kilka godzin i to zgranej ekipy. Ekipy, ktora zna sie na rzeczy! W
            Zenka ze Zdziskiem, ktory pomysleli o kablu miedzianym nie uwierze. Zapewne
            zostalo to zgloszone na Policje - jak wyglada kwestia ustalenia sprawcow? Ktos
            na boga odpowiada za to ( celowe lub nie) zaniedbanie.
            A ten caly dramat rozegral sie po wplynieciu przedostanich transz na budowe I
            etapu, co stanowi wlasciwie calosc wplat (ostatnie raty to kosmetyka finansowa).
            Czyli zaden bank juz wplat nie wstrzyma bez wzgledu na postepy na budowie.

W zwiazku z wyjatkowo absurdalna ( w moim odczuciu) sytuacja mam kolejne pytanie
            - czy ktos podpisywal umowe w formie aktu notarialnego?
            • kando1 Re: Zjodzieje w GP 11.07.07, 13:57
              To po tym co piszesz to i na drugim etapie po dokonaniu przedostatniej transzy
              możemy spodziewac się kradzieży,
              Odnośnie sprawców to niewiem jak jest z naszym wykonawcą ale patrząc w piątkowe
              popołudnie przez okno przed którym buduje mi się apartamenowiec w obecnym moim
              miejscu zamieszkania to jak kierownictwo pójdzie do domu to budowlańcom aż
              resory trzeszczą jak chłopaki pakuja w pośpiechu te samochodziki swoje a biorą
              wszystko kable cement drewno, dosłownie co wejdzie do samochodu, a potem widac
              jak nasza skromna wieś się buduje szybko bo rejestracje same takie brazylijskie.
              • epti1 Re: Zjodzieje w GP 11.07.07, 17:03
                :-)
                w sumie masz racje.
                Mi sie pewne rzeczy nie mieszcza w glowie... Ale sama mam sasiadow co smieci z
                balkonu wymiataja na trawnik, zamiast na szufelke i do kubelka, wiec i kradziez
                instalacji jest zapewne mozliwa.
            • karolinas25 Re: Zjodzieje w GP 09.08.07, 15:44
              też mam takie odczucia ze jest to kwestia przedłużania czasu
              wybudowania i wykorzystuje się do tego właśnie tą kradzież... A umów
              notarialnych prawie nikt nie podpisał więc gdyby coś było źle to nic
              nie zrobimy.
              Mam pytanie do epti1 czy podpisałaś umowe notarialnie? Widze w koncu
              jedyną osobę na tym forum która myśli normalnie i realnie a nie tak
              jak wszyscy wierzy w bajki.
              • agusiasa Re: Zjodzieje w GP 10.08.07, 08:01
                Karolina25 porozmawiaj proszę z jakim kolwiek notariuszem i wtedy
                zacznij pisac o osobach realnie myślących...
                idąc Twoim tokiem myślenia, to w ogóle nie powinniśmy wychodzić z
                domu, bo za rogiem przecież czeka na nas tyle niebezpieczeństw,
                złodziei, i morderców...
                • epti1 Re: Zjodzieje w GP 10.08.07, 10:42
                  Umowy notarialnie nie podpisalismy.

"> idąc Twoim tokiem myślenia, to w ogóle nie powinniśmy wychodzić z
                  > domu, bo za rogiem przecież czeka na nas tyle niebezpieczeństw,
                  > złodziei, i morderców..."

W tym wypadku chodzi jednak o cos innego: mozesz zabezbieczyc kupe kasy lub
                  mozesz jej nie zabezpieczac. Nie ma to nic wspolnego z socjopatycznym lekiem
                  przed swiatem zewnetrznym.

Zima byla bardzo lagodna a nasza budowa wyglada, jakby miala nie zdazyc przed
                  koncem roku. Zauwaz, iz za I etap zostaly wpalcone niemal wszytskei transze (
                  ostatnia to kosmetyka)
                  Mnie sie nie podoba postep ( a raczej jego brak) w GP
                  • gardenplaza1 Re: Zjodzieje w GP 10.08.07, 11:31
                    Witam serdecznie Szanownych sąsiadów,
                    Nie wiem skąd ten pesymistyczny nastrój odnośnie postepów na GP moim
                    zdaniem wszystko idzie zgodnie z planem. Kradzież trochę pomieszała
                    bo jak się widzi kable ucięte od puszki do puszki to krew zalewa-
                    elektrycy siedzą do nocy sam widziałem. Akty notarialne będą napewno
                    w 2008 ale co to zmienia, klucze dostaniemy jeszcze w tym roku-
                    wiecej optymizmu i szacunku wobec siebie. Pozdrawiam wszystkich.
                    • epti1 Re: Zjodzieje w GP 10.08.07, 11:45
                      Zaniepokojenie stanem budowy nie ma nic wspolnego z szcunkiem lub jego brakiem.
                      Z zaufaniem - tak.
                      W kwestii aktow notarialnych - nie wiem jaki ma towplyw na ulge odsetkowa. Wiem,
                      iz zaciagniety w 2006 r. kredyt w przypadku aktow w 2007 "lapie sie" na slodka
                      ulge do 2027
                      Nie jestem natomiast pewna jak to wyglada w przypadku aktow w 2008. Jesli nie
                      bede mogla skorzystac z ulgi to jest to dla mnie naprawde spora starta
                      finansowa. Ja mowie o faktach a nie o emocjach. W przeciwienstwie do tych
                      drugich pierwsze potrafia meic przelozenie na finanse.
                      • gardenplaza1 Re: Zjodzieje w GP 10.08.07, 11:51
                        Ulga odsetkowa dotyczy wszystkich, którzy wplacili pierwszą transzę
                        kredytu hipotecznego przed 1 stycznia 2007 r. więc spoko taka jest
                        wykladnia prawna tego przepisu. Akt notarialny nie ma z tym nic
                        wspólnego chyba, że ten jeden procent wiecej do chwili wpisu banku
                        do hipoteki mieszkania. Miłego weekendu!!!!!!
                        • gardenplaza1 Re: Zjodzieje w GP 10.08.07, 11:52
                          Sprostowanie przed 1 stycznia 2008 r.
                      • rocco_waw Re: Zjodzieje w GP 10.08.07, 12:24
                        Jeżeli kredyt został przydzielony przed 2007r to nikt nie straci
                        ulgi nawet jakby akt był podpisany w 2010, poprostu stracimy jeden
                        rok w którym moglibyśmy odzyskać cześć rat odsetkowych:((,gdyż
                        odestki można zacząć sobie odliczać od momentu gdy w danym roku
                        zostanie podpisany akt notarialny, czyli akt w 2008r to oczywiście
                        odsetki sobie odliczymy w 2009r
                  • karolinas25 Re: Zjodzieje w GP 11.08.07, 10:17
                    epti1 napisała:

> Umowy notarialnie nie podpisalismy.
                    >
                    > "> idąc Twoim tokiem myślenia, to w ogóle nie powinniśmy wychodzić
                    z
                    > > domu, bo za rogiem przecież czeka na nas tyle niebezpieczeństw,
                    > > złodziei, i morderców..."
                    >
                    > W tym wypadku chodzi jednak o cos innego: mozesz zabezbieczyc kupe
                    kasy lub
                    > mozesz jej nie zabezpieczac. Nie ma to nic wspolnego z
                    socjopatycznym lekiem
                    > przed swiatem zewnetrznym.
                    >

> Zima byla bardzo lagodna a nasza budowa wyglada, jakby miala nie
                    zdazyc przed
                    > koncem roku. Zauwaz, iz za I etap zostaly wpalcone niemal
                    wszytskei transze (
                    > ostatnia to kosmetyka)
                    > Mnie sie nie podoba postep ( a raczej jego brak) w GP

Dokładnie zgadzam się z Empti to nie są jakieś grosze tylko naprawde
                    dużo kasy i należałoby ją zabezpieczyc
          • epti1 Re: Zjodzieje w GP 29.08.07, 13:10
            I jak z tynkami wewnetrznymi, Panie JK?
            Nie bardzo jest dla mnie jasne, jak mialy te wstrzymane tyki wewnetrzne wejsc
            bez wczesniejszego wstawienia _wszystkich okien_. Nie znam sie jednak na budowie
            i zakladam, ze przystepuje sie do wykanczania scian (czym niewatpliwie sa tynki
            ) bez wczesniejszego wstawienia okien.

Zaiste czujnie śledzi Pan forum - prosze skomentowac niepokojacy brak postepow w
            I etapie.
            • areczek123 Re: Zjodzieje w GP 29.08.07, 20:37
              odnosnie tych "okien" podobno mialy bys wszystkie wstawione do konca
              sierpnia a to juz pare dni-uda się??
            • ja.technolog Okna a tynki 30.08.07, 08:17
              Czasem jak czas goni tak się robi, ale wtedy po wstawieniu okien wykonuje się
              glify. Połączenie starego i nowego tynku najczęściej jest widoczne.
        • piwin_1 Re: Zjodzieje w GP 22.07.07, 10:53
          zlodziejstwo na budowach to fakt.z tego co sie orientuje to instalacja bedzie
          ukladana na biezaco,zaraz przed tynkarzami
          • rocco_waw Re: Zjodzieje w GP 24.07.07, 10:10
            troche to wszystko dziwne....miesiąc opóźnienia...to oni wszystko wynieśli co
            się dało?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka