lasic01 07.07.07, 18:18 Nie wiem czy wiecie ale w nocy z dnia 6 na 7 lipca w GP ukradziono instalację elektryczną z parteru i pierwszego piętra w budynkach ABC. Spowoduje to zapewne opóźnienia w budowie, mam nadzieję że nie wielkie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wizard75 Re: Zjodzieje w GP 07.07.07, 21:01 Jak to było możliwe? Przecież tam jest stróż! Odpowiedz Link Zgłoś
lasic01 Re: Zjodzieje w GP 07.07.07, 21:11 Tak to bywa jak stróż śpi w budce zamiast pilnować. Tak czy inaczej instalacja jest do położenia od nowa, a to daje pewne opóźnienie :( Odpowiedz Link Zgłoś
gardenplaza Re: Zjodzieje w GP 10.07.07, 12:33 Witam. Niestety mam złe informacje, piątkowa kradzież spowodowała straty ponad 100 tysięcy złotych i wczoraj Agmet nas poinformował o co najmniej miesięcznym opóźnieniu. Mamy zatrzymane tynki wewnętrzne, które miały wchodzić jutro. Pozdrawiam JK Odpowiedz Link Zgłoś
epti1 Re: Zjodzieje w GP 10.07.07, 14:37 Tak mi sie nasuwa kilka watpliwosci: co to znaczy "conajmniej miesieczne opoznienie"? i jak to sie ma do zagwarantowanego umowa IV kwartalu b.r.? Trzymiesieczy margines poslizgu jest uwzgledniony umowach.Zima byla wyjatkowo laskawa co spowodowalo - zgodnie z wczesniejszymi deklaracjami GP, postepowanie robot szybciej, niz przewidywal ich harmonogram. Nie widze racjonalnego wytlumaczenie ewentualnego opoznienia poza wykorzystaniem okazji. I tu druga watpliwosc: Jak - do cholery - na strzezonej budowie- jest mozliwa kradziez instalacji z II kondygnacji? Na fachu zlodziejskim sie nie znam, ale na pierwszy rzut oka to robota na kilka godzin i to zgranej ekipy. Ekipy, ktora zna sie na rzeczy! W Zenka ze Zdziskiem, ktory pomysleli o kablu miedzianym nie uwierze. Zapewne zostalo to zgloszone na Policje - jak wyglada kwestia ustalenia sprawcow? Ktos na boga odpowiada za to ( celowe lub nie) zaniedbanie. A ten caly dramat rozegral sie po wplynieciu przedostanich transz na budowe I etapu, co stanowi wlasciwie calosc wplat (ostatnie raty to kosmetyka finansowa). Czyli zaden bank juz wplat nie wstrzyma bez wzgledu na postepy na budowie. W zwiazku z wyjatkowo absurdalna ( w moim odczuciu) sytuacja mam kolejne pytanie - czy ktos podpisywal umowe w formie aktu notarialnego? Odpowiedz Link Zgłoś
kando1 Re: Zjodzieje w GP 11.07.07, 13:57 To po tym co piszesz to i na drugim etapie po dokonaniu przedostatniej transzy możemy spodziewac się kradzieży, Odnośnie sprawców to niewiem jak jest z naszym wykonawcą ale patrząc w piątkowe popołudnie przez okno przed którym buduje mi się apartamenowiec w obecnym moim miejscu zamieszkania to jak kierownictwo pójdzie do domu to budowlańcom aż resory trzeszczą jak chłopaki pakuja w pośpiechu te samochodziki swoje a biorą wszystko kable cement drewno, dosłownie co wejdzie do samochodu, a potem widac jak nasza skromna wieś się buduje szybko bo rejestracje same takie brazylijskie. Odpowiedz Link Zgłoś
epti1 Re: Zjodzieje w GP 11.07.07, 17:03 :-) w sumie masz racje. Mi sie pewne rzeczy nie mieszcza w glowie... Ale sama mam sasiadow co smieci z balkonu wymiataja na trawnik, zamiast na szufelke i do kubelka, wiec i kradziez instalacji jest zapewne mozliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinas25 Re: Zjodzieje w GP 09.08.07, 15:44 też mam takie odczucia ze jest to kwestia przedłużania czasu wybudowania i wykorzystuje się do tego właśnie tą kradzież... A umów notarialnych prawie nikt nie podpisał więc gdyby coś było źle to nic nie zrobimy. Mam pytanie do epti1 czy podpisałaś umowe notarialnie? Widze w koncu jedyną osobę na tym forum która myśli normalnie i realnie a nie tak jak wszyscy wierzy w bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiasa Re: Zjodzieje w GP 10.08.07, 08:01 Karolina25 porozmawiaj proszę z jakim kolwiek notariuszem i wtedy zacznij pisac o osobach realnie myślących... idąc Twoim tokiem myślenia, to w ogóle nie powinniśmy wychodzić z domu, bo za rogiem przecież czeka na nas tyle niebezpieczeństw, złodziei, i morderców... Odpowiedz Link Zgłoś
epti1 Re: Zjodzieje w GP 10.08.07, 10:42 Umowy notarialnie nie podpisalismy. "> idąc Twoim tokiem myślenia, to w ogóle nie powinniśmy wychodzić z > domu, bo za rogiem przecież czeka na nas tyle niebezpieczeństw, > złodziei, i morderców..." W tym wypadku chodzi jednak o cos innego: mozesz zabezbieczyc kupe kasy lub mozesz jej nie zabezpieczac. Nie ma to nic wspolnego z socjopatycznym lekiem przed swiatem zewnetrznym. Zima byla bardzo lagodna a nasza budowa wyglada, jakby miala nie zdazyc przed koncem roku. Zauwaz, iz za I etap zostaly wpalcone niemal wszytskei transze ( ostatnia to kosmetyka) Mnie sie nie podoba postep ( a raczej jego brak) w GP Odpowiedz Link Zgłoś
gardenplaza1 Re: Zjodzieje w GP 10.08.07, 11:31 Witam serdecznie Szanownych sąsiadów, Nie wiem skąd ten pesymistyczny nastrój odnośnie postepów na GP moim zdaniem wszystko idzie zgodnie z planem. Kradzież trochę pomieszała bo jak się widzi kable ucięte od puszki do puszki to krew zalewa- elektrycy siedzą do nocy sam widziałem. Akty notarialne będą napewno w 2008 ale co to zmienia, klucze dostaniemy jeszcze w tym roku- wiecej optymizmu i szacunku wobec siebie. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
epti1 Re: Zjodzieje w GP 10.08.07, 11:45 Zaniepokojenie stanem budowy nie ma nic wspolnego z szcunkiem lub jego brakiem. Z zaufaniem - tak. W kwestii aktow notarialnych - nie wiem jaki ma towplyw na ulge odsetkowa. Wiem, iz zaciagniety w 2006 r. kredyt w przypadku aktow w 2007 "lapie sie" na slodka ulge do 2027 Nie jestem natomiast pewna jak to wyglada w przypadku aktow w 2008. Jesli nie bede mogla skorzystac z ulgi to jest to dla mnie naprawde spora starta finansowa. Ja mowie o faktach a nie o emocjach. W przeciwienstwie do tych drugich pierwsze potrafia meic przelozenie na finanse. Odpowiedz Link Zgłoś
gardenplaza1 Re: Zjodzieje w GP 10.08.07, 11:51 Ulga odsetkowa dotyczy wszystkich, którzy wplacili pierwszą transzę kredytu hipotecznego przed 1 stycznia 2007 r. więc spoko taka jest wykladnia prawna tego przepisu. Akt notarialny nie ma z tym nic wspólnego chyba, że ten jeden procent wiecej do chwili wpisu banku do hipoteki mieszkania. Miłego weekendu!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gardenplaza1 Re: Zjodzieje w GP 10.08.07, 11:52 Sprostowanie przed 1 stycznia 2008 r. Odpowiedz Link Zgłoś
rocco_waw Re: Zjodzieje w GP 10.08.07, 12:24 Jeżeli kredyt został przydzielony przed 2007r to nikt nie straci ulgi nawet jakby akt był podpisany w 2010, poprostu stracimy jeden rok w którym moglibyśmy odzyskać cześć rat odsetkowych:((,gdyż odestki można zacząć sobie odliczać od momentu gdy w danym roku zostanie podpisany akt notarialny, czyli akt w 2008r to oczywiście odsetki sobie odliczymy w 2009r Odpowiedz Link Zgłoś
karolinas25 Re: Zjodzieje w GP 11.08.07, 10:17 epti1 napisała: > Umowy notarialnie nie podpisalismy. > > "> idąc Twoim tokiem myślenia, to w ogóle nie powinniśmy wychodzić z > > domu, bo za rogiem przecież czeka na nas tyle niebezpieczeństw, > > złodziei, i morderców..." > > W tym wypadku chodzi jednak o cos innego: mozesz zabezbieczyc kupe kasy lub > mozesz jej nie zabezpieczac. Nie ma to nic wspolnego z socjopatycznym lekiem > przed swiatem zewnetrznym. > > Zima byla bardzo lagodna a nasza budowa wyglada, jakby miala nie zdazyc przed > koncem roku. Zauwaz, iz za I etap zostaly wpalcone niemal wszytskei transze ( > ostatnia to kosmetyka) > Mnie sie nie podoba postep ( a raczej jego brak) w GP Dokładnie zgadzam się z Empti to nie są jakieś grosze tylko naprawde dużo kasy i należałoby ją zabezpieczyc Odpowiedz Link Zgłoś
epti1 Re: Zjodzieje w GP 29.08.07, 13:10 I jak z tynkami wewnetrznymi, Panie JK? Nie bardzo jest dla mnie jasne, jak mialy te wstrzymane tyki wewnetrzne wejsc bez wczesniejszego wstawienia _wszystkich okien_. Nie znam sie jednak na budowie i zakladam, ze przystepuje sie do wykanczania scian (czym niewatpliwie sa tynki ) bez wczesniejszego wstawienia okien. Zaiste czujnie śledzi Pan forum - prosze skomentowac niepokojacy brak postepow w I etapie. Odpowiedz Link Zgłoś
areczek123 Re: Zjodzieje w GP 29.08.07, 20:37 odnosnie tych "okien" podobno mialy bys wszystkie wstawione do konca sierpnia a to juz pare dni-uda się?? Odpowiedz Link Zgłoś
ja.technolog Okna a tynki 30.08.07, 08:17 Czasem jak czas goni tak się robi, ale wtedy po wstawieniu okien wykonuje się glify. Połączenie starego i nowego tynku najczęściej jest widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
piwin_1 Re: Zjodzieje w GP 22.07.07, 10:53 zlodziejstwo na budowach to fakt.z tego co sie orientuje to instalacja bedzie ukladana na biezaco,zaraz przed tynkarzami Odpowiedz Link Zgłoś
rocco_waw Re: Zjodzieje w GP 24.07.07, 10:10 troche to wszystko dziwne....miesiąc opóźnienia...to oni wszystko wynieśli co się dało? Odpowiedz Link Zgłoś