agne_s 08.07.07, 13:06 Czy w Ząbkach lub okolicy są wystawione ogólnodostępne kontenery na śmieci? Chciałam zrobić porządek w sąsiedztwie mojego domu i wywieźć popodrzucane śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monic18 Re: kontenery na śmieci 08.07.07, 15:35 agne_s napisała: > Czy w Ząbkach lub okolicy są wystawione ogólnodostępne kontenery na śmieci? > Chciałam zrobić porządek w sąsiedztwie mojego domu i wywieźć popodrzucane > śmieci. Jeszcze tego by brakowało. Pół miasta za darmo wywoziłoby tam swoje śmieci, żeby zaoszczędzić kilka złotych. Tak się np. dzieje w darmowych miejscach do wyrzucania plastiku. Jak zwróciłam starszemu Panu uwagę, żeby swoje domowe śmieci wyrzucał do własnego kosza, to najpierw mnie wyśmiał a później o mało co nie dostałam parasolką. Taka mamy kulturę. Trzeba było pilnować swojej posesji a nie teraz szukać jak się za darmo pozbyć problemu. Proponuję zamówić sobie kontener i zapłacić za niego. Firm jest wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
agne_s Re: kontenery na śmieci 08.07.07, 16:14 I dzięki takiemu podejściu będziemy mieli nadal zaśmiecone lasy i wolne działki. Nie widzę powodu dla którego miałabym płacić za wywiezienie podrzuconych śmieci. Nie dość, że chcę je sama z własnej woli posprzatać, żeby pójść na spacer do lasu, a nie oglądać śmieci usłyszałam: posprzątaj i jeszcze zapłać za ich wywiezienie. Dziekuję bardzo za radę... Żeby nie było nieporozumienia: za swoje śmieci płacę, ale nie widzę powodu żeby płacić za czyjeś. A z lornetką w lesie nie mam zamiaru czuwać czy ktoś akurat śmieci nie podrzuci. Odpowiedz Link Zgłoś
ata66 Re: kontenery na śmieci 08.07.07, 21:27 Brawo agne_s nareszcie ktoś poruszył ten temat. Zgadzam się z tobą w 100%. To jest kolejny powód dla, ktrego warto pomyślec o przyłączeniu Ząbek do Warszawy. W Rembertowie i Wesołej takie kontenery są wystawiane regularnie i regularnie opróżniane. U nas niestety nikt o tym nie pomyślał i dlatego musisz sprzątać wokół swojego domu. Gdyby były kontenery przynajmniej część śmieci walających się po ulicach i lesie trafiłaby do nich. Ja też sprzątałam na wiosnę otoczenie domu i niestety wszystko co znalazłam za parkanem (a było tego sporo)musiałam sukcesywnie wrzucać do własnego pojemnika za który oczywiście płacę.Gdyby nasze władze pomyślały choć przez chwilę mogłyby zafundować nam takie kontenery chociaż ze dwa razy do roku tak jak robią to właśnie w Rembertowie i Wesołej ale po co? Lepiej niech śmieci lądują w lesie tam ich tak bardzo nie widać a władze gminy udają że problemu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
zabki_be Re: kontenery na śmieci 09.07.07, 00:32 ata66 napisała: > W Rembertowie i Wesołej takie kontenery są wystawiane regularnie i regularnie > opróżniane. Ata66 bardzo proszę podaj dokłady namiar tych kontenerów dla agne_s. Agne_s i masz odpowiedź gdzie można pozbyć się problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: kontenery na śmieci 09.07.07, 12:48 Ze śmieciami mamy problem. Osobiście skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu, gdzie wszyscy płacą "podatek śmieciowy", a w zamian miasto organizuje wywóz śmieci z posesji. Tylko w ten sposób da się zlikwidować tych cwaniaczków, którzy zaoszczędzają na wywózce śmieci. Kontenery sprawy nie załatwią. Po pierwsze musisz te śmieci wozić, jak ktoś uzna że bliżej ma do lasu... no to wiesz. Po drugie widzę teraz przy konterach na segragację mnóstwo ludzi z Marek i Zielonki. Jak u nas byłoby za darmo - cała okolica by nam zwoziła śmieci. Ja płacę jakieś ok.30 zł miesięcznie za wywóz. Jeśli podatek byłby w tych granicach, to jestem za zorganizowaniem całej operacji przez gminę. Może nawet są w stanie wynegocjować lepsze ceny. Inna sprawa to segregacja - konia z rzędem temu kto przekona ludzi że ma sens segregowanie śmieci, kiedy widać, że wszystkie te odpady są wrzucane do jednego samochodu na jedną kupę. A chyba logiczne byłoby zmuszanie ludzi do wyrzucania śmieci w posortowanej postaci, choćby przez zaproponowanie obniżki w takim przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: kontenery na śmieci 09.07.07, 13:36 netgater napisał: > segregowanie śmieci, kiedy widać, że wszystkie te odpady są wrzucane > do jednego samochodu na jedną kupę. Faktycznie tak jest, że są mieszane te posegregowane odpady? Osobiście nie widziałem takiej sytuacji jak piszesz, raczej podjeżdża jeden samochód, ale ma przegrody na różne typy odpadów, choć z boku wygląda to jakby wszystko szło na jedną kupę... Odpowiedz Link Zgłoś
agne_s Re: kontenery na śmieci 09.07.07, 18:55 Też jestem za podatkiem śmieciowym, wtedy problem rzeczywiście zniknie. Szczerze mówiąc dziwię się, że kogoś stać na dom a nie stać na 30 zł miesięcznie na wywóz śmieci. A swoją drogą, żeby podrzucić śmieci trzeba się trochę napracować, spakować je, wywieźć, podrzucić. Dla 30 zł miesięcznie mnie by się nie chciało... Odpowiedz Link Zgłoś
maras358 Re: kontenery na śmieci 10.07.07, 08:37 Kiedy pomieszkiwałem przez kilka lat w Niemczech, obowiązywał tam system segregacji śmieci. W różne dni tygodnia wywożono tam z poszczególnych ulic (zgodnie z rozdawanym na początku roku kalendarzem rocznym) różne rodzaje śmieci. Segregacji podlegał metal, plastik, szkło z podziałem na białe, zielone i brązowe, odpady ogrodowe oraz tzw restmule czyli inne. Wszyscy mieszkańcy opodatkowani byli oczywiście w zależności od ilości osób w mieszkaniu, prawidłowość segregacji wyrywkowo kontrolował zespół wywózkowy i jeśli segregacja była nieprawidłowa, nie wywozili śmieci. Funkcjonowało to bez zarzutu, oczywiście każdy rodzaj sortowanych śmieci opisany był w kalendarzu wywózki z wymienieniem artykułów, które należy a których nie należy tam wrzucać. Może by ten system implementować u nas? Odpowiedz Link Zgłoś