wnimanie 26.09.07, 15:03 Witam. Dzisiaj dostałem telefon z banku, że transza nie zostanie uruchomiona, bo zaawansowanie budowy jest zbyt niskie. Mam pytanie czy ktoś też ma takie problemy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
holyy1 Re: PILNE! Zaawansowanie prac vs kredyt. (II-etap 26.09.07, 15:56 Tak ja mam, musze napisać jakieś oświadczenie ze wiem ze prac jest około 50% a wpłacone będe miał 95%. Odpowiedz Link Zgłoś
holyy1 Re: PILNE! Zaawansowanie prac vs kredyt. (II-etap 26.09.07, 15:56 A w jaki banku masz kredyt?? Odpowiedz Link Zgłoś
wnimanie Re: PILNE! Zaawansowanie prac vs kredyt. (II-etap 27.09.07, 08:14 PEKAO S.A. Odpowiedz Link Zgłoś
kantika Re: PILNE! Zaawansowanie prac vs kredyt. (II-etap 27.09.07, 08:38 witam, my mamy na II etapie, ale żadnych problemów z kredytem. To dziwne, że w pekao jest problem przcież tak bardzo ten bank był polecany przez McPlast i najabrdziej z nimi współpracują... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wizard75 Re: PILNE! Zaawansowanie prac vs kredyt. (II-etap 27.09.07, 13:48 To nie jest problem z bankiem tylko z zaawansowaniem prac. Odpowiedz Link Zgłoś
wnimanie Re: PILNE! Zaawansowanie prac vs kredyt. (II-etap 27.09.07, 14:50 Dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
holyy1 Re: PILNE! Zaawansowanie prac vs kredyt. (II-etap 27.09.07, 09:48 Jesli to PEKAO SA to nie masz tego ze nie wypłacą tylko to ze masz swiadomośc, że wpłacasz 95% wartości mieszkania a prace są zaawansowane na 50-60% i w związku z tym czy sie zgadzasz na wypłacenie kasy deweloperowi Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio1983 Re: PILNE! Zaawansowanie prac vs kredyt. (II-etap 27.09.07, 10:54 witam sąsiadów Mam pytanie do kiedy trzeba wpłacić ostatnią transzę ( I -etap) w umowie jest coś że najpóźniej przed podpisaniem aktu notarialnego. CZY KTOŚ JEST W TEMACIE??? Odpowiedz Link Zgłoś
rd-ood Re: PILNE! Zaawansowanie prac vs kredyt. (II-etap 27.09.07, 22:01 ostatnią transzę za I etap wpłaca się przed podpisaniem aktu notarialnego który przenosi na Ciebie własność lokalu,(w dniu aktu deweloper musi mieć już pieniądze na koncie) deweloper odpowiednio wcześniej poinformuje kiedy zbliża się zakończenie inwestycji i tym samym termin aktu.tak to mam wytłumaczone w umowie kredytowej. Pocieszeniem jest że opłaty notarialne zostały dziś obniżone przez MS o połowę m.in dla kupujących mieszkania.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rd-ood Re: PILNE! Zaawansowanie prac vs kredyt. (II-etap 27.09.07, 22:13 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070927/prawo/prawo_a_2.html Odpowiedz Link Zgłoś
zorrorm Re: PILNE! Zaawansowanie prac vs kredyt. (II-etap 28.09.07, 08:08 Witam! Jeśli ktoś chce czekać do aktu notarialnego, to może to jeszcze trochę potrwać.Z tego co mówił Developer po zgłoszeniu budynków do odbioru - czyli po wykończeniu budynku - może to byc jeszcze 5,6 m- cy, czyli biorąc pod uwagę termin oddania to najwcześniej będzie to początek 2009 roku....a w umowie jest zapis jeszcze,który mówi o tym,że jeśli ktoś chce wcześniej odebrać klucze musi wcześniej wpłacić całość...ale plusem jest,że za akt notarialny zapłacimy mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
lk-5 Re: PILNE! Zaawansowanie prac vs kredyt. (II-etap 28.09.07, 10:12 Witam! Proszę mi wytłumaczyć: Kiedy można legalnie zamieszkać w wykończonym budynku? To że dostaniemy kluczy nie oznacza, że mamy prawo tam mieszkać? Czyli jeśli odbiór budynków będzie trwać ok 6 miesięcy, to znaczy ze wprowadzić się będziemy mogli dopiero na początku 2009? Odpowiedz Link Zgłoś
kando1 Re: PILNE! Zaawansowanie prac vs kredyt. (II-etap 28.09.07, 10:34 Zamieszkać to można juz po wydaniu pozytywnej decyzji inspektora nadzoru budowlanego na użytkowanie osiedla i mieszkań, a te 5-6 miesięcy to trochę długi okres jak na ząbki, czyba za długi nawet skoro w Warszawie trwa to ok 3 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
wizard75 Niższa taksa notarialna 01.10.07, 12:14 Niestety z tym obniżeniem taksy notarialnej nie jest tak łatwo: finanse.wp.pl/kat,69476,wid,9253336,raportwiadomosc.html?rfbawp=1191233493.225 Odpowiedz Link Zgłoś