17.03.08, 20:43
Witam, może ktoś z Szanownych Formowiczów wie gdzie w Ząbkach i/lub okolicach
zakładają autoalarmy? Byłbym wdzięczny za polecenie jakiegoś sensownego miejsca.

Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • tomek19641 Re: Autoalarm 18.03.08, 13:01
      Clifford auto alarm center przy ul. Łodygowej 25, tel: 022 679 44
      49. Co prawda nie są to Ząbki, ale od granicy miasta 300
      metrów..Dożywotnia gwarancja na alarmy / wiem, bo mam taki od 8
      lat /.
      • corrida_pl Re: Autoalarm 18.03.08, 13:12
        dzięki za info... są troszkę za drodzy, za alarm z montażem życza sobie ponad
        1000 zł

jakies inne propozycje?;)
        • tajemniczy.anonim Re: Autoalarm 18.03.08, 13:35
          corrida_pl napisał:

> dzięki za info... są troszkę za drodzy, za alarm z montażem życza sobie ponad
          > 1000 zł

Cena ( i jakość )alarmu powinna być adekwatna do wartości samochodu. Ja osobiście słyszałem że bardziej skutecznym rozwiązaniem jest dobry immobilizer niż alarm ( szczególnie fabrycznie montowany ).
          Są takie z bezprzewodowym transponderem. Podobno bardzo wygodne w używaniu i dosyć skuteczne. Podstawą jednak skuteczności tak alarmu jak i immobilizera jest dobre jego zamontowanie. I nie chodzi tu o poprawność techniczną, a o po prostu dobre ( i nietypowe ) ukrycie centralki. Jeżeli złodziej nie będzie mógł znaleźć dobrze ukrytej centralki, będzie mu dużo trudniej odjechać naszym samochodem.
          Niedawno w firmie mojego kolegi doszło do kilku kradzieży samochodów. Wszystkie samochody miały dobry alarm, ale niedawno były na serwisie w przypadkowo wybranym warsztacie. Nikt nikogo za rękę nie złapał, ale wszyscy przypuszczją, że w serwisie był po prostu złodziej i znając zabezpieczenie nadał robotę. Podobnie może być w warsztacie z alarmami. Wybierz taki który ma renomę i istnieje od wielu lat. Ewentualnie poszukaj jakiegoś znajomego fachowca.

PS. Jestem teraz na etapie wybierania zabezpieczenia swojego samochodu. Jeżeli macie jakieś doświadczenia w zakresie "jakie zabezpieczenia są skutecznie" to proszę o informację. Myślę że nie tylko mnie to zainteresuje.
          Z góry dziękuję i pozdrawiam
          • corrida_pl Re: Autoalarm 18.03.08, 13:56
            immobilaizer fabryczny mam, teraz szukam czegos "wyjacego"
            • tajemniczy.anonim Re: Autoalarm 18.03.08, 14:06
              Wybacz, ale wycie nie jest zabezpieczeniem. Złodzieje mają sposoby na błyskawiczne wyłączenie syreny. Znajomy sprytnie podłączył sobie alarm pod klakson w samochodzie ( niezależnie od syreny) i prawdopodobnie jest to lepsze rozwiązanie.

Ostatnio w warsztacie polecali mi jakis alarm który wysyła do mnie sms jak się uruchomi. Poza tym mogę wysłać sms którym mogę go w każdej chwili zatrzymać. Nie wiem tylko ile cos takiego kosztuje. Pewnie też z tysiaka :(
              • tomek19641 Re: Autoalarm 19.03.08, 11:43
                miałem kiedyś zwykły wyłącznik zapłonu zrobiony przez kolege -
                elektryka samochodowego. Włącznik urządzenia był ukryty pod deską
                rozdzielczą, koszt niewielki a skutecznośc duża.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka