Dodaj do ulubionych

Ząbki bez prądu

24.07.09, 07:54
od wczorajszych godzin wieczornych (ok.22:30) Ząbki południowe (na pewno
kwiatowa, Sikorskiego) są bez prądu...
rano nadal prądu nie było
Obserwuj wątek
    • tomkrt Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 08:23
      Okrzei tez bez prądu, więc awaria nie jest na transformatorze średniego napięcia bo awaria ma szerszy zasięg.
      Prawdopodobnie podczas burzy musiała ucierpieć stacja wysokiego napięcie przy Gajowej.
      Czy światła przy kościele działają ?
      • ulcia.zabki Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 08:56
        Na Powstańców prąd jest ale... ERA NIE DZIAŁA:/
      • tomkrt Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 10:22
        światła przy Kwiatowej działały, przy kościele nie
        spora część tzw starych Ząbek w części południowej jest bez prądu.
        W Markach też jest ten sam problem
        • ranoma Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 11:17
          a nadal nie ma prądu? wczoraj jak była burza tak koło 23 to światło kilka razy
          migało ale go nie wyłączyli (na Powstańców)
          • tomkrt Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 11:50
            Na razie nie napisał nikt, kto nie miał a już ma.
            więc można pdejrzewać że nadal nie ma.
            Dwoniłem do domu, automatyczna sekretarka nie odebrała więc podejrzewam że nadal nie ma zasilania.
            Z tego co czytałem to nie tylko Ząbki i Marki mają taki problem.
            Połowa powiatu Legionowskiego jest bez prądu.
            • bioo Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 12:01
              nadal nie ma, dzwoniłam na komórkę do kogoś, kto jest w Ząbkach, dzwoniłam do
              urzędu miasta, do Wołomina się nie dodzwoniłam by tam zgłosić... to juz prawie
              14 godzin bez prądu
              • pawel_dolcan Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 12:42
                W Ząbkach północnych prąd jest. Ani przez chwilę nie było przerwy w
                dostawie jego...
              • tomkrt Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 13:25
                hym, to już się robi nieciekawie.
                Tyle godzin, lodówki i zamrażarki zaczną odtajać.
                Będą też spore straty dla podmiotów gospodarczych.
                Np. w sklepach nie działają kasy fiskalne, część towarów trzeba będzie wywalić do kosza.
                Jeszcze pare godzin i komórki zaczną padać - będzie jak za kamienia łupanego.
                Oj, dawno takiej awarii nie było.
                Tepsa się jakoś trzyma,
                Czy ktoś z mających prąd używa UPC, czy są jakieś problemy z netem, telefonami - mogły im paść wzmacniacze magistralne z powodu wyczerpania się rezerw w ups-ach.
                W sumie głupie pytanie, jak ktoś ma problem z netem w UPC będzie mógł mi odpisać dopiero po zakończeniu awarii.
                • nierymek Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 13:32
                  najgorsze jest to, że jak się dzwoni do energetyki to albo jest zajęte, albo
                  automat wita uprzejmie, ale nikt nie odbiera. w Zielonce Bankowej od wczoraj
                  również nie ma prądu. nie ma też opcji, żeby się dowiedzieć, chociażby
                  szacunkowo, kiedy awaria zostanie usunięta. krążą jedynie plotki, w które
                  wolałbym nie wierzyć, bo cały weekend bez prądu nie jest czymś czego chciałbym
                  doświadczyć.
                  • bioo Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 13:59
                    podobno jak do 16 nie zrobią, to dopiero w poniedziałek :((((((( będą kończyć..
                    absurd jakiś
                    • nierymek Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 14:02
                      no właśnie też takie wieści słyszałem, ale mam nadzieję, że aż takiego peerelu
                      to już chyba nie ma.
                      • bioo Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 14:06
                        też ufam, ze jakieś służby specjalne od nagłych wypadków działaja pomimo weekendów i urlopów :)
                        bo wizja bez prądu jakoś do mnie nie przemawia za miło :(
                        • nierymek Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 14:09
                          do mnie jak do mnie, ale lodówka i zamrażarka już zaczynają płakać z tęsknoty za
                          elektrycznością
                      • tomkrt Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 14:19
                        nierymek napisał:

> no właśnie też takie wieści słyszałem, ale mam nadzieję, że aż takiego peerelu
                        > to już chyba nie ma.

To już może nie być peerel, ale zgniły kapitalizm.
                        PGE mogła w ramach oszczędności - znaczy się redukcji kosztów, zredukować obsadę ekip interwencyjnych. I wtedy nie ma ekpip zastępczych. Takie rowziązanie może być skuteczne na 95% awari, a jeśli będzie coś dużego "wtedy będziemy się martwić"

Jeśli te obecne ekipy siedzą na słupach od godz 23 dnia wczorajszego to długo nie wydolą, są zmęczeni muszą odpocząć.
                        • baseciq Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 14:27
                          Jak pisałem, jest to plotka. Natomiast firmy posiadające więcej klientów,
                          bardziej skomplikowane usługi i dostające dużo więcej haraczu od abonentów mają
                          dużo gorzej rozwinięte ekipy naprawcze. Nie zapominaj że jest to zdarzenie
                          losowe, którego zabezpieczenie faktycznie mogło być nieuzasadnione ekonomicznie.
                          Jeżeli w samej Zielonce poszły 4 Tr, to ciężko tutaj oczekiwać, że w środku
                          nocy, rejon energetyczny posiadający raptem 210 tys. mieszkańców (ile to
                          gospodarstw domowych nie potrafię ocenić) będzie w stanie zapewnić serwis na
                          poziomie jaki można spotkać w wielomilionowej Warszawie. Ot, wypadek losowy i
                          tyle, pewnych rzeczy nie przeskoczysz, albo będziesz potrzebował takich finansów
                          że za prąd musielibyśmy płacić 5 razy więcej.

Natomiast karygodny i doprowadzający do wściekłości jest brak jakiejkolwiek
                          informacji on-line, lub chociaż automatu zgłoszeniowego na linii telefonicznej
                          który postarał się opisać awarię. Uspokoiłoby to wielu ludzi, zamiast rodzić
                          domysły.
                          • tomkrt Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 14:29
                            jeśli w Zielonce poszły 4 Trafa, w Ząbkach też na oko tyle, ile może mieć w rezerwie na placu taki Rejon Energetyczny 1-2 sztuki
                            • kama2201 Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 14:44
                              W Zielonce centralnej prąd jest cały czas,ale UPC zaczęło działać od 14.W
                              Wołominie przy torach też nie ma prądu(wiadomość z godz.10).PozdKM.
                  • tomkrt Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 14:09
                    Hym. może jak ktoś ma w pobliżu, zrobił by sobie spacerek do transformatorownii przy Gajowej, zobaczył czy tam jest jakiś ruch, jakieś zaparkowane samochody, może ktoś bedzie się nerwowo krzątał po terenie - wtedy można spróbować się zapytać.
                    Obstawiam na 80% że problem właśnie jest tam.

Podobno częśćiowo padła też sieć komórkowa w Ząbkach są problemy w erze, nie wiem jak z innymi operatorami. Chyba przy TBSach nie montuje się generatorów tylko UPSy, jeśli maszt jest w sttrefie awarii to po ok 10-15 godzinach przestaje pracować.

Na razie nie udało mi się dodzwonić do PGE Wołomin, ale z informaci jaką od kogoś pocztą pantoflową, na razie awaria w Ząbkach nie jest usuwana, ekipy są ciągle w terenie a pierwszeństwo mają obiekty strategiczne np. szpitale, kolej.
                    • baseciq Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 14:21
                      Prądu nie ma praktycznie w połowie powiatu. Cieszmy się że awaria ominęła infrastrukturę kolejową bo pociągi jeżdżą normalnie. Natomiast pracować będą do upadłego. Co prawda nie uzyskałem jednoznacznej informacji że ZEWT-dystrybucja usuwa usterki 24h na dobę, niemniej jednak, w przypadku tej awarii mobilizowane są wszelkie możliwe siły (ze ściąganiem ludzi z urlopów włącznie). Oczywiście nikt nie jest w stanie podać konkretnej daty czy godziny usunięcia awarii.

Mi się akurat udało dodzwonić na około trochęPrądu nie ma praktycznie w połowie powiatu. Cieszmy się że awaria ominęła infrastrukturę kolejową. Natomiast pracować będą do upadłego. Co prawda nie uzyskałem jednoznacznej informacji że ZEWT-dystrybucja usuwa usterki 24h na dobę, niemniej jednak, w przypadku tej awarii "mobilizowane są wszelkie możliwe siły (ze ściąganiem ludzi z urlopów włącznie)".
                      • bioo Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 14:36
                        tu miła wiadomość :)
                • chudzini Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 21:53
                  U mnie UPC działa
    • etomek321 Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 15:10
      Dzwonilem godz temu na infolinie UPC. Internet i kablowka przy Szwolezerow
      bedzie ok 16ej.
    • liquido Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 15:46
      Info od zakładu fryzjerskiego na bajkowym... wlasnie włączyli PRĄD:D
      • liquido Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 15:48
        moze ktos potwierdzić?
        • tomkrt Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 15:51
          Potwierdzam, dodzwoniłem się do domu.

Parafrazując Misia Bareii:
          Jest prónd, prónd jest we wiosce...
          • ojganek Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 15:52
            Godzina 15:30 prąd powrócił;]
          • tofeek Re: Ząbki bez prądu 27.07.09, 16:22
            tomkrt napisał:

> Potwierdzam, dodzwoniłem się do domu.
            >
            > Parafrazując Misia Bareii:
            > Jest prónd, prónd jest we wiosce...

Wojna bedzie, przed wojna tez byl.
    • cnet Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 17:22
      bioo napisała:

> od wczorajszych godzin wieczornych (ok.22:30) Ząbki południowe (na
      pewno
      > kwiatowa, Sikorskiego) są bez prądu...
      > rano nadal prądu nie było

Na Kruczej jest i nie bylo przerw w dostawie.

robert
    • tomkrt Re: Ząbki bez prądu 24.07.09, 23:34
      Jest też efekt uboczny przerwy w dostawach prądu.
      Zegary sterujące oświetleniem ulicznym się rozregulowały i w obszarach gdzie nie było prądu latarnie się nie palą, zapewne zapalą się w dzień.
      • tomkrt Doniesienia prasowe o wczroajszym blackout-cie 25.07.09, 13:56
        Z dodatku Warszawa Dziennika
        www.tomaszkret.pl/zabki/090725_Dz.jpg
      • anka.k76 Re: Ząbki bez prądu 25.07.09, 19:51
        Tak, to prawda, dzisiaj w ciągu dnia świeciły latarnie przy Skorupki od świateł
        w stronę Wołomina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka