big-smoczyca
14.10.10, 17:55
Witam!!!
Niedługo będziemy zmieniać córce fotelik, bo w "koszyczku" powoli przestaje się mieścić. Na początku chciałam kupić Evolvę 1-2-3 Plus, ale ona nie ma testów (a do cybexa i kiddy jakoś nie jestem przekonana). Teraz zastanawiam się nad Kingiem Plus, bo ma dobre oceny w testach ADAC, ale mam jeszcze kilka pytań:
1. Obecnie jeździmy KIA cee'd, jednym z pierwszych modeli, a w przyszłym roku być może przesiądziemy się do nowego KIA Sportage. czy fotelik ten będzie stabilny w obydwu tych samochodach?
2. O co chodzi z tapicerkami - są linie TrendLine, HighLine i chyba jeszcze coś. Sądzę, ze te HighLine powinny być najlepsze, ale mi ten welur kompletnie nie leży. Skłaniam się ku wzorowi Bella lub Jet. Britax robi tapicerki z różnych materiałów - niektóre wydają się strasznie sztuczne, a chciała bym, żeby mojemu dziecku było komfortowo. Jeśli te z serii HighLine(Amanda nawet może być) są takie super, to jakoś przeżyję ten welur. Którą wybrać?
3. Czy ten fotelik jest w końcu wąski, czy szeroki? Koleżanka dwie swoje córeczki wozi w Britaxach i twierdzi, że to jedne z szerszych i wygodniejszych fotelików, natomiast na forum spotkałam się z opiniami, że są małe.
4. Kiedy mogę przesiąść dziecko do nowego fotelika - czy wystarczy, że będzie ważyć 9 kg (w ubraniu, czy bez?), czy musi jeszcze do tego mieć określony wiek? I czy może sama nie siadać(jak trzymam ją na kolanach siedzi prawie sama, ale się jeszcze nie podnosi do siadania)?
5. Czy na foteliki są jakieś promocje/przeceny? Kiedy wchodzą foteliki z nowego rocznika? Różnią się czymś? Kupić teraz, czekać na przeceny, czy może na nowszy model?
6. A może jest jakiś lepszy (bezpieczniejszy i wygodniejszy) fotelik w podobnej cenie?
Dodam, że Gosia jest szczupłym, ale długim dzieckiem. Nie wiem ile waży obecnie. Zależy mi na jak najszybszej zmianie fotelika, bo ten który mamy teraz jest kiepski i podczas każdej podróży mam serce na ramieniu. A poza tym zrobił się ciasny w ramionkach i córka w zimowych ubrankach może się nie zmieścić.
Z góry dziękuję za pomoc.
PS.Ilhenny, co z twoim sklepem?