Dodaj do ulubionych

fotelik do nissana micra i volvo v70

21.11.10, 23:29
witam, maks ma 7 miesiecy i glowke na granicy w maxi cosi cabrio, co wybrac dalej?
potrzebuje dwoch fotelikow do micry z 2004- jest isofix ale nie upieram sie, ze musi byc z isofixem i do volvo v70- nie ma isofixu, do micry nakrecilam sie na bebeconfort axiss, ze mozna go obrocic i latwiej wkomponowac malucha, ale ten z kolei isofixu nie ma,
a i jeszcze jaki fotel grupy 15+ do volvo- mamy rodi xr, buja sie z dzieckiem na lewo i prawosad
dziekuje z gory za pomoc
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: fotelik do nissana micra i volvo v70 21.11.10, 23:42
      7 miesięcy to za mało na zmianę fotelika montowanego przodem, jeśli dziecko jest tak duże to Axsis nie jest dobrym pomysłem, bo to jeden z mniejszych fotelików, obracanie fajne, ale przydaje się w wysokich samochodach VAN SUV
      jeśli nie uda się do jeździć kilka miesięcy to poszukamy 0-18 montowanego tyłem
      V70 jest taka wersja z niewyjmowanymi zagłówkami, jeśli masz taką, to Besafe Izi Up 15-36 przyślij link do zdjęcia kanapy
      • anetus77 Re: fotelik do nissana micra i volvo v70 22.11.10, 13:34
        ok, dzieki , kanape w volvo sfotografuje jak maz wroci, a poki co najpilniejszy bylby ten fotelik dla siedmiomiesiecznika do micry- moze faktycznie z grupy0-18 teraz woze cabrio na zwyklej bazie caly czas z przodu (poducha wylaczona rzecz jasna) i z tego rozwiazania jestem poki co zadowolona-, czasem jeszcze wpinam fotel w wozek, ale tak jak wspomnialam miesce na glowe sie konczy i w kurtce maksa upycham na maksasmile
        jezdze glownie po miescie (a raczej stoje w korkach ostatnio), kilka razy dziennie musze wyciagac i wkladac malucha, najlepsze byloby , aby mozna bylo montowaz tylem bez isofix (poczatkowo moglabym wozic jeszcze z przodu), a pozniej normalnie tylem w isofix- ale to chyba za duzo dobrego? wyszukalam- britax first class ( 4 lata temu uzywalismy king i w mikrze bylo ok ale nie bylo takiego wyboru jak dzis)/ renolux obrotowy (ta funkcja kurcze mnie krecismile/ concord ultimax - zadnego nie widzialam na zywo, czekam na krytyke od fachury, bo ja juz mentlik mam a nie cierpie chodzenia po sklepachsmile
        • mrukumaster Re: fotelik do nissana micra i volvo v70 22.11.10, 13:58
          Po pierwsze od sierpnia zmieniły się przepisy i nawet jak jest wyłączana poduszka dla pasażera to dziecko nie może być przewożone z przodu (w momencie wypadku zawsze jest możliwość wybuchu poduszki). Po drugie pytanie czy wyciągnęłaś wkładkę w foteliku? jeżeli nie to wyciągnij ją i za 2-3 miesiące dopiero pomyślimy o zmianie fotelika. Ile maluch ma centymetrów bo musi być bardzo długi jeżeli już głowa jest na krawędzi, zawsze możesz wstawić zdjęcie dziecka w foteliku i zobaczymy ile w rzeczywistości tego miejsca jest.
          • anetus77 Re: fotelik do nissana micra i volvo v70 22.11.10, 14:09
            ok super, ze takie forum jest i ludzie zyczyliwi wkladki nie ma tzn tej pianki splycajacej,yrobie foze bo moze faktycznie przesadzam,zmartwiles mnie, ze nie mozna na przedniej kanapie boje sie ze sie zaplacze a ja wsciekne...sama na codzien jezdze...
            • mrukumaster Re: fotelik do nissana micra i volvo v70 22.11.10, 15:18
              Wyciągnij całą wkładkę nie tylko piankę spłycającą. Podejżewam że miejsca będzie wystarczająco jeszcze na 2-3 miesiące no chyba, ze maluch z dużych dzieci jest.
              • anetus77 Re: fotelik do nissana micra i volvo v70 22.11.10, 19:10
                ten moj cabrio to chyba wkladki nie ma-byla taka aureolka dla noworodka z miejscem na pianke splycajaca i chyba nic wiecej???maks ma ok.78cm,ale wazy 8850-nagi przed obiadem,wiec chyba trzeba sie przemeczyc jeszcze
                przy okazji-pojawil mi sie inny problem w mikrze-fotelik romer kid z isofixem,maja przesiadla sie do niego w wieku 2 lat i 2 mies-takie duze dzieci mamsmileteraz ma piec lat i nie mozna podniesc zaglowka-budowa auta nie pozwala- zahacza o plastik takie zaokraglenie -jak nie jest to jasne zrobie foto, nie wiem co zrobic- wypiac z isofixu i przesunac-ale mocowanie pasow byloby pod fotelem, przesunac kanape do przodu-za malo miejsca na nogi,zostawic sama podkladke,-maja mimo, ze duza-wazy 26kg jest pieciolatka zdarza jej sie zasypiac??? a moze jest jakis fotelik pasujacy lepiej do mikry,mam jeszcze mc rodi xr- byl kupiony do volvo- ale w nim lata na boki i nie uzywamy go- uparlam sie na isofix a moze ten rodi by pasowal-nigdy nie sprawdzalam...maja w volvo jezdzi na zintegrowanym podpupniku,ale w mikrze jakos do samej podkladki nawet z isofix nie mam przekonania. a moze jakis fajniejszy teraz nowy- teraz korzystazlaby z niego pieciolatka, a za dwa lata bylby dla obecnego siedmiomiesiecznego?
                • ilhenny Re: fotelik do nissana micra i volvo v70 22.11.10, 19:30
                  80 mieści się w Cabrio i wytrzymacie dwa miesiące jeszcze
                  przyślij fotkę z Micry bo jestem bardzo ciekawy o co chodzi
                  • anetus77 Re: fotelik do nissana micra i volvo v70 22.11.10, 20:42
                    super czyli na dwa mies. mam spokoj z fotelikem dla malego, jutro zrobie zdjecie tego romera kid w mikrze, szkoda, ze w sklepach ludzie nie maja takiej wiedzy jak wy albo nie chce sie imsad przynajmniej w jednym , chyba najwiekszym w Poznaniu- nikt mi nie powiedzial, ze nie kazdy fotelik do kazdego auta, o maly wlos wyszlabym z fotelem za tysiac zlotych- ktory spodobal mi sie tak jak buty albo sukienka a do auta nie wiadomo czy w ogole moznaby zamontowac...
                    • anetus77 Re: fotelik do nissana micra i volvo v70 24.11.10, 15:49
                      dodalam do mojego profilu zdjecie z promolemem romera w mikrze (chodzi o skonczenie sie mozliwosci wyciagniecia zaglowka) widzicie to zdjecie? bo nie wiem jak sie dodaje foty- robie od kilku dni jestem na forum a foty dodaje pierwszy raz
                      • ilhenny Re: fotelik do nissana micra i volvo v70 24.11.10, 15:59
                        to poproszę link bo nie widzę
                        • anetus77 micra romer problem 24.11.10, 20:44
                          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2521804,2,1,mikra-romer-kids.html
                          • ilhenny Re: micra romer problem 24.11.10, 20:59
                            czyli zagłówek dotyka słupka, na pewno nie fajnie i jest problem do rozwiązania
                            moja propozycja to Kid na przednie siedzenie, a Cabrio po środku na kanapie
                            może chłopaki coś zaproponują, albo jeszcze mnie nawiedzi jakiś pomysł
                            • anetus77 Re: micra romer problem 24.11.10, 21:21
                              no dobra ale pisali , ze przepisy od sierpnia zmienione i nie mozna wozic dzieci z przodu- no chyba, ze dotyczy to tylko fotelikow montowanych tylem? a mc priori xr- moze sprobowac zamiast romera czy to nic nie da? trzymac tego priori "na zas" dla malego, czy pozbyc sie i za czas jakis kupic cos lepszego, przypominam, ze wg mojego montazu w volvo latal z dzieckiem na lewo i na prawo- w pozycji rozlozonej (przod podniesiony) to w ogole masakra byla- zaglowki sa ruchome chyba nawet sciagalne, zmiana auta w najblizszej przyszlosci nie grozi, a nawet jak wygramy w totolotka to i tak znowu na volvosmile
                              • ilhenny Re: micra romer problem 24.11.10, 21:33
                                w samochodach z poduszką na przednim fotelu nie można montować fotelików tyłem, zabronione prawem, fotelików 9-18 przodem, zabraniają instrukcje obsługi fotelików, więc teoretycznie wystarczy wyłączyć poduszkę i można spokojnie jeździć, w foteliku 15-36 poduszka ma być włączona
                                ten słupek jest tak blisko że bałbym się wozić tam dziecię, za mało blachy
                                Volvo wyjmij i wsadź odwrotnie zagłówek
                                • anetus77 Re: micra romer problem 24.11.10, 23:00
                                  narazie poducha wylaczona bo cabrio jezdzi-ale wlasnie ktos pisal, ze wg nowych przepisow nie powinno? przepisy to jedno a wygodna i bezpieczenstwo drugie, a z tym rodi xr to nie jest tak, ze spod fotela malo stabilny czy tak mi sie zaczelo wydawac w porownaniu z wczesniej montowanym romer king, ktory byl stabilniejszy? a moze w tej mikrze zostawic tylko podstawke? choc mala ma dopiero 5lat mimo duzych gabarytow?
                                  • ilhenny Re: micra romer problem 24.11.10, 23:36
                                    foteliki 15-36 nie są tak stabilne jak 9-18, one muszą się poruszać razem z dzieckiem w czasie wypadku i może dla tego masz dyskomfort bo porównujesz go do Kinga, albo Isofixowego Kida
                                    bezpieczniej jest z tyłu na środkowym miejscu, można się przyzwyczaić, ja tak montuję i nawet łatwiej mi wkładać dziecko niż na boki
                                    o poddupnikach też trzeba zapomnieć, bo co raz częściej w samochodach są poduszki boczne, a dzieci są do nich za niskie
                                    • mrukumaster Re: micra romer problem 25.11.10, 08:16
                                      Ihenny podał najlepsze rozwiązaniem. Starszak na przód a Cabrio na środek smile
                                      • anetus77 Re: micra romer problem 25.11.10, 16:17
                                        ok ale cabrio uzywam z easybase wiec chyba tyl-bok?problem fotela do volvo chwilowo znikl-facet z naprzeciwka na trzeciego widzac, ze sie nie zmiesci wybral uderzenie w volvo osobowe a nie ciezarowe=odpadlo kolo,drzwi,3*airback na szczescie dzieci nie bylo na pokladzie-ciekawe co powie warta mam nadzieje, ze kasacja,choc w PL roznie bywa-tak, ze do czasu wyjasnienia zostalismy z 1 autkiemsad
                                        • mrukumaster Re: micra romer problem 26.11.10, 13:21
                                          no to zawsze można zrezygnować z bazy gdyż easy base nie zwiększa bezpieczeństwa co najwyżej błąd montażu.
                                          • ilhenny Re: micra romer problem 26.11.10, 13:45
                                            jak masz bazę to jeszcze lepiej, bo zamontujesz za pasażerem
                                            • anetus77 Re: micra romer problem 26.11.10, 21:10
                                              a o co chodzi ze zlym montazem bazy ? raz wpielam troche za luzno w pasy i latala, ale teraz trzyma sie sztywno, jak zrezygnuje to za kazdym razem musze odpinac fotel z pasow, bo nie potrafie z zapietego wyjac dziecka(przeszkadza ten pas nad nogami), jak byl mlodszy to probowalam nie odpinac fotela ale teraz juz nie dam rady, a to w sytuacji, gdy kilka razy dziennie wkladam i wykladam malca robi sie skomplikowane
                                              • ilhenny Re: micra romer problem 26.11.10, 21:48
                                                montuj z bazą na sztywno z boku, wtedy nie przeszkadza słupek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka