Dodaj do ulubionych

Kia i Peugot

16.12.10, 15:31
Widzę, że wybór fotelika zależny jest też od samochodu więc poruszę jednak nowy wątek. Mam Kię Pro Ceed czyli trzydrzwiowa i peugota. Mają isofix. Co polecicie dla 10 miesięcznego dziecka. Najważniejsze jest dla mnie bezpieczeństwo i wygoda, tzn, żeby dziecko mogło sobie wygodnie spać. I słyszałam jeszcze o fotelikach obrotowych do których łatwo włożyć dziecko. Dla mnie byłoby idealne do trzydrzwiowego samochodu. Co o nich myślicie.
Obserwuj wątek
    • a13nka Re: Kia i Peugot 16.12.10, 15:43
      a Peugot jest Peugotem 307. A tak przy okazji to czemu niektóre foteliki nie pasują do poszczególnych samochodów? Z pierwszym fotelikiem (0-9) nie było takich problemów.
      • ilhenny Re: Kia i Peugot 16.12.10, 17:10
        W Kiance nie ma problemów ale za to w 307 SW jest już pionowe oparcie i już nie wszystkie foteliki pasują, dodatkowe problemy to kanapy pod dużym kątem jak Audi Mazda , wystające zamki pasów Honda Opel , cienkie pasy Ford , za krótkie pasy Opel i Japońskie samochody, profilowane siedzenia jak w autach sportowych zwane bułami i jeszcze wiele innych ciekawostek, jak na przykład niewyjmowane zagłówki w Volvo albo za mało miejsca na foteliki 15-35 Nissan Micra, to tylko pobieżnie
        • mrukumaster Re: Kia i Peugot 16.12.10, 23:04
          Do kii nowej to wszystko chyba wejdzie (czasem testuje) jeśli chodzi o drugi samochód jak masz możliwości to wstaw zdjęcie kanapy bo znajdź zdjęcie podobnej. Fotel obrotowy w samochodzie 3 drzwiowym to bezsens bo nie masz drzwi do których obrócisz fotelik. Jeżeli szukasz fotelika na isofix to masz troszke do wyboru: Romer safefix Plus (jeżeli masz w obu samochodach toptheter) to jeszcze Safefix TT, Romer Duo plus (można używać bez TT ale lepiej mieć) Maxi Cosi Priorifix, Besafe Izi Comfort isofix, bądź jeżeli kanapy w samochodzie będą odpowiednie i nikt na przednim siedzeniu pasażera nie usiądzie to uniwersalny Besafe Izi Combi isofix (na isofix tyłem), który może być montowany także przodem na pas
          • beata_17 Re: Kia i Peugot 17.12.10, 09:13
            w peugeot 307SW mielismy maxi cosi Tobi i sprawdzal sie bardzo dobrze
            Teraz uzywamy Römer Kidfix z isofixem przedzial 18-36 (w innych samochodach) i jesli bede kupowac fotelik 9-18 dla mlodszego synka to na pewno z isofixem najpewniej römera
            • ilhenny Re: Kia i Peugot 17.12.10, 12:43
              peugeot 307SW maxi cosi Tobi, pasuje z malutkim ale, troszeczkę za dużo jest miejsca między oparciem a fotelikiem, czyli dwa centymetry , to takie czepianie się i malkontenstwo
              • a13nka Re: Kia i Peugot 17.12.10, 12:56
                No właśnie, a to ma duże znaczenie? No i jak to jest z tymi fotelikami montowanymi tyłem? Dzieciom nie wystają za bardzo nóżki? Bo teraz mam Maxi Cosi i małej nogi się już nie mieszczą.
                • a13nka Re: Kia i Peugot 17.12.10, 13:02
                  A ja nie mam Peugota 307 SW tylko peugota 307 jeżeli ma to jakieś znaczenie
            • a13nka Re: Kia i Peugot 17.12.10, 12:54
              A to dlaczego romera a nie maxi cosi Tobi? Skoro się sprawdził?Co jest fajniejszego w romerze? Szczerze mówiąc to dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłby fotelik z isofixem przodem lub tyłem do kierunku jazdy, bez koniezności użycia pasów. He he ale wymyśliłam... No ale mam chyba za duże wymagania. No i zawsze mogę kupić dwa wink
    • a13nka Re: Kia i Peugot 17.12.10, 09:41
      dzięki za wszystkie podpowiedzi. Muszę to sobie na spokojnie pooglądać i przemyśleć. smile
      • a13nka Re: Kia i Peugot 17.12.10, 14:53
        a powiedzcie jeszcze czym się różni Be Safe IZI Combi X2 od X1 i ile gwiazdek ma Be safe IZI Combi X1bez bazy? I znalazłam jeszcze fotelik Fair G01 z isofixem który można montować przodem i tyłem. Co o nim sądzicie? Bo ma 4 gwiazdki i przodem i tyłem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka