afi66 27.11.07, 12:39 Od 3 miesięcy biorę ten lek migren nie mam( mam nadzieję ze nie będe mieć). Lek jest inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eni40 Re: Asertin 27.11.07, 13:00 www.psychiatria.pl/forum/vt,49,243,31043 ale tu wszyscy pisza ze maja po tym silny bol glowy..dziwne.. poza tym samo dzialanie i przeznaczenie leku poraza.. wole moje migrenki niz dodatkowe po leku jeszcze.. no ale fajnie ze tobie pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
annt3 Re: Asertin 27.11.07, 20:37 ja po asertinie mialam niezla hustawke a migreny nie przeszly,,, Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Asertin 28.11.07, 09:49 Asertin, inna nazwa Asentra, chem. Sertralinum. jest to: """"Co to jest lek Asertin 50 i w jakim celu się go stosuje? Asertin 50 należy do grupy leków zwanych selektywnymi inhibitorami wychwytu zwrotnego serotoniny, będących lekami przeciwdepresyjnymi lub stosowanymi w zaburzeniach obsesyjno-kompulsyjnych. Serotonina jest naturalną substancją występującą w organizmie, która wpływa na nastrój. Niski poziom serotoniny w mózgu wiąże się z występowaniem depresji, a leki te pomagają w przywróceniu prawidłowego poziomu serotoniny w mózgu.""" kalamazoo.pl/leki/opis/41/asertin_50 W migrenie leki antydepresyjne stosuje sie z tego samego powodu - wahan poziomu serotoniny. I jak ze wszystkim, jednym pomaga, drugim szkodzi. Skutkami ubocznymi nie ma sie co tak przejmowac, wszystkie musza byc zgodnie z prawem podane pomimo ze niektore sa bardzo rzadkie. Niemniej jednak dobrze jest o nich wiedziec i miec sie na bacznosci. Skutki uboczne zwykle po tygodniu, dwoch ustepuja. Zwroccie tez uwage ze leki antydepresyjne moga wchodzic w reakcje z tryptanami: ""Stosowanie innych leków: Należy poinformować lekarza prowadzącego o wszystkich przyjmowanych ostatnio lekach, nawet tych, które wydawane są bez recepty. Wystąpić mogą interakcje niektórych leków z lekiem Asertin 50. Są to takie leki jak: lit (lekarz prowadzący zleci badania stężenia litu we krwi); sumatryptan (lek stosowany w migrenowych bólach głowy); niesteroidowe leki przeciwzapalne takie, jak ibuprofen lub diklofenak oraz kwas acetylosalicylowy, dipyridamol lub tyklopidyna (leki te mogą powodować krwawienie); warfaryna (lek rozrzedzający krew – lekarz prowadzący zleci badania stężenia warfaryny we krwi); tolbutamid (lek stosowany w cukrzycy); fenytoina (lek stosowany w padaczce); zolpidem (lek nasenny); cymetydyna (lek stosowany w zgadze)."" Porozmawiajcie z lekarzem jesli cos z tego bierzecie ile i kiedy co brac aby nie bylo problemow. Venus Odpowiedz Link Zgłoś