Dodaj do ulubionych

pierwszy fotelik 0-13

19.12.10, 16:28
witam
mam prośbę czy możecie mi pomóc w wyborze 1 fotelika dla mojego dziecka. juz tłumacze o co chodzismile chciałabym, aby fotelik był/miał:
1. wysokie oceny w testach (min 4*)
2. zależy mi aby był duży (dziecko podobno juz wazy 4 kg, a to jeszcze 2 tyg i wierze ze tak może byc ponieważ rodzice można byłoby tak powiedziec - wielkoludywink
3. wygodny i miał dobra "oddychającą" tapicerkę, ponieważ bardzo często podróżujemy do rodziców tzn 400 km w jedną stronę i pewnie nadal tak bedzie bo to 1 wnuksmile (chociaż wiem, że i tak w pierwszym foteliku zawsze się pocą)
4. auta to skoda octavia i ford mondeo obydwa 2007 rok produkcji
Obserwuj wątek
    • jaszczurka_bez_jadu moje propozycje - prosze o rozpatrzenie 19.12.10, 17:09
      1. BESAFE fotelik iZi SLEEP - czy on nie jest największy? jesli tak czy noworodek w nim nie "tonie" chociaz to mi nie przeszkadzałoby bardzo bo dzieci bardzo szybko rosna, a zależało by mi zeby jak najdłuzej jeździł w foteliku "kołysce"
      2. maxi cosi: citi, cabrio oraz nowe peble - czym one się właściwie różnia? czy citi nie jest mniejszy? i czy w peble to "kółko" wokoło głowy nie jest gorsze od poprzedniego "wałeczka" który chyba lepiej przylegał?
      3. jane strata - ocena dobra i interesuje mnie to pobłebianie siedziska własnie ze wzgledu na wygode poniewaz tak jak pisałam jeździmy w długie trasy, czy on nie jest mały bo cos tak czytam
      4. concord ale ten nowy intense - pytania podobne jak w jane, nic o nim nie moge odszukac moze dlatego ze jest jeszcze świezy?

Bardzo zależy mi, aby oprócz 2 ekspertówsmile wypowiedzieli sie rodzice, których dzieci uzywaja tych fotelików. Jesli moglibyscie prosze napiszcie do jakiej wagi, wzrostu i wieku jeździły w powyzszych fotelikach

wiem, wiem męcze, ale to dla mnie ważnesmile wystarczy, że musze walczyc z rodziną, która uwaza to za fanaberie bo kiedys fotelików nie było... , bo to i tak nie pomoze przy wiekszej predkości..., a szczytem było chwalenie się fotelikiem z biedronki za 90 zł i wysmiewanie mnie za "takie cuda" jak mojesad wiem wstyd mi za moja rodzine, całe szczescie rodzice mnie popieraja, pomimo ze 25 lat temu tez nas nie wozili w fotelikach, uwazają ze robie oksmile
      • mrukumaster Re: moje propozycje - prosze o rozpatrzenie 19.12.10, 17:50
        Besafe jest najdłuższy ale też najcięższy ze wszystkich. Na pewno obszerny jest Romer Baby Safe Plus. Citi od Cabrio różni się tapicerkami, Cabrio jest szerszy ciutke i ciut bezpieczniejszy. O Pebble się nie wypowiem bo dla mnie to nic szczególnego za dużą kase. Jane strata nowa nie wiadomo jaki ma wynik testowy bo jest zmieniona w stosunku do tej co ma 5*. W Besafe to, że jest długi nie przeszkadza w wożeniu noworodka. Komfort przewożenia dla dziecka 400km w fotelikach 0-13kg jest ogólnie kiepski. Ogólnie jeżeli jedziemy taki kawał trasy to najlepiej nocą jak dziecko śpi i co godzinę półtora powinno mieć przerwę od fotelika. W Besafe możesz w tedy rozłożyć do leżenia aby kręgosłup odpoczął a dziecko może w tedy spać. Jedyna wada to waga. Spoci się w każdym smile
        • ilhenny Re: moje propozycje - prosze o rozpatrzenie 19.12.10, 23:09
          z tego co piszesz to faktycznie Besafe będzie najlepszy pasuje do wózków na adaptery maxi cosi
          rozkład się do spania na płasko po wypięciu z samochodu i jedna wada to waga
        • jaszczurka_bez_jadu Re: moje propozycje - prosze o rozpatrzenie 19.12.10, 23:56
          dziękuje za odpowiedzi czyli jest tak jak myslałam spoci się w kazdym szału z wygodą nie ma, ale to nie łóżeczko w koncu. a co z tym concordem wydaje się interesujący? czy to prawda ze poprzedni jane jest jednak mały? jeszcze tego romera obejrze, i rozumie ze wszytkie wymienione pasują do obu aut?

czekam na wypowiedzi rodziców
      • jul-kaa Re: moje propozycje - prosze o rozpatrzenie 20.12.10, 00:06
        Jaś ma 8,5 m-ca, waży >9kg, mierzy jakieś 74cm. Od jakiegoś czasu na szczęście sam siada i ładnie siedzi. Na szczęście, bo już wyrósł z Maxi Cosi Cabrio smile
        Z fotelika byłam zadowolona, Jaś w sumie też, był w nim na wakacjach (ale nie 400km...). Mieliśmy tapicerkę Tango Red, jest miła w dotyku. Na lato uszyłam polarową wkładkę, która odprowadzała pot. Sprawdziło się.
        Fotelik montowaliśmy kilka razy do stelaża od wózka Jedo (mieliśmy adaptor), to też wygodna rzecz.
        Jeśli masz jakieś pytania, to chętnie odpowiem smile
        • ilhenny Re: moje propozycje - prosze o rozpatrzenie 20.12.10, 00:56
          co do wkładek antypotowych to tylko Aerosleep się sprawdza
          dobrze jest mieć wózek do którego można dołączyć fotelik, więc napisz jaki masz, albo chcesz mieć wózek i wtedy drogą eliminacji coś zostanie do rozważenia
          • jotka_k Re: moje propozycje - prosze o rozpatrzenie 20.12.10, 09:38
            mielismy Maxi-Cosi Cabriofix- córka jeździła w nim ponad rok, jest szczupła ale wysoka, mając ponad 80 cm wzrostu głowa jej jeszcze nie wystawała
            z fotelika byliśmy bardzo zadowoleni, mieliśmy tez bazę isofix wię wygoda użytkowania bezsprzeczna, polecam z czystym sumieniem
            nasz spakowany czeka na kolejnego użytkownika
          • jaszczurka_bez_jadu prawdopodobne wózki 20.12.10, 14:53
            najbardziej podoba mi się concord fusion stąd myśl o foteliku intense, ale zastanawiam się jeszcze nad slalomem pro stad jane, albo jeszcze implast eccoline
            nie spieszy mi sie bardzo z kupnem wózka, bo chwilowo mamy x-landera xq ale jakos te maleńskie kółeczka i kubełek do mnie nie przemawiaja
            niezależy mi szczególnie na wpinaniu fotelika, a jelsi miałabym to robic najbardziej podoba mi się besafe poniewaz mozna go rozłożyc
            • mrukumaster Re: prawdopodobne wózki 20.12.10, 18:50
              Besafe na xlandera zamontujesz smile
              • ilhenny Re: prawdopodobne wózki 20.12.10, 20:43
                i to już oficjalnie, od przyszłego roku będą odpowiednie atesty i homologacje
                na pierwsze XQ pasowały bez adapterów foteliki Romera
                • jaszczurka_bez_jadu Re: prawdopodobne wózki 20.12.10, 21:06
                  dziękuje za wszystkie odpowiedzi, teraz sama musze zdecydowac pomiędzy besafe, maxicosi cabrio ewentualnie romer
                  • ilhenny Re: prawdopodobne wózki 20.12.10, 21:43
                    pewnie że tak, ja używałem Cabrio i byłem zadowolony w zestawieniu z X-Landerem, żeby żona była silniejsza na pewno wybralibyśmy Besafe
    • aga-ta opinia rodzica o MC Cabrio :) 23.12.10, 12:37
      Mieliśmy Maxi Cosi Cabrio + śpiworek + baza na isofix.
      Rewelacyjny zestaw!
      Wpinanie/wypinanie z bazy - 3 sekundy.
      Śpiworek w zimie sprawdził się super, bo maluch ubrany domowo lądował w foteliku, potem w aucie, a jak się nagrzało, wystarczyło odpiąć śpiworek i było komfortowo.
      Latem używaliśmy też dodatkowego pokrowca frotte od Maxi Cosi (dostaliśmy gratis przy zazkupie fotelika) i trochę to pomogło z poceniem, chociaż gdy wracaliśmy z wakacji (300 km) młody podróżował w samej pieluszce.
      Do tego zestawu używaliśmy wózka Mutsy Urban Rider. Fotelik wpinał się na adaptery i dość często z tego korzystaliśmy - bardzo wygodna sprawa.
      Acha! Mały jeździł w tym foteliku ponad rok. Jak u Jotki - dziecię długie i chude, więc problemu nie było. Szczerze, to nie bardzo sobie wyobrażam jak 9-miesięczniak może się nie mieścić w tym foteliku latem...

Jak masz jakieś pytania, chętnie odpowiem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka