swoja_wlasna 15.12.09, 20:01 Na pewno wśród Was, rodzących w domu, są osoby z niezgodnymi grupami krwi. Jak sobie dałyście radę po porodzie z immunoglobuliną? Kupiłyście same i Wam położna podała czy jakoś Wam szpital podał? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawo-szka Re: immunoglobuliny 15.12.09, 20:32 Było już o tym Wyszukiwarka to naprawdę świetne narzędzie - polecam! Tutaj masz tylko dwa ze znalezionych na szybko tematów: forum.gazeta.pl/forum/w,45447,64214624,64673144,Ja_rodzilam_z_Rh_i_mam_doswiadczenie_.html forum.gazeta.pl/forum/w,45447,85160474,85160474,Cos_dla_mam_Rh_.html Odpowiedz Link
sun.pl Re: immunoglobuliny 17.12.09, 22:25 Potwierdzam, że wątki były, ale w tej kwestii ciągle się coś zmienia... Dopiszę się więc tutaj, bo też byłam takim przypadkiem. Synka rodziłam w domu ponad 2 lata temu, jest Rh+, więc Immuno nie była potrzebna (to były te "trudne czasy", kiedy nie była dostępna na polskim rynku - miałam się zaopatrzyć w niemieckiej aptece). Pół roku temu urodziłam córeczkę Rh-. Teraz w Polsce dostępny jest na receptę Rhophylac (ponad 400 zł). Ze względu na cenę nie wykupiłam przed porodem, tylko od razu po określeniu grupy krwi - znalazłam aptekę, w której sprowadzają "od ręki". Podała mi ją położna środowiskowa, którą także już wcześniej o takiej ewentualności poinformowałam. Życzę powodzenia i pozdrawiam Odpowiedz Link
kaakaa Sun.pl - chyba na odwrót... 17.12.09, 23:41 Immunoglobulinę podaje się matce "Rh-" jeśli urodzi dziecko "Rh+", więc chyba Twoje dzieci miały odwrotnie niż piszesz. Ja na czworo dzieci za każdym razem inaczej załatwiałam sprawę z immunoglobuliną, bo zmieniały się przepisy: * przy pierwszym - wyżebrałam w instytucie hematologii jeszcze przed porodem; miła pani doktor dała mi "na gębę" i pieczątkę w dowodzie, że mam Rh- * przy drugi - mój mąż dostał w wojewódzkiej stacji krwiodawstwa po okazaniu wyników, że ja jestem Rh- i nie mam przeciwciał a dziecko urodziło się Rh+ * przy trzecim - w stacji nie dali ale po okazaniu analogicznych dokumentów udało się wyżebrać w szpitalu * przy czwartym - miałam receptę i miałam po porodzie kupić za ciężki pieniądz, już było zamówione w aptece, ale się córka Rh- trafiła Odpowiedz Link
swoja_wlasna Re: Sun.pl - chyba na odwrót... 18.12.09, 08:40 Czyli jak już będę miała receptę, to najlepiej jest dowiedzieć się, która apteka w Krakowie posiada te immunoglobuliny na swoim stanie i ew. zarezerwować, tak? A powiedzcie mi jeszcze - kto pobiera krew dziecku, aby jak najszybciej oznaczyć grupę krwi? Położna odbierająca poród? Czy na następny dzień my mamy gdzieś jechać czy kogoś zawołać do siebie? Odpowiedz Link
kaakaa Re: Sun.pl - chyba na odwrót... 18.12.09, 14:05 Polecałabym taką kolejność zdarzeń: 1. Ok. 37 tygodnia (gdy już będziesz wiedziała, że będziesz rodzić w domu) pozyskać receptę na immunoglobulinę. 2. Zamówić w aptece, która tym handluje (nie każda handluje; ginekolog może wiedzieć, które apteki tym handlują). 3. Bezpośrednio po porodzie, przy pomocy położnej przyjmującej poród pobrać krew Tobie i dziecku z pępowiny. Zrobić badania "na cito" (pewnie prywatnie) - u Ciebie w kierunku przeciwciał anty-D a u dziecka na grupę krwi. Trzeba odpowiednio wcześnie omówić to z położną, żeby była przygotowana. 4. Jeśli wyjdzie, że u Ciebie nie ma przeciwciał a dziecko ma grupę "Rh-" to niezwłocznie kupić immunoglobulinę i podać domięśniowo w ciągu 72 godzin od porodu. 5. Jeśli wyjdzie inaczej - odpuścić. Odpowiedz Link
swoja_wlasna Re: Sun.pl - chyba na odwrót... 18.12.09, 16:31 4. Jeśli wyjdzie, że u Ciebie nie ma przeciwciał a dziecko ma grupę "Rh-" to niezwłocznie kupić immunoglobulinę i podać domięśniowo w ciągu 72 godzin od porodu. Nie rozumiem czegoś - a nie jest tak, że jeśli będzie miało dziecko RH-, czyli tak jak jak to dobrze i nic nie muszę z tym robić? Do dziś właśnie tak mi się wydawało. Odpowiedz Link
kaakaa sorry... 18.12.09, 16:59 To literówka jest. Oczywiście, trzeba podać jak dziecko ma "Rh+"! Jak ma minus to spokój. Odpowiedz Link
swoja_wlasna Re: sorry... 18.12.09, 20:17 A powiedz mi jeszcze dlaczego mam mieć immunoglobuliny jeśli nie będę miała przeciwciał. Bo teraz nie mam i jest ok; rozumiem, że jakby były to byłoby źle. To się zmienia przy porodzie? Odpowiedz Link
kaakaa Warunki do podania immunoglobuliny 29.12.09, 10:51 Immunoglobulinę podaje się matkom Rh- jeśli: * urodzą dziecko Rh+ oraz * nie mają we krwi przeciwciał anty D. Warunki te są jasne, jeśli zna się cel podania immunoglobuliny. Otóż, immunoglobulina to przeciwciała antyD. Takie przeciwciała jakie mogą wytworzyć się we krwi matki Rh- jeśli dostanie się do niej krew Rh+. Podanie tych przeciwciał z zewnątrz sprawia, że organizm matki ich nie wytworzy, a tych zewnętrznych po jakimś czasie pozbywa się bez śladu. W związku z tym nie ma sensu podawać immunoglobuliny matce, której dziecko ma Rh- gdyż nie mogło u niej dojść do immunizacji krwią Rh+. Nie ma również sensu podawać immunoglobuliny jeśli matka ma już przeciwciała, bo to oznacza, że immunizacja nastąpiła już wcześniej (nie w czasie porodu) i podanie leku nie zapobiegnie już wytwarzaniu przeciwciał - a taka jest jego rola. Dlatego kobietom Rh- bada się przeciwciała kilkakrotnie w czasie ciąży i bezpośrednio po porodzie przy kwalifikacji do podania immunoglobuliny. Odpowiedz Link
swoja_wlasna Re: Warunki do podania immunoglobuliny 30.12.09, 09:03 Teraz już wszystko jasne! Dziękuję! Odpowiedz Link