Dodaj do ulubionych

isofix 15+ dla szczupłego dziecka do avensis

10.01.12, 22:12
Witam,
Jeździmy toyotą avensis 2001, fotelik chcemy na bank z isofixem dla 4 latki (waga 14,6 więc licząc z ubraniem wychodzi na styk waga 15kg, ale wzrostem już na granicy jeżdżenia w starym foteliku więc pora na zmianę)
Poczytałam trochę watków i wiem że dla szczupłych dzieci polecany fotelik to Cybex Solution X2 fix. Super ważna jest wygoda - w każdy weekend robimy 2x150km, czy ten fotelik jest wygodny?
Mała z tych nieśpiących w podróży ale na wakacjach przydała się funkcja odchylanego fotelika więc rozważam zakup takiego z regulacją, czy CasualPlay protector jest OK dla chudzielców czy inny model z regulowanym oparciem polecicie? Im dłużej oglądam fotki tym bardziej mi się on zresztą podobasmile
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: isofix 15+ dla szczupłego dziecka do avensis 11.01.12, 08:27
      Cybex jak jest przypięty na isofix też ma funkcję odchylenia. Z tą pozycją "do spania" w fotelach z grupy 15-36kg zaczynają się jakieś mity i legendy tworzyć, a tak naprawdę to trzeba przymierzyć do dziecka i samochodu bo spotkałem się "parę" razy w życiu, że ktoś chciał kupić Casuala rozkładanego a wyszedł np. z "nierozkładanym" cybexem czy Romerem bo lepiej siedział w aucie i dziecku też wygodniej było.
      • meg1108 Re: isofix 15+ dla szczupłego dziecka do avensis 12.01.12, 20:48
        Moja córka jeździ w casualplay już 3 lata i jest dobrze.choć następny fotelik dla młodszej córki będzie już z isofixem.
        • katrinka82 Re: isofix 15+ dla szczupłego dziecka do avensis 12.01.12, 23:00
          Moja córka też szczupła i waga ta sama, byłam nastawiona właśnie na ten model Cybexa, pojechałam jednak zmierzyć do sklepu i ...kupiłam Romera Kdfix. Dziecku jest wygodnie, a fotelik jest stabilny. Do vw polo kupowałam.
          • belleb concord transformer xt 12.01.12, 23:09
            My mamy concorda i jestem ciągle pod jego wrażeniem. Jest im niższy tym węższy, mojemu dziecku pasuje - tzn. lubi go, uważa za wygodny. Fotelik rozkłada się do spania, chociaż tu mam takie zastrzeżenie, że realnie różnica w położeniu przy rozłożeniu do spania największa jest tylko, gdy dziecko jeszcze niskie i fotelik nie jest mocno rozłożony na wysokość. Im dziecko wyższe tym bardziej ta funkcja staje się iluzoryczna. No i plus taki, że nie demontuje się potem wraz z wzrostem dziecka oparcia (bo oparcie rośnie i poszerza się jednocześnie), tylko do końca dziecko jeździ w całym, kompletnym foteliku.
            • mrukumaster Re: concord transformer xt 13.01.12, 10:18
              Co do transformera trzeba pamiętać a ojednej ważnej rzeczy, ze względu na jego wagę nie powinno gi się używać w samochodzie bez isofixu i to jest jego główna wada. Co do odpinania pleców teraz większość producentów z wyższej półki nie oznacza na swoich fotelach możliwości przewożenia na poddupniku wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka