Dodaj do ulubionych

Po co są bazy do fotelików? Pytanie od laika

09.03.12, 23:50
Witam,

w pstatnich dniach rozpoczęłam radosne wbieranie wózka dla mojego dziecka. Siłą rzeczy, rozglądam się od razu za fotelikiem. Przekonana byłam, że kupię fotelik Maxi Cosi CabrioFix i będzie mnie to kosztować jakieś 500 PLN

Czytam, sprawdzam i... ogarnia mnie przerażenie.

Nie mam pojęcia, jak zamocować taki fotelik, ale wydawało mi się do tej pory,że przypomina się go jedynie pasami samochodowymi i tyle.
A tymczasem widzę, że są jeszcze jakieś bazy Family Fix, IsoFix itd.... Czy one są konieczne?! Bo kosztują, moim zdaniem, majątek! No i nigdy nic o nich nie słyszałam, nie mam o nich pojęcia.

Dzieciątko będzie wożone w dwóch samochodach Ford Fiesta V i Nissan Primera. To ma jakieś znaczenie?

Dziękuję za wszelką pomoc, bo od nadmiaru informacji i możliwych rozwiązań robi mi się słabo.
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: Po co są bazy do fotelików? Pytanie od laika 10.03.12, 07:44
      konieczne nie są ale w niektórych przypadkach foteliki z bazą wypadają w testach lepiej niż te bez bazy, no i znacznie ułatwiają korzystanie z fotelika, nie musisz za każdym razem motać pasów, tylko stawiasz fotelik na bazie i gotowe
      ja mam i polecam wink
      • to_me Re: Po co są bazy do fotelików? Pytanie od laika 10.03.12, 07:56
        Ah, rozumiem. Czyli niezależnie od tego, czy jest baza, czy nie, w każdym samochodzie, który posiada pasy przypnę dziecko bez problemu, ale z bazą jest to bezpieczniejsze?

Bo ja w pierwszej chwili zrozumiałam to tak, że baza jest potrzebna zależnie od modelu samochodu.

Dziękuję za odpowiedź smile
        • to_me Isofix 11.03.12, 08:44
          Wczoraj doczytałam gdzieś jeszcze, że system isofix, to jest coś, co od kilka lat jest na stałe mocowane we wszystkich produkowanych samochodach i to pomaga w przypięciu fotelika...

Jak sprawdzić, czy nasze samochody są wyposażone w ten system?
          • kwap666 Re: Isofix 11.03.12, 09:32
            albo poszukac metki z napisem isofix lub znaczkiem isofixa wink albo wsadzic paluszki miedzy siedzisko a oparcie kanapy i wymacac dwa druciki o szerokosci 2-3cm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka