beatka126
13.06.12, 22:30
Witajcie!
Od kilku dni podczytuje forum, bo powoli zbieram się do kupna nowego fotelika dla mojego smyka, gdyż zbliżamy się do 8 kg, więc 9 niedaleko, a nasz dotychczasowy fotelik to komplet od wózka, któremu niezbyt wierzę - kupując wózek nie miałam jeszcze takiej świadomości o bezpieczeństwie w aucie - posiadanie dziecka wszystko zmienia. No a poza tym zbliżają się wakacje i dłuższe podróże, sporo jeździmy z synkiem, więc fotelik będzie wykorzystywany bardzo często na krótkich ale też i długich trasach po 8-10 godz., stąd też szukam fotelika po pierwsze bezpiecznego, a po drugie wygodnego. Przy wyborze sugeruje się testami ADAC i przeglądam najlepsze foteliki z lat 2011-2012. Po obejrzeniu filmików na you tube moje zaufanie wzbudziły foteliki firmy CYBEX, jednak mój synek to chudzina - szczypiorek chudy, a długi jednak baaardzo ruchliwy i ciągle się zastanawiam czy on mi się jakoś nie wyślizgnie z tego fotelika - czy ta poduszka wystarczająco go przytrzyma, znów 5 punktowe pasy on już w dotychczasowym foteliku nieźle majstruje choć ma dopiero 10 miesięcy więc boje się co będzie później??? Zastanawiam się czy te poduszki są faktycznie takie bezpieczne, jak to wygląda w użyciu - wszak Juno FIX jako jedyny w 2012 otrzymał 5 w kat. bezpieczeństwo. Moje kolejne pytanie jeśli już zdecydować się na takie rozwiązanie to kupić Juno FIX 9-18, czy może od razu Pallas 2 FIX 9-36? Jeszcze nie mierzyłam tych fotelików w aucie, ani małego do żadnego nowego fotelika. Przeważnie będziemy używać fotelika w Skodzie Octavii Tour I, na tylnej kanapie mamy po stronie pasażera zaczepy Izofix i chciałabym je wykorzystać zwiększając bezpieczeństwo. Poza tym może ktoś już używał tych fotelików i czy faktycznie zastosowany system wentylacji działa na tyle, że nie będę synka wyciągała tak jak dotychczas całego mokrego na plecach??? Chyba, że możecie mi doradzić jakiś inny bezpieczniejszy fotelik dla chudziny, do Skody Octavii, z dobrym systemem wentylacji i możliwie dużym odchyleniu siedzenia do spania podczas dłuższych podróży???
Będę wdzięczna za pomoc!