Dodaj do ulubionych

Cybex - opinie o poduszkowcach

13.06.12, 22:30
Witajcie!
Od kilku dni podczytuje forum, bo powoli zbieram się do kupna nowego fotelika dla mojego smyka, gdyż zbliżamy się do 8 kg, więc 9 niedaleko, a nasz dotychczasowy fotelik to komplet od wózka, któremu niezbyt wierzę - kupując wózek nie miałam jeszcze takiej świadomości o bezpieczeństwie w aucie - posiadanie dziecka wszystko zmienia. No a poza tym zbliżają się wakacje i dłuższe podróże, sporo jeździmy z synkiem, więc fotelik będzie wykorzystywany bardzo często na krótkich ale też i długich trasach po 8-10 godz., stąd też szukam fotelika po pierwsze bezpiecznego, a po drugie wygodnego. Przy wyborze sugeruje się testami ADAC i przeglądam najlepsze foteliki z lat 2011-2012. Po obejrzeniu filmików na you tube moje zaufanie wzbudziły foteliki firmy CYBEX, jednak mój synek to chudzina - szczypiorek chudy, a długi jednak baaardzo ruchliwy i ciągle się zastanawiam czy on mi się jakoś nie wyślizgnie z tego fotelika - czy ta poduszka wystarczająco go przytrzyma, znów 5 punktowe pasy on już w dotychczasowym foteliku nieźle majstruje choć ma dopiero 10 miesięcy więc boje się co będzie później??? Zastanawiam się czy te poduszki są faktycznie takie bezpieczne, jak to wygląda w użyciu - wszak Juno FIX jako jedyny w 2012 otrzymał 5 w kat. bezpieczeństwo. Moje kolejne pytanie jeśli już zdecydować się na takie rozwiązanie to kupić Juno FIX 9-18, czy może od razu Pallas 2 FIX 9-36? Jeszcze nie mierzyłam tych fotelików w aucie, ani małego do żadnego nowego fotelika. Przeważnie będziemy używać fotelika w Skodzie Octavii Tour I, na tylnej kanapie mamy po stronie pasażera zaczepy Izofix i chciałabym je wykorzystać zwiększając bezpieczeństwo. Poza tym może ktoś już używał tych fotelików i czy faktycznie zastosowany system wentylacji działa na tyle, że nie będę synka wyciągała tak jak dotychczas całego mokrego na plecach??? Chyba, że możecie mi doradzić jakiś inny bezpieczniejszy fotelik dla chudziny, do Skody Octavii, z dobrym systemem wentylacji i możliwie dużym odchyleniu siedzenia do spania podczas dłuższych podróży???
Będę wdzięczna za pomoc!
Obserwuj wątek
    • kwap666 Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 13.06.12, 22:41
      forum.gazeta.pl/forum/w,97434,136238729,136238729,Hacking_manekinow_i_fotele_z_poducha.html
      9-36 odpusc dla 9kilowego dziecka. te fotele sa dobre dla 2-3 latkow. jesli chcesz przewozic dziecko mozliwie bezpiecznie poczytaj o fotelikach montowanych tylem do kierunku jazdy. podaj linka filmu z youtuba bo jestem szczerze ciekawy co cie tam tak urzeklo wink
    • aniaimax Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 13.06.12, 23:27
      ja mam pallasa 2fix, jestem z niego bardzo zadowolona (mlody tez) i uwazam, ze jest super fotelikiem, ALE nie dla tak malego dziecka. Moj mlody zaczal w nim jezdzic, jak mial 2,5 roku, 92 cm i 12kg i uwazam, ze te 90 cm i +/- 12 kg, to sa absolutnie minimalne wymiary dziecka, do tego fotela.
    • ponponka1 foteliki montowane tylem do 25 kg 14.06.12, 08:29
      MC Mobi
      Britax Multi tech (lub pod marka Volvo)
      Britax Max Way (trzeba sprowadzac z zagranicy)

do 18 kg
      Be Safe Izi Kid
      Be Safe Izi Combi
      Acta Graco DuoLogoc
      Acta Graco Bilogic
      Rømer Polaric

Nie sa to tanie fotelki, ale jak masz drobinke to starcza na baaardzo dlugo
      • sabina_online Re: foteliki montowane tylem do 25 kg 14.06.12, 13:21
        Który z w/w zamontuję pasami?Ewentualnie, żeby można było schować ISOFIX?
        • beatka126 Re: foteliki montowane tylem do 25 kg 14.06.12, 13:52
          sposób montażu BeSafe IZI Combi X3 bez izofixu www.youtube.com/watch?v=WKS2C1W0bf8&feature=related
        • ponponka1 Re: foteliki montowane tylem do 25 kg 14.06.12, 14:59
          MC Mobi - na pasy, tylko tylem
          Britax Multi tech (lub pod marka Volvo) - na pasy, tylem i przodem (z tym, ze przodem w pasach fotelikowych tylko do 18 kg)
          Britax Max Way (trzeba sprowadzac z zagranicy) - na pasy, tylko tylem

do 18 kg
          Be Safe Izi Kid - tylko na pasy lub tylko na izofix (izo nie da sie schowac)
          Be Safe Izi Combi - tylko na pasy (tyl, przod) lub tyl na izofix przod na pasy
          Acta Graco DuoLogoc - tylko tylem i tylko na izofix
          Acta Graco Bilogic - tylko tylem i tylko na pasy
          Rømer Polaric - tylko tylem i na izofox
    • kwap666 Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 14.06.12, 09:41
      poogladaj sobie o fotelach przodem i tylem i zwroc uwage na to co dzieje sie z szyja i glowa dziecka podczas zderzenia. roznice dobrze widac na czwartym filmie.
      www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=sssIsceKd6U&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=jQuBO18rvO0
      www.youtube.com/watch?v=AICRd2Em_18
      www.youtube.com/watch?v=KpaIUCgngSU - przy okazji fajny crash test pallasa na stronie race znalazlem big_grinbig_grinbig_grinbig_grin

ps nie linkuj sklepow
      • mrukumaster Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 14.06.12, 13:17
        A Polarica robi Recaro a nie Romer. Multi tech i Max Way pojawią się już niebawem w Polsce.
        • ponponka1 to moj blad - masz razcje Polaric to Recaro!!!! 14.06.12, 15:01

• beatka126 Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 14.06.12, 14:48
      Synek zasnął więc znów mogłam chwile poszperać poszperać po necie i przekonuje się do tego aby wozić młodego tyłem do kierunku jazdy, do gustu najbardziej przypadły mi foteliki BeSafe, tutaj jest też ujęty fotelik tej firmy w teście czasopisma www.auto-motor-i-sport.pl/magazyn/fotelik-dla-dzieci-fotelik-test-Besafe-Izi-Combi-X2-Maxi-Cosi-Tobi-Romer-Storchenmuhle-Chicco-Key-1-Recaro-Polaric-Cybex-Solution-X-fix-Kiddy-Discovery-pro-Concord-8833.html może stare dane bo z 2010 ale moim zdaniem rozsądne. Przyznam szczerze, że jakoś nigdy nie zainteresowały mnie foteliki tej firmy, ostatnio nawet będąc w dziecinnym rzuciłam na niego tylko okiem ale ta wielka wajcha mnie odrzuciła.... ale teraz po obejrzeniu ich na YT stwierdzam, że bardzo fajne rozwiązanie - bo hehe wiem do czego ta wajcha służywink Muszę jeszcze raz podjechać do sklepu i je obejrzeć. Ale może podpowiecie czym się rózni BeSafe iZi Combi X2 od Besafe iZi Combi X3 poza ceną oczywiście... ech chyba znalazłam tylko albo aż IzoFixem??? I jeszcze jedno pytanie czym się różni iZi Combi od iZi Kid???
      • ponponka1 Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 14.06.12, 15:04
        beatka126 napisała:
        Ale może podpowiecie czym się rózni BeSafe iZi Combi X2 od Besafe iZi Combi X3 poza ceną
        oczywiście...

niech odpowiedza specjalisci

ech chyba znalazłam tylko albo aż IzoFixem??? I jeszcze jedno pytanie czym się różni iZi Combi od iZi Kid???

Combi mozna montowaz tylem lub przodem. Kid idzie na calosc - montaz TYLKO tylem. Poza tym skorupa siedziska i pokrycie takie same smile
        • kwap666 Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 14.06.12, 15:38
          x2 od x3 w zasadzadzie tylko zaglowkiem, w x2 go nie ma, w x3 jest. plus taki ze wychodzi ponad fotelik i mozna troszke dluzej uzywac fotelika. a i zaglowek jest zintegrowany z pasami - regulujac zaglowek, regulujesz od razu pasy. no i x2 pochodza z roku 2008-2009 wiec mozesz kupic nowy 3-4letni fotel.
          • beatka126 Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 14.06.12, 15:50
            no właśnie znalazłam w niezłej promocji X2... i się zastanawiałam co go odróżnia oo X3... Patrząc tak organizacyjnie, że sporo jeżdżę sama z małym i przeważnie w kołysce przewożę go na przednim siedzeniu aby mieć na niego oko i włączyć mu pozytywkę, to tutaj już w tych dużych fotelach to raczej nie będzie możliwe??? Prawda? Zasłoni mi widoczność na prawą stronę i prawe lusterko, jak w takim przypadku sprawdzają się te dodatkowe tylnie lusterka, aby podglądać dziecko???
            • konwalia-82 Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 14.06.12, 19:46
              tylne lusterka sprawdzają się, ja mam nawet takie z melodyjkami i pilotem, ze mogę włączyć z przodu

co do x2, ja odpuściłam własnie przez rok produkcjiki z kiedy pochodzi? kolory 2012 są pewnie na stronie besafe

ale podepnę się pod pytania o x3-kolor grey w gwiazd
              • kwap666 Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 14.06.12, 22:47
                x3 w gwiazdeczki byl limitowana edycja w zeszlym roku. zrobiony z welny z owcy z fiordow czy cholera wie czego wink ogolnie cena byla kosmiczna, kolo 2100zl, towar totalnie niesprzedawalny, importer pozbywal sie tego w cenie podobnej do serii klasycznej i nie zamawial juz wiecej. nie wiem czy ktokolwiek to posiada na stanie bo to bylo grubo ponad pol roku temu, ja mialem dwa razy, sluzylo to to za ladna ekspozycje a na koniec szlo po kosztach
    • beatka126 Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 18.06.12, 22:06
      Witajcie!
      Dziękuje za porady, tak jak pisałam pojechałam w sobotę zobaczyć foteliki, no i juz po pierwszym spojrzeniu na Cybexa Juno - odpadł w przedbiegach - bo prawie zero odchylenia do pozycji spoczynkowej, a ta poducha na szwie tworzy tak ostry i twardy kant, że masakra. No ale poleciliście Bysafe, więc mu się przyjrzałam, bo pozostałych nie było tzn. Recaro Polaric - reszta wiadomo ciężko z dostępnością na polskim rynku. W każdym razie mieliśmy farta bo akurat były wyprzedaże kolorów z ubiegłego roku i Combi X3 z izo kupiliśmy za połowę ceny - nowego, bez żadnych uszkodzeń, obejrzeliśmy go ze wszystkich możliwych stron. Młody pokochał go od razu za to, że widzi co dzieje się za oknem, my mamy świadomość, że kupiliśmy jeden z najbezpieczniejszych fotelików tylko.... cholerka izofix w octavii mamy ze siedzeniem pasażera no i pasażer z przodu ma bardzo mało miejsca po zamontowaniu fotelika, więc zapewne na dłuższe podróże ten kto nie prowadzi wyląduje z tyłu. Jedyne nad czym mogłabym dyskutować to fakt, że fotelik mógłby się jeszcze trochę odchylać się do pozycji spoczynkowej, bo młodemu leci główka do przodu gdy zaśnie - aktualnie rozmyślam, czy nie wsadzić mu jeszcze czegoś pod plecy poza tą wkładką, albo kupić mu taką otoczkę na kark, aby misie z przodu przytrzymywały mu buźkę podczas snu. Może ktoś z Was jakiś sprawdzony patent?
      • kwap666 Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 19.06.12, 09:58
        octavia z isofixem to idealne auto do combiego i da sie tam fajne polozenie uzyskac, bez zadnego kombinowania. jak bedziesz montowac fotel ustaw go w pozycji "lezacej", zaczep isofix i mocno docisnij tyl fotelika do kanapy tak zeby fotel ustawil sie jeszcze bardziej do lezenia. wtedy dokrec korbke, ustaw noge i gotowe.
        • mrukumaster Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 19.06.12, 12:01
          A gdzie combi x3 na isofixie za połowy ceny sprzedają bo ja chętnie pare sztuk kupie bo rozumiem, że za 700zł były?
          • beatka126 Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 19.06.12, 17:33
            kupiłam ostatni za 932 zł
    • konewka15 Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 20.06.12, 21:50
      widzę że już kupiłaś...
      my mamy Pallas 2 FIX 9-36 i jesteśmy mega zadowoleni!!!!!!!!!!!!!!!!
      dzieciowi głowa nigdy nie opada do przodu nawet jak zaśnie w pozycji na siedząco i w ogóle synek polubił go od pierwszego "wejrzenia" smile ja polecam gorąco!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • beatka126 Re: Cybex - opinie o poduszkowcach 21.06.12, 20:45
        kwap666 wczoraj sama próbowałam docisnąć fotelik ale nie udało mi się, więc podłożyłam młodemu kocyk za dupkę, troszku pomogło ale zmolestowalam dziś męża i docisnął fotelik, trochę poszedł w dół i po pierwszej przejażdżce we śnie nie widziałam aby głowa mu leciała, więc dzięki za radęsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka