Dodaj do ulubionych

romer kid vs. romer kidfix

30.08.12, 20:52
Czy mogłabym prosić o rzetelne porównanie tych dwóch fotelików? Fotelik z grupy 15-36kg romer kid - ma oceny w testach 4*, co w tej grupie jest najwyższą oceną; ten sam fotelik tylko z systemem isofix również ma taką samą notę...czyli pod kątem bezpieczeństwa te foteliki są takie same?

Obserwuj wątek
    • amtiredof Re: romer kid vs. romer kidfix 30.08.12, 21:44
      Są próby zderzeń czołowych i bocznych. Kidfix ma małe przeciążenia w obu, czyli 4 gwiazdki w jednym i w drugim.
      Wynik Kidfixa

Kid ma 4 gwiazdki w crash-test'cie czołowym, a 3 gwiazdki w bocznym. W kategorii 15-36 kg prawie zawsze jest odwrotnie. ( :
      Wynik Kida
      • saras-wati Re: romer kid vs. romer kidfix 30.08.12, 22:04
        niestety nic z tych stron nie rozumiem, bo nie znam akurat niemieckiego...sugerowałam się w ocenami na stronie fotelik.info...
        nie mniej dziękuję bardzo za odpowiedź!

Na stronach sklepów, gdzie sprzedawane są te dwa modele przy obu zawsze jest notka, iż mają 4*...Różnicy cenowej w sumie też nie ma, bo kid kosztuje w okolicach 530pln, a kidfix widziałam za 579...
        teraz mam dylemat czy wymieniać kida na kidfix?
        • amtiredof Re: romer kid vs. romer kidfix 30.08.12, 22:29
          Niestety ADAC i OAMTC nie tłumaczą swoich stron na angielski.

W opisie na stronie ADAC Kidfix ma same zielone plusy, żadnych minusów. Kid ma kilka czerwonych minusów.

"Schwächen" można rozumieć jako zarzuty. W tychże zarzutach są "Sicherheit" czyli bezpieczeństwo i "Komfort". Ponieważ ADAC i OAMTC zachęcają tak jakby do tworzenia jak najbezpieczniejszych fotelików to przeciętne wartości przeciążeń działające na manekina oznaczane są czerwonymi minusami. W przypadku Kid'a ten minus opisany jest jako "Durchschnittliche Belastungswerte im Seitencrash" - przeciętne przeciążenie w crash-test'cie bocznym.
          • saras-wati Re: romer kid vs. romer kidfix 30.08.12, 22:33
            Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli jednak zmienić?
            • amtiredof Re: romer kid vs. romer kidfix 30.08.12, 22:56
              saras-wati napisała:

> Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli jednak zmienić?

Nie wiem do jakiego auta, itd.

Powiem więc tak, jeśli doświadczony i uczciwy sprzedawca przymierzał oba do Pani samochodu i oba pasują tak samo dobrze, a na dodatek da się je zamontować zgodnie z instrukcją obsługi, to lepiej kupić Kidfix'a. Nawet jeśli czasem będzie się go używać bez isofix-u, bo na przykład od czasu do czasu będzie używany na przednim siedzeniu, to i tak lepiej wybrać Kidfix'a. Fotel ten może być używany bez wpinania w isofix i - być moze uprzedzę kolejne pytanie - był testowany także bez wpiętego isofix-u.
              • saras-wati Re: romer kid vs. romer kidfix 30.08.12, 23:06
                Mam corsę z 2005 roku z isofixem - to taki mój samochód "po okolicy" na dłuższe wyprawy mam alfę 166 z 2006 roku, gdzie nie ma isofix...za jakiś czas alfa będzie wymieniana na "nowszy model", ale nie wiem czy za rok, czy za dwa...Może wtedy wymienić ten fotel?
                • amtiredof Re: romer kid vs. romer kidfix 30.08.12, 23:55
                  Jeśli ma Pani bezpieczny i porządnie zamontowany fotelik z pasami szelkowymi, to powinno się go wykorzystywać na tyle długo, na ile pozwala. Nie widziałem Pani pociechy.

Jednocześnie Romer ma najlepszy i najbardziej dopasowujący się do aut isofix na rynku - ISOFIT.

Kanapa Corsy wygląda tak, prawda? Zamki pasów wystają dość sztywno z kanapy i nie ma możliwości by leżały swobodnie na kanapie? Jeśli tak, to jest w porządku.
                  https://img1.sprzedajemy.pl/540x405_opel-corsa-4082631.jpg

Teraz temat Alfy. Nie znalazłem na szybko zdjęć kanapy rocznika 2006. Tak wygląd kanapa 166 z 1999 roku. Tu zamki są na długich paskach i może nie być bezpiecznie:
                  https://d.moto.gratka.pl/auto/-1/af/93/13449844621199_J.jpg

Jeśli w Państwa roczniku Alfy - czyli po liftingu - zamki pasa wyglądają podobnie jak w Corsie, to Kidfix będzie pasował i do niej.
                  • saras-wati Re: romer kid vs. romer kidfix 31.08.12, 00:06
                    Bardzo dziękuję za pomoc! Corsa wygląda dokładnie tak, jak na zalinkowanych zdjęciach, natomiast alfa jest już po liftingu ma "sztywne" zapięcia pasów, tylko nie ma mocowania isofix(nie wiem, jak to możliwe??)

Czyli jednym słowem radzi Pan wymienić kida na kidfix?Czy jest bezpiecznie i zaczekać z wymianą kida rok-dwa lata, kiedy alfę zastąpi inny samochód?Bo kid mam obecnie, wciąż na gwarancji i w idealnym stanie. Skoro przez te dwa lata na dłuższych dystansach i tak nie będę mogła skorzystać z systemu isofix?
                    • amtiredof Re: romer kid vs. romer kidfix 31.08.12, 00:28
                      Aha, czyli ma Pani obecnie Romer'a Kid'a. To ja - pamiętając o fakcie, że plastik przez 5 lat od daty produkcji zachowuje z grubsza swoje właściwości - kupiłbym Kidfix'a, gdy dziecko miałoby 6-7 lat. Jednocześnie podkreślę, że będąc na Pani miejscu 99% rodziców nie zastąpiłoby już Kid'a niczym kolejnym, nowszym. Szczególnie teraz, gdy kryzys...
                      • saras-wati Re: romer kid vs. romer kidfix 31.08.12, 00:40
                        To właściwie nasz drugi fotel z tej kategorii wagowej, bo moja córka ma 6 lat...najpierw miałyśmy cybexa, którego w zeszłym roku zamieniłyśmy na sk monterey z isofix(cybex był dla niej za wąski, gdy skończyła 5lat - ale od razu montereya zwróciłam i wymieniłam na kida(nie patrzyłam wtedy na isofix, bo ta alfa niestety go nie ma)...fotel ma teraz niecały rok, ale im więcej czytam i jeżdżę, tym więcej mam wątpliwości...dlatego zastanawiałam się czy nie wymienić naszego kida? ale w takim razie poczekam do zmiany samochodu i dopiero wtedy kupimy kidfixa, akurat miną 4 lata od zakupu kida, więc nawet taka zamiana będzie wskazana, skoro pisze Pan, że po 5 lata nie można już mówić o bezpieczeństwie fotela...pewnie do tego czasu wyjdzie jeszcze coś nowszego?

bardzo dziękuję za rady!
                        • amtiredof Re: romer kid vs. romer kidfix 31.08.12, 00:55
                          Biotechnologia stwierdziła niegdyś, że przez 5 lat od daty produkcji plastik jest pewny. ( :

Natomiast wyników badań mówiących ile % traci plastik własnych właściwości po 5 latach od daty produkcji chyba nikt tutaj nie widział. Trudno więc powiedzieć, czy po 5 latach foteliki samochodowe stają się niebezpieczne czy po prostu są mniej bezpieczne. Takie jest moje stanowisko. ( :
                          • saras-wati Re: romer kid vs. romer kidfix 31.08.12, 00:57
                            No i ja też je przyjmuję za pewnik! Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi - bardzo mi Pan pomógł!Pozdrawiam
          • amtiredof Re: romer kid vs. romer kidfix 30.08.12, 22:38
            Kidfix natomiast bezpieczeństwo opisane ma jako "Geringe Belastungswerte im Front- und Seitencrash" czyli małe przeciążenia w crash-testach czołowym i bocznym.

W ADAC i OAMTC gwiazdki wyrażane są kolorowymi ikonkami:
            https://www.adac.de/_common/img/icons/test_bewertung/TET/tet_sehr_gut.gif = 5 gwiazdek
            https://www.adac.de/_common/img/icons/test_bewertung/TET/tet_gut.gif = 4 gwiazdki
            https://www.adac.de/_common/img/icons/test_bewertung/TET/tet_befriedigend.gif = 3 gwiazki
            https://www.adac.de/_common/img/icons/test_bewertung/TET/tet_ausreichend.gif = 2 gwiazdki
            https://www.adac.de/_common/img/icons/test_bewertung/TET/tet_mangelhaft.gif = 1 gwiazdka
            • mrukumaster Re: romer kid vs. romer kidfix 31.08.12, 09:53
              ADAC ADACIEM ale ułatwić życie może Stieftung łatwiej obrazując wyniki. Kid 2.1 punkta kidfix 1.7 wink

Kid jako fotel tylko na pas jeden z najlepszych na rynku. Kidfix jako fotel z zaczepami isofix znowu jeden z najlepszych na rynku. Kidfix SICT jako fotel z zaczepami i dodatkową ochroną boczną chyba pod względem bezpieczeństwa najlepszy big_grin
              • amtiredof Re: romer kid vs. romer kidfix 31.08.12, 19:10
                mrukumaster napisał:

> ADAC ADACIEM ale ułatwić życie może Stieftung łatwiej obrazując wyniki. Kid 2.1
                > punkta kidfix 1.7 wink

Co kto lubi. Jedni wolą pełną wiedzę, inni łatwo przyswajalną.

ADAC zalicza ostatnio pomyłki, ale tylko dzięki ADAC-owi i OAMTC rodzic wie na przykład, że 3 gwiazdki Maxi-Cosi Priori XP to tak naprawdę 2 gwiazdki (czyli podwyższone przeciążenie działające na ciało dziecka) w czołowym zderzeniu i 4 gwiazdki w bocznym. Dzięki tej wiedzy dopłata do Maxi-Cosi Tobi lub Romer'a King Plus'a nie boli rodzica, sprzedawca może odetchnąć - nikt mu nie zarzuci, że sprzedaje 2 gwiazdowe foteliki - a dziecko może tylko
                na tym skorzystać. ( :
                • mrukumaster Re: romer kid vs. romer kidfix 01.09.12, 12:26
                  I tak i nie. Bo co zrobi rodzic, który posiada samochód, w którym Tobiego czy King Plusa nie zamontujesz. Lepiej mieć Prioriego XP prawidłowo zamontowanego aniżeli Latającego po samochodzie Kinga czy Tobiego. Już abstrahując od tego, że w cenie do 400zł to praktycznie oprócz zwykłego prioriego nie ma fotelików, które miałby crash testy i do tego były uniwersalne w montażu. Jest ciutkę droższy chicco ale do uniwersalnych on już nie należy.
                  • amtiredof Re: romer kid vs. romer kidfix 01.09.12, 17:57
                    mrukumaster napisał:

> I tak i nie. Bo co zrobi rodzic, który posiada samochód, w którym Tobiego czy K
                    > ing Plusa nie zamontujesz. Lepiej mieć Prioriego XP prawidłowo zamontowanego an
                    > iżeli Latającego po samochodzie Kinga czy Tobiego. Już abstrahując od tego, że
                    > w cenie do 400zł to praktycznie oprócz zwykłego prioriego nie ma fotelików, któ
                    > re miałby crash testy i do tego były uniwersalne w montażu. Jest ciutkę droższy
                    > chicco ale do uniwersalnych on już nie należy.

Fakty są takie, jak napisałem. Są rodzice chcący w pełni świadomie podjąć decyzję zakupową i są rodzice, którzy preferują wersję skróconą - "Ten fotelik ma 3 gwiazdki".

Natomiast jeśli jesteś uczciwym i ogarniętym sprzedawcą, to wyłącznie rodzic-idiota będzie miał "Latającego po samochodzie Kinga czy Tobiego".

Ja rodzicom naświetlałem sytuację, jak to jest z Priori XP. Dzięki temu - do "trudnych aut" - sprzedawałem zamiast niego fotelik 9-18 kg z "półką" - jeśli dziecko zachwycone było jego "przytulnością".
                    • monna16 Re: romer kid vs. romer kidfix 01.09.12, 20:40
                      amtiredof napisał:

> Ja rodzicom naświetlałem sytuację, jak to jest z Priori XP. Dzięki temu - do "t
                      > rudnych aut" - sprzedawałem zamiast niego fotelik 9-18 kg z "półką" - jeśli dz
                      > iecko zachwycone było jego "przytulnością".

To ja także poproszę o naświetlenie sytuacji z Priorim. Jak to jest? Niby ma 3 a jednak 2*? Dlaczego?
                      • mrukumaster Re: romer kid vs. romer kidfix 02.09.12, 08:50
                        bo boczna ochrona jest na 4* a przód na 2 co średnią daje nam 3*.

Nie bój nic amtiredof rozgarnięty jestem i klienci z latającym kingiem nie wychodzą wink

Ale półkowych foteli 9-18kg to jest jeden no chyba, że mówimy o pallasie czy kiddy. I tu się zaczynają schody bo albo tych foteli nie ma (sam pewnie dobrze wiesz jak to jest z dostępnością) albo dziecko jest do niego za małe albo się drze w niebo głosy. W ostatnich miesiącach spotkałem się raz z małym dzieckiem, które było szczęśliwe w takim fotelu ale to z tych co nienawidzą pasów. Do tego nie jestem przekonany do końca do półek zwłaszcza jeżeli prawdą jest to co pisało fotelik.info na facebooku w pewnych komentarzach, że zaszło prawdopodobieństwo sytuacji, że Pan tworzący manekiny do testów brał udział w tworzeniu foteli półkowych znanej firmy i nie wiadomo czy nie są one tak stworzone aby przeszły jak najlepiej testy wink Problem jest o tyle spory, że takich foteli nie ma w usa czy w skandynawi gdzie statystyki wypadków + jaki fotel był i obrażenia zbierają.

www.youtube.com/watch?v=tlenDykaJ0A
                        Do tego patrząc jak manekin przypierdziela twarzą w barierkę (tam chyba nie ma czujników manekin) to mam wątpliwości co do obrażeń dziecka w rzeczywistości. Oczywiście są to moje przypuszczenia bo biotechnologię nie jestem i jak ktoś może to zweryfikować to bardzo bym prosił smile
                    • kwap666 Re: romer kid vs. romer kidfix 02.09.12, 10:20
                      dlatego w trudnych autach najlepiej zamontowac porzadny rwf i szafa gra a nie jakies podejrzane polkowniki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka