Dodaj do ulubionych

Romer Kidfix czy Recaro Monza?

25.09.12, 15:40
Witam,

Ponieważ każdy fotelik dla dziecka kupuję po konsultacji z tutejszymi ekspertami, tym razem również chcę się poradzić wink
Obecnie jeździmy Romerem King Plus i jesteśmy super zadowoleni, jednak synek mi z niego wyrósł praktycznie. Wygląda to tak, że zagłówek jest podniesiony na maksa a i tak ramiona ma już pod zagłówkiem na styk. Jak przyjdzie zima to się po prostu nie zmieści.
Mój mąż ma Recaro Monza, fajny, elegancki fotelik, synek lubi w nim jeżdzić. Ja z racji sentymentu rozważam Romera Kidfix Isofix. Jednak w Romerze jest też zagłówek - czy nie będzie tego samego problemu co teraz, że jeszcze przed osiągnięciem wzrostu maks. zacznie przeszkadzać?
Syn ma 2 lata i 7 m-cy, wzrost ok 93 cm, waga 15 kg. Moje auto to toyota avensis.
Radźcie co lepsze, wygodniejsze.
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 25.09.12, 16:36
      Dziecko wzrostowo i wiekowo za małe na fotel 15-36kg a i waga taka na styk. Może być dziecko z długim tułowiem ale tak jak piszę gabaryty ma małe. Teoretycznie powinno jeździć jeszcze w pasach.
      • forumowiczka.to.ja Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 26.09.12, 09:51
        Ja to rozumiem, że gabarytowo powinien zostać jeszcze w 9-18. Ale nie wiem czy chciałbyś jeździć w foteliku, w którym będąc lekko ubranym dociskasz ramionami do boków zagłówka? Niekoniecznie. Zapinanie pasów, przełożenie tych nakładek styropianowych na pasach pod zagłówkiem to już na wcisk. Bez sensu.
        Dlatego poprosiłam o radę. A zamiast rady dostałam pouczenie.
        Który wybrać fotelik, Kidfix czy Monzę? Czy jest jeszcze coś innego, godnego polecenia?
        • ponponka1 Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 26.09.12, 12:06
          Jak dziecko za male to pasy nie zadzialaja. Ale skoro wygoda dla ciebie najwazniejsza....
          • forumowiczka.to.ja Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 26.09.12, 12:30
            ponponka1 napisała:

> Jak dziecko za male to pasy nie zadzialaja. Ale skoro wygoda dla ciebie najwazn
            > iejsza....

Rozumiem, że dwie wypowiedzi w tym temacie to dla ciebie za mało. No trudno, nie zrozumiałaś to już nie zrozumiesz. Z tym się da żyć, tak mówią...
    • forumowiczka.to.ja Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 26.09.12, 09:53
      I jeszcze takie pytanie, jak mąż kupował Monzę to pan sprzedawca bardzo polecał i zachwalał Concorda. Nie wiem który model, ale mówił że to obecnie najlepsze foteliki na rynku. Co na ten temat sądzicie?
      • mrukumaster Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 26.09.12, 12:29
        Wiesz my to nie sklep. Oczywiście pracuję w sklepie i otrzymałabyś ode mnie identyczną odpowiedź jak wyżej jeżeli przyszłabyś że tak powiem trywialnie na żywo. Oczywiście rób co chcesz nie jest to moje dziecko ale nie przyłożę ręki. I odpowiadając na Twoje pytanie tak moje dziecko jechało by ściśnięte do póki nie byłoby odpowiednio zbudowane. Tak, żeby nie było że trzymam się zawsze wytycznych producentów to moje dzieci jeździły w 15-36kg córka od ok. 2,5 roku życia syn ok. 2 lata i 10 miesięcy z tą różnicą że córka miała ponad 100cm wzrostu i wagę w okolicach 17kg a syn miał 18 kg i wzrost powyżej 100cm wink
        • forumowiczka.to.ja Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 26.09.12, 12:35
          Jechałoby ściśnięte? Naprawdę, pozwoliłbyś, żeby zimą Twoje dziecko jechało wbite w fotel, szelki wbijały mu się w ramiona (bo tak będzie jak założę mu grubszą kurtkę) i wyglądałoby przy tym na lekko zdeformowane tylko dlatego , że nie waży kilo więcej i nie ma 5 cm więcej?
          • mrukumaster Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 26.09.12, 18:54
            Po pierwsze zdjąłbym dziecku kurtkę. Po drugie tak jakby mu brakowało do bezpiecznego przewożenia kilograma i 5 cm bo wolę żeby było ściśnięte aniżeli w trakcie wypadku np. rozciętą od pasa szyję lub inne uszkodzenia ciała. Sorki takie jest moje zdanie i go nie zmienię. Oczywiście jak najbardziej możesz mieć inne zdanie na ten temat i tego nie neguje smile
            • iwonsik Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 15.10.12, 20:17
              Również zastanawiam się nad zakupem, mam dylemat pomiędzy właśnie tymi modelami: Romer Kid Fix/ Romer KidFix Sict a Recaro Monza Nowa SeatFix. Dziecko ma 2 lata i 7 miesięcy, ale jest duże, tzn. ma 102cm i waży 18kg. Myślicie, że to dobra decyzja by przesiąść się do większego fotelika? Przymierzaliśmy dziś Recaro i zagłówek już teraz musiał być podniesiony nieco. Pan w sklepie zapewniał, że jest ok, ale wolę by był ściśnięty nieco niż narażać go na niebezpieczeństwo...Czytając w sieci, doszukałam się info, że Recaro ma więcej szkodliwych materiałów, co mnie zmroziło, gdyż syn ma 1 jąderko i chcę chuchać na zimne ale nie popadać w paranoje...jest się czego bać? Ostatnia kwestia to to, czy Romer Sict (ten z dodatkowymi bocznymi zabezpieczeniami) jest rzeczywiście lepszy od poprzedniej wersji? Oceny mają takie same a boję się, że będzie zajmował mnóstwo miejsca...Patrząc na wymiary jest tylko 6cm szerszy więc może ciaśniejszy do Monzy?
              • mrukumaster Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 16.10.12, 09:20
                Jeżeli dziecko ma 18kg to masz 2 wyjścia kupić fotel tyłem do 25kg np britax max way lub teraz fotel 15-36kg. Jeżeli Twoje dziecko nie zje fotelika to nic mu się od samego siedzenia w nim nie stanie zwłaszcza, że normy produkcji zostały zachowane (we wszystkim masz chemię tak jak i w większości wódek jest metanol jedyne co musi być to wszystko zachowane według norm od do a powyżej nie powinno być sprzedawane) jedynie normy ustalone przez adac nie. Gdyby był to fotel toksyczny to by nie mógł być sprzedawany zwłaszcza, że to Recaro smile

Oprócz recaro zerknij jeszcze sobie na Besafe izi up xe fix
    • agnieszka77_11 Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 16.10.12, 10:53
      Ja się zgadzam z mrukumaster. Mój syn przy identycznych gabarytach jak Twój jeździł jeszcze w Romerze King Plus. Przejeździł całą zimę w kombinezonie wciśnięty albo ściągaliśmy mu kurtkę.
      Jeszcze w nim jeździ, a ma 102 cm, ale na zimę już się nie zmieści i dopiero teraz szukamy fotelika 15-36kg.
      • iwonsik Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 16.10.12, 11:54
        ok, w takim razie gdzie jest ta granica, kiedy trzeba się przesiąść do większego, skoro granica wagowa 18kg nie jest najważniejsza a ten większy i tak trzeba już powiększać do góry...?
        • mrukumaster Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 16.10.12, 12:32
          nie no jak przekroczy 18 kg to już nie może jeździć w foteliku z pasami do 18kg i trzeba zmieniać. I w tedy wybór jak podałem wyżej.
          • iwonsik Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 16.10.12, 15:49
            no dobrze. A w takim układzie, który lepszy Romer KidFix/Sict czy ten Recaro Monza? Ten Besafe też fajny ale mało go w sklepach..postaram się też porównać na żywo przy okazji
            • mrukumaster Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 16.10.12, 18:43
              Przy dużym dziecku najlepiej się sprawdzi Besafe i Recaro a najbezpieczniejszy jest SICT i też powinien dać radę smile
              • iwonsik Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 17.10.12, 18:35
                BeSafe nie mogę znaleźć na żywo, Monza ma tylko 3 z bezpieczeństwa a ten Romer po włożeniu dziecka już teraz max rozsuniętyjest na boki (podłokietniki)... wytrzyma do końca? Może jeszcze inne propozycje? jestem w kropce...sad
                • iwonsik Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 17.10.12, 18:50
                  rozważam też Cybex SOlution x/x2fix będzie węższy?
                  • mrukumaster Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 18.10.12, 13:21
                    Monza za bezpieczeństwo ma 4* bo teraz jest wersja Monza Nova wink Cybex to najwęższe fotele i do tego kiepskie. Romer siedzisko ma tak samo szerokie jak besafe czy recaro różnice w szerokości są w bokach a nie poddupniku smile
                    • merci77 Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 20.10.12, 23:06
                      recaro monza nova ma 4*,a jeszcze słyszałam w sklepie,że w tej wersji nie ma tylu substancji szkodliwych co było ,podobno producent "poprawił" tą wersję...
                      mamy monze nova i jak na razie sprawuję się supersmile
    • ktm123 Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 22.10.12, 23:03
      Witam.
      To ja dołożę swoich trochę doświadczeń.
      Młodsza córka ma 2,5 roku, wazy prawie 15 kg i ma ok 90 cm wzrostu i jeżdzi w Fair go1 isofix- tyłęm. Dopiero zaczyna wystawać jej głowa, pasów ma jeszcze trochę- dobrze, ze ten fotelik nie ma zagłowka.
      Straszy syn jeżdzi w Romerze kid sict (bez isofixu) - jest to ten model, któy się rozszerza w podłokietnikach. Fotelik jestsuper wygodny, ma kapitalny zagłowek, głeboki- dzieci jak są zmęczone to w nim odpływają po porstu smile Mój syn z tych dobrze zbudowanych, alenie grubych. Teraz ma ok 28 kg, 6 lat- fotelik jest na maksa rozszerzony a mieści sięw kurtce zimowej w siedzisku. Fotelik 9-18 musialam zmienić jak miał 3 latak z hakiem- bo osiągnął wagę 18 kg, aczkolwiek ciezko było dospasować do wzrostu, zeby mu pas szyi nie podcinał- wtedy stanęło na casualplay protector fix(jak dla mnie tezwar zastanowienia fotel- zmienilismy dlatego tylko, bo nie pasowal do kanapy c5- wisiał na isofixie).W tym foteliku dobrze przebiegał pas przy szyi, a nie na szyi. Romera mamy od 1,5 roku. Nie zauważyłam, zeby syn miał być za chwilę wciśnięty w zagłowek- wysuwa się dosyć wysoko.
      • iwonsik Re: Romer Kidfix czy Recaro Monza? 23.10.12, 13:34
        kupiliśmy Romer KidFix Sict. Jest lekki, wydaje się obszerny, kolor Greta Trend Line jest bardzo przyjemny w dotyku, nie taki poliestrowy ani bawełniany. Monza mimo, że od razu bardzo mi się podobała miała niejednoznaczne dla mnie oceny...Fotelik chyba jest komfortowy gdyż dziecko mimo, że nie śpi w dzień i rzadko w podróży od razu w nim zasnęło podczas powrotu do domuwink A nie kupowaliśmy go aż tak długowink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka