Dodaj do ulubionych

Sklepy - Śląsk / Kraków

05.02.13, 12:22
Witam.

Szukamy fotelików od 9 kg dla dwóch małych dziewczynek (15 miesięcy, niecałe 9kg wagi). Problem jest taki, że wszyscy specjaliści zalecają, żeby do takiego fotelika po pierwsze przymierzyć dziecko, po drugie przymierzyć fotelik do auta, a po trzecie - najlepiej niech zamontuje go ktoś fachowy.
Po lekturze forum, stron, testów i dużej ilości opinii, wytypowaliśmy trzy foteliki, które montuje się tyłem do kierunku jazdy: britax multi tech II, graco duologic oraz może maxi cosi mobi (bo też ma niezłe opinie, choć brak dobrych testów trochę tutaj miesza). Czy ktoś ma informację, jaki sklep na Śląsku lub w Krakowie ma na tyle dobre zaopatrzenie i fachowców na stanie, żeby te wszystkie przymiarki wykonać? Nie przeraża nas wizja podjechania 100km, żeby wybrać dobry fotelik, ale cudnie by było, gdyby wiązało się to z jedną wycieczką, a nie pięcioma. Jeśli więc ktoś z Was może polecić takie miejsce, to z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • kwap666 Re: Sklepy - Śląsk / Kraków 05.02.13, 12:35
      W rybniku i wodzislawiu sa sklepy marko - dystrybutora besafe i tam znajdziesz fotele tej marki. w katowicach jest sklep dystrybutora maxi cosi, multitecha trafisz w salonie volvo a gdzie graco to nie mam pojeca.
      • wuika Re: Sklepy - Śląsk / Kraków 05.02.13, 12:57
        Dzięki za odpowiedzi. Da się to zorganizować przy przejechaniu sensownej ilości kilometrów.
        • beatka126 Re: Sklepy - Śląsk / Kraków 05.02.13, 13:18
          Graco widziałam w Bielsku-Białej w Dudusiu, tam też mieli MC... obsługa dość konkretna, a Besafe są faktycznie w Rybniku w Markusi - tylko musisz utrafić na kierowniczkę, bo reszta pań nic Ci nie doradzi;/ Jestem tam co jakiś czas, bo mam teściów w Rybniku i obsługa poza kierowniczką pozostawia wiele do życzenia....
          • mrukumaster jotka napisała: 05.02.13, 19:39
            W Krakowie jest sklep Czarodziej.

Ps. jotka linków nie wstawiamy wink
            • jotka_k Re: jotka napisała: 05.02.13, 20:21
              przepraszam smile wstawiłam żeby było łatwiej adres znaleźć wink
            • renowa foteliki kraków 05.02.13, 20:31
              A w entliczku pytałaś?
              w Czarodzieju mają BS Combi ale nie wiem czy na stanie czy na zamówienie. Ale ceny mają doś wysokie, nie wiem jak z montażem.....
              Ja po Mobiego jechałam do Katwic do Dziecięcego Eksperta w grudniu 2011. Obsługa fachowa, zamontuje fotelik, przymierzysz dziecię. Tylko oni mają jedynie swoje foteliki bo to dystrybutor MC i Bebe Confort. Nie wiem jak teraz ale na 2011 rok sprzedawcy fotelików mieli certyfikaty ze szkoleń fotelik.info - czy nadal aktualne to nie wiem....
              po 9 miesiącach użytkowania ktoś wypiął w aucie pas samochodowy, którym fotelik był przymocowany poprzez prowadnice i miły Pan telefonicznie wytłumaczył jak to zapiąć spowrotem ( akurat mieliśmy gdzieś jechać i nie było czasu na szukanie instrukcji montażu) zaproponował najpierw żeby przyjechać do Katwic ale nie było nam po drodze.
              Jak ja szukałam to w Karakowie była bieda z fotelikami RWF , były w ofertach ale na zamówienie... A ja nie zamówię dopóki nie przymierzę czy mi do auta pasi.
              Jest jeszcze jeden sklep w N.Hucie - Świat dziecka na os.Zgody i z tego co widzę na ich stronie internetowej mają Mobiego i BS Combi.

A co do Mobiego to jak byłam na inspekcji foteloków w zeszłym roku w Futurze to pewien znany Pan z fotelik.info, który przeprowadzał inspekcję mojego fotela mówił, że sam woził dzieci swoje w Mobim więc to mówi samo za siebie imo wink Nie sądzę, by profesjonalista wkładał własne dziecię do fotelika o którego bezpieczeństwei nie byłby przekonany. I to mnie upewniło że podjęłam dobrą decyzję kupując fotelik RWF.
              • wuika Re: foteliki kraków 06.02.13, 10:18
                Miód lejesz na me serce skołatane smile Do Katowic mam rzut beretem.
    • 1mzeta Dziecięce marzenia-polecam 06.02.13, 11:36
      Ja tam kupowałam fotelik Concorda, teraz będę kupować BeSafe. Jestem z nich zadowolona- sklep i obsługa- Concorda mi sprowadzili na wypróbowanie w samochodzie czy będzie pasował, a że pasował to kupiłam. Ogólnie zaopatrzenie mają dobre i foteliki z prawdziwego zdarzenia sprzedają, a nie badziewie marketowe. Sklep jest w Będzinie więc jadąc na Śląsk łatwo zahaczyć o Zagłębie. Jeśli jest ci po drodze to wygoogluj ich w necie. Mają na stanie BeSafe, Maxi Cosi, Concord, Recaro, Britax, a założę się, że jak nawet czegoś nie mają to mogą sprowadzić bo facet z obsługi jak mi szukał fotelików o których pytałam to miał swój wielki katalog-cennik.
      • wuika Re: Dziecięce marzenia-polecam - Recaro Polaric 08.02.13, 22:55
        Ale ze mnie niemota, aż wstyd. Czytałam ten wątek i tę wypowiedź, a ten sklep mi zwiał z pamięci.
        Kupiliśmy w końcu foteliki: Recaro Polaric. Nastawiliśmy się na maxi cosi mobi (finanse), po czym okazało się (stwierdziła to obsługa w sklepie Dziecięcy Ekspert - Katowice), że w naszym aucie nie ma odpowiednich prowadnic przednich foteli (Seat Leon) i nic, co wymaga tych dodatkowych pasów się nie nadaje, nie da się zamocować i już. Fachowa obsługa (i bardzo miła też) przydała się na stwierdzenie, że niestety, nic u nich nie kupimy, bo wszystko u nich jest mocowane na takie pasy.
        Mąż sobie przypomniał o jakimś sklepie w Będzinie, poszukał w internecie (strona im nie działa), pojechaliśmy niespecjalnie przekonani do czegokolwiek (aczkolwiek zadzwoniliśmy, żeby się dowiedzieć, czy jest cokolwiek montowane tyłem). Było, pojechaliśmy, trafiliśmy przed samym zamknięcie, ale bardzo miły, kompetentny pan z obsługi (polecam, powtarzam nazwę dla wyszukiwarek: Dziecięce Marzenia - Będzin) pokazał nam fotelik Recaro Polaric, zademonstrował, zamontował w aucie, dał taki rabat, że nie opłaca się zamawiać w necie, poczekał, aż mąż dokuśtykał do bankomatu (można płacić kartą, ale wtedy nie ma aż takiego rabatu smile ), zamontował drugi. Po drodze zaserwował marketingową gadkę nt. wyższości fotelików montowanych tyłem, był bardzo zdziwiony, że trafia w końcu ktoś, kto wie o co chodzi i nie trzeba go przekonywać do droższego fotelika, bo bezpieczeństwo. Generalnie, bardzo fachowa obsługa.
        I dwa wnioski:
        1. bardzo, bardzo, bardzo ważne jest przymierzenie fotela do auta. Nawet nie montaż, co sprawdzenie, czy w ogóle jest szansa na montaż. Jakbyśmy zamówili dwa fotele mobi, to bym szukała kuriera do odesłania tychże i tylko narobiła problemów sobie i sprzedającemu.
        2. stereotypy o fotelikach montowanych tyłem można sobie o kant tylnej części ciała potłuc wink Trzeba po prostu znaleźć odpowiedni fotelik. I tak: dziewczyny siedzą wysoko - nigdy tak wysoko w 0-13 nie siedziały, więc zewnętrznym światem, nawet wieczorem (więc ciemno), były zafascynowane. Mają miejsce na nogi: patent z takim kółkiem / kawałkiem stelaża, które się opiera o tylną kanapę robi jednocześnie luz na nogi, u nich (rozumiem, że one są jeszcze małe, ale jednak) na tyle, że te nogi sobie z fotelika mogą nawet i zwisać. Nieprawdą jest też, że po zamontowaniu nie da się usiąść na przednim fotelu - da się. Nawet fotel kierowcy jest ustawiony tak, że się jedzie swobodnie. Może nie mamy po 1,8, ale 1,7 i jedziemy wygodnie. I jeszcze jedno: fotel na zdjęciu wygląda jak wielka krowa wink Nie wiem, kto zatwierdził takie zdjęcie, ale jest okropne. W rzeczywistości może konkursu piękności nie wygra, ale jest znośny. I nie taki wielki - dzieci się mieszczą, jak urosną wszerz, to część poduszki przy głowie można wyciągnąć (albo podnieść od góry), za to przy dwóch fotelikach z tyłu da się jeszcze między nimi usiąść. Nie należę do mikrusów, nie jest to miejsce o klasie fotelu lotniczego business klasy, ale da się jechać (jak się człowiek wciśnie w dół).
        Jeszcze raz mogę polecić i sklep i foteliki smile (choć na razie odbyliśmy tylko podróż powrotną, kilkadziesiąt km). I potwierdzić konieczność przymierzenia fotelika.
        • gu_cio Re: Dziecięce marzenia-polecam - Recaro Polaric 31.01.14, 12:03
          Byłem w tym sklepie dziecięce marzenia w Będzinie i już ich można znaleźć w necie bez problemu. Mają też nawet sklep internetowy, chociaż nie wszystkie produkty mają w nim wystawione w porównaniu do sklepu w realu. Ale ponoć można dzwonić i kupować przez telefon nawet te nie wystawione.

To z tym rabatem to też fakt i warto jak ktoś jest niezorientowany podjechać i posłuchać gatki, która wiele wyjaśnia i zgarnąć rabacik (przy płatności gotówką). Widać, że zajmują się sprzedażą fotelików samochodowych i wózków (w moim przypadku chodziło o wózek dla niemowlaka) nie od dziś.

Ja na razie zostałem przy foteliku maxi cosi cabrio fix, który został po poprzednich dzieciach, ale wózek nie wytrzymał próby czasu (niby taki markowy quinny buzz) i kupiliśmy x-lander x-a. Puki co się sprawdza i mimo, że większy, to lepiej pasuje nam do samochodu (7 osobowa mazda5) kiedy jedziemy w 6 osób.
    • jego-kurka Re: Sklepy - Śląsk / Kraków 14.05.13, 23:05
      wuika i jak sie wam sprawdzaja foteliki?
      jestem na etapie przygotowywania sie na jakie foteliki sie przesiadziemy gdy przyjdzie na nas czas i wlasnie rozpatruje ten model,ktory macie wy.Julian wazy 8,5 kg smile ale mysle ,ze do konca wakacji pjezdza w maxi cosi na bazie
      Najwazniejsze jest dla mnie bezpieczenstwo ,dlatego wybor padł na fotelik montowany tylem.
      Jak z wygoda dla dzieci na dalsze podroze?Mowie o 10 godzinach jazdy,ktore od czasu do czasu odbywamy.
      Jak z latwoscia montazu?czesto zmieniamy auto-wiem wiem wazne aby fotelik pasowal do samochodu ale jesli juz tak jest to co z montazem..nie jest to jakies skomplikowane?
    • tata3dzieci odnarodzin w Częstochowie 01.02.14, 21:10

mają tam wiekszość fotelików tyłem i otwarte 7 dni w tyygodniusmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka