opuncjafigowa 20.03.13, 17:19 Wyczytałam, ze otrzymał ocenę 4 fotelik.info/pl/galeria/testy_fotelikow_2012,312,4530.html Proszę o opinię. Dziecko waży 9,400 i ma 80 cm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrukumaster Re: fotelik chicco x-pace 20.03.13, 18:10 Po pierwsz wersja z isofixem. Po drugie musi być w samochodzie Toptether, żeby użyć. Po trzecie te 4* słabe a na koniec jakość wykonania niestety kiepska. Odpowiedz Link
mrukumaster Re: fotelik chicco x-pace 20.03.13, 18:11 Napis jaki masz samochód, wiek dziecka i budżet na fotel. 4* to nie wszystko Odpowiedz Link
tata3dzieci Re: fotelik chicco x-pace 20.03.13, 23:35 Apropo fotelika mam nieco inne zdanie, może nie naj ale do kiepskiego mu troszke brakuje Odpowiedz Link
opuncjafigowa Re: fotelik chicco x-pace 21.03.13, 08:25 mrukumaster - dziecko ma prawie rok (wymiary powyzej), samochód Ford X_Max. Tata3...też zebrałam opinię że do kiepskiego mu troszkę daleko, ale postanowiłam jeszcze podpytać tutaj. Budżet na fotelik - nie wiem w sumie, jakichś ograniczen nie mam, natomiast troche bronię sie przed sumami z kosmosu, ponieważ uważam, ze niektóre informacje są trochę zmanipulowane. Ostatnio oglądałam jakiś test, gdzie okazało się, ze fotelik nie ochronił dziecka w ogóle, n atomiast note miał 4/5 i cenę z kosmosu (ponad 1000 chyba) Jakoś z dystansem podchodzę do tych informacji...sama już nie wiem... Odpowiedz Link
tata3dzieci Re: fotelik chicco x-pace 21.03.13, 09:11 Jeżeli chcesz zapewnić bezpieczeństwo w samochodzie trzeba spełnić 3 warunki: zakupić fotel, który ma min 3* dopasować fotel do samochodu posiadać niezbędną wiedzę by unikać standardowych błędów przy zapinaniu dziecka takich jak: położenie pasów, zagłówka itp. Czy 1000zł to cena z kosmosu ? oczywiście jest to spora suma nie mniej pamiętaj że każdy fotel w cenie ok 1000 to mniej niż przez ten okres wydasz na buty dla dziecka. Można się też posilić ratami jak jest małą dziura w portfelu. Generalnie jeżli masz ok 500zł to nie ma dużego wyboru w fotelach z * 9-18. Odpowiedz Link
opuncjafigowa Re: fotelik chicco x-pace 21.03.13, 09:44 dziękuję za odpowiedź... Nie oceniam kwoty jako takiej, ponieważ nie mam ograniczeń finansowych. Oceniam kwotę jako z kosmosu w syt. gdy info. na temat bezpieczeństwo to tekst "sobie a muzom" a w rzeczywistości zonk...czuję troche manipulację tymi informacjami o fotelikach... Czy mógłbyś mi coś jeszcze napisac o tym x-pace, czy lepiej odpuścić? Odpowiedz Link
tata3dzieci Re: fotelik chicco x-pace 21.03.13, 10:01 Można wiele napisać, bez względu czy ktoś jest za czy przeciw bez przymiarki do auta nic nie mogę powiedzieć bo często jest tak, że mega fotel po prostu nie pasuje do auta i jest lipa. Jeżeli idziemy tą samą drogą to jesteś świadoma bezpieczeństwa w takim przypadku możesz zapytać tu i tam poczytać iść do sklepu ze sporym wyborem foteli, powiedzieć jaka półka cenowa czy z isofixem czy bez po przymierzać i zdecydować się na najlepszą opcję. Co do fotela x-space to przyzwoita cena, dobre noty w ADAC, słabsza ochrona boczna bo ma płytki zagłowek, jest dosyć wąski na dole. Na pewno nie można podchodzić że go odpuścić, znają się lepsze i gorsze ale !!!!!! przymiarka bobosa i koniecznie do AUTA!!!!! Odpowiedz Link
ponponka1 a propos fotelika 21.03.13, 08:26 to musi byc dopasowany do samochodu. Jak zatem moze Pan, specjalista od bezpieczenstwa dziecka w samochodzie, wiedziec bez samochodu, ze nie jest kiepski dla samochodu rodzicow autorki watku? Odpowiedz Link
ponponka1 Re: a propos fotelika 21.03.13, 08:30 ponponka1 napisała: > ze nie jest kiepski dla samochodu rodzicow autorki watku? pomylilam watki powinno byc, ze nie jest kiepski do samochodu autorki watku? Autorko watku. Fotelik musi pasowac do samochodu. Foteliki tzw. poduszkowce dostaja b. dobre noty. Jednak w tescie dachowania okazalo sie, ze w ogole nie chronia. Zatem nie tylko patrzec na noty ale czytac elementy testow i uzyc troche wlasnej wiedzy z zakresu podstawowych zasad fizyki. Tyle wystarczy by wykryc przereklamowane produkty. Odpowiedz Link
tata3dzieci Re: a propos fotelika 21.03.13, 10:13 Jeżli fotell ma 4* to nie dla tego że ma, ale musi spełnić odpowiednie kryteria. By przewozić bezpiecznie dziecko trzeba: kupić dobry fotel z testami nim 3* dopasować do dziecka i samochodu posiadać niezbędną wiedzę na co zwracać zapinając fotel i dziecko w samochodzie. Odpowiedz Link
opuncjafigowa Re: a propos fotelika 21.03.13, 10:20 tato3...fotelik pasuje do samochodu i "do dziecka" Został polecony w dużym sklepie "dzieciowym" gdzie fotelików jest wybór przeogromny. Odpowiedz Link
tata3dzieci Re: a propos fotelika 21.03.13, 10:54 NO to jeżeli kupujesz 4* fotel , pasuje do auta i dziecka to taki się wybiera Odpowiedz Link
ponponka1 Re: a propos fotelika 21.03.13, 12:25 tata3dzieci napisał(a): > NO to jeżeli kupujesz 4* fotel , pasuje do auta i dziecka to taki się wybiera > Spora czesc barierkowcow ma 4 gwiazdki, tak tu przez ciebie podkreslane. A jak te gwiazdki wygladaja w praktyce: forum.gazeta.pl/forum/w,97434,142952761,142952761,barierkowce.html Jeszcze raz. Nie gwiazdki ale jakie oceny za zderzenia. Bo na gwiazdki skladaja sie elementy zupelnie z bezpieczenstwem niezwiazane. No jak pisalam wyzej - minimalna wiedza z zakresu podstaw fizyki by wiedziec, ze z poduszkowca sie wypadnie i dziecko hamuje na poduszce podbrzuszem i brzuchem. Jak i to ze tylem bezpieczniej. Autorko watku - zapomnij o gwiazdkach - zobacz co na nie wplynelo a potem wyobraz sobie ten fotelik w momencie czolowego zderzenia przy predkosci 100 km/h. I dopiero kupuj.... Odpowiedz Link
tata3dzieci Re: a propos fotelika 21.03.13, 12:41 100 km czołówka ciężko sobie wyobrazić jak dziecko wychodzi cale, chyba że tyłem do kierunku jazdy ale i tu postawił bym znak zapytania. W oświadczeniu Cybexa ap-ropo filmu przesłanego do naszego sklepu informują np że nigdy na świecie nie było przypadku by w foteliku CYbexa zginęło dziecko. Trudo powiedzieć ile było wypadków na świecie w ilu było dziecko w jakim foteliku itp. Wiem jedno, że bez względu gdzie by się zdarzyła śmierć dziecka w samochodzie w "bezpiecznym" foteliku na pewno rodzicie by wytoczyli proces i było by o nim głośno. Nie mniej pomimo wiedzy, filmów moje jedno dziecko nadal jedzie w foteliku z osłoną tułowia. Oczywiście zawsze są za i przeciw ale moim zdaniem trudno zastanawiać się czy zakładając beret zamortyzujemy uderzenie tonowego bloku na naszą głowę tak czy tak będziemy naleśnikiem. Nie oceniam ani na + ani na - foteli z osłoną ale powiedzieć że są naj lub najgorsze hmmmmm,,,,,, Odpowiedz Link
ania.szk do taty3 dzieci 21.03.13, 17:57 Bardzo proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego dla mojego dziecka fotelika. Szymon ma 6 miesięcy i waży 8 kg. Mamy mazdę 6 2008 z isofixem. Odpowiedz Link
ponponka1 Re: a propos fotelika 21.03.13, 12:21 tata3dzieci napisał(a): > Jeżli fotell ma 4* to nie dla tego że ma, ale musi spełnić odpowiednie kryteria > . np. latwosc sciagania i prania tapicerki. Wiele bezpiecznych fotelikow (przechodza dobrze testy zderzeniowe) dostaje malo punktow w tej kategorii i laduja np. z trzema gwiazdkami bo tapicerka sie slabo pierze. Widac jak malo wiesz o sie sklada na te gwiadki..... > By przewozić bezpiecznie dziecko trzeba: > kupić dobry fotel z testami nim 3* > dopasować do dziecka i samochodu do samochodu a nastepnie do dziecka > posiadać niezbędną wiedzę na co zwracać zapinając fotel i dziecko w samochodzi > e. Odpowiedz Link
mrukumaster Re: a propos fotelika 21.03.13, 19:25 tata3dzieci Chicco robi kiepskie fotele, dzieci się w nich pocą przeogromnie mają słabe tapicerki i mogę jeszcze wymieniać. Piszesz, że ma 4* ok ale wyniki testów ma w sumie niezbyt bo boczna ochrona jest na poziomie prawie 3* (2,4 punkta) gdzie Romer Tri-fix ma 0,8. Ok nieźle wypada przy czołówce 2.2 co w tej grupie jest niezłą oceną. Lepsze przynajmniej w testach jest kiwi. Jak możesz napisać, że fotel minimum 3*. Tu znowu 3* nie sa równe 3* bo jak porównać fotel, który jest na granicy 2/3* z fotelem 3/4*. Taki priori z Maxi-cosi ma 4* przy bocznym ale przy czołowym ma już 2* i ma w sumie 3. Najbzpieczniej jest tyłem i te fotele w Adacu też dostają 3*. Teraz dopiero sie poprawili w tej kwestii ale jeszcze nie dawno besafe izi combi wypadał u nich kiepskawo Odpowiedz Link
singsing74 Jaka alternatywa do 750zł? 18.09.13, 16:55 Odświeżę temat, żeby nie zaczynać nowego. Mam brzdąca 14 miesięcy, który waży prawie 11kg i samochód C4 Picasso z Isofix. Też brałem pod uwagę ten model. Skoro niektórzy go nie polecają, to czy w tej cenie (750zł to już ostateczna granica) można znaleźć coś lepszego? Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link