Dodaj do ulubionych

jaki fotelik 9-36

30.08.13, 15:26
Czytałam, że lepiej kupować fotelik z segmentu/przedziału wagowego 9-36 aniżeli 15-36, dlatego na tej kategorii chciałabym się skupić. Syn póki co jeździ w Mobim (9-25), jednak przyglądając się mu w tym foteliku, zastanawiam się czy posłuży nam do tych 25 kg i szczerze wątpię. A wszystko przez to że: a) mój synuś do duży dzieci należy, b) fotelik wydaje się być bardzo wąski. Jaki zatem fotelik jest godny polecenia jako następny, po Mobim? W oko wpadł mi Britax Evolva, ale to tylko taka pierwsza myśl, nie poparta stosownymi argumentami. Zaznaczam, że fotelik z funkcją ochrony tułowia odpada, przynajmniej do czasu, aż nie zostaną uzbrojone w pasy bezpieczeństwa.
Auto mam z roku 2000 (nissan primera p11, kombi).
Obserwuj wątek
    • zuza-nka88 Re: jaki fotelik 9-36 30.08.13, 22:45
      z tym 9-36 dobrze kombinujesz bo w pasach bezpieczniej chetnie tez posłucham opini bo niedlugo tez mnie czeka taka zmiana ... do evolvy podobno musisz miec pasy z alr, terkoczace

podpowiedzcie na co zwracac uwage przy tych fotelikach?
    • amtiredof Re: jaki fotelik 9-36 30.08.13, 23:32
      Mobi jest fotelikiem obszernym i w miarę pasującym do tylnej kanapy Pani auta. W jakim wieku jest Pani dziecko, ile waży i jak bardzo głowa wystaje poza górną krawędź Maxi-Cosi?

Britax Evolva nie pasuje do Pani auta, ani na tylną kanapę - która na marginesie jest wyjątkowo niekompatybilna z fotelikami montowanymi przodem do kierunku jazdy - ani na przednie siedzenie pasażera, gdyż pasy samochodowe w Pani aucie nie zostały wyposażone w tryb fotelikowy, a takowego Evolva wymaga. Czy auto posiada czołową poduszkę powietrzną pasażera?
      • agath86 Re: jaki fotelik 9-36 31.08.13, 00:26
        Auto posiada poduszkę po stronie pasażera. Dziecko obecnie kończy 11 miesięcy i waży 11 kg, czubek głowy nie wystaje ponad krawędź - jest jeszcze trochę miejsca. Niemniej odnoszę wrażenie, że mały za niedługo nie zmieści się na siedzeniu - może to tylko wrażenie? Mimo wszystko chciałabym już teraz móc się zastanowić nad wyborem następnego fotelika.
        W kwestii samochodu - tak szybko go nie zmienię, czy to stanowi problem?
        • amtiredof Re: jaki fotelik 9-36 31.08.13, 08:12
          Na którym z 3 poziomów używane są wewnętrzne pasy w Mobi'm? Ile dziecko ma wzrostu?

Nie słyszałem nigdy o przypadku, by z Mobi'ego wyrosło dziecko młodsze niż 2 letnie. Jeśli chodzi o obszerność to np. Be Safe'y 0-18 kg są od Mobi'ego nieco wyższe, ale też i węższe. Większy w każdą ze stron być może będzie Be Safe Izi Plus. Być może również Britax Max-Way.
          • zuza-nka88 Re: jaki fotelik 9-36 31.08.13, 12:04
            hmmm mam priori xp wymiarowo jest podobny do mobiego z tego co sprawdziłam na stronie mc i w nim spokojnie miesci sie moja 3 ltnia córka majaca 100cm wazaca 14,5kg i nie jest jej ciasno głowa tez sie jeszcze spokojnie miesci
            • yadrall Re: jaki fotelik 9-36 31.08.13, 13:26
              11 miesieczniak o wadze 11kg wyrasta z fotela do 18kg? Moj sie dopiero do takiego przesiadl-ma 14 miesiecy smile Ba, moj starszy przymierzyl sie do fotela brata-ma prawie 4 lata, wazy prawie 15kg i ma 100cm wzrostu-i jeszcze moglby w tym fotelu jezdzic smile Owszem bez zimowych kurtek,ale ja z zasady woze dzieci bez ubran wierzchnich.
              Dla takiego dziecka napewno nie mozesz kupic fotela 15-36,bo one nie maja wewnetrznych pasow,a dziecko do ok.3-4 lat nie powinno byc zapinane w pasy samochodowe.
              • agath86 Re: jaki fotelik 9-36 31.08.13, 17:15
                Pisałam, że jeszcze nie wyrosło, ale też pytałam o fotelik w przedziale wagowym 9-36, nie 15-36, a to spora różnica. Gdyby istniała szansa, że mój syn w wieku 4 lat a nawet i choćby 3 miał ważyć 15 kg, nie martwiłabym się. Wiem, że moje dziecko nie będzie mogło jeździć w Mobim tak długo, jak oczekiwałam, gdy go kupowałam, dlatego zastanawiam się już teraz nad fotelikiem następnym. Syn już teraz jest wysoki (wzrostem dorównuje dwulatkom), dlatego w tym przypadku nie sugeruję się wagą, a właśnie wzrostem.
                * Maxi Cosi Mobi 9-25 kg, nie 9-18
          • agath86 Re: jaki fotelik 9-36 31.08.13, 17:04
            Pasy są na drugim poziomie.
            • mrukumaster Re: jaki fotelik 9-36 02.09.13, 20:33
              To masz jeszcze sporo zapasu gdyż pasy w foteliku tyłem maja wychodzi z linni ramion lub poniżej linii ramion. Jakie mobiego nigdy nie traktuje jako fotela do 25kg bo to by musiało byc dziecko bardzo ciężkie o niskim wzroście. Mobi powinien starczyć do ok 100-105 cm wzrostu pod warunkiem, że dziecko będzie biało "normalną symetrię" ciała. Nie ma sensu kupować 9-36kg zwłaszcza że samochód masakra do montażu foteli.
              • paulina838 Re: jaki fotelik 9-36 07.02.14, 11:02
                Mam prośbę. Mam dwójkę dzieci starsze 4 lata (18 kg) jeżdzi w MC Priori, młodsze 10 miesiecy( 12 kg) w MC Tobi. Potrzebuje fotelik,który będzie odpowiedni zarówno dla jednego jak i drugiego do drugiego samochodu tak "od czasu do czasu". Jeżdżę samochodem Kia picanto i Fiat stilo i mam spory dylemat co wybrać...Proszę o podpowiedź

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka