Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy do BMW seria 1 - co kupić

10.03.14, 20:12
Witam,
proszę o pomoc w doborze fotelika samochodowego dla dziecka w wieku 2 lata (wzrost 87 cm, waga - 11,5 kg).
Fotelik będzie montowany w samochodzie marki BMW seria 1 (5-drzwiowy), rocznik 2010.
Fotelik z którego przedziału wiekowego będzie lepszy - 9-18 kg, czy 9-25 kg?
Bardzo ważne, by był mocowany na isofix.

Polećcie jakieś proszę.
Obserwuj wątek
    • tata3dzieci Re: Fotelik samochodowy do BMW seria 1 - co kupić 12.03.14, 23:36
      Zakupić paliwo podjechać do sklepu przymierzyć porozmawiać bez tego średnio można coś powiedzieć.
      • sarna3 Re: Fotelik samochodowy do BMW seria 1 - co kupić 13.03.14, 21:32
        tata3dzieci napisał(a):

> Zakupić paliwo podjechać do sklepu przymierzyć porozmawiać bez tego średnio moż
        > na coś powiedzieć.

Bardzo dziękuję za radę - pewnie na to bym nie wpadła........
        • malabetka Re: Fotelik samochodowy do BMW seria 1 - co kupić 14.03.14, 09:33
          sarna, rada taty3dzieci jest dobra wink . Wyjaśnię Ci na moim przykładzie dlaczego.
          Dla tak małego dziecka najlepiej kupić fotel RWF. Niestety fotele te są trudno dostępne, na Mazurach nie widziałam żadnego w sklepach w promieniu 100 km od mojego miasta. Zamówiłam wiec przez internet, po konsultacjach, cz romer max-fix będzie pasował do mojego samochodu octavia II. W specyfikacji fotelika było, że pasuje, sprzedawca twierdził, że powinien pasować. No i ogólnie pasuje, ale... no właśnie. Pozycja spoczynkowa jest za bardzo pionowa i ostatnio przy dłuższej podróży zauważyłam, że córce leci głowa, muszę więc pomyśleć o rogaliku. Trochę cieżko się też wkłada i wyciąga dziecko z tego fotelika, jest bardzo zabudowany po bokach (co jest super z punktu widzenia bezpieczeństwa). Ogólnie fotel jest super, bardzo łatwy w montażu, pasażer z przodu może wygodnie siedzieć, ale jednak jestem za tym, żeby fotel przymierzyć do auta, posadzić dziecko i wtedy podjąć decyzję. Wiem, że nie zawsze jest to wykonalne, bo jechać 300 km, żeby kupić fotel to i koszty i czas, ale jeżeli masz taką mozliwość to jak najbardziej zachęcam do tego. Ja będę w maju we Wrocławiu i zajade do sklepu, zeby obejrzeć fotele RWF do 25kg, przymierzyć do auta i jak córcia wyrośnie z max-fixa to spokojnie kupić przez internet.
          • sarna3 Re: Fotelik samochodowy do BMW seria 1 - co kupić 14.03.14, 20:41
            malabetka napisał(a):

> sarna, rada taty3dzieci jest dobra wink . Wyjaśnię Ci na moim przykładzie dlaczeg
            > o.
            > Dla tak małego dziecka najlepiej kupić fotel RWF. Niestety fotele te są trudno
            > dostępne, na Mazurach nie widziałam żadnego w sklepach w promieniu 100 km od mo
            > jego miasta. Zamówiłam wiec przez internet, po konsultacjach, cz romer max-fix
            > będzie pasował do mojego samochodu octavia II. W specyfikacji fotelika było, że
            > pasuje, sprzedawca twierdził, że powinien pasować. No i ogólnie pasuje, ale...
            > no właśnie. Pozycja spoczynkowa jest za bardzo pionowa i ostatnio przy dłuższe
            > j podróży zauważyłam, że córce leci głowa, muszę więc pomyśleć o rogaliku. Troc
            > hę cieżko się też wkłada i wyciąga dziecko z tego fotelika, jest bardzo zabudow
            > any po bokach (co jest super z punktu widzenia bezpieczeństwa). Ogólnie fotel j
            > est super, bardzo łatwy w montażu, pasażer z przodu może wygodnie siedzieć, ale
            > jednak jestem za tym, żeby fotel przymierzyć do auta, posadzić dziecko i wtedy
            > podjąć decyzję. Wiem, że nie zawsze jest to wykonalne, bo jechać 300 km, żeby
            > kupić fotel to i koszty i czas, ale jeżeli masz taką mozliwość to jak najbardzi
            > ej zachęcam do tego. Ja będę w maju we Wrocławiu i zajade do sklepu, zeby obejr
            > zeć fotele RWF do 25kg, przymierzyć do auta i jak córcia wyrośnie z max-fixa to
            > spokojnie kupić przez internet.

Nie twierdzę, że rada jest zła. Liczyłam, że ekspert poda mi kilka nazw fotelików, które będą pasowały do mojego auta, bym mogła o nich poczytać zanim udam się na przymiarki.
            Nigdy nie kupiłabym fotelika bez wcześniejszego mierzenia go do auta, jak też przymiarki Synka.

Mam już jeden fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy (BeSafe Izi Combi X3) więc wszelkie zalety tych fotelików są mi znane. Niestety nie ma szans, na to by zmieścił się on do mojego auta.
            • sarna3 Recaro Monza Nova IS 16.03.14, 20:34
              Co myślicie o tym foteliku?
              Byłam dziś w Tosi. Oglądałam Monza Nova, IS akurat nie było, bo sprzedał się wczoraj.
              Biorę go pod uwagę. Złożyłam na niego zamówienie - ma być za tydzień. Wtedy podejmę decyzję czy kupuję.
              • gom1 Re: Recaro Monza Nova IS 16.03.14, 20:42
                Dzieci wozi się w pasach, a nie dociska poduszka. Zobacz filmy w internecie jak wygląda dachowanie w takim "poduszkowcu".
                • sarna3 Re: Recaro Monza Nova IS 16.03.14, 21:58
                  gom1 napisał:

> Dzieci wozi się w pasach, a nie dociska poduszka. Zobacz filmy w internecie jak
                  > wygląda dachowanie w takim "poduszkowcu".

Uppppsss, zobaczylam. Wyglada to fatalniesad
                  • toya666 Re: Recaro Monza Nova IS 18.03.14, 19:44
                    Sarna, jakiś czas temu czytałam artykuł (linkowany tu na forum), który opisywał sytuację: zderzenie czołowe dwóch aut. Jedno jechało z prędkością 30 km/h, drugie 40 km/h - czyli razem siła jak przy uderzeniu 70 km/h. W sumie nie aż tak wiele.
                    Dziecko (3 letnie) miało właśnie taki pseudo-fotelik (poduszkowiec). Zmarło po 2 dniach bodajże; przyczyną były duże obrażenia wewnętrzne, krwotok, pęknięta śledziona itd. Aż się popłakałam...
                    • sarna3 Romer Versafix 18.03.14, 20:17
                      Nie sądziłam, że te poduszkowce są tak niebezpieczne.
                      Pamiętam, że jak kupowałam BeSafe to w Świecie Dziecka zachwalali nam Cybexa poduszkowca.....

A co sądzicie o foteliku Romer Versafix? W niedzielę podjadę go przymierzyć, chciałabym poznać o nim jakiekolwiek opinie.
                      • gom1 Re: Romer Versafix 18.03.14, 20:39
                        Versafix wymaga isofix z top-tetherem, upewnij się ze w Twoim aucie jest TT.
                    • gom1 Re: Recaro Monza Nova IS 18.03.14, 20:46
                      Tak tylko w kwestii formalnej: pomimo obiegowej opinii, przy zderzeniu czołowym prędkości nie sumuja się.
                      • sarna3 Kupiony 19.03.14, 20:39
                        Fotelik kupiony - Romer Trifix.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka