Dodaj do ulubionych

2latka w foteliku

08.01.15, 16:28
Witam, proszeco rade.
Corka 2 lata i 5 miesiecy 100cm, 16,5kg wozona w recaro polaric. Niestety polaric jest dla niej za ciasny, glowa prawie wystaje, usunelismy jej te boczne poduszki w zaglowku bo sie nie miescila. Do tego problem z pasami, ledwie mozna ja dopiac, zaciagnac nie da sie wogole. Problem zeby ja wsadzic do tego fotelika bo auto dosc niskie fiat bravo 2007. Prosze poradzcie mi do jakiego fotelika wsadzic mojego olbrzymka.
W samochodzie dziadkow jezdzi w graco nautulis (pasy na max ustawione). Wiem, ze w graco nautulis elite idzie wyzej ustawic te pasy, roznica ok 10cm, ale co z waga? Jak wage 18kg osiagnie w wieku ok 3lat to pasy samochodowe?czy nie bedzie za mloda wiekowo?
Czy ten elite to dobry pomysl?moj budzet to 700zl, chcialabym fotelik na dluzej niz rok.
Obserwuj wątek
    • panna.z.wilka Re: 2latka w foteliku 11.01.15, 18:18
      No, trzy lata to trochę mało na pasy samochodowe.
      Ja w takiej sytuacji przymierzyłabym dziecko do advansafixa. to też 9-36 ale można w nim dziecko w uprzęży wozić do 25kg.
    • willtreaty Re: 2latka w foteliku 12.01.15, 17:16
      Witaj.
      Jeśli córka waży już 16,5 kg to polaric jest już dla niej nieodpowiednim fotelikiem. Nic dziwnego że się nie mieści bo jest to fotelik dla maluszków, i rzadko się zdarza żeby dziecko do jeździło do 18 kilograma w takim foteliku bo zwyczajnie z niego wyrasta. Nie ma sensu kupować fotelika 9-36 kiedy dziecko waży już 16,5 kilo ponieważ i tak zaraz trzeba będzie demontować 5 punktowe pasy fotelika i zapinać dziecko razem z fotelikiem pasem samochodowym. Co radze także zrobić u dziadków w nautilusie, ponieważ pasy fotelika są wagowo obliczane do 18 kilo i przy wadze zbliżonej już do tej granicy dziecko 15 kilogramowe które w momencie zderzenia osiąga nacisk ponad 500 kilo może te pasy poprostu wyrwać wiec bezpieczniej zapiąć je pasem samochodowym. Polecałbym fotelik w przedziale wagowym 15-36. Świetnym rozwiązaniem jest tutaj Recaro Monza Nowa 2 z isofixem (około 750zł). Cena zbliżona do Twojego budżetu a fotelik jest naprawde dobry. Sam mam taki i nic się z nim nie dzieje, zaletą jest też wbudowany system audio smile Jeżeli jednak szukasz czegoś w mniejszym przedziale wagowym polecam Jane Montecarlo R1 około 500zł lub Diono Monterey (około 400 zł) Wszystkie te foteliki mają testy ADAC-a. Poniżej podam Ci linki do tych fotelików ze sklepu w którym sam kupowałem (Supermaluch.pl). Panowie znają temat i napewno Ci pomogą w wyborze smile

allegro.pl/fotelik-recaro-monza-nova-2-seatfix-15-36kg-krk-i4971404766.html
      allegro.pl/fotelik-jane-montecarlo-r1-15-36kg-isofix-adac-i4974110569.html
      allegro.pl/fotelik-diono-monterey-2-isofix-adac-15-36kg-i4955982056.html
      • willtreaty Re: 2latka w foteliku 12.01.15, 17:43
        Przepraszam miało być w mniejszym przedziale pieniężnym a nie wagowym smile
      • panna.z.wilka Re: 2latka w foteliku 12.01.15, 22:09
        Proszę Cię, nie polecaj 15-36 dla takich maluchów. Waga to nie jedyne kryterium, jakie musi spełniać dziecko żeby móc bezpiecznie przesiąść się do fotela z ostatniej grupy.

fotelik.info/pl/news/fotelik_15_36_kg_nie_dla_dwulatka,213.html
    • mala_mycha Re: 2latka w foteliku 14.01.15, 06:43
      Dzieki za odpowiedzi, po napisaniu pierwszego posta zauwazylam advansafixa. Corcia przymierzona do niego pare dni temu i wydaje sie ok. Wedlug mnie troche mniej miejsca niz w graco ale pasy wewnetrzne do 25kg kusza. Mam nadzieje ze ten fotelik przejdzie adaca i nie podzieli losu poprzednika. Pozostaje mi wierzyc,ze usprawnili to na czym polegl poprzednio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka