Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

oświetlenie LED

19.12.08, 14:48
    Czy mają Państwo jakieś doświadczenie w stosowaniu lamp typu Led zamiast
    halogenów? Czytałam opinie,że lampy te mają raczej zastosowanie dekoracyjne a
    mniej nadają się do oświetlenia np.blatów roboczych ze względu na zmęczenie
    wzroku spowodowane minimalnym miganiem. Rozważam ich użycie ze względu na
    mniejsze zużycie energii.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kazik Re: oświetlenie LED IP: *.chilan.net 22.12.08, 20:57
        Jest jeszcze jedna sprawa zwiazana z diodami LED. Natezenie strumienia
        swietlnego. Nie znam dokladnych danych, ale zdaje sie (podkreslam, ze to wymaga
        sprawdzenia w wiarygodnych zrodlach), ze natezenie swiatla w dostepnych na rynku
        diodach jest jednak nizsze niz w halogenach i do oswietlenia powierzchni
        roboczej moze byc to zbyt malo.
      • Gość: ola Re: oświetlenie LED IP: 77.223.238.* 05.01.09, 22:19
        ja mam. gdy wyłączę światło dalej pobierają prąd nie wiem gdzie ta oszczędność
      • Gość: gościówa Re: oświetlenie LED IP: *.171.114.90.static.crowley.pl 06.01.09, 12:26
        mam oświetlenie ledowe w kuchni właśnie nad blatami roboczymi
        nawet te żarówki określane jako ciepłe mają tak czy inaczej nieco inną barwę niż
        halogeny co może niektórym przeszkadzać - ale to akurat kwestia przyzwyczajenia
        polecam też większą ilość diod co przekłada się na większą moc światła - przy
        20 diodach miałam półmrok - obecnie mam 48 diod (a pewnie nic by się nie stało
        gdyby było ich 60 :))
        ważny jest też kąt świecenia - jak największy żeby równomiernie oświetlić blat
        i cytat ze strony: www.led.sklep.pl/product_info.php/products_id/9882
        "Jak dobrać zamiennik LED w miejsce tradycyjnej żarówki?

Należy odczytać moc zainstalowanej żarówki i podzielić tę wartość przez 10,
        następnie wybrać zamiennik LED o tej mocy. Przykład: Aby zamienić halogenek o
        mocy 35W należy użyć żarówki LED o mocy nie mniejszej niż 3,5W lub dwóch o mocy
        np. 2W."

• leerka Re: oświetlenie LED 14.01.09, 00:42
          Gościówa dziękuję za cenne info. Właśnie decydują się losy diodówek w mojej
          nowej kuchni. Co miałaś na myśli pisząc: "polecam też większą ilość diod co
          przekłada się na większą moc światła - przy
          > 20 diodach miałam półmrok - obecnie mam 48 diod" - masz na myśli liczbę diod w
          reflektorze?
          Czy zauważyłaś aby w tym świetle wzrok się bardziej męczył? Czy oceniasz to
          światło jako mniej komfortowe? Jakiej mocy reflektorów używasz? Dziekuję,
          Aleksandra
          • Gość: Piotr Prytulak Re: oświetlenie LED IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 17:02
            Jeśli moge coś zasugerować: diody LED nie mają takiej mocy, by zastapić mocne halogeny (50W i większe). W pomieszczeniach typu kuchnia bądź łażienka polecałbym zastosowanie żarówek/listew chłodnych, ze względu na nieco większą moc (około 5 %) i mocne, jasne światło. W innych pomieszczeniach zastosowałbym świało ciepłe, podobne barwą do tradycyjnych żarówek i światła słonecznego, gdyż odbierane jest ono jako światło bardziej naturalne i przyjemniejsze. Jeśli chodzi o ilośc diod: polecam żarówki jak najmocniejsze i koniecznie szerokokątne, o kącie rozsyłu światła 100-120 stopni, tak by żarówka nie oświetlała jednego punktu, a światło rozpraszało się nad oświetlaną powierzchnią. Jeśli żarówka oparta na LED'ach migocze, oznacza to że jest uszkodzona, bądź bardzo słabej jakości.

Pozdrawiam.
            Piotr Prytulak
            modernHome
            www.modernhome.pl
            (przepraszam za tę autoreklamę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka