Dodaj do ulubionych

klematisy pod drzewem

26.02.12, 21:50
ma ktoś ?
chciałabym, żeby wspinały się po moich starych jabłonkach co to niektórym jeno pień pozostał.
z racji, ze klematis lubi nogi w cieniu to sadzić od północy ?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: klematisy pod drzewem 27.02.12, 18:52
      Ja próbowałam i nie było to dobre. Nie polubiły się drzewo z klematisem.
    • newill6 Re: klematisy pod drzewem 27.02.12, 22:22
      fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/HDRttFScHGkvCPeLnX.jpg
      Już dawno o tym myślałem i udało się jak widac na zdjęciu ze zdjęcia..to Montana na prawie 4m cyprysie...niestety mrozy ostatnie nie pozwalają mu zakwitnąc ale on co roku pnie sie uparcie ,może w tym roku się uda? :)
      • dorkasz1 Re: klematisy pod drzewem 28.02.12, 09:38
        Newill, pięknie!
        Ja mam przy drzewie (brzozie) posadzoną różę 'Lykkefund' i w tym roku mam nadzieję na jej kwitnienie. A widziałam ją gdzieś posadzoną przy takiej starej, powyginanej jabłonce. Wyglądała zjawiskowo.
        • leloop Re: klematisy pod drzewem 28.02.12, 09:54
          czyli sadzę :)
          czymać kciuki ;)
      • newill6 Re: klematisy pod drzewem 28.02.12, 10:24
        Myślę ,że powinnaś sadzić powojnik ekspansywny typu Montana własnie ,widziałem próby podobne innych powojników pod jabłonkami --u kolegi,owocowały skromnie kilkoma kwiatkami.Ten jest wystawiony na ścianę wschodnią i niestety mrożne wiatry go powalają,ale klimacik mu odpowiada,ma jak widzę dobre podłoże typowo leśne, sucho ,co mi daje wiele do myslenia w związku z zamieraniem pędów innych moich powojników,pisałem już o tym wczesniej iż moim zdaniem miały za mokro,to tak na marginesie.U Ciebie klimat jest świetny więc na pewno się uda.
        • leloop Re: klematisy pod drzewem 28.02.12, 10:29
          Montane mam gdzie indziej, już jest z niego potężny krzaczor, wiec zostanie tam gdzie jest. zresztą Montana potrafi dorosnąć do niebywałych rozmiarów, obawiam się, ze za parę lat obrósłby wszystkie drzewa po kolei a tego nie chcemy :)
          takie obrazki u nas nie należą do rzadkości, to nie mój, mój jest biały :)
          https://i5.tinypic.com/241w4nq.jpg
          • newill6 Re: klematisy pod drzewem 28.02.12, 10:32
            ..takie rosną własnie..u nas także, lecz w miejscach bardziej zacisznych
            • lellapolella Re: klematisy pod drzewem 28.02.12, 12:54
              widzę dobre podłoże typowo leśne, sucho ,co mi daje wiele do myslenia w związku z zamieraniem pędów innych moich powojników
              a bo, Newill, powojniki botaniczne ponoć nie są wrażliwe na uwiąd;) a montana piękny, szkoda, że u mnie za zimno...
              wersję przy drzewach dopiero testuję, więc nie zabierałam głosu:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka