11.01.16, 18:25
Jak się ją je? Smaczna? Nie jakiś przepis z neta, ale tak z doswiadczenia poprosze.
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Endywia 11.01.16, 19:53
      ale pytasz o cykorie czy endywie w formie salaty ?
      obydwie można jako surówkę ale można tez na ciepło. tę pierwszą przekrawam wzdłuż i obsmażam chwilę na patelni na maśle, dodaje przekrojone wzdłuż szalotki i po chwili podlewam białym winem. sol, pieprz i niech się chwilę poddusi, dobre do wieprzowiny. sałatową rwę na kawałki i szybko (kilka sekund) podsmażam na odrobinie oleju, dosmaczam sosem sojowym, cytryną, czosnkiem i skórką z cytryny. obydwie maja lekka goryczkę, dzieci mogą kręcić nosem. moje nie lubią tej pierwszej natomiast kędzierzawą w lekko azjatyckim stylu lubią bardzo.
      • edziakrys Re: Endywia 13.01.16, 08:55
        Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. O tą sałatową mi chodziło. Mam ochotę na inności. Z resztą w tym roku po nowalijkach w wiekszym foliaku nie robię uprawy głównej (zlecenia ogrodowe) i chcę tam zaszaleć z różnościami: bakłażan, kolorowe pomidory, kalafior i nie wiem co mi jeszcze do głowy przyjdzie ;) Albo w ręce wpadnie...
        • leloop Re: Endywia 13.01.16, 09:44
          smacznego. po smaczne i kolorowe odmiany pomidorów zgłoś się do Dorkasz, ona ma wiedze w temacie a może tez podzieli się nasionami :)
          mnie smakują wszelkie pasiaste odmiany, tzw. zebry.
            • leloop Re: Endywia 14.01.16, 13:01
              zielony jest lekko kwaskowaty a czerwone albo pomarańczowe maja więcej słodyczy. generalnie wszystkie smaczne.
              nie polecam za to indygo, jest bardzo wydajny ale trzeba długo czekać aż naprawdę zrobi się czarny (skórka), żeby był jakikolwiek smak ale nawet wtedy to raczej taka pomidorowa woda jest. można posadzić jeden krzaczek, żeby dodać koloru pomidorowym sałatkom, bo malowniczy jest bardzo :)
              z koktajlowych polecam "megagron" (wyguglaj sobie zdjęcie). jest mega, nie dość, ze dużo to jeszcze b. smacznie :)
              Twoje penstemony, to juz krzaczory. wyślę Ci na wiosnę.
              • edziakrys Re: Endywia 14.01.16, 14:36
                Dziękuję że o mnie pamiętasz :) Jesteś najlepsza!
                Właśnie M wrzucił w koszyk 'Black Cherry' ; posadzę w dużym foliaku z nawadnianiem, więc może da się ciutkę wcześniej posmakować. Mam jeszcze 'Koralik' i ten który sam mi się między ogórkami co roku nasiewa 'Dziadek Marian' (od imienia darczyńcy oczywiście). Standardowo 'Moneymaker', 'Malinowy Ożarowski' i któryś z polskiej serii 'Słonka', 'Bekas' lub 'Perkoz'.
                • leloop Re: Endywia 14.01.16, 17:48
                  koralik mnie rozczarował, nie sieje. smaczna jest Ola Polka, cytrynek od Dorkasz, Cherokee Purple.
                  wejdź na pomidorowy profil Dorkasz www.facebook.com/prawdziwepomidory/?fref=ts
                  • lellapolella Re: Endywia 14.01.16, 18:51
                    Zgoda co do Indigo, to tylko ciekawostka:) Długo dojrzewa ale też wszystkie kwiaty tworzą owoc, bez względu na pogodę i warunki. Potem może leżeć bez końca. Miksuje się w całości, nie ma strzępów ze skórki. Ale smak- najwyżej mierny.
                    Moje tegoroczne odkrycie to zielone. Miałam Malachitową Szkatułkę i Absinthe- obydwa przepyszne:) Nie mogą poleżeć, więc trzeba młócić na bieżąco.
                    Absolutny hit 2015: Berkeley Tie Dye - po prostu pomidorowy odjazd.
                    Z coctailówek Snow White- biały, słodziutki, owoc większy niż Koralik.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka