Dodaj do ulubionych

robię się gruba :(

25.07.10, 02:14
ciągle tyję... już mam 72 kg na liczniku :( nie wiem, co mam począć, bo lek
pomaga mi na depresję i nie chcę go zmieniać, ale ja kiedyś ważyłam 55 kg, a
jeszcze nie tak dawno 60 kg... Staram sie nie jesc slodyczy, jesc mniej
ogolnie i chodze na basen kilka razy w tygodniu... Efekt jest taki, ze z 70 kg
zrobilo sie 72...
Pewnie nikt mi tu nic nie doradzi, ale pisze, bo mi z tym bardzo źle i
chciałam to komuś powiedzieć :(
Obserwuj wątek
    • mskaiq Re: robię się gruba :( 25.07.10, 05:48
      Zwracaj uwage rowniez na to co jesz. Ile to ma tluszczu, ile
      soli, ile cukru. Staraj sie aby ilosc soli nie przekraczala 120 mg
      na 100g, tluszczu saturated mysle ze po polsku to nasycone nie
      bylo wiecej niz 3% a cukru 5%.
      Dobrze jest aby to co jesz mialo sporo bialaka, dobra jest granica
      12-25%.
      Dodaj do plywania codzienny 40 minutowy spacer i sprawdzaj
      wage tak aby nie tracic w ciagu tygodnia wiecej niz 1.5 kilo.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • poinsecja09 Re: robię się gruba :( 25.07.10, 12:37
        hej. Bardzo Ci współczuje, bo wiem co znaczy dla kobiety ciagle tycie, i ta
        bezradność... moze dlatego watro byłoby ustalic co jest powodem tycia. Jestes
        pewna ze są to leki? Ja moge doradzic co jeść, aby tak nie tyc , a nie katować
        sie dietami.

Pozdrawiam ciepło*
    • annarchia Re: robię się gruba :( 25.07.10, 12:49
      A jaki antydep bierzesz?

Ja zauważyłam, że identyczne działanie na mnie (w sensie objawowym) ma Mirtor
      (Remirta) i Trittico. Oba pozwalają spać w nocy, są dość skuteczne przy
      bezsenności, lekko uspokajają i wyciszają po łyknięciu. A różnica w skutkach
      ubocznych jest taka, że w przypadku tego pierwszego baaardzo przytyłam, miałam
      wręcz napady objadania (bulimiczne), co tylko pogorszyło mój nastrój, natomiast
      przy Trittico wręcz odwrotnie, w każdym razie nie ma przyrostu masy ciała i
      wzrostu łaknienia. Chyba nie tylko ja tak mam, bo jako główny skutek uboczny na
      ulotce Mirtoru jest właśnie przyrost masy ciała.

Podobnie jest z depakine i lamotyginą. Działanie stabilizujące to samo, ale
      tylko ten pierwszy lek ma tak okropne skutki uboczne jak wypadanie włosów,
      wzrost wagi, odwodnienie, suchość skóry.

I tak dalej...

Jeśli tycie to dla Ciebie problem (a ono też dla wielu z nas ma wpływ na
      samopoczucie, dobre czucie się ze sobą) to zapytaj lekarza o podobny lek
      antydepresyjny, ale bez tego skutku ubocznego.
      • poinsecja09 Re: robię się gruba :( 25.07.10, 12:58
        wydaje mi sie ze kazdy lek antydepres bedzie powodował jakis skutek uboczny.
        Mnie bardzo podskoczyła prolaktyna, na zaczelo wyciekac mleko , wypadac włosy,
        natomiast nie tyłam,musiałam zbic prolaktyne lekiem ale nie dało sie bo za dużo
        skutków ubocznych typu: ból serca i silne duszności, lekarz natychmiast kazał
        odstawic. I koło sie zamyka.
        Ale jak pisałam nie słyszałam zeby te leki działały bez jakiejkolwiek szkody na
        organizm.
        • canoine Re: robię się gruba :( 25.07.10, 13:41
          Przez 4 lata pielgrzymek do psychiatrów różnorakich leczono mnie kilkunastoma
          chyba różnymi lekami i mało który powodował u mnie jakieś skutki uboczne.
          Właściwie tylko dwa przeciwpsychotyczne - i także chodziło o tycie, mimo iż
          jadłam tyle, co przeciętna anorektyczka w ostrej fazie :> Poza tymi dwoma, nie
          zarejestrowałam żadnych perturbacji przy innych lekach, ale do dziś nie jestem
          pewna czy one na mnie w ogóle działały ;>
          • larry4 Re: robię się gruba :( 25.07.10, 16:04
            Napisałaś nam, że tyjesz, ale nie napisałaś, jakie leki bierzesz i w
            jakich dawkach. Może wtedy mozna byłoby cos więcej napisać, moze
            ktos spotkał sie z problemem przy takim czy innym leku... No coż po
            prostu mniej jedz!!!
            • canoine Re: robię się gruba :( 25.07.10, 17:48
              Jeśli to do mnie - to od lat żadnych leków na stałe nie biorę.

Mniemam jednak, że to było do autorki wątku - wówczas: naucz się człowieku pisać
              prawidłowo w drzewku.

Co do rady Twej w ostatnim zdaniu - wsadź se ją w buty :) jak tyłam swego czasu
              podczas brania leków, jadłam tyle, co przeciętna anorektyczka i tyłam mimo to
              dalej. Wbrew temu, co twierdzą czasem nawet lekarze - niektóre leki rzeczywiście
              radykalnie zmieniają przemianę materii i powodują tycie, niezależnie ile jesz i
              ile sportu uprawiasz. Na szczęście, o czym przekonałam się potem, nie jest to
              trwała zmiana i organizm potrafi po czymś takim wrócić potem do swego rytmu i norm.
    • lucyna_n Re: robię się gruba :( 25.07.10, 17:45
      kurczę, taki skutek uboczny jest dla mnei nieakceptowalny, niby wiem że depa
      gorsza od nadwagi, ale byłoby mi bardzo bardzo źle z takim niekontrolowanym tyciem.
      • kara.mija Re: robię się gruba :( 25.07.10, 18:04
        No właśnie - nieakceptowalny. Dla mnie od dzisiaj też bo ja mam tak
        samo jak autorka wątku. Po depa przytyłam 20 kg a i tak szczupła nie
        byłam. Tolerowałam to jakoś licząc na to, że w końcu jakoś zrzucę
        ale chociaż się staram nie mogę zbić tej wagi a wręcz odwrotnie
        ciągle jest kilka o gramów więcej. Czuję się ze sobą co raz gorzej.
        Koniec z tym - 02/08 idę do psycha i nie wyjdę dopóki nie zmieni mi
        tej cholernej depy na co innego !!!!!
    • wyjdeztego Re: robię się gruba :( 26.07.10, 00:46
      dzieki za wszystkie odpowiedzi, nie wiem i tak co mam robic, bo tego leku
      zmieniac nie chce, biore lexapro 10mg, dziala ok, ogolnie jestem ok i czuje sie
      naprawde duzo lepiej, powiedzialabym ze radze sobie naprawde, ale ten tluszcz
      dobija mnie!! chodze na silownie i na basen, jem dosc malo, 1500 kcal dziennie
      albo i mniej, prawie zero slodyczy, przemiana materii chyba spadla czy cos, nie
      wiem. Nie moge jesc mniej, bo mam tez anemie, wiec nie bede sie glodzic
      totalnie, a i tak naprawde uwazam na to, co jem. Klejna recepta na 6 miesiecy,
      boje sie ze przytyje jeszcze i juz totalnie zaden facet nie zwroci na mnie uwagi
      :) eh...
      • lucyna_n Re: robię się gruba :( 26.07.10, 01:10
        1500 kcal to mało, nikt na tym nie powinien tyć, poniżej już łatwo o niedobory
        zwłaszcza jak się prowadzi "normalny" tryb życia pracuje i td. po lexapro to
        raczej ludzi enie mogą jeść, ale nigdy nie wiadomo jak Ty zareagowałaś, w
        niedoczynności tarczycy też się tak łatwo tyje, dosłownie od każdego kęsa.
      • larry4 Re: robię się gruba :( 26.07.10, 11:32
        To możliwe, że tyjesz od escitalopramu; to trochę dziwny SSRI; sam
        stosuje 10mg/d i nie chce zmieniać. Skuteczność ok.; brak skutków
        ubocznych, co jest dla mnie ważne. Chyba jednak trochę zwalnia
        metabolizm, nie ma działania pobudzającego, tylko czysto
        przeciwdepresyjne, działa trochę uspokajajaco, tonizująco. Nie
        wywołuje wewnętrznego niepokoju; takowy zaliczyłem po fluoxetynie.
        Mobilizuje mnie do tego, aby zdrowo sie odzywiac i zwrócic uwagę na
        to, co jem. Generalnie zjadam dużo warzyw, owoców, zestawy
        mieso+surówki, bez ziemniaków, zero słodyczy. Nie mam generalnie
        nadwagi, ale lepiej się czuję/wygladam jak jestem szczypły...
        • wyjdeztego Re: robię się gruba :( 26.07.10, 20:52
          hey larry4, no wlasnie bardzo dobrze opisales ten lek, na mnie ma on dokladnie
          takie dzialanie, jak napisales. Mam 2 skutki uboczne po nim: 1)tyje 2)prawie
          wcale nie chce mi sie seksu i rzadko kiedy mam orgazm :(
          ale poza tymi dosc uciazliwymi skutkami ubocznymi, to lek postawil mnie na nogi,
          wiec nie chce go zmieniac. No i w ogole nie mam już lęków, ani atakow paniki,
          mieszkam sama i jest mi ok. Jedyna nadzieja w tym, ze pewnego dnia bede mogla
          funkcjonowac bez lexapro i schudne sobie wtedy.
          Ta dieta niełączenia jest bardzo zdrowa, sama tez taka stosuje (ale nie zawsze).
          Licze kalorie (tak na oko), praktycznie nie jem slodyczy (czasami slodki jogurt
          albo jakis herbatnik, ale to rzadko). Od kilku tygodni chodze systematycznie na
          silownie, ktora koncze basenem, kilka razy w tygodniu. No i mialam nadzieje, ze
          schudlam, ale okazalo sie na wadze, ze w ciagu ostatnich 2 tygodni przytylam 2
          kg. ZUpelnie nie wiem, jak to sie stalo :( I czuje sie jak taki nadmuchany
          balon. I jak patrze na siebie w lustrze, to mam wrazenie ze wlasnie jestem
          napompowana jakby :/
          Mysle, ze od jutra sprobuje liczyc kalorie dokladnie i jesc max 1200 kcal
          dziennie. Pogadam tez z trenerem na silowni, zeby mi ustalil jakis specjalny
          program na moj problem, zebym chociaz juz wiecej nie tyla :( eh :( dam Wam znac,
          jak cos sie zmieni na mojej wadze...
          • kara.mija Re: robię się gruba :( 26.07.10, 21:16
            A może przyrost wagi to po prostu zamiana tłuszczyku w mięśnie?
            Mięśnie ważą więcej. Jak zaczynasz uprawiać sport to często na
            początku jest przyrost wagi zamiast spadku. Dopiero potem zaczyna
            spadać. Dopiero sobie o tym przypomniałam - zdarzyło mi się to już
            kilka razy.
            • ichnia Re: robię się gruba :( 27.07.10, 13:01
              kara.mija napisał:

> A może przyrost wagi to po prostu zamiana tłuszczyku w mięśnie?
              > Mięśnie ważą więcej.

Właśnie to samo chciałam napisać. Z tego co piszesz, intensywnie ćwiczysz, więc
              masa mięśniowa na pewno przyrasta. Więc czym innym będzie chudnięcie, a czym
              innym zmiana wagi.
    • annarchia I jak tam? 01.08.10, 09:13
    • ricca5 Re: robię się gruba :( 01.08.10, 21:04
      Mam ten sam problem.Nie potrafię sobie pomóc, a lekarz ,który przepisał mi lek
      citabax,twierdzi ,że nie ma na moje tycie wpływu.Powoli robię się ociężała i z
      wagi 64kg w ciągu roku skoczyłam sobie na 74kg.Dołuje mnie to okropnie ,powoli
      wycofuję się z wszystkiego .Siedzę sobie w domu i tyję ,co robić?
      • blue1977 Re: robię się gruba :( 01.08.10, 21:10
        Twój lekarz ma rację. Po citalopramie raczej się nie tyje. Być może jednak
        jesteś nielicznym wyjątkiem.
    • prenatka Re: robię się gruba :( 04.08.10, 18:36
      a czy robiłaś sobie badania-morfologię oraz badania tarczycy (tsh, ft3 i ft4)?
      Spróbuj, może w problemach z tarczycą upatrywać można przyczyn Twojego tycia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka