kara.mija 19.08.10, 09:06 Odstawili mi połowę velefaxu xl i zaczyna być gorzej .... biorę mniej od półtora tygodnia - najpierw źle się czułam fizycznie a teraz znowu psychika siada :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucyna_n Re: Chyba za wcześnie 19.08.10, 11:01 bo się za bardzo skupiasz na sobie i "spodziewasz" że będzie gorzej. Oprócz łykania robisz coś przeciwdepresyjnego czy tylko tak siedzisz i czekasz? Odpowiedz Link Zgłoś
czartownica Re: Chyba za wcześnie 19.08.10, 12:11 lucyna_n napisała: > Oprócz > łykania robisz coś przeciwdepresyjnego czy tylko tak siedzisz i czekasz? co to jest "coś przeciwdepresyjnego"? czy przesypianie się zalicza? jak się zmusić do czegoś innego poza spaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Chyba za wcześnie 19.08.10, 17:23 zauważyłam to u siebie że jak mijają silne depresyjne objawy to zaczynam dużo spać, bardzo dużo, tym sie to różni od spania depresyjnego że sen jest głęboki i jakby to określić krzepiący bez gwalatownych przebudzeń i lęków, bez koszmarów. Na szczęście beztrosko mogą sobie pozwolić na wysypainie się i moim zdaniem mi osobiście to bardzo służy. Coś przeciwdepresyjnego to dla każdego coś innego, przeważnie jest to powrot do zainteresowań sprzed pogorszenia się zdrowia, do pracy, do nauki,do spotkań z ludźmi, dbanie o siebie (tak, tak maskowe ćwiczenia i marchewka przy wychodzeniu z depy wskazane), jednym słowem do normalnego trybu życia, tak żeby móc oderwać się od niezbyt przyjemnych chwil spędzonych w depresji i zastartować na nowo. Do tego trochę własnych rozważań na temat "skąd mi się to wzięło i jak postępować żeby zminimalizować możliwość nawrotu czyli np nie zarywanie nocek, nie upijanie się w trupa, pozbycie się rzeczy które mają na człowieka zły wpływ, np zakończenie toksycznych układów w rodzinie, czy w pracy, popracowanie nad asertywnością, podbudowanie poczucie własnej wartości. Każdy musi sam znaleźć to co dla niego najlepsze, swoje miejsce w świecie, rozpoznać swoje prawdziwe potrzeby. Porady to infantylne ale na razie lepszych nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka-z Re: Chyba za wcześnie 19.08.10, 18:38 W sprawie spania... W okresie najgorszego samopoczucia byłam wiecznie niedospana. Chodziłam spać dość wcześnie, ok.22-23, ale zrywałam się o piątej rano, robiłam kawę, paliłam papierosa i rozmyślałam jaka jestem nieszczęśliwa. Potem przez cały dzień byłam śpiąca i czekałam kiedy znów będę się mogła położyć, trąbiąc o tym wszem i wobec. Katastrofa. Zajęcia przeciwdepresyjne, jak się nie ma depresji, to same się znajdują. Chociaż ja ciągle zazdroszczę tym z ADHD. Już nie pamiętam jak to jest, jak energia rozsadza. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka-z Re: Chyba za wcześnie 19.08.10, 18:49 Mnie kusi żeby odstawić fluoxetynę, robiłam już tygodniowe przerwy, ale jak tylko pojawi się trochę gorsze samopoczucie, to od razy tchórzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kara.mija Re: Chyba za wcześnie 19.08.10, 19:59 Nie mam za wiele czasu na rozmyślanie nad sobą z moją dwójką diablątek na karku. Starałam się robić coś przeciwdepresyjnego: byłam na basenie, na rowerze, zaczęłam znowu robić makijaż - na więcej póki co nie znalazłam czasu. Niestety nie pomogło. Z dnia na dzień jest gorzej. Lekarz w razie czego kazał brać dwie tabletki ... wzięłabym ale z drugiej strony myślę, że jak nie spróbuję dłużej mniejszej dawki to boję się, że nigdy nie odstawię antydepów. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka-z Re: Chyba za wcześnie 20.08.10, 20:17 Dwadzieścia lat temu podjęłam decyzję o odstawieniu leków. Była to moja samodzielna decyzja, bo lekarze prawdopodobnie faszerowali by mnie lekami w nieskończoność. Z perspektywy czasu stwierdzam, że była to bardzo dobra decyzja. Teraz, od roku, znów biorę antydepresant i z perspektywy czasu stwierdzam, że spóźniłam się z tym o jakieś pięć lat. Tak to jest, że pacjent nie umie dostrzec początku, a lekarze nie potrafią dostrzec końca. Odpowiedz Link Zgłoś
ichnia Re: Chyba za wcześnie 22.08.10, 18:11 lafiorka-z napisała: > Tak to jest, że pacjent nie umie dostrzec początku, a lekarze nie potrafią > dostrzec końca. Powoli dochodzę do tego samego wniosku. Odpowiedz Link Zgłoś