2maya 09.05.11, 22:57 moja mama coraz częściej mówi o tym że nie chce już dłużej cierpieć, żyć ... i wymienia opcje zakończenia swojego życia. co robić? ciągle zażywa valdoxan Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiki9611 Re: depresja vs samobójstwo 11.05.11, 08:06 Jak naj szybciej zaprowadz mamę do lekarza dopóki nie jest za póżno , Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: depresja vs samobójstwo 11.05.11, 11:29 Dlaczego nie chce zyc ? Co mozna zmienic w jej zyciu ? Jesli przyczyny nie zostana usuniete to zagrozenie bedzie istnialo zawsze. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
martini-7 Re: depresja vs samobójstwo 16.05.11, 15:32 kiedy byłam dzieckiem mój ojciec coś mi przebąkiwał o tym że może odejść, może coś mu się stać, w jakiś sposób sugerował samobójstwo, nie wiedziałam co myśleć ani robić, na szczęście nic się nie stało, jednak lata później mój wujek popełnił samobójstwo... to było straszne doświadczenie, zaczął się izolować od rodziny a potem skończył ze sobą, zabiła go samotność i depresja, może pogadaj z mamą na początek i zapytaj jak możesz pomóc, nie ciągnij od razu do lekarza bo to może dać jej poczucie że traktujesz ją jak wariatkę i poczuje się jeszcze gorzej. Pogadajcie zasugeruj pomoc terapeuty jeśli okaże się konieczna Odpowiedz Link Zgłoś