mildepflege 09.04.12, 16:27 ...jednak zdiagnozowano u mnie depresję, byłam u psychiatry. Nie wiem sama jak się czuję z tą diagnozą, najbardziej boję się tego, że ta choroba będzie ze mną już zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucyna_n Re: ... 09.04.12, 21:37 diagnoza u psychiatry.. trochę śmiechu warta, płynna i umowna sprawa a już na pewno nie warta takich czarnych myśli. zawsze, nic nie będzie z Tobą zawsze, Ty nie będziesz zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenoterapia Re: ... 09.04.12, 22:28 Psychiatra każdemu diagnozuje depresje,kto powie ze jest smutny od 2 tygodni. A jak leki nie pomogą to mówi, ze to z powodu kłopotów osobistych i dla tego leki nie działają. Depresja to nic innego jak obniżony nastrój ,a nastroje nie trwają wiecznie - jak jesteś radosna masz poczucie ze zawsze tak będzie, jak ma się dola to wydaje się ze już nigdy się nie poprawi.. Odpowiedz Link Zgłoś
mildepflege Re: ... 10.04.12, 11:48 ja nie wiem jak jest u każdego, u mnie akurat był naprawdę długi wywiad, co więcej byłam u dwóch psychiatrów i u każdego diagnoza była taka sama. Kto zatem powinien stawiać diagnozy jeśli nie lekarz? Kto potwierdzi lub zaprzeczy depresji ? Depresja to coś więcej niż obniżony nastrój. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: ... 10.04.12, 13:04 depresję stwierdza się "na oko", myślisz że lekarze są nieomylni? Odpowiedz Link Zgłoś
tlenoterapia Re: ... 10.04.12, 23:29 Kto zatem po > winien stawiać diagnozy jeśli nie lekarz? Kto potwierdzi lub zaprzeczy depresji Psychiatria to bardziej sztuka niż nauka, nie istnieją biologiczne metody diagnozowania, tak jak w innych gałęziach medycyny..dla tego to taka kicha. Psychiatra musi coś zdiagnozować żeby na durnia nie wyjść, ale i tak nie na diagnozę podaje leki , a na objawy, które pacjentowi przeszkadzają. I z reguły nie interesują psychiatrę powody dla których masz te objawy. Usiłując lekami złagodzić objawy i ignorując przyczyny, stwarzają wiecznego pacjenta. Wiecznym pacjentem tez się można stać z powodu zmian w mózgu jakie mogą wywołać leki psychotropowe. Ps. Najczęściej depresji po paru latach nieskutecznego leczenia zaprzecza endokrynolog ujawniając niedoczynność tarczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyasyou Re: ... 11.04.12, 00:25 A dla mnie najbardziej przerażający jest sam fakt, że depresja jest chorobą psychiczną. Dla społeczeństwa w sumie nie ma różnicy czy to depresja czy schizofrenia, ludzie oceniają po pozorach mówiąc po prostu że ktoś jest psychiczny.Boją się takich ludzi i nie chcą się dowiedzieć na czym polega ta choroba... przykre ale prawdziwe - żyje w ciemnogrodzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
mildepflege Re: ... 11.04.12, 14:51 nie do końca się zgodzę, ze stwierdzają chorobę na oko-tak jak napisałam byłam u dwóch i każdy przeprowadził solidny wywiad. Mało tego zaprosił mnie na kolejna wizytę a byłam w ramach NFZ. To zapytam inaczej-skąd ludzie wiedzą, że mają depresje, bo przecież nie każdy obniżony nastrój jest już depresją, nie wierzę, ze każdy psychiatra przepisuje leki ot tak bo ktoś jest od dwóch tygodni smutny. I nie twierdze, ze są nieomylni, ale nie chce sie oszukiwać sądząc, ze się pomylili. Jesteście zdiagnozowani? Przez kogo? Sądzicie, ze lekarz się pomylił? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: ... 11.04.12, 17:15 rozumiem że chcialaś się pochwalić modną diagnozą a ja ci tu umniejszyłam, to ja przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
mildepflege Re: ... 16.04.12, 13:56 aleś mi pojechała no naprawdę Ty jedyna jesteś chora Odpowiedz Link Zgłoś
tlenoterapia Re: ... 11.04.12, 21:57 >-skąd ludzie wiedzą, że mają depresje, bo przecież nie >każdy obniżony nastrój jest już depresją, Depresje uznaje sie gdy występuje zespól symptomów - smutek jest jednym z nich. Albo gdy tak wyjdzie w teście Becka. Uważasz, ze można prawidłowo diagnozować biologiczna chorobę ,a za taka uważa się depresje, bez żadnego biologicznego badania? >nie wierzę, ze każdy psychiatra przepisuje leki ot tak >bo ktoś jest od dwóch tygodni smutny Taki maja wymóg - żeby leki podawać tylko w tedy gdy "smutek "trwa od min.dwóch tygodni. Jeśli trwa tydzień lub 13 dni to nie ma leczenia. Zabawne jet tez to ze depresje zwykle same mijają po 3-6 miesiącach - jest to okres w jakim oczekuje się ze leki zadziałają. > Jesteście zdiagnozowani? Przez kogo? Sądzicie, ze >lekarz się pomylił? Tak mylą się jak diabli - mam wiele rożnych diagnoz od psychiatrów - wychodzi na to ze choruje na większość chorób psychicznych jednocześnie. -- "Na szczęście organizm ludzki jest tak wspaniały, że wytrzyma prawie każde leczenie." Odpowiedz Link Zgłoś
mildepflege Re: ... 16.04.12, 14:00 przyczyny depresji wcale nie muszą być biologiczne Odpowiedz Link Zgłoś