06.07.04, 00:12
Witam !
Czy ma ktos doswiadczenia z preparatem 5-htp?
Obserwuj wątek
    • rzeznia_nr_5 Re: 5-htp 06.07.04, 00:30
      wola25 napisał:

> Witam !
      > Czy ma ktos doswiadczenia z preparatem 5-htp?

A szto eto?Bo nie wiem czy mam doświadczenie.
      • wola25 Re: 5-htp 06.07.04, 00:51
        eta to :) na zachodzie bardzo popularny srodek antydepresyjny, u nas cos nie
        bardzo :(
        www.naturalhealingtoday.com/MAGPOLSKI/rok2000-125htp.htm
        • lolo76 Re: 5-htp 06.07.04, 10:59
          > eta to :) na zachodzie bardzo popularny srodek antydepresyjny, u nas cos nie
          > bardzo :(

to ze piszą że popularny to nie znaczy że faktycznie tak jest, na tej stronce
          sugerują też, że środek jest tani w porównaniu z innymi antydepresantami, mam
          wrażenie że 170 zeta za około miesiąc terapi to chyba jedna drożej niż
          jakikolwiek inny antydepresant
          • zoltanek Powiem Wam! 06.07.04, 13:54
            To gówno prawda. Ten środek z pewnością nie dorasta do pięt antydepresantom.

To nie jest w ogóle lek, tylko preparat zawierający substancje 5-htp, która jest głównym substratem syntezy serotoniny.

5-htp + cośtamczegomamyzawszepoddostatkiem = serotonina

Zażywanie 5-htp pomaga tylko i wyłącznie u pacjentów, u których występuje niedobór 5-htp.

Identyczne rezyltaty przynosi nażarcie się bananów(serio).

Zrezygnowanie z terapi lekami antydepresyjnymi na rzecz 5-htp byłoby czystą głópotą.

Dziękuje Za Uwage

Oklaski dla Szanownego Mnie!
            • bigda Re: Powiem Wam! 07.07.04, 21:39
              zoltanek napisał:

Niektóre syntetyczne antydepresanty są inhibitorami wychwytu zwrotnego
              serotoniny. Z grubsza rzecz ujmujac powoduja wzrost jej stężenia i to działa
              antydepresyjnie. Przykładem moze być Prozac.
              5-htp opiera się na nieco innym mechanizmie - ułatwia jejprodukcję. Nie wiem,
              jak to działa, ale manipulowanie poziomem serotoniny w przypadku depresji jest
              standardem.
              Bigda

--
              bigda@poczta.gazeta.pl
              • zoltanek Re: Powiem Wam! 07.07.04, 22:01
                no tak, ale

antydepresanty powodują wzrost stężenia serotoniny. np. SSRI blokuje tunele jej
                zwrotnego wychwytu przez co serotonina dłużej pozostaje w przestrzeni
                międzysynaptycznej, a preparaty takie jak 5-htp nie powodują zwiększenia
                stężenia serotoniny, tylko dostarczają budulca potrzebnego do jej produkcji. To
                samo można osiągnąć dzięki odpowiedniej diecie. Ten środek nie może być nazwany
                lekiem.
                • wola25 Re: Powiem Wam! 08.07.04, 00:40
                  no oki, ale dziala antydepresyjnie czy nie ?
                  • vinja Re: Powiem Wam! 08.07.04, 01:06
                    wola25 napisał:

> no oki, ale dziala antydepresyjnie czy nie ?

To działa podobnie jak ziółka - czyli szkoda kasy
                    • wola25 Re: Powiem Wam! 08.07.04, 01:18
                      Wiem ze dziala bo znam ludzi ktorzy sie dzieki temu duzo lepiej czuja
                      ---
                      Tylko w pupie tak naprawde jest ciemno
                      • vinja Re: Powiem Wam! 08.07.04, 01:28
                        wola25 napisał:

> Wiem ze dziala bo znam ludzi ktorzy sie dzieki temu duzo lepiej czuja

Jak wiesz to czemu pytasz ???

Ja uważam , że nie działa na chorobę jaką jest depresja .

> ---
                        > Tylko w pupie tak naprawde jest ciemno
                        • ogrom Re: Powiem Wam! 08.07.04, 02:33
                          a czy jest to bezpieczny specyfik?
                          Powiem szczerze, że byłabym zainteresowana jakbym więcej wiedziała na jego
                          temat.......... jak go zdobyć, czy jest bezpieczny, ile kosztuje, jak działa, i
                          czy przy drobnych dolkach warto brać?
                          pozdrwiam
                          • zoltanek Re: Powiem Wam! 08.07.04, 10:34
                            wiesz
                            z pewnością jest to bezpieczny specyfik, bo to nie lek tylko produkt spożywczy
                            na pewno nie ma skutków ubocznych, na pewno pomaga, ale nie sądze by efekty
                            były w praktyce zauważalne

nie można go kupić w aptece, ani w sklepach medyczno-zielarskich. widziałem go
                            w jednym z polskich sklepów internetowych. kosztował około 150zł chyba za 30
                            tabletek, więc bardzo drogo

jeżeli masz dużo kasy to warto, ale intuicja podpowiada mi, że na poważny dołek
                            nie pomoże.

spytaj lekarza, najprawdopodobniej powie Ci to samo.

pozdrawiam
                            • bigda Re: Powiem Wam! 08.07.04, 18:21
                              zoltanek napisał:
                              > jeżeli masz dużo kasy to warto, ale intuicja podpowiada mi, że na poważny
                              dołek
                              > nie pomoże.

To trochę jiepokojace, że chcesz się w tej sptrawie kierować intuicją.
                              Jeśli zaś idzie o mechanizm działania, to wzmożenie produkcji serotoniny
                              (producent twierdzi na podstawie badań kilinicznych, że tak sie dzieje, ja zaś
                              nie dyposnuję własnymi badaniami na ten temat, więc pozostaje mi wierzyć)
                              będzie powodować wzrost jej stężenia, jeśli założyć, że nie zwiększy się
                              wychwyt zwrotny. Natomiast wychwyt zwrotny widocznie się nie zwiększa, bo w
                              takiej sytuacji nie byłyby widoczne efekty, według producenta zaś są.

Nie lekceważyłbym środków ziołowych ani diety. Są zioła, które działają silniej
                              niż niejeden psychotrop i delta-9-tatrahydrocanabinol jest najłagodniejszym
                              tego przykładem.

Bigda
                              • zoltanek Re: Powiem Wam! 08.07.04, 19:20
                                kobieto!!!!

bzdury gadasz! ehhhhh
                                • bigda Re: Powiem Wam! 08.07.04, 20:12
                                  zoltanek napisał:

> kobieto!!!!
                                  >
                                  > bzdury gadasz! ehhhhh

Jakiś konkret...?
                              • zoltanek Re: Powiem Wam! 08.07.04, 22:07
                                > To trochę jiepokojace, że chcesz się w tej sptrawie kierować intuicją.

nie mam wykształcenia medycznego, więc moge kierować sie jedynie intuicją mimo
                                że znam skład i działanie tego preparatu.

> producent twierdzi na podstawie badań kilinicznych, że tak sie dzieje

takie argumenty nie przemawiają do mnie. np. producent preparatu Kava Kava
                                twierdzi, żę jego ziołowy preparat działa skuteczniej przeciwlękowo od
                                benzodiazepin. Niezależnie badania wykazują, że skuteczność tego środka jest
                                równoważna z efektem placebo. Komu wierzyć?

>nie zwiększy się
                                > wychwyt zwrotny

a niby z jakiej racji miałby się zwiększyć?

> Są zioła, które działają silniej
                                > niż niejeden psychotrop i delta-9-tatrahydrocanabinol jest najłagodniejszym
                                > tego przykładem.

jakie zioła? podaj przykłady, podaj wyniki badań.
                                Gdyby zioła były skuteczniejsze od psychotropów z pewnością byłyby używane
                                przez lekarzy w leczeniu depresji. Nie wierze, że lobby farmaceutyczne ma tak
                                wielką władze by niedopuszczać "skuteczniejszych" ziół na rynek.
                                może masz na myśli "Deprim", którego skuteczność jest nie większa niż placebo

Dieta też nie pomoże na ciężką depresje.

Przepraszam, że nazwałem Twoją wypowiedź bzdurą. Nie miałem do tego prawa, gdyż
                                z pewnością nie jestem mądrzejszy od Ciebie a raczej głópszy. Po prostu nie
                                zgadzam się z Twoją opinią.
                                • bigda Re: Powiem Wam! 09.07.04, 17:36
                                  > takie argumenty nie przemawiają do mnie. np. producent preparatu Kava Kava
                                  > twierdzi, żę jego ziołowy preparat działa skuteczniej przeciwlękowo od
                                  > benzodiazepin. Niezależnie badania wykazują, że skuteczność tego środka jest
                                  > równoważna z efektem placebo. Komu wierzyć?

Kto wydał pieniadze na te niezależne badania??? Jesteś pewien, że takie w ogóle
                                  istnieją w dziedzinie, która przynosi takie dochody, jak farmacja?

> >nie zwiększy się
                                  > > wychwyt zwrotny
                                  >
                                  > a niby z jakiej racji miałby się zwiększyć?

No wlaśnie. Jesli wychwyt zwrotny nie jest większy, zaś produkcja serotoniny
                                  rośnie, to chemia na poziomie liceum poucza, że rośnie również stężenie.
                                  Oczywiście, jeśli założyć, ze dostarczenie produktów do wytwarzania serotoniny
                                  rzeczywiście powoduje wzrost jej produkcji. OK, mamy tylko dane producenta. Nie
                                  można im bezgranicznei ufać, jednak sam fakt, że lek jest naturalny, nie
                                  znaczy, że nie ejstd dobry. Pamiętaj, że antybiotyki również są naturalne i
                                  choć teraz wytwarzamy je syntetycnie, to nie wymyślono ich, ale odkryto w
                                  naturze.

> jakie zioła? podaj przykłady, podaj wyniki badań.
                                  np. wspomniana marihuana jako lek pzreciwbólowy jest silniejsza, niż
                                  paracetamol. Niepotrafię Ci etraz z pamnieci przytoczyć namiarów na konkretne
                                  badanie. Np. morfina - jakze naturalna lub po prostu kompot są baaaardzo
                                  slinymi substancjami pzreciwbólowymi. Dzialają też uspakajająco. Nie polecam
                                  stosowania, ale środki naturalne są czasem bardzo silne, choć nie zawsze ich
                                  działanie jest pożądane (podobnie jak w przypadku srodków syntetycznych). Innym
                                  przykłądem moze być bieluń dziędzierzawa.
                                  Nie jest też celem firm farmaceutycznych nie dopuszczać leków ziołowych na
                                  rynek. Wystarczy im reklama i rozmaite działania promocyjen, którymi przekonuja
                                  o wyższości swoich produktów na d środkami naturalnymi. Często mają rację, ale
                                  nie zawsze.
                                  Efekty środków syntetycznych w dużej mierze także polegają na efekcie placebo,
                                  który jest niesaowicie częstym zjawiskiem.

> Przepraszam, że nazwałem Twoją wypowiedź bzdurą. Nie miałem do tego prawa,
                                  gdyż
                                  Nie obarżam się wcale.
                      • zoltanek Re: Powiem Wam! 08.07.04, 10:35
                        a ja wiem, że witamina C jest psychoaktywna, bo widziałem kolesia, który sie
                        nią naćpał myśląc że to extazy
                        • brickwalker do tematu 5-htp 08.07.04, 11:57
                          L-5-HYDROXYTRYPTOFAN. TAK SIE SKŁADA ŻE STOSOWAŁEM GO PRZEZ JAKIŚ CZAS. PRAWDĄ
                          JEST ŻE ZWIĘKSZA OD DOSTĘPNOŚĆ SEROTONINY A NIE JEJ STĘŻENIE!! MOŻE POPRAWIAĆ
                          NASTRÓJ U OSÓB KTÓRE KORZYSTAJĄ CHOĆ TROCHE ZE SWOICH KOMÓREK MÓZGOWYCH. POZA
                          TYM JEST TO SUPLEMENT SPOŻYWCZY. P.S. SĄ DONIESIENIA JAKOBY 5-HTP WPŁYWAŁ
                          NEGATYWNIE NA UKŁAD SERCOWY.
                          • o0oo Re: do tematu 5-htp 08.07.04, 13:01
                            brickwalker napisał:

> P.S. SĄ DONIESIENIA JAKOBY 5-HTP WPŁYWAŁ NEGATYWNIE NA UKŁAD SERCOWY.

no prosze,co pan powie, a jednak to sie potwierdza. i kolejne zamykanie kola.
                        • bigda Re: Powiem Wam! 08.07.04, 18:22
                          Czytałem kiedyś statystyki, z których wynikało, że ok. 1/3 efektów leków
                          psychotropowych efekt placebo.
                        • as38 Re: Powiem Wam! 16.07.04, 18:06
                          Heheh - pewnie zadziałało placebo... A tak apropo lekow. Watpie co raz
                          bardziej w to ze ten zoloft mi pomoze. Z dnia na dzien gorzej a lek jest
                          przeciesz drogi. Tak na marginesie to mozna gdzies kupic takie leki taniej lub
                          ewentualnie poprosic lekarza o tańszy lek? Tylko czy w tym przypadku tańszy
                          oznacza gorszy? Po zolofcie czuje sie jeszcze gorsza i bardziej uposledzona niz
                          czułam sie zanim zaczełam go stosowac!
                          Pozdrawiam.
    • necnec Re: 5-htp 16.07.04, 17:39
      witam. posiadam 30 kapsułek 5-htp. Mogę zamienić na ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka