ewcia74.pl 06.03.13, 23:29 Przepisal mi ja psychiatra na nerwice lekowa. Bral moze ktos ten lek? jakies opinie? Martwie sie troszke o skutki uboczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mosznamorniczy Re: Sertralina 07.03.13, 00:26 Jak nie spróbujesz to nie dowiesz siem tego. Zycie to najlepsza szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
canoine Re: Sertralina 07.03.13, 06:46 leki mają to do siebie, że na każdego działają inaczej. ja mogę powiedzieć, że to właściwie jedyny lek dotąd, który na mnie w ogóle zadziałał i to w dodatku bardzo szybko. ale przez pierwszy tydzień-półtora tygodnia brania nasila mi dość uciążliwie lęki, więc się wspomagam wtedy doraźnym uspokajaczem. poza tym żadnych efektów ubocznych nie zauważyłam. ale jak to będzie u Ciebie - póki się nie przekonasz to się nie dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gold_paula Re: Sertralina 07.03.13, 14:51 Każdy organizm jest inny. Dla mnie ten lek to kompletny SYF. Znieczula makarbycznie, nie dość że psychicznie to jeszcze fizycznie. W ogóle wszystkie SSRI to dziadostwo. Powinni to podawać pedofilom, gwałcicielom... ewentualnie starym zgredom Ale każdy reaguje inaczej i ma inne zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
pr45 Re: Sertralina 05.01.17, 13:58 zdecydowanie pomaga na początku dziwne objawy uboczne potem chęć do zycia Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Sertralina 07.03.13, 19:44 Sertralina pomaga. U mnie skutki uboczne występowały przez 2-3 pierwsze dni i były absolutnie do przeżycia. Skoro lekarz Ci przepisał, nie ma się nad czym zastanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Sertralina 07.03.13, 20:16 Nie każdy ma tak dobrze. U niektórych skutki uboczne są tak silne, że nie da się stosować optymalnej dawki. Zwłaszcza nadciśnieniowcy powinni uważać i kontrolować ciśnienie, bo potrafi nieźle walnąć. W porównaniu z możliwością udaru inne skutki uboczne, jak biegunka, to już mały pikuś. Ale oczywiście na każdego działa to inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
gold_paula Re: Sertralina 07.03.13, 21:39 Pacjenci po operacjach mózgu też nie powinni stosować, bo to nie pomaga a wręcz szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
amanita_verna Re: Sertralina 07.03.13, 22:31 Na mnie działa świetnie. Efekty uboczne w postaci lekkiego zamulenia przez pierwszych kilka dni. Potem, już od prawie roku, samopoczucie jak przed chorobą, kompletnie bez lęku. Moim problemem była dość silna nerwica z agorafobią, dziś czuję się jak całkiem zdrowy człowiek, odkąd biorę sertraliną nie zdarzają mi się lęki czy to w domu czy na ulicy. Ponieważ u mnie choroba to już kilka nawrotów i wiele lat myślę, że zostanę z tym lekiem na bardzo długo. Odpowiedz Link Zgłoś
mouse13 Re: Sertralina 09.03.13, 22:04 Spróbuj. Pierwsze tygodnie to skutki uboczne, ale potem powinnaś czuć się lepiej. Lęk o wiele bardziej zatruwa organizm niż sertralina. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia74.pl Re: Sertralina 10.03.13, 17:19 Wzielam pierwsza tab sertraliny.Troszke dziwnie sie czuje bo jestem z lekka nakrecona,troszke sie trzese i taka pustka w glowie ale mysle ze to dopiero poczatek i organizm sie bedzie przyzwyczajal do tej tabl? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix-kiddo Re: Sertralina 12.03.13, 09:21 Mnie sertralina bardzo pomaga, na początku było trochę objawów ubocznych (brak apetytu, silne pocenie), ale teraz jest już ok, a ja nie staczam się w otchłań depresji. Odpowiedz Link Zgłoś
eve.superstar Re: Sertralina 23.07.16, 20:06 Ja rownież brałam sertaline i naprawdę mi pomogła. Dwa razy przechodziłam depresje poporodowa. Niestety w trakcie karmienia piersią nie można zażywać sertaline wiec ledwo przeżyłam- stany lekowe, myśli o samobojstwie, nawet o okalecżeniu dziecka. Dzisiaj wydaje mi sie to niepojęte, bo kocham moje dzieci nad życie. Ale taka jest depresja. Dwa lata po urodzeniu drugiego dziecka znowu przeżyłam załamanie nerwowe i lekarka przepisała mi sertaline. Przez pierwsze dwa tygodnie brania jest gorzej- delirka, agresja i problemy ze spaniem. Ale po dwóch tygodniach lek zaczyna działać i naprawdę zaczynasz żyć na nowo. Niewiem czy byłabym tu dzisiaj i to pisała, gdyby nie sertalina. Brałam przez ponad dwa lata, w rożnych dawkach i czułam sie swietnie. Jeśli ktoś cierpiący na depresje waha sie czy zażywać- polecam z czystym sumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
xawery39 Re: Sertralina 26.07.16, 10:32 Zażywam sertralinę od ponad roku . Okazała się bardzo skuteczna na nerwicę lękową i na migreny ze zwiastunami. Odpowiedz Link Zgłoś
2norika Re: Sertralina 23.09.18, 10:22 Ja naprawdę nie rozumiem nieraz ludzi tu piszących. Prawie wszyscy piszą o objawach ubocznych na początku przyjmowania leku, a nikt z Was nie zastanawia się skąd się one biorą?! Nikt na to nie wpadł, że to obrona organizmu przed zatruwającą go substancją toksyczną? Później juz organizm nie ma siły się bronić i objawy przechodzą - fakt. Zamulasz się depresantem o nie do końca poznanym działaniu i wydaje Ci się, że czujesz się lepiej. A antydepresant hula w Twoim organizmie i nie wiadomo, jakie szkody robi, bo działanie tych srodków nie jest do końca poznane. Piszecie, że Wam lepiej po sertralinie. Może i lepiej, ale lepiej byłoby też, gdyby ktoś z Was wstrzyknął sobie heroinę. Z tym, że niekoniecznie zdrowiej. Ja raz spróbowałam sertraliny i kiedy pojawiły się u mnie tzw. objawy uboczne - dałam sobie spokój. Nie będę zatruwać swojego organizmu - nie mam drugiego w zapasie. Odpowiedz Link Zgłoś
megan.k Re: Sertralina 23.09.18, 11:05 Dzięki za ten wpis. Mnie by pewnie zlinczowani za taki post, wystarczy, że i tak jestem bardzo kontrowersyjna. :) Moim zdaniem tylko w przypadku ciężkiej depresji z myślami samobójczymi, nie ma chyba innego wyjścia na początku choroby, jak leczenie farmakologiczne, chociaż niestety skutkami ubocznymi wielu leków przeciwdepresyjnych są właśnie myśli samobójcze, podobnie w przypadku wielu innych leków psychotropowych, podawane w ulotkach skutki uboczne stosowania tych leków są takie same, jak objawy choroby, z powodu której się je przyjmuje. Nigdy Was to nie zaciekawiło? Oczywiście to pytanie nie jest skierowane do Autorki poprzedniego wpisu. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna2525 Re: Sertralina 23.09.18, 11:14 Guzik prawda. Gdyby nie leki nie bylo by mnie, gdyby nie leki nie moglabym funkcjonowac i nie pisze tutaj o tylko o lekach psychiatrycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
megan.k Re: Sertralina 23.09.18, 11:35 A ja napisałam TYLKO i WYŁĄCZNIE o lekach psychotropowych i zaznaczyłam, że moja wypowiedź dotyczy TYLKO sytuacji, kiedy nie jest zagrożone czyjeś życie. Odpowiedz Link Zgłoś
mardaani.74 Re: Sertralina 23.09.18, 18:48 Tak jakby leki niepsychiatryczne nie miały skutków ubocznych. Aspiryna też może zabić, albo spowodować ciężki uszczerbek na zdrowiu, a przecież bierze się ją nie w stanach zagrażających życiu. Nie ma w dzisiejszej medycynie leków które w żaden sposób nie szkodzą. Jedynie nie odczuwamy doraźnie ich skutków ubocznych. Co tam zresztą leki, a to co jest dodawane do żywności żywności? Po 24 latach leczenia w których probowałam obydwu wariantów: i leków i życia bez leków stwierdzam że nieleczona depresja jest o wiele bardziej wyniszczająca dla organizmu niż leki przeciwdepresyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
afra3a Re: Sertralina 04.10.18, 12:33 a jakie jeszcze leki ja probowala sertraliny i mialam straszne skutki uboczne juz od drugiego dnia brania... To mnie odrzucilo - taki scisk czolowy ze nie moglam wytrzymac - ale moze moj organizm jest zby wrazliwy - przestraszylam sie tych lekow nie wytrzymalam - nikt mi nie wyjasnil jak moze sie objawiac ten lek i czy to normalne Odpowiedz Link Zgłoś
mardaani.74 Re: Sertralina 23.09.18, 18:50 Jeśli chodzi o ulotki leków to antydepresanty to pikuś przy innych lekach. Odpowiedz Link Zgłoś