ewik25 23.07.04, 01:15 Czy z depresji mozna zachorowac na schizofrenie?Obecnie lecze sie na depresje,ale wiem co to jest schizofrenia bo mieszkam ze schizofrenikiem.Chyba sie tego cholernie boje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewik25 Re: depresja a schizofrenia 23.07.04, 01:16 I jeszcze jedno jak rozpoznac nerwice jakie sa objawy? Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_lorafen Re: depresja a schizofrenia 23.07.04, 07:04 Wlasnie takie. Strach przed choroba psychiczna, przed smiercia. Z reszta kazdy ma inny zestaw lękow. Jestesmy niepowtarzalni. Od depresji do schizofreniii dluga droga. Pogadaj o tym z lekarzem, napewno Cie uspokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
antek_29 Re: depresja a schizofrenia 23.07.04, 08:55 postaram sie jeszcze dzisiaj cie upewnic ze mozesz byc spokojna pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hopeless5 Re: depresja a schizofrenia 23.07.04, 17:21 Wydaje mi się, że to są 2 zupełnie różne sprawy. Schizofrenia jest nieporównywalnie rzadsza niż depresja, nie zaraźliwa (nie kpię tu absolutnie - zdaję sobie sprawę, że obcowanie z osobą chorą na tę chorobę jest bardzo ciężkie i może wywoływać różne myśli). Mechanizm jest odwrotny - to osoby chore na schizofrenię zapadają bardzo często na depresję, ale nie na odwrót. O ile wiem, nawet bliskie pokrewieństwo ze schizofrenikiem nie jest czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania. Statystycznie jego/jej potomstwo ma "szanse" zachorowania takie jak reszta populacji. W przypadku depresji odwrotnie - dziedziczenie niewątpliwie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
paradiso29 Re: depresja a schizofrenia 23.07.04, 17:24 nie wiem, ale raczej moga isc w parze. Pozdrawiam i zycze sil. Bedzie dobrze. Ja tez mam kogos ze schizofrenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewik25 a co z nerwica? 23.07.04, 17:51 Jak ja rozpoznac?Jakie sa typowe objawy bo juz nie wiem czy ja poprostu jestem nerwowa,znerwicowana,czy poprostu mam nerwice i powinnam sie na nia leczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_lorafen Re: a co z nerwica? 23.07.04, 20:10 ewik poszukaj sobie w necie zanjdziesz mnostwo objawow, ale nie wyszukuj sobie chorob ! Jak lekarz cos stwierdzi to pewnie tak bedzie, ale nawet lekarze czasem sie mysla. Np. Pani z PZP twierdzi, ze mam objawy psychotyczne, Pani z Oddz. twierdzi, ze w zasadzie newricowe, a inne do obserwacji. No to jestem wariatka dyplomowana czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś